to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17η Ιουνίου: Ημέρα κατά της ερημοποίησης και της ξηρασίας

Σύμφωνα με τις έρευνες Ελλήνων επιστημόνων και ακαδημαϊκών το 30% της χώρας κινδυνεύει από την επερχόμενη ερημοποίηση. Ιδιαίτερη επικινδυνότητα εμφανίζεται στις νότιες περιοχές της χώρας όπως, η Πελοπόννησος και η Κρήτη, τονίζει μεταξύ άλλων σε δήλωσή της για τη σημερινή ημέρα η Χαρά Καφαντάρη, αναπληρώτρια τομεάρχης Πολιτικής Προστασίας και αντιπρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής


Η Χαρά Καφαντάρη βουλευτής Δυτ. Αθήνας ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, αναπληρώτρια τομεάρχης Πολιτικής Προστασίας και αντιπρόεδρος της  Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής, τονίζει συγκεκριμένα:

Η 17η Ιουνίου έχει οριστεί σαν ημέρα κατά της ερημοποίησης και της ξηρασίας. Η ερημοποίηση και η ξηρασία είναι φαινόμενα αλληλένδετα και συνδεδεμένα μεταξύ τους σε έναν αέναο φαύλο κύκλο. Η απειλή της ερημοποίησης και η υποβάθμιση των εδαφών επηρεάζει καθημερινά την διαβίωση πάνω από τον μισό του πληθυσμού της γης. Η κυριότερη απειλή που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα από την ερημοποίηση, την ξηρασία και την υποβάθμιση των εδαφών είναι η απομείωση της απόδοσης των γεωργικών καλλιεργειών και, η επακόλουθη, μείωση των διαθέσιμων διατροφικών προϊόντων. Η αποψίλωση των δασών, η μείωση του διαθέσιμου καθαρού νερού, ο εκτοπισμός και η μετανάστευση μεγάλων πληθυσμών είναι μερικές, ακόμα, από τις συνέπειες.   

Η απειλή της ερημοποίησης είναι ιδιαίτερα έντονη στην Μεσόγειο. Η περιοχή έχει επιβαρυνθεί από την, αρχαιοτάτων χρόνων, εντατική καλλιέργεια και την  μείωση των βροχοπτώσεων. Το ξεχωριστό μεσογειακό κλίμα της περιοχής και η απελαύνουσα κλιματική αλλαγή, επιβαρύνουν ακόμα περαιτέρω την κατάσταση. Σύμφωνα με τις έρευνες Ελλήνων επιστημόνων και ακαδημαϊκών το 30% της χώρας κινδυνεύει από την επερχόμενη ερημοποίηση. Ιδιαίτερη επικινδυνότητα εμφανίζεται στις νότιες περιοχές της χώρας όπως, η Πελοπόννησος και η Κρήτη.

Η λήψη άμεσων μέτρων και πρωτοβουλιών για την ανάσχεση του δυσμενούς αυτού φαινομένου, κρίνεται αναγκαία. ​

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)