to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:55 | 23.06.2021

Πολιτική

Δημ. Βίτσας: «Η χώρα χρειάζεται ενεργή και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική» (βίντεο)

Σημεία συνέντευξης του Δημήτρη Βίτσα, Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, στον τηλεοπτικό σταθμό «ART TV»


«..Είναι καλό να γίνονται συναντήσεις με ηγέτες ξένων κρατών σε ένα πνεύμα κοινού ενδιαφέροντος για την σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή, όπως και  με την Αιγυπτιακή πλευρά και τον πρόεδρο Σίσι.

Όσο αφορά την σύνοδο κορυφής και τη στάση του κ. Ερντογάν θα πρέπει να δούμε ότι τους τελευταίους μήνες γίνεται προσπάθεια από την πλευρά του για δημιουργία ενός νέου προφίλ σε σχέση με την Ευρώπη. Αυτό έχει να κάνει κυρίως με την αλλαγή της Αμερικανικής κυβέρνησης.

Να το αξιοποιήσουμε λοιπόν αυτό αλλά να μην παγιδευτούμε.

Εμείς αυτό που πρέπει να λέμε είναι ότι το μόνο θέμα που υπάρχει σε εκκρεμότητα με την Τουρκία είναι το θέμα της υφαλοκρηπίδας και ας συμφωνήσουμε αυτό να το  παραπέμψουμε στο δικαστήριο της Χάγης.

Με αυτή την έννοια θα πρέπει να καλοδεχτούμε την αλλαγή προφίλ του κ. Ερντογάν αλλά πάντα θα πρέπει πάνω στο τραπέζι από την πλευρά μας να υπάρχει το θέμα των κυρώσεων .

Ανησυχία όμως προκαλούν και οι θέσεις της Τουρκίας στο Κυπριακό, όπου η μοναδική λύση είναι αυτή που προσφέρουν οι αποφάσεις του ΟΗΕ.

Συνεπώς χρειάζεται να βρισκόμαστε σε εγρήγορση και να αποφεύγουμε τις μελλοντικές παγίδες.

Όλοι θέλουμε να περάσουμε ένα ήσυχο καλοκαίρι και όχι σαν το περυσινό και συγχρόνως, όλοι επιθυμούμε μια πιο δημοκρατική Τουρκία.

Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να δεχθούμε μια λογική εκχώρησης ΄΄ της δικής μας ανεξαρτησίας στην έγκριση της Τουρκίας.

Κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να γίνει δεκτό από καμία Ελληνική κυβέρνηση.

Είναι λάθος να υιοθετηθεί από την πλευρά μας η προσέγγιση ότι όλα θα λυθούν μεταξύ μας με την Τουρκία,  όπως την έκφρασε πρόσφατα ο κος Ερντογαν στη συνάντηση με τον κ. Μητσοτάκη.

Θα πρέπει να παίρνουμε υπόψη μας ότι η Ευρώπη και κάποια επιμέρους κράτη, αντιμετωπίζουν  το πρόβλημα  Τουρκία με βάση τα δικά τους ειδικά συμφέροντα.

Βλέπετε ότι η κα Φον Ντερ Λάιεν ζητά από όλα τα κράτη να συνεισφέρουν οικονομικά στην Τουρκία για το μεταναστευτικό ζήτημα.

Επιπλέον χώρες όπως η Γερμανία, η Ισπανία κλπ έχουν ισχυρές αμυντικές σχέσεις με την Τουρκία και πάνω σε αυτό πέφτει πολύ χρήμα.

Μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης να παίρνουμε αλλά να μη ξεχνάμε ότι τα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία είναι και σύνορα της Ευρώπης και η Ευρώπη έχει το δικό της μερίδιο ευθύνης στο να προστρέξει στην Ελλάδα σε ενδεχόμενα δύσκολες στιγμές.

Αυτή η συνεχής αναπαραγωγή ότι πρέπει να υπάρχουν δύο κράτη που θα σκοτώνονται διαρκώς μεταξύ τους, δε με βρίσκει σύμφωνο.

Αντίθετα πιστεύω ότι θα πρέπει με βάση το διεθνές δίκαιο να οικοδομηθούν σχέσεις με την Τουρκία.

Δυστυχώς δεν υπάρχει μια ενιαία Ευρωπαϊκή πολιτική. Η Ευρώπη είναι ένα συνονθύλευμα κρατικών και οικονομικών συμφερόντων.

Δεν επιθυμώ την κατάρρευση της Τουρκικής οικονομίας γιατί κάτι τέτοιο θα σήμανε και εξαγωγή του προβλήματός της.

Ήταν τελείως απαράδεκτες οι δηλώσεις της Γερμανικής πλευράς στη διάσκεψη των κρατών για το Λιβυκό ζήτημα και η μη συμμετοχή της Ελλάδας σε αυτήν.

Η Ελλάδα είναι χώρα η οποία συνορεύει με τη Λιβύη σε αντίθεση με την Τουρκία.

Η Ελλάδα αποκλείεται από αυτές τις συνδιασκέψεις επειδή υπάρχουν συγκεκριμένα συμφέροντα από ορισμένες χώρες.

Ελπίζω ότι θα πρέπει να παρθεί μια μεγάλη διπλωματική πρωτοβουλία και ελπίζω, τόσο ο κος Δένδιας όσο και ο κος Βαρβιτσιώτης να το θέσουν δυναμικά ξανά το ζήτημα αυτό στις συνόδους κορυφής της ΕΕ.

Τον τελευταίο καιρό ο πρόεδρος Μπάιντεν παίρνει μια σειρά θετικών κυρώσεων για το ζήτημα της αναγνώρισης της Βόρειας Μακεδονίας.

Βέβαια όσοι γνωρίζουν την Αμερική και το πώς κινείται το πολιτικό σύστημα εκεί θα πρέπει να ξέρουν ότι αυτά έχουν και άλλες ΄΄ουρές΄΄.

Αυτό που φαίνεται είναι ότι ο κος Μπάιντεν εννοεί κυρώσεις σε συγκεκριμένες χώρες όπως πχ η Ρωσία.

Εννοείται ότι η πρόσφατη ενέργεια της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της Βόρειας Μακεδονίας στο EURO,δεν αντιστοιχεί στη συμφωνία…»

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)