to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:13 | 16.06.2021

Πολιτική

Ν. Παππάς: «Η ΝΔ έκανε τα ίδια το 2012 και η ανεργία πήγε στο 27%»

Τοποθέτηση του τομεάρχη Υποδομών και Μεταφορών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και βουλευτή Β3’ Νότιου Τομέα Αθηνών, Νίκου Παππά, στην Ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση για το εργασιακό νομοσχέδιο


«Με την πολιτική του 2010-2014 χάθηκαν ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας, με την πολιτική του 2015-2019 κερδήθηκαν 450 χιλιάδες δουλειές. Το δυστύχημα είναι πως, ενώ βρισκόμαστε σε ένα περιβάλλον όπου υπάρχουν περιθώρια άσκησης επεκτατικής προοδευτικής πολιτικής, έχουμε μια αντιδραστική κυβέρνηση που δεν μαθαίνει από τα λάθη του παρελθόντος και αρέσκεται να τα επαναλαμβάνει», τόνισε ο Νίκος Παππάς, μιλώντας για το εργασιακό νομοσχέδιο στην Ολομέλεια της Βουλής.

Όπως ανέφερε, «η Ν.Δ. τελειώνει το 8ωρο, καταργεί τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Τα επιχειρήματά της δεν πείθουν και οι πάντες είναι απέναντι», συμπληρώνοντας, απευθυνόμενος στους βουλευτές της πλειοψηφίας: «Το πολιτικό τίμημα που θα πληρώσετε θα είναι βαρύ».

Χαρακτήρισε ακρότητες τις αναφορές βουλευτών της Ν.Δ. περί ενός «φιλεργατικού νομοσχεδίου», ενώ υπενθύμισε ότι και το 2012 η κυβέρνηση Σαμαρά έφερε μια Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου, που καταργούσε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και ταπείνωνε τον κατώτατο μισθό, τάζοντας μέσω αυτών αύξηση της ανταγωνιστικότητας και των θέσεων εργασίας και τελικά οδήγησε την ανεργία στο 27%.

Ο βουλευτής Β3’ Νότιου Τομέα Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ανέδειξε τις προβλέψεις του σχεδίου Πισσαρίδη για διευθέτηση του αριθμού των υπερωριών και διευκόλυνση των επιχειρήσεων να αλλάζουν τον αριθμό των εργαζομένων τους. «Έτσι, όμως, όταν συμπιέζεται η οικονομία, οι επιχειρήσεις απλά θα διευκολύνονται να κάνουν απολύσεις. Μιλάμε για τον ορισμό αυτού που λέμε “trickle down economics”, αυτό που δηλαδή κατήγγειλε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, λέγοντας πως αυτές οι πολιτικές δεν δούλεψαν ποτέ», επεσήμανε χαρακτηριστικά για να προσθέσει: «Μπορείτε να φανταστείτε τον κ. Μητσοτάκη να λέει κάτι αντίστοιχο; Ή να ισχυρίζεται αυτό που επίσης είπε ο Μπάιντεν ότι τη χώρα έχτισαν τα συνδικάτα και η μεσαία τάξη; Δεν υπάρχει περίπτωση».

Κλείνοντας, ανέφερε ότι το νομοσχέδιο κρύβει έναν σαφή ιδεολογικό στόχο, δηλαδή «να σπάσετε τη συνείδηση κοινού συμφέροντος που οικοδομήθηκε στην πορεία της πανδημίας μεταξύ μισθωτών και μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Σας τρομάζει η εικόνα μιας επιχειρηματικότητας η οποία αντιλαμβάνεται ότι η σωτηρία της δεν είναι στη συμπίεση του εργατικού κόστους κατά 10% με 15%. Πρόκειται, βεβαίως, για εκείνες τις επιχειρήσεις, τις οποίες το σχέδιο Πισσαρίδη εντοπίζει ως το θεμελιακό πρόβλημα της οικονομίας».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)