to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:46 | 21.06.2021

Διεθνή

ΗΠΑ, Βρετανία και Καναδάς καταδικάζουν από κοινού τις επιθέσεις του καθεστώτος Λουκασένκο στα ανθρώπινα δικαιώματα

«Είμαστε ενωμένοι στη βαθιά ανησυχία μας για τις συνεχείς επιθέσεις του καθεστώτος Λουκασένκο στα ανθρώπινα δικαιώματα, τις θεμελιώδεις ελευθερίες και το διεθνές δίκαιο» τονίζουν με κοινή δήλωσή τους ΕΕ, ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο και Καναδάς.


«Σήμερα, έχουμε αναλάβει συντονισμένες κυρώσεις ως απάντηση στην αναγκαστική προσγείωση της 23ης Μαΐου μιας πτήσης της Ryanair μεταξύ δύο κρατών μελών της ΕΕ και της πολιτικά υποκινούμενης σύλληψης του δημοσιογράφου Ρoμάν Πρoτασέβιτς και της συντρόφου του Σοφία Σαπέγκα, καθώς και στη συνεχιζόμενη επίθεση εναντίον των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών» σημειώνεται στην δήλωση.

« Δεσμευόμαστε να υποστηρίξουμε τις μακροχρόνιες δημοκρατικές φιλοδοξίες του λαού της Λευκορωσίας και είμαστε μαζί για να επιβάλουμε κόστος στο καθεστώς για την κατάφωρη παραβίαση των διεθνών δεσμεύσεων» υπογραμμίζεται.

«Είμαστε ενωμένοι ζητώντας από το καθεστώς να τερματίσει τις πρακτικές καταστολής εναντίον του λαού του. Είμαστε απογοητευμένοι που το καθεστώς επέλεξε να απομακρυνθεί από τις υποχρεώσεις του για τα ανθρώπινα δικαιώματα, την τήρηση των δημοκρατικών αρχών και τη δέσμευση με τη διεθνή κοινότητα. Είμαστε περαιτέρω ενωμένοι στην έκκλησή μας για το καθεστώς Λουκασένκο να συνεργαστεί πλήρως με διεθνείς έρευνες για τα γεγονότα της 23ης Μαΐου» αναφέρεται στην κοινή ανακοίνωση.

ΕΕ, ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο και Καναδάς ζητούν την άμεση απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένων, την εφαρμογή των συστάσεων της ανεξάρτητης αποστολής εμπειρογνωμόνων του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) στο πλαίσιο του Μηχανισμού Μόσχας και την αρχή ενός ολοκληρωμένου και γνήσιου πολιτικού διαλόγου μεταξύ των αρχών και των εκπροσώπων της δημοκρατικής αντιπολίτευσης και της κοινωνίας των πολιτών, που διευκολύνεται από τον ΟΑΣΕ.

Πηγή: ΑΠΕ_ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)