to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:45 | 15.06.2021

Διεθνή

Κόστα Ρίκα: Τεράστια σκάνδαλα διαφθοράς - Έφοδοι στην προεδρία, σε δημόσιους οργανισμούς και σε κατασκευαστικές εταιρείες

Ευρείας κλίμακας επιχείρηση στο πλαίσιο έρευνας για υπόθεση διαφθοράς έγινε χθες Δευτέρα στην Κόστα Ρίκα, όπου αστυνομικοί και εισαγγελικές λειτουργοί έκαναν εφόδους στην προεδρία, αρκετούς δημόσιους οργανισμούς και κατασκευαστικές εταιρείες που φέρονται να δωροδοκούσαν αξιωματούχους.


Συνολικά έγιναν 57 έφοδοι, μεταξύ άλλων στο γραφείο συμβούλου του προέδρου Κάρλος Αλβαράδο, στο υπουργείο Μεταφορών, στο Εθνικό Συμβούλιο Δημόσιων Οδών (CONAVI), στις εγκαταστάσεις κατασκευαστικών εταιρειών και σε σπίτια.

Ο σύμβουλος του προέδρου, ο Καμίλο Σαλδαριάγα, επιφορτισμένος ιδίως με την επίβλεψη της εκτέλεσης του προϋπολογισμού, υπέβαλε την παραίτησή του. Δεν τέθηκε υπό κράτηση.

Αντίθετα με τον κ. Σαλδαριάγα, οικονομολόγο 29 ετών, στη διάρκεια των εφόδων συνελήφθησαν 28 πρόσωπα, κυρίως στα γραφεία των κατασκευαστικών εταιρειών Meco SA και H. Solis, των δύο μεγαλύτερων του τομέα στην Κόστα Ρίκα.

Ο κ. Σαλδαριάγα, ο οποίος αρνείται πως ενεχόταν στο κύκλωμα που αποκάλυψε η εξελισσόμενη έρευνα, είπε χθες πως παραιτήθηκε για να υπερασπιστεί τον εαυτό του. «Μπορώ να διαβεβαιώσω πως δεν διέπραξα κανένα έγκλημα και ότι δεν έλαβα ποτέ κανένα αντάλλαγμα παράνομα για τη δουλειά μου», ανέφερε.

Απευθυνόμενος στους συμπολίτες του, ο πρόεδρος της χώρας είπε πως αισθάνεται «τεράστια αγανάκτηση, απόγνωση και οργή» για αυτή την «εντελώς απαράδεκτη συμπεριφορά» δημοσίων λειτουργών.

Εξέφρασε την ευχή να «έρθουν όλα στο φως σε αυτή την υπόθεση», να «αποδοθούν ευθύνες» και να επιβληθεί «τιμωρία», είπε ο κ. Αλβαράδο, θυμίζοντας ότι η προεδρία «δεν επεμβαίνει στην ανάθεση συμβάσεων για την εκτέλεση δημοσίων έργων».

Σύμφωνα με την αστυνομία, η υπόθεση εκτιμάται ότι ζημίωσε το κοσταρικανό δημόσιο κατά 125 εκατ. δολάρια από το 2018 ως το 2020.

Κατά τον Ουάλτερ Εσπινόσα, που προΐσταται της έρευνας, αποκαλύφθηκε «ένα σύστημα δωροδοκιών, προνομίων και πληρωμών» που δίνονταν παράνομα σε δημόσιους λειτουργούς που φρόντιζαν να ευνοούν «συγκεκριμένες ιδιωτικές εταιρείες» στην ανάθεση έργων.

Μεταξύ άλλων στους διεφθαρμένους δημόσιους λειτουργούς προσφέρονταν αυτοκίνητα, γη, μετρητά, ακόμη και σεξουαλικές υπηρεσίες, διευκρίνισε ο κ. Εσπινόσα.

Πηγή: ΑΠΕ_ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)