to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:10 | 05.08.2013

Αμπελοφιλοσοφίες περί επενδύσεων και καμία απάντηση στους εργαζομένους της Vodafone και της Wind από το γραφείο στρατηγικού σχεδιασμού του πρωθυπουργού

Δελτίο τύπου των Επιχειρησιακών Σωματείων Vodafone-Wind μετά τη συνάντησή τους με εκπροσώπους του Γραφείου Στρατηγικού Σχεδιασμού του Πρωθυπουργού


Την Τρίτη 30 Ιουλίου, πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης συνάντηση των Σωματείων μας με τον κ. Δ. Πτωχό, εκπρόσωπο του Γραφείου Στρατηγικού και Ψηφιακού Σχεδιασμού του Πρωθυπουργού.

Τα ΔΣ των Σωματείων μας εξέθεσαν αναλυτικά τους λόγους για τους οποίους εναντιώνονται στην ίδρυση «Νέας Εταιρείας» και τη μεταφορά σ’ αυτή εργαζομένων-τεχνικών από τις Vodafone και Wind, ως κίνηση η οποία γίνεται στο όνοματου λεγόμενου “network sharing” («κοινή χρήση και ανάπτυξη δικτύων»), αλλά ουσιαστικά στοχεύει στην κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και των δικαιωμάτων μας.

Επίσης, διαμαρτυρηθήκαμε για την προσπάθεια να παρεμποδιστεί από αστυνομικές δυνάμεις κάθε παρέμβαση ή και η απλή παρουσία των Σωματείων μας στην ΕΕΤΤ, τις μέρες που αποφασιζόταν η έγκριση του σχεδίου που είχαν καταθέσει οι δύο εταιρείες.

Από την πλευρά του κ. Πτωχού και του Γραφείου, δεν πήραμε ουσιαστικά καμία απάντηση στα ερωτήματα και τα θέματα που θέσαμε. Μας αναφέρθηκε ότι ο κ. Πρωθυπουργός δεν γνώριζε τίποτα για τα σχέδια περί «νέας εταιρείας». Στο ερώτημά μας, γιατί επομένως την επίσκεψη των διευθυνόντων συμβούλων των Vodafone και Wind στον κ.Πρωθυπουργό ακολούθησαν διθυραμβικές κυβερνητικές δηλώσεις, πήραμε την απάντηση ότι η κυβέρνηση… «απλώς τοποθετήθηκε θετικά για μια επένδυση που της γνωστοποιήθηκε».

Τα Σωματεία μας, επεσήμαναν ιδιαίτερα ότι:

(α) Σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας (όπως επιχειρήθηκε να παρουσιαστεί από πολλά ΜΜΕ), αλλά αντίθετα για ένα σχέδιο που θα περικόψει μισθούς, ΣΣΕ και θέσεις εργασίας. Ο κ. Πτωχός μας είπε σχετικά πως ως Γραφείο δεν είχαν καμία ενημέρωση ότι πρόκειται για μεταφορά του υπάρχοντος προσωπικού των δύο εταιριών.

(β) Όποιο κι αν είναι το πραγματικό ποσό των σχεδιαζόμενων επενδύσεων (πράγμα για το οποίο δικαιολογημένα διατηρούμε κάθε επιφύλαξη), το θέμα είναι η διασφάλιση των δικαιωμάτων και των κατακτήσεων των εργαζομένων.

(γ) Όλες οι υπηρεσίες (Επιθεωρήσεις Εργασίας, Υπουργείο Εργασίας), των οποίων πολιτικός τους προϊστάμενος είναι η εκάστοτε κυβέρνηση, εδώ και χρόνια ουσιαστικά αδιαφορούν μπροστά στις επιθέσεις των δύο διοικήσεων στους εργαζόμενους και δεν έχουν κάνει ουσιαστικά τίποτα για να τις σταματήσουν. Ότι αυτό οφείλεται και σ’όλο το αντεργατικό θεσμικό/νομικό πλαίσιο που έχει ψηφιστεί και διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια.

Τέλος, ο κ. Πτωχός αρνήθηκε το αίτημά μας να δημοσιοποιήσει, για λόγους ισότιμης μεταχείρισης, ως Γραφείο τα επιχειρήματα και τις αντιρρήσεις μας προς τα ΜΜΕ, όπως έκανε με το περιεχόμενο της συνάντησης των δύο διοικήσεων με τον Πρωθυπουργό. Είναι φανερό ότι η αγωνία 3.000 εργαζομένων για το μέλλον τους και τα δίκαια αιτήματά των Σωματείων μας, δεν έχουν για το πρωθυπουργικό γραφείο την ίδια βαρύτητα ή προτίμηση με τα σχέδια των δύο εταιριών. Ενώ επιχείρησε να μας εμπλέξει σε μια συζήτηση αν είμαστε «υπέρ ή κατά των επενδύσεων», για να ξεφύγει από την ουσία που είναι η διασφάλιση των δουλειών και των δικαιωμάτων μας.

Στο τέλος της συνάντησης, τα Σωματεία μας δήλωσαν ότι στον αγώνα για ν’ αποτραπεί η καταστροφική ίδρυση της «νέας εταιρείας» θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα και θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις. Πως θα αναδείξουμε και τις ευθύνες που έχει η κυβέρνηση, όσο επιμένει για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας να πριμοδοτεί και να χειροκροτεί επιχειρηματικά σχέδια όπως η «νέα εταιρεία», που στην πραγματικότητα είναι όχημα καταστροφής των συμβάσεων, των μισθών, των Σωματείων και των δικαιωμάτων μας.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)