to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:19 | 21.06.2021

Διεθνή

Κορωνοϊός: Ανησυχία για την παραλλαγή Δέλτα

Η πιο μεταδοτική, μέχρι στιγμής, παραλλαγή του κορωνοϊού, η παραλλαγή Δέλτα, σάρωσε το Ηνωμένο Βασίλειο, έχει κυριαρχήσει στην Πορτογαλία και έχει εντοπιστεί σε ομάδες σε όλη τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ισπανία.


Η εξάπλωση της παραλλαγής «Δέλτα» αναγκάζει  πλέον τους Ευρωπαίους αξιωματούχους υγείας να προειδοποιήσουν ότι απαιτείται περαιτέρω δράση για να επιβραδυνθεί η εξάπλωσή του.

Παρόλο που το νέο στέλεχος, το οποίο εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία πυροδοτώντας ένα νέο κύμα μολύνσεων εκεί, αφορά μόνο ένα ποσοστό του συνόλου των κρουσμάτων κορωνοϊού στην ηπειρωτική Ευρώπη, πλέον κερδίζει έδαφος όπως υποδεικνύει ανάλυση των Financial Times.

Οι υπολογισμοί των FT στα διαθέσιμα παγκοσμίως γονιδιωματικά δεδομένα από την πλατφόρμα Gisaid, αναφέρει ότι η παραλλαγή Δέλτα αντιπροσωπεύει το 96% των λοιμώξεων Covid-19 στην Πορτογαλία, περισσότερο από 20% στην Ιταλία και περίπου 16% στο Βέλγιο.

Ο μικρός αλλά συνεχώς αυξανόμενος αριθμός των μολύνσεων που οφείλονται στο συγκεκριμένο στέλεχος έχει καλλιεργήσει ανησυχίες ότι η παραλλαγή Δέλτα μπορεί να ανακόψει την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην Ευρώπη τους τελευταίους δύο μήνες.

«Βρισκόμαστε στη διαδικασία της συντριβής του ιού και της εξάλειψης της πανδημίας, και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αφήσουμε την παραλλαγή του Δέλτα να υπερισχύσει», δήλωσε την Τρίτη ο υπουργός υγείας της Γαλλίας Ολιβιέ Βεράν μιλώντας από κέντρο εμβολιασμού.

Σύμφωνα με τον Βεράν,  το 2% έως 4% των δειγμάτων που αναλύθηκαν στη Γαλλία εμφανίζονταν ως παραλλαγή Δέλτα. «Ίσως μπορεί κανείς να πει ότι αυτό είναι ακόμα χαμηλό, αλλά είναι παρόμοιο με την κατάσταση στο Ηνωμένο Βασίλειο πριν από μερικές εβδομάδες», εξήγησε. Η ανάλυση των FT για τα δεδομένα του Gisaid υποδηλώνει ότι αυτός ο αριθμός θα μπορούσε να είναι υψηλότερος.

Στην Πορτογαλία, η κοινοτική μετάδοση της παραλλαγής έχει εντοπιστεί στην ευρύτερη περιοχή της Λισαβόνας, όπου εντοπίζεται πάνω από το 60% των νέων κρουσμάτων Covid-19 της τελευταίας εβδομάδας. Οι μη απαραίτητες μετακινήσεις από και προς την πόλη απαγορεύτηκαν  αυτό το Σαββατοκύριακο σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί η αύξηση των περιπτώσεων που εξαπλώνονται στην υπόλοιπη χώρα.

Η προσοχή των επιστημόνων στρέφεται πλέον στη Βρετανία όπου τα κρούσματα Covid-19 έχουν τριπλασιαστεί τον τελευταίο μήνα και η παραλλαγή Δέλτα αντιπροσωπεύει περίπου το 98% όλων των νέων μολύνσεων.

Με τα επίσημα στοιχεία να δείχνουν ότι η παραλλαγή Δέλτα φαίνεται να αυξάνει τον κίνδυνο νοσηλείας κατά 2,2 φορές σε σύγκριση με την παραλλαγή Άλφα, η βρετανική κυβέρνηση αυτή την εβδομάδα «πάγωσε» για ένα μήνα την άρση των εναπομείναντων περιορισμών του κορωνοϊού.

«Οι αποφάσεις που παίρνει το Ηνωμένο Βασίλειο για να ανοίξει εκ νέου τη ζωή και την κοινωνία θα χρησιμεύσουν ως εργαστήριο για εμάς στην Ευρώπη», δήλωσε ο ιολόγος στη Λυών και σύμβουλος της γαλλικής κυβέρνησης, Μπρούνο Λίνα.

Το κατά πόσον τα clusters λοιμώξεων της παραλλαγής Δέλτα που πλήττουν την ΕΕ θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερες εξάρσεις, θα εξαρτηθεί εν μέρει από τον αριθμό των ατόμων που έχουν εμβολιαστεί πλήρως, ανέφεραν οι επιστήμονες, καθώς και από τη συμπεριφορά των ανθρώπων σε αυτή τη φάση που έχει αρθεί πολλοί περιορισμοί στη ζωή και στις επιχειρήσεις.

Ιρλανδία: Το 20% των κρουσμάτων της τελευταίας εβδομάδας ανήκουν στην παραλλαγή Δέλτα  

Η πιο μεταδοτική παραλλαγή του κορονοϊού που εντοπίσθηκε πρώτα στην Ινδία, η ονομαζόμενη Δέλτα, αποτελεί το 20% των κρουσμάτων που καταγράφηκαν την τελευταία εβδομάδα στην Ιρλανδία, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές της χώρας που χαρακτηρίζουν το γεγονός ανησυχητικό.

Οι δείκτες της επιδημίας μειώνονται συνεχώς κατά τις τελευταίες εβδομάδες στην Ιρλανδία, στην οποία έχουν μερικώς εμβολιασθεί τα δύο τρίτα του ενήλικου πληθυσμού, ενώ το ένα τρίτο έχει εμβολιασθεί πλήρως.

Με πληροφορίες από naftemporiki.gr, ΑΠΕ_ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)