to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:00 | 23.06.2021

Πολιτική

Π. Κουρουμπλής: Χωρίς απαντήσεις στην αντιπολίτευση η κυβέρνηση σπεύδει να αποζημιώσει τους παραχωρησιούχους των αεροδρομίων

Επίθεση στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο βουλευτής Β2 Δυτικού Τομέα Αθήνας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Παναγιώτης Κουρουμπλής, μιλώντας κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου του υπουργείου Οικονομικών για την «Οικονομική Αποκατάσταση των παραχωρησιούχων αεροδρομίων, λόγω covid-19, για το έτος 2020»


«Πήρατε τόσα δάνεια που θα έπρεπε να είχατε πάρει σε όλη τη διάρκεια του χρόνου κι εσείς τα πήρατε στο 1ο εξάμηνο. Θυμίζετε την εποχή των δανείων του Κώστα Καραμανλή και των δομημένων ομολόγων από τα οποία έπεσε η κυβέρνηση τότε», είπε ο κ. Κουρουμπλής και συνέχισε: «Ακόμα κι αν με βάση τις συμβατικές υποχρεώσεις, πρέπει να αποζημιωθούν με εκατοντάδες εκατομμύρια οι μεγάλες αυτές εταιρίες, είναι αυτές που έχουν προτεραιότητα στήριξης; Δεν προηγούνται οι υπερήλικες ανασφάλιστοι Βορειοηπειρώτες και Πόντιοι, τους οποίους κατασφάξατε με βάση το νόμο 4093, που δεν τον είχε ζητήσει η τρόικα; Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με το νόμο 4618, άρθρο 2, αποκατέστησε την αδικία σε βάρος τους. Εσείς δύο χρόνια τώρα δεν έχετε εκδώσει μία υπουργική απόφαση που θα κόστιζε όχι 300 εκατομμύρια αλλά πέντε για να τους στηρίξετε».

Ο κ. Κουρουμπλής εγκάλεσε τον Υπουργό Οικονομικών γιατί με τους νόμους 4714 (αρ.114) και 4734 του 2020 άλλαξε την αυτοτελή φορολόγηση των αναδρομικών των Συνταξιούχων από 20% σε έως και 44%. Επίσης διότι «ενώ  η απόφαση 618/2021 του ΣτΕ δικαιώνει τους συνταξιούχους για τα πρόστιμα που τους είχαν επιβληθεί από το 2009 ως το 2014, το υπουργείο Οικονομικών τηρεί σιγή ιχθύος για την υπόθεση.»

Σε ότι αφορά την αποζημίωση των παραχωρησιούχων, ο κ. Κουρουμπλής υπογράμμισε ότι «πριν η κυβέρνηση τους αποζημιώσει οφείλει να βεβαιώσει τη Βουλή ότι οι συμβάσεις που έχουν υπογραφεί έχουν ολοκληρωθεί και ότι οι παραχωρησιούχοι έχουν εκπληρώσει ως προς τα έργα όλες τις συμβατικές τους υποχρεώσεις. Από την Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και από την λειψή πληροφόρηση της κυβέρνησης προκύπτουν πολλά ερωτήματα, κυρίως ως προς τη σπουδή της κυβέρνησης να αποζημιώσει τις εν λόγω εταιρίες των αεροδρομίων.»

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)