to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:33 | 27.06.2021

Πολιτική

Δ. Παπαδημούλης: Δεν πρέπει να χάσουμε την ευκαιρία των επόμενων εκλογών, με την απλή αναλογική που εμείς καθιερώσαμε

«Αν θέλουμε να κερδίσουμε στις επόμενες εκλογές, πρέπει το σχέδιο που θα προκύψει από την προγραμματική μας συνδιάσκεψη, από την επόμενη ημέρα κιόλας, να αποτελέσει τη βάση για το εκλογικό και κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.. Ένα πρόγραμμα τετραετίας, πλήρως κοστολογημένο»


Στο φλέγον ζήτημα των εντεινόμενων ανισοτήτων εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στο ρόλο της Αριστεράς για την επίτευξη του στόχου του δημοκρατικού και προοδευτικού μετασχηματισμού, αναφέρθηκε εκτενώς ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Δημήτρης Παπαδημούλης, κάνοντας λόγο για την ανάγκη "πολιτικής και δημοκρατικής ανατροπής" στις επικείμενες εθνικές εκλογές.

Ειδικότερα, συμμετέχοντας ως κεντρικός ομιλητής στη διαδικτυακή εκδήλωση της Νομαρχιακής Α΄ Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία με τίτλο "Ελλάδα, Ευρώπη και διεθνείς εξελίξεις - Οι προοπτικές της Αριστεράς και των προοδευτικών δυνάμεων"[1] υπογράμμισε και υπενθύμισε ότι "στην εισαγωγική παράγραφο του σχεδίου προγραμματικών θέσεων λέμε καθαρά ότι 'ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είναι μια δύναμη αριστερού ευρωπαϊσμού'".

"Βλέπουμε την Ελλάδα εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά διεκδικούμε ριζική αλλαγή, ουσιαστική, της σημερινής ΕΕ. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι για εμάς ένα πεδίο αγώνων, διεκδικήσεων, ανταγωνιστικής συνύπαρξης συμφερόντων. Έχουμε στόχο και εκεί, και στην Ελλάδα και σε πλανητικό επίπεδο, να διεκδικήσουμε αλλαγές στο πλαίσιο των δικών μας ιδεών, στόχων και αξιών", είπε.

"Αν θέλουμε να κερδίσουμε στις επόμενες εκλογές, πρέπει το σχέδιο που θα προκύψει από την προγραμματική μας συνδιάσκεψη, από την επόμενη ημέρα κιόλας, να αποτελέσει τη βάση για το εκλογικό και κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.. Ένα πρόγραμμα τετραετίας, πλήρως κοστολογημένο, που θα αναφέρεται στο τί θέλουμε να αλλάξει στην Ελλάδα, στη θέση της Ελλάδας στην ΕΕ και στην ίδια την ΕΕ. Χρειαζόμαστε Αριστερά κυβερνώσα με ριζοσπαστικό, αριστερό και προοδευτικό μέτωπο, που μπορεί να ξανακυβερνήσει. Δεν πρέπει να χάσουμε την ευκαιρία των επόμενων εκλογών, με την απλή αναλογική που εμείς καθιερώσαμε, και τις οποίες ο Κ. Μητσοτάκης θέλει να τις κάψει, για να πάμε σε δεύτερες. Το πλεονέκτημά μας ως δύναμη που ανήκει ιστορικά στην οικογένεια της Αριστεράς και παραμένει ισχυρή στη χώρα, μπορούμε να το αξιοποίησουμε στην κατεύθυνση προοδευτικών συμμαχιών και πολιτικών", τόνισεο Δημήτρης Παπαδημούλης, σημειώνοντας πως "στο εξωτερικό μας λογαριάζουν πολύ παραπάνω από ό,τι θέλει να λογαριάζει στο εσωτερικό η συντηρητική παράταξη...".

Αναφερθείς στα "νέα δεδομένα που δημιουργεί η εκλογή Μπάιντεν, ο οποίος συχνά βγαίνει με ένα... δυσάρεστο τρόπο από τ' αριστερά στην ευρωπαϊκή ηγεσία για εμάς τους Αριστερούς ευρωπαϊστές", αλλά και στη Λατινική Αμερική, όπου "οι προοδευτικές δυνάμεις με προοδευτικά μέτωπα και συμμαχίες μπορούν να σημειώνουν και νίκες", υπογράμμισε: "Η περίοδος που διάγουμε λόγω της μεγάλης κρίσης της πανδημίας προϊδεάζει για τεκτονικές αλλαγές -ισχύος, τρόπου ζωής, παραγωγής, κατανάλωσης, γεωπολιτικών συσχετισμών, δυνάμεων και συμμαχιών".

Σύμφωνα με τον Αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου "η πρόκληση για την Αριστερά και τις προοδευτικές δυνάμεις είναι να αποδείξουν στην πράξη ότι είναι προοδευτικές, θέτοντας στόχους, με σχέδιο, κινητοποιώντας δυνάμεις -πολιτικές και κοινωνικές- προκειμένου να οδηγηθούμε σε θετικές εξελίξεις και να αποτραπούν κίνδυνοι". "Η ΕΕ δεν μπορεί να συνεχίσει με το business as usual και με το δόγμα 'πολύ αργά, πολύ λίγο'. Πρέπει να βαθύνει η πολιτική ενοποίηση, να ενισχυθεί η δημοκρατικότητα και η διαφάνεια, να ενισχυθεί η κοινωνική και κλιματική ατζέντα. Δεν μπορεί η ΕΕ να συνεχίσει να λειτουργεί επωφελεία των πολιτών αν συνεχίσει να είναι μια κοινή αγορά μόνο. Αυτό παράγει ανισότητες, παράγει ασυμμετρίες, που λειτουργούν αποσυνθετικά".

Ο Δημ. Παπαδημούλης ανέλυσε πως "υπό την πίεση της κρίσης αυτής έχουμε αλλαγή υποδείγματος σε σχέση με την κρίση χρέους που δοκιμάσαμε". "Τότε είχαμε το δόγμα Σόιμπλε -σκληρή λιτότητα, απειλή Grexit, ιδιωτικοποιήσεις και ένα φάρμακο που κόντεψε να σκοτώσει τον ασθενή, με μεγάλη ευθύνη των ελληνικών κυβερνήσεων που κόντεψαν να χρεοκοπήσουν τη χώρα", υπενθύμισε.

"Αντί γι' αυτό τώρα έχουμε το Ταμείο Ανάκαμψης, την έκδοση για πρώτη φορά κοινού χρέους σε τέτοια κλίμακα με την εγγύηση της Κομισιόν. Είναι ένα θετικό βήμα, είναι ένα είδος ευρωομολόγου, είναι κάτι το οποίο εμείς οι Αριστεροί συριζαίοι το ζητάγαμε πριν 10 χρόνια και μας έλεγαν ουτοπιστές και τρελούς. Είναι αρκετό; Όχι! Θα αποδειχθεί ανεπαρκές. Ακόμη κι αν εφαρμοστεί τέλεια οι ανισότητες σύμφωνα με τις προβλέψεις θα μεγάλωναν -και οι κοινωνικές και οι περιφερειακές", είπε.

"Τί μπορεί λοιπόν να βάλει ως στόχους η Αριστερά; Και τί προσπαθούμε εμείς οι Αριστεροί, και ιδίως εμείς οι συριζαίοι στο ευρωπαϊκό επίπεδο;", διερωτήθηκε, για να συμπληρώσει: "Η Ευρωομάδα της Αριστεράς έχει μια συνολική επιρροή 7% στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Αν αθροίζαμε Αριστερά, Σοσιαλιστές και Πράσινους, αυτό μας κάνει 35%. Πρέπει να βρούμε στόχους που να δημιουργούν συνθήκες και δυνατότητες ηγεμονίας για ένα προοδευτικό σχέδιο. Πετυχαίνουμε νίκες ωστόσο. Στην υπόθεση με την άρση της πατέντας για τα εμβόλια, το Ε/Κ έχει ψηφίσει τρεις φορές τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και της ευρωομάδας της Αριστεράς. Ξεκινήσαμε μόνοι, και αρχίσαμε να κάνουμε δουλειά με το Progressive Caucus, την προοδευτική συμμαχία στην Ευρώπη. Αλλά είχαμε μπροστά μας το λόμπι των πολυεθνικών του φαρμάκου, το 'nein' της κας Μέρκελ. Ήρθε η πρόταση Μπάιντεν και δημιούργησε μια νέα δυναμική -ακόμη κι ένα κομμάτι των συντηρητικών ευρωβουλευτών στήριξαν την πρόταση. Αν δεν εμβολιαστεί γρήγορα όλος ο πλανήτης κινδυνεύουμε όλοι. Όσο διαρκεί η αναστολή του Συμφώνου Σταθερότητας, θα συζητήσουμε στη διάρκεια αυτού του διαλείμματος ριζικές αλλαγές και αναστολή των κανόνων του Μάαστριχτ; Ή στο τέλος του 2022 θα επανέλθουμε στους παλιούς ανελαστικούς κανόνες που παρήγαγαν ωδύνες για την Ελλάδα; Αυτό θα είναι καταστροφικό για την ευρωπαϊκή ενοποίηση".

Ακόμη, τόνισε: "Με το Spinelli Group στο οποίο συμμετέχουν και κεντρώοι δεξιοί, συνυπογράψαμε ένα κείμενο -μαζί και ο Αλέξης Τσίπρας- με το οποίο πείσαμε ότι πρέπει να δημιουργηθεί ένα μνιμότερο εργαλείο αντιμετώπισης των ανισοτήτων που δημιουργεί η κρίση. Και αυτό μας οδηγεί σε μια άλλη θέση που είναι 'αγκωνάρι' του προγράμματός μας: δεν μπορείς να προχωρήσεις την ευρωπαϊκή ενοποίηση με έναν προϋπολογισμό κοινό 1% του ΑΕΠ. Οι ΗΠΑ έχουν έναν ομοσπονδιακό προϋπολογισμό 20% του ΑΕΠ και έχουν πόρους να εφαρμόζουν πιο τολμηρές πολιτικές, όπως η αύξηση του ωρομισθίου με το πακέτο Μπάιντεν".

"Χρειαζόμαστε πιο ισχυρή κοινωνική ατζέντα, με προτάσεις όπως ο ευρωπαϊκός κοινωνικός μισθός -ένα ευρωπαϊκό συμπλήρωμα στη στήριξη της εργασίας και στο επίδομα ανεργίας. Αυτά απαιτούν πόρους. Έτσι, απαιτείται να προχωρήσει η δημιουργία νέων ίδιων πόρων στην ΕΕ -με τη φορολόγηση του πλαστικού, του άνθρακα, την εναρμόνιση της φορολογίας και τον περιορισμό των φορολογικών παραδείσων ώστε να πληρώνουν φόρους οι ψηφιακοί γίγαντες", επισήμανε ο Δημ. Παπαδημούλης και σημειωσε: "Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. έχει μεγάλη ευθύνη. Είμαστε το μεγαλύτερο κόμμα της Αριστεράς, μια από τις μεγαλύτερες προοδευτικές δυνάμεις στην ΕΕ. Όλοι οι κλάδοι της ευρύτερης Αριστεράς βιώνουν δυσκολίες ανασύνταξης μετά την κατάρρευση του υπαρκτού σοσιαλισμού πριν 30 χρόνια, και μετά τα αδιέξοδα της υποταγής του μεγαλύτερου μέρους της σοσιαλδημοκρατίας στο νεοφιλελεύθερο δόγμα".

Μάλιστα, αναφέρθηκε στην ατζέντα των συζητήσεων που είχε ο Αλέξης Τσίπρας στις Βρυξέλλες "με τον πρόεδρο του Ε/Κ Νταβίντ Σασόλι, και με την ευρωομάδα μας και με τους σοσιαλιστές και με τους πράσινους, συζητήθηκαν θέματα αλλαγών σε προοδευτική κατεύθυνση, που ανοίγουν δυνατότητες συμμαχιών και δημιουργούν ηγεμονική δυνατότητα". "Ταυτόχρονα όμως υπηρετούν και τα εθνικά συμφέροντα", προσέθεσε. "Η Ελλάδα θα πάρει πολλά χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης, όχι γιατί είναι μάγκας ο Μητσοτάκης, αλλά γιατί η χρεοκοπία της χώρας με ευθύνη κυρίως της ΝΔ και δευτερευόντως του ΠΑΣΟΚ, έχουν οδηγήσει την Ελλάδα στα τελευταία σκαλίά της Ευρώπης. Το θέμα είναι τα χρήματα αυτά αξιοποιηθούν μακριά από πελατειακά δίκτυα και διαφθορά και να ωφελήσουν την κοινωνική πλειοψηφία. Το σχέδιο της ΝΔ είναι ένα σχέδιο που φτιάχτηκε χωρίς διαβούλευση από λίγους για λίγους. Η ΝΔ δεν τολμά να βάλει στην ατζέντα θέματα πέρα από το κυρίαρζο δόγμα των μονεταριστών του Βερολίνου, και που μπορούν να δημιουργήσουν συμμαχίες προοδευτικές και να έχουν μια μεγαλύτερη απήχηση στο Νότο".

Μεταξύ άλλων ο Αντιπρόεδρος του Ε/Κ σημείωσε πως «ιδρυτικός και καταστατικός στόχος της Αριστεράς είναι ο αγώνας ενάντια σε ανισότητες και δικαιώματα». «Μετά από δεκαετίες, όμως, επικράτησης του νεοφιλελευθερισμού ζούμε μια περίοδο έκρηξης των ανισοτήτων σε πλανητικό επίπεδο. Οι ανισότητες μεταξύ πλούσιων και φτωχών έχουν γιγαντωθεί, και οι κρίσεις όπως αυτή που ζούμε ιστορικά έχει αποδειχθεί ότι μεγαλώνουν τις ανισότητες. Αλλά ταυτόχρονα δημιουργούν αναταράξεις και προκλήσεις που θα μπορούσαν να αλλάξουν τον τρόπο ρύθμισης των πραγμάτων. Η πανδημία επειδή χτύπησε συμμετρικά όλη την Ευρώπη, και τη Γερμανία, οδήγησε στο Ταμείο Ανάκαμψης. Αν κατέρρεε ο Νότος, η Γερμανία που έχει τα 2/3 των εξαγωγών της εντός ΕΕ, θα είχε τεράστιο πρόβλημα.

Το ζήτημα είναι ότι οι κυρίαρχοι θέλουν να δώσουν 'τόσο όσο'. Δεν θέλουν να δημιουργηθεί ένα μόνιμο εργαλείο ή να αυξηθεί ο προϋπολογισμός, και στο τέλος του 2022 θέλουν να τελειώσει το διάλειμμα και... τα κεφάλια μέσα! Στο μεταξύ, οι ισχυροποιημένες γερμανικές επιχειρήσεις να αγοράσουν και άλλες -το Νότου ή της ευρωπαϊκής Ανατολής.Για να αντιμετωπίσουμε, λοιπόν, τις ανισότητες πρέπει να πιέσουμε για εμβάθυνση και επιτάχυνση της ευρωπαϊκής ενοποίησης σε δημοκρατική κατεύθυνση και αυτό σημαίνει όχι κοινή αγορά, αλλά πολιτική, δημοκρατική ένωση, με κοινοτική μέθοδο και ισχυρό Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Ο πρώτος που ετοίμασε σχέδιο κοινού ευρωπαϊκού Συντάγματος ήταν κομμουνιστής. Λεγόταν Αλτιέρο Σπινέλι και το έγραψε το 1941. Αυτό το νήμα πρέπει να πιάσουμε όλοι και ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία μπορεί να είναι στην πρωτοπορία αυτού του αγώνα. Δεν πρέπει να το φοβηθούμε, και να αφήσουμε τον ευρωσκεπτικισμό να ανθίσει. Η άνοδος των ανισοτήτων και η κουτοπονηριά των συντηρητικών κυβερνήσεων τροφοδοτούν την ακροδεξιά. Οι δυνάμεις που είναι πιο φοβικές προς τις προοδευτικές προτάσεις είναι οι συντηρητικές δυνάμεις, οι ακροδεξιοί και η δεξιά γερμανοκρατική πλεοψηφία».

Αναφερθείς στις ευρωτουρκικές εξελίξεις, επέκρινε: "Ο Μητσοτάκης για λόγους εσωκομματικούς αρνείται να βάλει στην ατζέντα του ευρωτουρκικού διαλόγου τις ελληνικές διεκδικήσεις. Αρκείται στο ήρεμο καλοκαίρι, ενώ η ΕΕ προετοιμάζει μια αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης με την Τουρκία. Εκεί η πατριωτική γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είναι να μην αφήσουμε την ατζέντα του ευρωτουρκικού διαλόγου να την κανονίζει μόνο του το Βερολίνο και ο Τζ. Μπορέλ, αλλά να ζητήσουμε να δεσμευτεί η ηγεσία Ερντογάν, με ένα νέο σύμφωνο 'Ελσίνκι+', στην προσφυγή στη Χάγη για την επίλυση των διαφορών με βάση το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας. Το θέμα αυτό βρίσκει έδαφος, και αυτό φάνηκε και στις συζήτησεις που είχε ο Αλ. Τσίπρας. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. μπορεί να αναπτύξει μια ευρύτερη δυναμική".

Όσον αφορά στο θέμα του βέτο, είπε: «Η σημερινή ΕΕ θέτει εν αμφιβόλω πράγματα που κάποτε θεωρούνταν αυτονόητα, όπως ο σεβασμός του κράτους δικαίου, βασικά ανθρώπινα δικαιώματα σαν το δικαίωμα στις αμβλώσεις. Μέχρι στιγμής τα εργαλεία που έχουμε καθιστούν όμηρο την ΕΕ στα χέρια του Ορμπάν και του Κατσίνσκι, διότι αν δεν υπάρχει ομοφωνία στο Συμβούλιο δεν προχωρούν τα πράγματα. Επομένως, είναι το βέτο όπλο στα χέρια μικρών χωρών όπως η Ελλάδα για να υπερασπίσουν συμφέροντα ή μήπως καθιστά όμηρο την ΕΕ ακροδεξιών τύπων οι οποίοι μας πηγαίνουν αιώνες πίσω σε θέματα δικαιωμάτων και λυμαίνονται τα ευρωπαϊκά κονδύλια με τους ολιγάρχες τους. Πρέπει να διευρυνθεί ο κατάλογος των θεμάτων που αποφασίζονται με μεγάλη πλειοψηφία στο ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Αυτό το στηρίζουν και προοδευτικές δυνάμεις και συντηρητικοί, και το Spinelli Group και το Progressive Caucus. Για παράδειγμα, θέλουμε κοινή ευρωπαϊκή πολιτική υγείας, ή απλώς θα μείνουμε στις εθνικές πολιτικές και μια προσπάθεια συντονισμού; Απαιτείται διευρυμένη πλειοψηφία για τέτοιες αποφάσεις, ώστε να μην είμαστε όμηροι του κάθε Όρμπαν».

Τέλος, σε αποστροφή του λόγου του ο Δημ. Παπαδημούλης υπενθύμισε: «Κάποτε η ΝΔ οργάνωνε διαδηλώσεις του 'Μένουμε Ευρώπη'. Σήμερα μια σειρά ανεξάρτητων οργανισμών, όπως η Διεθνής Διαφάνεια και οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα, κατατάσσουν σε δείκτες βασικών αξιών την Ελλάδα στις τελευταίες θέσεις της ΕΕ. Πριν 10 ημέρες η Διεθνής Διαφάνεια είπε ότι η Ελλάδα είναι μέσα στις χώρες με μεγάλο κίνδυνο αδιαφάνειας, διαφθοράς και διασπάθισης δημόσιου χρήματος των κοινοτικών πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, και κίνδυνο απονομής δικαιοσύνης». Και κατέληξε: «Πρέπει να βάλουμε στην ατζέντα των δικών μας στόχων τον ευξευρωπαϊσμό, εκδημοκρατισμό και εκσυγχρονισμό της χώρας. Γιατί χωρίς αναβάθμιση της ποιότητας των δημοκρατικών θεσμών, η Ελλάδα θα παραμείνει μια χώρα πιο ευάλωτη όχι μόνο σε ανισότητες και χαμηλότερο βιοτικό επίπεδο, αλλά και σε διαφθορά, σε ολιγάρχες και στην κυριαρχία του δικαίου των ισχυρών, αντί για την ισχύ του δικαίου».

Δείτε εδώ το βίντεο της εκδήλωσης: 

[1] Στην εκδήλωση συμμετείχε ο Γιάννης Μπουρνούς, βουλευτής Λέσβου, αναπληρωτής Τομεάρχης Εξωτερικών Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., και συντόνισε ο Θεόδωρος Τσίκας, μέλος της Κ.Ε. Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.​

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)