to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:01 | 24.06.2021

Κοινωνία

Μονή Πετράκη: Στον εισαγγελέα ο ιερέας που έριξε καυστικό υγρό

Στον εισαγγελέα οδηγήθηκε μετά τις 6.30 μ.μ. ο δράστης - Την στιγμή της επίθεσης γινόταν συνοδικό δικαστήριο στην Μονή Πετράκη με ερώτημα τον αποσχηματισμό του εν λόγω ιερέα, ο οποίος μόλις άκουσε την απόφαση της καθαίρεσής του στράφηκε εναντίον των αρχιερέων και τους πέταξε καυστικό υγρό στα πρόσωπα - Συνολικά τραυματίστηκαν 7 αρχιερείς, δύο δικηγόροι και ένας αστυνομικός που κατάφερε να ακινητοποιήσει τον δράστη - Εξιτήριο έλαβαν οι επτά μητροπολίτες, ενώ ο γραμματέας Συνοδικού παραμένει στο ΚΑΤ


Στον εισαγγελέα οδηγήθηκε σήμερα μετά τις 6.30 μ.μ. ο 37χρονος ιερέας που έριξε καυστικό υγρό σε επτά μητροπολίτες και σε έναν αστυνομικό, ο οποίος έσπευσε να τους βοηθήσει, κατά την διάρκεια του Συνοδικού Δικαστηρίου, χθες, Τετάρτη, στη Μονή Πετράκη. Όλοι οι τραυματίες διακομίστηκαν σε νοσοκομεία.

Ο καθαιρεθείς ιερέας έφθασε συνοδεία αστυνομικής δύναμης ενώπιον του εισαγγελέα

Νωρίτερα οδηγήθηκε στο Δρομοκαΐτειο προκειμένου να πραγματοποιηθεί ψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο δικηγόρος του 37χρονου, Ανδρέας Θεοδωρόπουλος, τόνισε ότι ο ιερέας χρήζει ψυχιατρικής φροντίδας και ο ίδιος θα ζητήσει ψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη από την εισαγγελική αρχή.

Ο δράστης, που ανήκει στη Μητρόπολη Βεροίας και έχει κατηγορηθεί για διακίνηση ναρκωτικών το 2018, όταν κατάλαβε ότι το Συνοδικό Δικαστήριο είχε λάβει απόφαση να τον καθαιρέσει, έβγαλε από ένα σάκο που είχε μαζί του δύο μπουκάλια με καυστικό υγρό και άρχισε να το ρίχνει στους μητροπολίτες που ήταν στην αίθουσα, με αποτέλεσμα να τους προκαλέσει εγκαύματα. Από την επίθεση τραυματίστηκε και ο αστυνομικός που ήταν έξω από την αίθουσα και έσπευσε να βοηθήσει τους Μητροπολίτες.

«Το αγόρασα στο διαδίκτυο»

Ο δράστης που οδηγήθηκε στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών αρχικά δεν έλεγε λέξη στους αστυνομικούς, ενώ λίγο αργότερα τους είπε: «Τους έριξα το υγρό γιατί με καθαίρεσαν», ενώ όπως υποστήριξε στη συνέχεια αγόρασε το καυστικό υγρό από το διαδίκτυο. Ρην υπόθεση ανέλαβε πλέον η Υποδιεύθυνση Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας.

Η κατάσταση των τραυματιών

Οι Μητροπολίτες διακομίστηκαν στο Λαϊκό Νοσοκομείο και ο αστυνομικός στο 401 ΓΣΝ Αθηνών. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ - ΜΠΕ, θύματα της επίθεσης με καυστικό υγρό είναι οι μητροπολίτες Κασσανδρείας Νικόδημος, Άρτας Καλλίνικος, Δρυινουπόλεως Ανδρέας, Ζακύνθου Διονύσιος Δ', Κηφισιάς Κύριλλος, Γουμενίσσης Δημήτριος και Γλυφάδας, Αντώνιος. Οι ιερωμένοι μεταφέρθηκαν στο Λαϊκό Νοσοκομείο, στα επείγοντα.

Ιατρικό ανακοινωθέν για τη νοσηλεία και την κατάσταση της υγείας των μητροπολιτών που δέχθηκαν επίθεση, με καυστικό υγρό, στη Μονή Πετράκη, χθες το βράδυ, εξέδωσαν τα νοσοκομεία Γεννηματάς και ΚΑΤ.

Σύμφωνα με αυτά επτά Μητροπολίτες έλαβαν εξιτήριο ενώ ο Αρχιμανδρίτης- Γραμματέας Συνοδικού παραμένει για νοσηλεία.

Εξετάστηκαν αρχικά από την Πανεπιστημιακή Οφθαλμολογική Κλινική του Νοσοκομείου και βρέθηκαν να έχουν ήπια βλάβη του κερατοειδούς για την οποία έλαβαν την δέουσα αγωγή.

Μετέπειτα εκτιμήθηκαν από την Πλαστική Χειρουργική και βρέθηκαν να έχουν περιορισμένα εγκαύματα στο πρόσωπο και στα άνω άκρα για τα οποία έλαβαν την κατάλληλη αγωγή.

Και οι 4 Μητροπολίτες έλαβαν εξιτήρια σήμερα, Πέμπτη.

Θα πραγματοποιηθεί επανεξέταση το Σάββατο 26 Ιουνίου του Μητροπολίτη Κηφισιάς.

Ειδικότερα, έφεραν ελαφρά εγκαύματα δέρματος, τους δόθηκε ιατρική φροντίδα από το εξειδικευμένο προσωπικό της Πλαστικής Χειρουργικής και Εγκαυμάτων του Νοσοκομείου και έλαβαν εξιτήριο.

Ο Βασίλης Κικίλιας μετέβη χθες στο ΓΝ.Λαϊκό, όπου διακομίστηκαν οι τραυματίες. «Πρόκειται για ένα τραγικό γεγονός, το οποίο αντιμετωπίζουμε από την πρώτη στιγμή, με το ΕΚΑΒ που έφτασε στη Μονή Πετράκη» δήλωσε ο υπουργός Υγείας.

Όπως ανέφερε, επτά μητροπολίτες νοσηλεύονται στο Λαϊκό, οι 4 θα παραμείνουν στο Λαϊκό και θα λάβουν τις πρώτες βοήθειες, ο ένας ήδη διακομίζεται στην Πλαστική Χειρουργική του ΚΑΤ. Οι άλλοι δύο μητροπολίτες, προσέθεσε, ανάλογα με την πορεία της υγείας τους, ενδεχομένως να διακομιστούν ή στο ΚΑΤ ή στην Οφθαλμολογική Κλινική του «Γεννηματάς».

Οι πρώτες αντιδράσεις

Ιερώνυμος: «Αποφύγαμε τα χειρότερα»

«Αποφύγαμε τα χειρότερα» δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος έξω από το Λαϊκό Νοσοκομείο, όπου διακομίστηκαν οι τραυματίες από τη Μονή Πετράκη, που δέχτηκαν επίθεση με καυστικό υγρό.

   «Είναι δύσκολη η κατάσταση, αλλά πιστεύουμε ότι με τη φροντίδα των ιατρών μας να ξεπεραστεί η δυσκολία. Χρειάζεται υπομονή και ηρεμία» επισήμανε ο Αρχιεπίσκοπος.

   Αναφερόμενος στην επίθεση, είπε πως είναι κάτι που μας προβληματίζει όλους μας γιατί είναι πρωτόγνωρα τα φαινόμενα και χρειάζεται προσπάθεια από πολλές πλευρές για να μη διαταραχθεί η κοινωνική ισορροπία. Τέλος, ευχαρίστησε τον υπουργό Υγείας που έσπευσε στο Λαϊκό.

Η Κ. Σακελλαροπούλου εξέφρασε τον αποτροπιασμό της για το πρωτοφανές περιστατικό

Με ανάρτηση στο twitter η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου εξέφρασε τον αποτροπιασμό της για το πρωτοφανές περιστατικό στη Μονή Πετράκη σημειώνοντας: «Επικοινώνησα πριν από λίγο με τον Μακαριώτατο, ο οποίος με ενημέρωσε για την επίθεση που δέχθηκαν μέλη του Συνοδικού Δικαστηρίου στη Μονή Πετράκη. Εκφράζω τον αποτροπιασμό μου για το πρωτοφανές αυτό περιστατικό και εύχομαι ταχεία ανάρρωση των θυμάτων».

Η κυρία Σακελλαροπούλου δεν θα παραστεί στην επετειακή εκδήλωση «Ύμνος εις την Ελευθερίαν», στον προαύλιο χώρο του Μητροπολιτικού Ναού Αθηνών, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί.

H δήλωση του Γιάννη Αμανατίδη εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ:

«Επικοινώνησα, πριν από λίγο, με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ.  Ιερώνυμο, προκειμένου να ενημερωθώ για το αποτρόπαιο συμβάν της επίθεσης με καυστικό οξύ σε κληρικούς και λαϊκούς, κατά την σημερινή συνεδρίαση του Συνοδικού Δικαστηρίου, στην Ιερά Μονή Πετράκη.

Εξέφρασα στον Μακαριώτατο τις πλέον θερμές ευχές μου για ταχεία ανάρρωση των πληγέντων».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)