to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:15 | 23.06.2021

Διεθνή

Ρωσικά πολεμικά πλοία έριξαν προειδοποιητικά πυρά εναντίον βρετανικού αντιτορπιλικού - Διαψεύδει η Βρετανία

Ρωσικά πολεμικά πλοία του στόλου της Μαύρης Θάλασσας σε συνεργασία με την Μεθοριακή Υπηρεσία της FSB (Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας) ανέκοψαν την πορεία πλεύσης του βρετανικού αντιτορπιλικού Defender που παραβίασε τα χωρικά ύδατα της Ρωσίας στην περιοχή του ακρωτηρίου Φιολέντ.


Ρωσικό πολεμικό πλοίο μεθοριακής περιπολίας έριξε προειδοποιητικές βολές, ενώ ένα βομβαρδιστικό Su-24M έριξε προειδοποιητικές βόμβες στην πορεία πλεύσης του πλοίου, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Το βρετανικό αντιτορπιλικό Defender, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Αμύνης, «στις 11:53, στις 23 Ιουνίου, ενεργώντας στο βορειοδυτικό τμήμα της Μαύρης Θάλασσας, παραβίασε τα κρατικά σύνορα της Ρωσικής Ομοσπονδίας και εισήλθε στα χωρικά ύδατα στην περιοχή του ακρωτηρίου Φιολέντ, έχοντας διανύσει 3 χιλιόμετρα».

Το βρετανικό αντιτορπιλικό έλαβε την προειδοποίηση ότι θα γίνει χρήση πυρών σε περίπτωση που παραβιάσει τα κρατικά σύνορα της Ρωσίας, αλλά δεν υπήρξε καμία αντίδραση.

«Στις 12:06 και στις 12:08 το πλοίο μεθοριακής περιπολίας έριξε προειδοποιητικά πυρά. Στις 12:19 αεροσκάφος τύπου Su-24M έριξε προειδοποιητικά τέσσερις βόμβες (OFAB-250) στην πορεία πλεύσης του αντιτορπιλικού Defender», αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας.

Όπως διευκρινίζει το ρωσικό υπουργείο Άμυνας στην ανακοίνωσή του, «στις 12:23 χάρη στις κοινές ενέργειες του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας και της Μεθοριακής Υπηρεσίας της FSB το αντιτορπιλικό Defender εγκατέλειψε τα σύνορα των χωρικών υδάτων της Ρωσικής Ομοσπονδίας».

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε επίσης ότι στο υπουργείο εκλήθη ο Βρετανός στρατιωτικός ακόλουθος αρμόδιος για ζητήματα άμυνας που υπηρετεί στην βρετανική πρεσβεία στην Μόσχα.

Βρετανία: Ο στρατός διέψευσε τη ρίψη ρωσικών πυρών

Η Βρετανία δήλωσε σήμερα πως δεν ερρίφθησαν ρωσικά προειδοποιητικά πυρά εναντίον ενός πλοίου του βρετανικού πολεμικού ναυτικού στη Μαύρη Θάλασσα και πως δεν δέχεται τους ισχυρισμούς ότι έπεσαν βόμβες στην πορεία πλεύσης του.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πως ένα ρωσικό πολεμικό πλοίο έριξε προειδοποιητικά πυρά σε ένα αντιτορπιλικό του βρετανικού Πολεμικού Ναυτικού μετά την είσοδό του σε ρωσικά χωρικά ύδατα στη Μαύρη Θάλασσα, και ένα ρωσικό αεροσκάφος έριξε βόμβες στην πορεία πλεύσης του ως προειδοποίηση.

"Πιστεύουμε πως οι Ρώσοι έκαναν γυμνάσια με πυροβολικό στη Μαύρη Θάλασσα, και παρείχαν στη ναυτική κοινότητα προηγούμενη προειδοποίηση για τη δραστηριότητά τους", ανέφερε το βρετανικό υπουργείο Άμυνας σε μια ανακοίνωση στο Twitter.

'Δεν ερρίφθησαν πυρά προς το HMS Defender και δεν δεχόμαστε τον ισχυρισμό ότι έπεσαν βόμβες στην πορεία πλεύσης του".

Ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Ουάλας δήλωσε πως το HMS Defender έπλεε σε μια διεθνώς αναγνωρισμένη διαδρομή από την Οδησσό, στην Ουκρανία, προς τη Γεωργία.

"Σήμερα το πρωί, το HMS Defender πραγματοποιούσε διέλευση ρουτίνας από την Οδησσό προς τη Γεωργία μέσω της Μαύρης Θάλασσας", ανέφερε σε μια δήλωση ο Ουάλας.

"Όπως είναι το κανονικό για αυτή τη διαδρομή, το HMS Defender εισήλθε σε διεθνώς αναγνωρισμένο διάδρομο διαχωρισμού κυκλοφορίας. Εξήλθε από αυτόν τον διάδρομο με ασφάλεια στις 09:45 BST (βρετανική θερινή ώρα). Όπως συμβαίνει συνήθως, ρωσικά σκάφη παρακολούθησαν τη διέλευσή του και αντιλήφθηκε γυμνάσια στην ευρύτερη περιοχή".

Πηγή: ΑΠΕ_ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)