to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:49 | 15.06.2021

Πολιτική

Bουλή: Η δεύτερη μέρα της μάχης ενάντια στο αντεργατικό ν/σ Χατζηδάκη

Συνεχίζεται για δεύτερη μέρα η μάχη στην Ολομέλεια της Βουλής ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο Χατζηδάκη, με την κυβέρνηση να έχει μείνει εντελώς μόνη της με το αφήγημα περί «προστασίας της εργασίας» - «Εξυπηρέτηση των αιτημάτων των εργαζομένων» επικαλέστηκε ο υπ. Εργασίας, Κ. Χατζηδάκης, με ένα νομοσχέδιο που θα κοστίσει 40.000 νέες θέσεις εργασίας


Συνεχίζεται για δεύτερη μέρα στην Βουλή η μάχη για τα εργασιακά, καθώς την Τρίτη το πρωί ξεκίνησε ξανά η συζήτηση επί του αντεργατικού νομοσχεδίου Χατζηδάκη. 

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση έφερε άρον άρον το νομοσχέδιο προς συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής προκειμένου να ψηφιστεί αύριο, το βράδυ της Τετάρτης και να προλάβει τις κοινωνικές αντιδράσεις. Ωστόσο, 24ωρη απεργία έχουν κηρύξει εργατικά σωματεία και ενώσεις την ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου, δηλαδή αύριο 16 Ιουνίου. 

Κατά την πρώτη μέρα της συζήτησης στην Ολομέλεια, ενστάσεις αντισυνταγματικότητας κατέθεσαν ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ, τις οποίες ψήφισαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με την κυβέρνηση να καταψηφίζει μόνη της. Χθες, Δευτέρα 14 Ιουνίου, τοποθετήθηκαν επί του νομοσχεδίου 81 βουλευτές, ενώ έχουν εγγραφεί 213 βουλευτές για να μιλήσουν, εκτός των εισηγητών, ειδικών αγορητών, κοινοβουλευτικών εκπροσώπων των κομμάτων και των υπουργών της κυβέρνησης.

«Καθ’ υπαγόρευση του ΣΕΒ και το σημερινό νομοσχέδιο», σημείωσε χθες Δευτέρα η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, ενώ ταυτοχρονα υπενθύμισε και την έκθεση - κόλαφο της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής, η οποία είχε παραχωρήσει μια σειρά παρατηρήσεων για τις διατάξεις του νομοσχεδίου. 

Διαβάστε ακόμη: Οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ ενάντια στο ν/σ για τα εργασιακά

Παρακολουθήστε ζωντανά την συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής:

Κ. Χατζηδάκης: Επιμένει σε πυρά κατά του ΣΥΡΙΖΑ - Μόνη η ΝΔ υπέρ του αντεργατικού νομοσχεδίου

Από το βήμα της Βουλής ο υπ. Εργασίας, Κ. Χατζηδάκης, στην προσπάθειά του να απαντήσει σε όσα έχουν θέσει οι βουλευτές της αντιπολίτευσης κατά την δεύτερη μέρα συνεδρίασης της Ολομέλειας της Βουλής, συνέχισε το αφήγημα που αξιοποίησαν συντονισμένα οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος περί «ψηφιακής επανάστασης» στην αγορά εργασίας και «συνταγής» των προηγμένων ευρωπαϊκών κρατών. Σταθερά, μάλιστα, προσπαθεί να πείσει ότι το νομοσχέδιο διαθέτει φιλεργατικό χαρακτήρα και προστατεύει τους εργαζομένους, την ίδια στιγμή που ακόμα και η έκθεση της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής προτείνει αλλαγές στο σχέδιο νόμου, αλλά και όπως ανέφερε χθες η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, Μ Ξενογιαννακοπούλου, θα χαθούν έως 40.000 νέες θέσεις εργασίας, λόγω της εντατικοποίησης.

Κατηγόρησε δε την αντιπολίτευση για υποκρισία και ότι παραπλανεί τους πολίτες με το επιχείρημα της «πληρωμής με ρεπό», κάτι το οποίο είχε αναφέρει ο ίδιος ο υπ. Εργασίας σε τηλεοπτική συνέντευξή του. Πιστός στο δόγμα της ανταγωνιστικότητας και της «ανάπτυξης» επέμεινε στην άποψη ότι το νομοσχέδιο υπηρετεί τα αιτήματα των εργαζομένων, αγνοώντας πλήρως τις αντιδράσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας από ενώσεις εργαζομένων και συνδικάτα, όταν μάλιστα έχει κηρυχτεί 24ωρη απεργία από την ΓΣΕΕ, την ΑΔΕΔΥ, το ΕΚΑ και άλλους φορείς για την Τετάρτη 16 Ιουνίου. Χαρακτηρίζοντας ως «παράνομη» την 24ωρη απεργία, ο υπ. Εργασίας προσπάθησε να θέσει τον κόσμο της εργασίας απέναντι στα συμφέροντα των μαθητών που αύριο δίνουν Πανελλήνιες εξετάσεις. Ως προς το θέμα αυτό, ο Τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, Νίκος Φίλης τόνισε πως κανονικά θα δειξαχθούν και οι εξετάσεις και η απεργία, καθώς δεν τίθεται θέμα απεργίας ή συμμετοχής των καθηγητών στην αυριανή απεργία ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Π. Σκουρλέτης: Κυβερνάτε με γκεμπελικές πολιτικές 

Στον υπ. Εργασίας απάντησε ο Π. Σκουρλέτης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ. Συγκεκριμένα, ο Π. Σκουρλέτης κατηγόρησε την κυβέρνηση για την προώθηση ενός αντικοινωνικού και εγκληματικού νομοσχεδίου, το οποίο αφήνει τους εργαζομένους χωρίς δικαιώματα και προσπαθεί να χτυπήσει στον πυρήνα των συνταγματικά κατωχυρωμένων δικαιωμάτων του εργατικού δικαίου. Μάλιστα, επεσήμανε προς τον Κ. Χατζηδάκη ότι «δεν λέγεται εργοδοτικό δίκαιο, αλλά εργατικό», δίνοντας έμφαση στο αφήγημα της ατομικής ευθύνης που διέπει και το προς συζήτηση νομοσχέδιο, αλλά και το γεγονός ότι μέσω αυτού τα κέρδη των εργοδοτών μπαίνουν πιο πάνω από τις ανθρώπινες ζωές. 

«Το νομοσχέδιο μας γυρνάει χρόνια πίσω» σημείωσε χαρακτηριστικά, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, ζητώντας μεταξύ άλλων από βήματος Βουλής αύξηση του κατώτατου μισθού, 35ωρο εργασίας, επαναφορά της μετενέργειας και συλλογικές διαπραγματεύσεις και συμβάσεις εργασίας. Κλείνοντας την ομιλία του, ο Π. Σκουρλέτης απευθυνόμενος στα προοδευτικά και αριστερά κόμματα της αντιπολίτευσης τόνισε πως αυτό που χρειάζεται ενότητα και αγώνας. 

Διαβάστε αναλυτικά την τοποθέτηση του Π. Σκουρλέτη: Ευκαιρία ενότητας κι αγώνα των προοδευτικών και αριστερών δυνάμεων ενάντια στον εργασιακό αναχρονισμό

Ευ. Τσακαλώτος: Εκτός τόπου και χρόνου το νομοσχέδιο

Σκληρή κριτική προς την κυβέρνηση και το υπ. Εργασίας απηύθυνε ο Ευ. Τσακαλώτος, συντονιστής του οικονομικού κύκλου του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, τόσο σε πολιτικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο, καθώς κατέρριψε το αφήγημα της ΝΔ ότι το αντεργατικό νομοσχέδιο ανταποκρίνεται στην παραγωγική δομή της χώρας. «Το νομοσχέδιο είναι εκτός τόπου και χρόνου» σημείωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως «είναι η ίδια πολιτική που εφαρμόζεται στις χώρες του ΟΟΣΑ από τη δεκαετία του 1980 με πενιχρά αποτελέσματα:

  • Υπάρχει αύξηση στους μισθούς;
  • Υπάρχει αύξηση στις επενδύσεις;
  • Υπάρχει κάποια βελτίωση στους ρυθμούς ανάπτυξης – παραγωγικότητας;
  • Υπάρχει κάποια βελτίωση στην ασφάλεια των εργαζομένων και την ποιότητα των θέσεων εργασίας;

Θα μπορούσατε αυτό το νομοσχέδιο να το είχατε φέρει και στο πρώτο μνημόνιο και στο δεύτερο μνημόνιο όπως ζητούσε το ΔΝΤ. Mας πιέζατε να το φέρουμε στο τρίτο μνημόνιο καταγγέλλοντάς μας ότι δεν κλείνουμε αξιολογήσεις γιατί είμαστε κολλημένοι με τα δικαιώματα των εργαζομένων

Αλλά εσείς είστε χειρότεροι από το ΔΝΤ, γιατί το ΔΝΤ το έχω κατηγορήσει δημοσίως ότι προωθούσε policy based evidence (Στοιχεία βασισμένα στις πολιτικές) αντί για evidence based policy (πολιτικές βασισμένες στα στοιχεία). Ενώ εσείς που είστε πιο δίκαιοι ανάμεσα στα δύο ούτε κάνετε τον κόπο να παρουσιάσετε στοιχεία που ταιριάζουν με τις προαποφασισμένες πολιτικές». 

Παράλληλα, επεσήμανε πως «Οι πολιτικές αυτές δεν εμπλέκονται καθόλου με την ελληνική πραγματικότητα. Πιστεύετε ότι δεν είναι αρκετά ευέλικτη η ελληνική αγορά εργασίας;

Αυτή η πολιτική ανταποκρίνεται στην παραγωγική δομή της χώρας όπου κυριαρχούν μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις ή απλώς κάνετε τα χατίρια για κάποιες επιχειρήσεις και κάποιους κλάδους όπως τον τουρισμό;».

Αναφερόμενος τόσο στην οικονομική όσο και στην πολιτική διάσταση των προτάσεων της ΝΔ, τόνισε: 

«Είναι η άποψή σας ότι τα τελευταία 20 – 30 χρόνια συνεχώς αυξάνεται η δύναμη των εργαζομένων και μειώνεται η δύναμη των εργοδοτών;

Έχετε δει τα στοιχεία για μείωση των συμμετοχής των εργαζομένων στα συνδικάτα;».

Σε αυτό το σημείο έδειξε δυο διαγράμματα. Ένα που δείχνει την ότι όσο μειώνεται η συμμετοχή στα συνδικάτα τόσο αυξάνεται το μερίδιο του εισοδήματος του πλουσιότερου 10% και ένα που δείχνει ότι αυτή η μείωση της συμμετοχής συσχετίζεται με την μείωση του εισοδήματος της μεσαίας τάξης.

«Με αυτές τις πολιτικές δεν χτυπάτε μόνο τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες αλλά και μεγάλο κομμάτι της μεσαίας τάξης.

Έχετε δει τα στοιχεία:

  • Για το μερίδιο της εργασίας στις χώρες του ΟΟΣΑ τα τελευταία 20 χρόνια;
  • Για τη στασιμότητα των μισθών;
  • Για τον αριθμό εργαζομένων σε θέσεις επισφαλούς εργασίας (στην επισφάλεια); Πιστεύετε ότι η ευελιξία θα βοηθήσει τους νέους και τις νέες θα έχουν πιο σταθερές δουλειές;» 

«Που είναι τα στοιχεία ότι μεγαλύτερη ευελιξία οδηγεί σε μεγαλύτερες επενδύσεις, σε μεγαλύτερη ανάπτυξη;

Και ας πούμε κάτι για τις απολύσεις και τη διεθνή εμπειρία

Όταν κάνεις πιο εύκολες τις απολύσεις οι εργοδότες απασχολούν περισσότερους στην άνοδο του κύκλου, αλλά απολύουν περισσότερους στην κάθοδο. Άρα κατά μέσο όρο είναι το ίδιο

Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι ουδέτερο. Γιατί δημιουργεί ανασφάλεια στους εργαζομένους και άρα μειώνεται η συλλογική ευημερία». 

Ασφάλεια - ανασφάλεια

«Στις εκλογές του 2019 ένας από τους πυλώνες σας ήταν η ασφάλεια. Μόνο που θέλατε να περιορίσετε την έννοια της ασφάλειας στην εγκληματικότητα και την παραβατικότητα.

Από τη μια μεριά διότι οι επιδόσεις σας και στον στενό ορισμό της ασφάλειας δεν της λες και εντυπωσιακές, από την άλλη όλες οι πολιτικές διευρύνουν την ανασφάλεια με την ευρύτερη έννοια.

Ανασφάλεια με την ευρύτερη έννοια σημαίνει:

  • Εργαζόμενοι σε επισφαλείς θέσεις εργασίας
  • Νέοι άνθρωποι που είναι μεταξύ χαμηλόμισθης εργασία και καμίας εργασίας (ανεργίας)
  • Νέοι και νέες χωρίς καμία προοπτική για επαγγελματική εξέλιξη
  • Και σε λίγο νέοι και νέες χωρίς προοπτική κάποιας αξιοπρεπούς σύνταξης

Και τι λέτε σε αυτά τα παιδιά; Τους λέτε κάντε παιδιά, κάντε οικογένεια. Και στέλνετε τους βουλευτές σας να μιλήσουν σε απαράδεκτα συνέδρια, με απαράδεκτα μνήματα που στοχοποιούν τις γυναίκες.
Ε λοιπόν όχι. Δεν φταίνε οι Γυναίκες. Φταίνε νομοσχέδια σαν και αυτό. Και μην το ακούτε από μένα. Ακούστε το από την Μαίρη Συνατσάκη που έκανε ένα από τα πιο πολιτικά βίντεο που έχω δει ποτέ.

Που αναρωτιέται πώς να κάνεις παιδί πριν τα 40:

  • Όταν δεν έχεις αρχικά δουλειά ή έχεις δουλειά και πληρώνεσαι τόσο, που οριακά τα βγάζεις πέρα;
  • Όταν δεν στηρίζονται οι μονογονεϊκές οικογένειές και οι άνεργοι γονείς;

Κλείνοντας, ο Ευ. Τσακαλώτος υπογράμμισε πως «Εμείς θα παίξουμε στο ισχυρό σας χαρτί. Στην ασφάλεια Θα έχουμε μια αναπτυξιακή στρατηγική όπου ο κόσμος της εργασίας θα είναι στον πυρήνα της. Με αυξήσεις στον κατώτατο μισθό, με συλλογικές συμβάσεις κλπ. Μια ανάπτυξη που βασίζετε σε νέες δουλειές νέες υπηρεσίες νέα προϊόντα.

Με ένα ρυθμιστικό πλαίσιο και ένα ΣΕΠΕ που οι εργαζόμενοι και εργαζόμενες θα ξέρουν ότι το κράτος είναι δίπλα τους ενάντια στην εργοδοτική αυθαιρεσία

Αλλά και ασφάλεια παντού. Στην υγεία όπου δεν θέλουμε καμία και κανείς να φοβάται ότι σε μια δύσκολη στιγμή το δημόσιο σύστημα υγείας δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί Αλλά και μια πολιτική για τις πόλεις, τις περιφέρειες, της γειτονιές που δημιουργεί ασφάλεια επειδή θα υπάρχουν καλά σχολεία, ασφαλείς γειτονιές με δυναμικό παραγωγικό ιστό.

Αυτό σημαίνει ασφάλεια για μας. Αυτό σημαίνει μια προοδευτική κυβέρνηση. Σε αυτό καλούμε το ΜΕΡΑ25 και το ΚΚΕ να συζητήσουμε για το τι σημαίνει ασφάλεια, τι σημαίνει ανάπτυξη, πως μπορούμε να βελτιώσουμε τα πράγματα». 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)