to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:07 | 14.06.2021

Πολιτική

Άρον - άρον στη Βουλή το νομοσχέδιο Χατζηδάκη - Απορρίφθηκαν οι ενστάσεις αντισυνταγματικότητας από ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ

Με μόνο σύμμαχο τον εαυτό της η κυβέρνηση φέρνει βιαστικά στην Βουλή το νομοσχέδιο - οδοστρωτήρα των εργασιακών δικαιωμάτων με στόχο να το ψηφίσει την Τετάρτη το βράδυ προκειμένου να προλάβει τις κοινωνικές αντιδράσεις - «Απομονωμένη η κυβέρνηση», τονίζει η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, Μ. Ξενογιαννακοπούλου - Ένσταση αντισυνταγματικότητας από ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ - Τις καταψήφισε μόνο η ΝΔ


Η τελευταία πράξη της κοινοβουλευτικής αντιπαράθεσης για το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας ξεκίνησε σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής.

Με την έναρξη της διαδικασίας, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-  ΠΣ, Π. Σκουρλέτης, δήλωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καταθέτει ένσταση αντισυνταγματικότητας. Επίσης, ένσταση αντισυνταγματικότητας θα καταθέσει και το ΚΚΕ, σύμφωνα με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο, Θ. Παφίλη. Την απόσυρση των άρθρων 55 έως 125 ζήτησε ο εισηγητής του Κινήματος Αλλαγής Γιώργος Μουλκιώτης, σημειώνοντας ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος του δέχεται διατήρηση μόνο του σκέλους του νομοσχεδίου που αναφέρεται στην κύρωση των διεθνών συμβάσεων.

«Yπερψηφίζουμε τις ενστάσεις αντισυνταγματικότητας», δήλωσε ο Κλ. Γρηγοριάδης εκ μέρους του Μέρα25 στο βήμα της Βουλής. 

Υπέρ της ενστασης αντισυνταγματικότητας και το ΚΙΝΑΛ, όπως δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπροσωπος Κ. Σκανδαλίδης.

Μόνη της η κυβερνητική πλειοψηφία καταψήφισε τις ενστάσεις αντισυνταγματικότητας με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να ψηφίζουν υπέρ. Ως εκ τούτου, απορρίφθηκαν οι ενστάσεις που είχαν κατατεθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ και το ΚΚΕ.

Νωρίτερα, ο εισηγητής της ΝΔ Κωνσταντίνος Μαραβέγιας είχε προκλητικά χαρακτηρίσει «εργατοπατερικά» τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ισχυρίστηκε ότι η απεργία της περασμένης Πέμπτης δεν έφερε τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, ως προς τη συμμετοχή των εργαζομένων, ενώ χαρακτήρισε ακραίο αναχρονισμό τις ανακοινώσεις των κομμάτων ότι θα καταργήσουν αυτό το νομοσχέδιο με την αλλαγή διακυβέρνησης. Βρήκε δε την ευκαιρία να επιτεθεί στον ΣΥΡΙΖΑ κατηγορώντας τον για «πολιτικό εκκρεμές» χωρίς σεβασμό στους Έλληνες, σε αντίθεση με την κυβέρνηση Μητσοτάκη που – όπως υποστήριξε – υλοποιεί τις δεσμεύσεις της απέναντι στους πολίτες.

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας εισάγεται στην Ολομέλεια σήμερα, Δευτέρα 14 Ιουνίου, θα διατεθούν τρεις συνεδριάσεις και η ψηφοφορία θα γίνει το βράδυ της Τετάρτης 16 Ιουνίου.

Σκληρή είναι η μάχη στο κοινοβούλιο κατά του αντεργατικού νομοσχεδίου, που σηματοδοτεί την επιστροφή στον εργασιακό μεσαίωνα. Καταργεί ουσιαστικά το 8ωρο, επιβάλλει ατομικές συμβάσεις για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας και απλήρωτα 10ωρα, προβλέπει αμοιβή της εργασίας με ρεπό, ενώ οδηγεί στην περιστολή μιας σειράς δικαιωμάτων, όπως οι συλλογικές διαπραγματεύσεις και η προκήρυξη απεργιακών κινητοποιήσεων.

Παρακολουθήστε ζωντανά την συζήτηση στην Ολομέλεια

Σε γνώση των βουλευτών, εδώ και δύο 24ωρα, και η έκθεση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής με σειρά παρατηρήσεων στις διατάξεις του νομοσχεδίου. Μεταξύ άλλων, το Επιστημονικό Συμβούλιο αναφέρει ότι θα είναι δυνατόν να επιχειρηθεί διευθέτηση και µε ατοµική συµφωνία, η οποία θα συνάπτεται µετά από πρόταση του εργαζοµένου. Όμως, όπως σημειώνει, στην επιστήµη του εργατικού δικαίου αµφισβητείται, εν γένει, η αυθεντικότητα των ατοµικών συµφωνιών εργαζοµένου και εργοδότη, ακριβώς λόγω της εξάρτησης του πρώτου από τον δεύτερο.

Μ. Ξενογιαννακοπούλου: Χτύπημα σε συλλογικές διαδικασίες, συνδικαλισμό, απεργία και εργασιακές σχέσεις

Η εισήγηση της Μ. Ξενογιαννακοπούλου στην Ολομέλεια της Βουλής

Είναι σαφές από την ομιλία του εισηγητή της Ν.Δ. ότι δεν είχε ούτε ένα επιχείρημα για να στηρίξει το νομοσχέδιο. Στο 16ο λεπτό θυμήθηκε ότι πρέπει να πει δυο λόγια για το νομοσχέδιο. Ενδεικτικό ενδεχομένως της αμηχανίας. Αυτό που ακούσαμε είναι μία αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση και συκοφαντίες εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ - Το κόμμα της ΝΔ, που έχει χρεωθεί με το κλείσιμο της ΕΡΤ, με την απόλυση χιλιάδων εργαζομένων, όταν ο κ. Μητσοτάκης, ως Υπουργός Δημόσιας Διοίκησης, θέσπισε τη διαθεσιμότητα και απέλυε δημοσίους υπαλλήλους, είναι το τελευταίο που μπορεί να γίνεται τιμητής.

Η κυβέρνηση έχει κηρύξει πόλεμο διάρκειας στους εργαζομένους από την πρώτη στιγμή μετά τις εκλογές του 2019. Κατήργησε όλες τις θετικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Και, επειδή ο κ. Μαραβέγιας αναφέρθηκε, ενώ απουσιάζει, στην κ. Αχτσιόγλου, πρέπει να αναφέρω ότι ως Υπουργός Εργασίας της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, όταν βγήκαμε από τα μνημόνια, μπόρεσε να αποκαταστήσει τις συλλογικές συμβάσεις, θέσπισε μία σειρά από θετικές διατάξεις για τα εργασιακά δικαιώματα, ήταν η Υπουργός, η οποία μαζί με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κατήργησε το ντροπιαστικό υποκατώτατο μισθό και αύξησε τον κατώτατο μισθό.

Τι κάνετε όμως εσείς ως κυβέρνηση; Αμέσως μετά τις εκλογές απελευθερώσετε τις απολύσεις καταργώντας το βάσιμο λόγο της απόλυσης. Καταργήσατε την προστασία των εργολαβικών εργαζομένων, απαξιώσατε το ΣΕΠΕ και υπονομεύσατε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Και τώρα, σε συνθήκες πανδημίας, έχοντας αξιοποιήσει την ίδια την πανδημία για την περαιτέρω απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, οδηγήσατε σε σοβαρές μειώσεις μισθών, μείωση της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων και γενικευμένη εργασιακή επισφάλεια. Εκμεταλλευτήκατε την πανδημία προκειμένου να προχωρήσετε το σχέδιο της ραγδαίας και βίαιης απορρύθμισης της αγοράς εργασίας.

Τώρα, με αυτό το νομοσχέδιο έκτρωμα, με αυτήν την αντιδραστική αντιμεταρρύθμιση, έρχεστε να δώσετε το τελειωτικό χτύπημα στον κόσμο της εργασίας. Επιδιώκετε να θεσμοθετήσετε και να επιβάλλετε ακόμα και ρυθμίσεις που και στην πιο σκληρή μνημονιακή εποχή οι κυβερνήσεις δεν τόλμησαν ή δεν μπόρεσαν να θεσπίσουν.

«Είστε απόλυτα απομονωμένοι σε Βουλή και κοινωνία»

Είστε απόλυτα απομονωμένοι, και αυτό έχει φανεί και στη Βουλή, αλλά πάνω απ’ όλα είστε απόλυτα απομονωμένοι στην κοινωνία. Οι εργαζόμενοι γνωρίζουν πολύ καλά το κόστος που θα έχει στη ζωή, στους μισθούς και στα δικαιώματά τους αυτό το νομοσχέδιο. Γι’ αυτό συμμετείχαν αγωνιστικά και μαζικά την προηγούμενη Πέμπτη στη γενική απεργία, που είχαμε πάρα πολλά χρόνια να δούμε και στην Αθήνα τέτοια μαζικότητα – ίσως και 9 χρόνια από το δεύτερο μνημόνιο, για  εργασιακό θέμα - αλλά και σε όλες τις μεγάλες πόλεις ,και απορρίπτουν την πολιτική σας.

Ταυτόχρονα, έχετε τους περισσότερους φορείς απέναντι. Και τους φορείς των μικρομεσαίων, όχι μόνο των εργαζομένων, όπως επίσης και επιστημονικούς φορείς σαν το ΔΣΑ, που σας καλεί να το αποσύρετε, ως απαράδεκτο. Και βέβαια έχετε και την εξαιρετική, ως προς τη σφοδρότητά της απέναντι σε αυτό που πάτε να θεσπίσετε, ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, η οποία με δυο λόγια λέει ότι η ψήφιση αυτού του νομοσχεδίου αποτελεί θεσμική οπισθοδρόμηση της χώρας, που έρχεται να διευρύνει τις ήδη μεγάλες και σοβαρές ανισότητες σε νομικό και πραγματικό επίπεδο στο χώρο της εργασίας.

«Κόλαφος η έκθεση της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής»

Η έκθεση της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής είναι κόλαφος για το νομοσχέδιο καθώς βάζει σοβαρά ζητήματα ασυμβατότητας με το Σύνταγμα, αλλά και συνολικά αποδομεί το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.

Είναι ένα νομοσχέδιο που ό,τι και να κάνετε ο κόσμος συνειδητοποιεί ότι πλήττει την κοινωνική πλειοψηφία. Πλήττει όλους τους εργαζόμενους, χωρίς κοινωνικό αυτοματισμό, και του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα.

Πλήττει κατεξοχήν τους νέους, που τους καταδικάζετε σε ένα μέλλον επισφάλειας, φθηνής, ελαστικής εργασίας χωρίς προστασία και χωρίς δικαιώματα.

Πλήττει τους ανέργους, γιατί μέσα από τη νεοφιλελεύθερη επιλογή και στρατηγική της εντατικοποίησης της φθηνής εργασίας, πρόκειται να μειωθούν οι νέες θέσεις απασχόλησης. Με μία πρώτη εκτίμηση, γιατί σίγουρα στην πορεία θα υπάρξουν πολλές μελέτες με δυσμενή αποτελέσματα, θα σημάνει ένα κόστος 40.000 νέων θέσεων εργασίας που θα χαθούν εξαιτίας της φθηνής αυτής εντατικοποίησης.

Πλήττει κατεξοχήν τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Σας το είπε ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, καθώς όταν υπονομεύετε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και συμβάσεις δημιουργείτε αθέμιτο ανταγωνισμό υπέρ των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων, και εκεί στοχεύετε όταν διευρύνετε τη δουλειά της Κυριακής. Οι ίδιοι οι μικρομεσαίοι σας λένε, όταν μειώνετε τις αποδοχές των εργαζομένων, μειώνετε η ζήτηση και την κατανάλωση που κατεξοχήν κατευθύνεται στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

«Κατεδαφίζετε ό,τι έχει χτιστεί με αγώνες και θυσίες»

Η αλήθεια, λοιπόν, είναι ότι όταν εσείς λέτε ότι δίνετε δύναμη στους εργαζόμενους, στην πράξη τους αποδυναμώνετε πλήρως. Γιατί, δεν μπορεί να δώσετε δύναμη όταν έρχεστε να θεσπίσετε την ατομική σύμβαση και να τους εξατομικεύσετε τις εργασιακές σχέσεις. Στην πραγματικότητα κατεδαφίζετε ένα οικοδόμημα που έχει χτιστεί με θυσίες, αγώνες, έναν νομικό πολιτισμό για το εργατικό δίκαιο εδώ και εκατό χρόνια.

Δύναμη στους εργαζόμενους δίνουν τα κοινωνικά δικαιώματα, δίνει η συλλογική διαπραγμάτευση, δίνει ο ελεύθερος συνδικαλισμός, δίνει η προστασία της εργασίας.

Ο Πρωθυπουργός, ο κ. Μητσοτάκης, έχει πει επανειλημμένως ότι το οκτάωρο είναι ξεπερασμένο ως έννοια γι’ αυτό φυσικά έρχεστε τώρα να το καταργήσετε. Το καταργείτε στην πράξη θεσπίζοντας την ατομική σύμβαση, και μέσω της ατομικής σύμβασης, τη δεκάωρη εργασία με δύο ώρες απλήρωτης δουλειάς, και όπως σε μία κρίση ειλικρίνειας ο ίδιος ο Υπουργός Εργασίας ομολόγησε, θα πληρώνονται γι’ αυτές τις δύο ώρες οι εργαζόμενοι με ρεπό, που κάποια στιγμή ενδεχομένως θα λάβουν.

Δίνετε το απόλυτο διευθυντικό δικαίωμα και ταυτόχρονα βέβαια αυτό που οι ίδιοι οι εργαζόμενοι σας ρωτούν είναι «Μα καλά, με ρεπό θα πληρώσουμε τα ψώνια στο σούπερ μάρκετ και θα καλύψουμε τους λογαριασμούς του σπιτιού μας;». Τι απαντάτε, κύριε Υπουργέ; Δεν μπορείτε να απαντήσετε. Το μόνο που κάνετε είναι παραπληροφόρηση και η αντιπολίτευση στην Αντιπολίτευση.

Διπλασιάζετε τις φθηνές υπερωρίες και μάλιστα θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων, ενώ επαίρεστε ότι φέρνετε μία διεθνή σύμβαση –θετική σύμβαση- για την υγεία και ασφάλεια, όταν ξέρετε ότι από όλες τις μελέτες τα εργατικά ατυχήματα γίνονται ακριβώς στην αλλαγή της βάρδιας, όταν ξεπερνιέται το οκτάωρο, όπως προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Βάζετε στο νομοσχέδιο τον βαρύγδουπο τίτλο «προστασία της εργασίας». Είναι σαφές ότι ο τίτλος που αρμόζει είναι «προστασία της εργοδοσίας». Βάζετε και τον υπότιτλο «προστασία από τις απολύσεις» και έρχεστε με κάθε τρόπο να διευρύνετε τη δυνατότητα των απολύσεων. Από τη μία ορίζετε ορισμένους λόγους για τους οποίους δεν επιτρέπεται η απόλυση, αλλά με έναν πονηρό τρόπο, νομοθετικά, βάζετε τον εργαζόμενο να έχει το βάρος τελικά της απόδειξης ως προς τα ζητήματα των απολύσεων και τον εργοδότη να μπορεί να αντικρούσει.

Ερχόσαστε με έναν τρόπο ο οποίος δεν έχει προηγούμενο και καταργείτε και την τελευταία προστασία του εργαζόμενου, δηλαδή τη δικαιοσύνη. Γιατί, σήμερα αν υπάρχει απόλυση παράνομη και καταχρηστική και δικαιωθεί ο εργαζόμενος στο δικαστήριο, δικαιούται και επαναπρόσληψη και με υπερημερία όλους τους μισθούς που έχασε. Εσείς καταργείτε την επαναπρόσληψη στην πράξη και λέτε «Θα πάρεις μία αποζημίωση και εφόσον μπορούν οι εργοδότες λόγω οικονομικών δυνατοτήτων, θα δούμε αν θα την πάρει κι αυτή».

«Καθ’ υπαγόρευση του ΣΕΒ και το σημερινό νομοσχέδιο»

Η αλήθεια, λοιπόν, είναι ότι όχι απλώς απελευθερώνετε τις απολύσεις, που λειτουργεί και ως εκβιασμός συμμόρφωσης προς την ατομική σύμβαση, αλλά φτάνετε στο σημείο να ελαστικοποιείτε ακόμα και τη μερική απασχόληση. Δηλαδή ακόμα και στη μερική απασχόληση των τετρακοσίων ευρώ που αφορά τις γυναίκες και τους νέους, έρχεστε και επιβάλλετε το σπαστό ωράριο, δηλαδή δύο ώρες το πρωί και τους ξαναφέρνετε να δουλεύουν και το βράδυ.

Κύριο επιχείρημά σας είναι ότι φέρνετε την ψηφιακή κάρτα εργασίας. Θετική είναι η ψηφιακή κάρτα εργασίας. Το ερώτημα είναι: Πόσο αποτελεσματική μπορεί να είναι; Πρώτον, όταν καταργείτε όλους τους κανόνες του εργατικού δικαίου, τί θα προστατέψετε με την ψηφιακή κάρτα; Δεύτερον, δεν είναι πανάκεια. Γιατί η ψηφιακή κάρτα πρέπει να ελέγχεται αν εφαρμόζεται σωστά και εσείς υποβαθμίσατε και καταργείτε στην ουσία το ΣΕΠΕ. Επιπλέον, ανοίγετε ένα μεγάλο «παράθυρο» παραβατικότητας δίνοντας στην ΕΡΓΑΝΗ τη δυνατότητα με τη διάταξη να γίνονται διορθώσεις εκ των υστέρων από τους εργοδότες.

Εκεί βέβαια που δίνετε τα ρέστα σας, του ακραίου και αυταρχικού νεοφιλελευθερισμού, είναι τα ζητήματα του συνδικαλισμού, της απεργίας και των συλλογικών δικαιωμάτων των εργαζομένων. Λέτε ότι εκσυγχρονίζετε το συνδικαλιστικό δίκαιο, ενώ στην πραγματικότητα καταργείτε τον εμβληματικό ν. 1264/82 του Ανδρέα Παπανδρέου, που με τίτλο «Εκδημοκρατισμός του συνδικαλισμού» ήταν το αποτέλεσμα αγώνων και θυσιών πολλών δεκαετιών από τον Εμφύλιο και μετά, και πολύ περισσότερο μετά τη δικτατορία.

Η πραγματικότητα είναι ότι αναβιώνετε διατάξεις του ν. 330/1976 του αλήστου μνήμης Λάσκαρη. Εσείς θεωρείτε άλμα στο μέλλον την επιστροφή στην πιο μαύρη και αυταρχική περίοδο της χώρας και της δικής σας παράταξης, τότε που ο Λάσκαρης από αυτό το βήμα καταργούσε την πάλη των τάξεων και την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Αυτή είναι προφανώς η επιλογή σας.

Για τον ν. 330/1976, είχε βγει τότε, δέκα μέρες πριν, ο ΣΕΒ και είχε ζητήσει να σταματήσει η ασυδοσία των συνδικαλιστών. Τι μας θυμίζει; Καθ’ υπαγόρευση του ΣΕΒ και το σημερινό νομοσχέδιο. Δυστυχώς, η ιστορία επαναλαμβάνεται με μαύρο τρόπο. Στιγματίζετε, κύριε Υπουργέ, και τον εαυτό σας και συνολικά την παράταξή σας, και πλήττετε αυτή τον κόσμο της εργασίας και τη χώρα.

Φέρετε ένα κατάφωρο και αντισυνταγματικό πλήγμα, γιατί δεν είναι βέβαια εκσυγχρονισμός η χειραγώγηση των σωματείων.

Δεν είναι εκσυγχρονισμός όταν γίνονται διώξεις και απειλές απόλυσης των συνδικαλιστών για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες και καταργείτε και την αντίστοιχη Επιτροπή Προστασίας.

Δεν είναι σε καμία περίπτωση εκσυγχρονισμός νομοθετική παρέμβαση στην αυτοτέλεια των εργατικών σωματείων, που είναι συνταγματικό δικαίωμα, και να επιβάλλετε πώς θα λειτουργούν, και ιδιαίτερα να επιβάλλετε την ηλεκτρονική ψηφοφορία στις απεργίες χωρίς διασφαλίσεις. Το ξέρετε πολύ καλά, το λέει και η έκθεση της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής, ότι είναι ανοικτό σύστημα για χειραγώγηση από την εργοδοσία και τους κινδύνους για τα προσωπικά δεδομένα των εργαζομένων.

Θεσπίζετε μάλιστα και αυτοτελή διάταξη να θεωρείται παράνομη απεργία αν δεν τηρηθεί η δυνατότητα ηλεκτρονικής και εξ’ αποστάσεως ψηφοφορίας για τα θέματα της απεργίας.

Η ψυχή της συλλογικότητας του εργατικού κινήματος είναι η φυσική παρουσία, είναι η Γενική Συνέλευση, είναι το ίδιο το κίνημα και ο τρόπος που δρα συλλογικά, διεκδικεί και διαπραγματεύεται. Αυτό θέλετε να πλήξετε.

Εισάγετε την έννοια της ψυχολογικής βίας, μίας έννοιας αόριστης, σύμφωνα με την οποία αν είναι με μία ντουντούκα ένας συνδικαλιστής στην είσοδο ενός εργοστασίου, την ώρα που γίνεται η απεργία, να μπορείτε να τον κατηγορήσετε για ψυχολογική βία. Στην πραγματικότητα, αντί να προστατεύετε, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα, το δικαίωμα της απεργίας, εσείς προστατεύετε την απεργοσπασία.

Επιπλέον, εισάγετε διάταξη, εξοντωτική, εκφοβιστική και αποτρεπτική για τους εργαζόμενους, να μην συνδικαλίζονται με την περίφημη «αστική ευθύνη αποζημίωσης» των εργοδοτών.

Θεσπίζετε προληπτική απαγόρευση του δικαιώματος της απεργίας, δηλαδή να μην μπορούν τα δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια σωματεία να απεργήσουν για τον ίδιο λόγο που η απεργία ενός πρωτοβάθμιου σωματείου κρίθηκε παράνομη. Όπως ξέρετε, κατά 90% κρίνονται παράνομες και με αυτό το νομοσχέδιο θα είναι εξαιρετικά δύσκολο πλέον να γίνει απεργία.

Αναστέλλετε την απεργία όταν υπάρχει δημόσιος διάλογος. Στην ουσία, δηλαδή, αναστέλλετε τη δυνατότητα της απεργίας να λειτουργεί ως μοχλός πίεσης κατά τη διαπραγμάτευση, προκειμένου να εξασφαλιστούν τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Γιατί τα κάνετε όλα αυτά; Γιατί φέρνετε ένα τέτοιο νομοσχέδιο που πλήττει αυτήν τον κόσμο της εργασίας και την κοινωνική πλειοψηφία; Η απάντηση είναι τριπλή.

Πρώτα απ’ όλα, γιατί είναι καθ’ υπαγόρευση του ΣΕΒ και είναι οι επιταγές, τις οποίες εξυπηρετείτε.

Δεύτερον, είναι το μένος να καταλύσετε το δημοκρατικό και κοινωνικό κεκτημένο της Μεταπολίτευσης, όπως κάνατε και με τον νόμο για τις συναθροίσεις και τις διαδηλώσεις, και με τον νόμο για τα πανεπιστήμια.

Υπάρχει, όμως, ένας πιο σοβαρός λόγος και πιο επικίνδυνος.

«Το ν/σ όχημα μιας νεοφιλελύθερης ακραίας πολιτικής» 

Αυτό το νομοσχέδιο είναι το όχημα μιας νεοφιλελεύθερης ακραίας πολιτικής για να μετατρέψει την Ελλάδα σε μια ειδική οικονομική ζώνη μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση με φτηνή ελαστική εργασία, χωρίς συνδικαλισμό, χωρίς δικαιώματα, χωρίς προστασία.

Είναι απαράδεκτη και αντιδραστική αυτή η επιδίωξή σας, γιατί δεν μπορεί να υπάρξει επανεκκίνηση της οικονομίας και βιώσιμη ανάκαμψη αν δεν στηρίξετε τους εργαζόμενους, τα εισοδήματα, τα δικαιώματά τους, τη συλλογική αυτονομία και τις διαπραγματεύσεις τους.

Εμείς καταψηφίζουμε αυτό το νομοσχέδιο. Ζητούμε, έστω και τώρα, να το αποσύρετε. Πάνω απ’ όλα, όμως, το καταψηφίζει ο ίδιος ο ελληνικός λαός. Το καταψηφίζουν οι εργαζόμενοι, όπως έδειξαν με τη μεγάλη απεργία της Πέμπτης.

Είναι ένα νομοσχέδιο, το οποίο θα ακυρωθεί στην πράξη από το εργατικό κίνημα. Αυτό είναι σίγουρο.

Είναι ένα νομοσχέδιο που όταν θα έχουμε την εντολή του λαού, θα το καταργήσουμε και επίσημα στη Βουλή.

Π. Σκουρλέτης: Το εργασιακό νομοσχέδιο περιλαμβάνει διατάξεις κατάφωρα αντισυνταγματικές

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Πάνος Σκουρλέτης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του εργασιακού νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής, έκανε την εξής παρέμβαση, επί της ένστασης αντισυνταγματικότητας του νομοσχεδίου που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ:

Άκουσα τον εκπρόσωπο της ΝΔ να λέει ότι η σημερινή συζήτηση γίνεται στο πλαίσιο ενός κοινοβουλευτικού εθίμου. Δεν θεωρώ ότι υπάρχει πιο άστοχη παρατήρηση από αυτή, ιδιαίτερα όταν έχει κανείς γνώση των παρατηρήσεων που έχουν υπάρξει για το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου από το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής και από την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων. Νομίζω ότι σας τα είπαν πάρα πολύ καθαρά. Δεν πρόκειται περί αυτού. Πρόκειται για διατάξεις, οι οποίες περιλαμβάνονται σε αυτό το σχέδιο νόμου, οι οποίες είναι κατάφωρα αντισυνταγματικές.

Νομίζω, κύριοι της ΝΔ, ότι δεν μπορείτε να προσεγγίζετε το Σύνταγμα και το συνταγματικό πλαίσιο με βάση τη συγκυριακή πλειοψηφία. Το Σύνταγμα, μέσα από τις διατάξεις του, αποτυπώνει συσχετισμούς, αντιλήψεις, κοινωνικούς αγώνες. Δεν μπορεί, κάθε φορά, να το αντιμετωπίζουμε στη βάση μίας πλειοψηφίας όπως τον οποιονδήποτε νόμο.

Με τις συγκεκριμένες διατάξεις έρχεστε και παρεμβαίνετε στον πυρήνα των συνδικαλιστικών ελευθεριών που κατοχυρώνονται από το Σύνταγμα. Ναι ή όχι; Όταν εισαγάγετε την έννοια της προληπτικής απαγόρευσης απεργίας, τι σημαίνει αυτό; Τι είναι; Όταν για πρώτη φορά, απέναντι στη συνταγματικά κατοχυρωμένη έννοια της Συλλογικής Σύμβασης και διαπραγμάτευσης, εισαγάγετε την ατομική σύμβαση, είναι ή δεν είναι κατάφωρα αντισυνταγματικό; Παρεμβαίνετε στο αυτοδιοίκητο των σωματείων. Από πού κι ως πού; Ποια είναι η αντίληψή σας για τα σωματεία και τους κοινωνικούς αγώνες, για την αυτονομία που πρέπει να τα χαρακτηρίζει; Και καταφεύγετε σε εύκολους όρους. «Εργατοπατέρες» και «κρατικοδίαιτος συνδικαλισμός». Ποιοι; Εσείς που πάντοτε υποστηρίξατε, μέσα από τις πρακτικές σας -και οι δικές σας δυνάμεις στο συνδικαλισμό- ακριβώς αυτή την πρακτική! Μόνο μετά το ‘74 είχαμε σκιρτήματα αυτόνομων κοινωνικών διεργασιών και συνδικαλιστικών πρακτικών. Ναι ή όχι;

Καταργείτε το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, όταν η προστασία της εργασίας είναι από τα πρώτα καθήκοντα που επιβάλλει το Σύνταγμα στην Πολιτεία. Πως θα υπάρξει η προστασία εκ μέρους του κράτους, του υπουργείου, στο χώρο της εργασίας χωρίς όπλα, χωρίς βραχίονες; Μέσα από τη δημιουργία μιας ανεξάρτητης, διορισμένης με το γνωστό τρόπο, Αρχής;

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Γνωρίζετε ότι η χώρα μας έχει υπογράψει Διεθνείς Συμβάσεις Εργασίας που προβλέπουν την ύπαρξη, τη λειτουργία, την αναβάθμιση της Επιθεώρησης Εργασίας. Μιας Επιθεώρησης Εργασίας που, βεβαίως, την βάλατε στο «ψυγείο». Το είχατε κάνει και πριν το ’15, φροντίσατε να το κάνετε και όλο το προηγούμενο διάστημα. Καταρχάς καταργώντας την ως Ειδική Γραμματεία και τώρα με το πολύ ευφάνταστο σενάριο της ανεξαρτητοποίησής της.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, χθες, η ελληνική κοινωνία είδε ξανά να προβάλλονται μπροστά της εικόνες από το παρελθόν. Μέσα από αυτή την υπόθεση του συνεδρίου για την υπογονιμότητα, είδαμε ξανά αναχρονιστικά στερεότυπα και σκοταδιστικές αντιλήψεις. Είδαμε να αναπαράγονται πρότυπα, τα οποία θέλουν τη γυναίκα σε συγκεκριμένους ρόλους, θίγοντας το δικαίωμα στην αυτοδιάθεσή της, στις επιλογές της.

Αλλά, προσέξτε! Όλοι όσοι άσκησαν κριτική θα πρέπει να παρακολουθήσουν λίγο τη σημερινή συζήτηση. Γιατί πόσο υποκριτικό είναι να μιλάμε για έναν διαφορετικό ρόλο της γυναίκας και να εισαγάγετε εδώ ρυθμίσεις όπως το «σπαστό» ωράριο, που κάνει «λάστιχο» τη ζωή των εργαζομένων; Για ποιο δικαίωμα μιλάμε, για ποια διάθεση των νέων ζευγαριών να τεκνοποιήσουν, να γονιμοποιήσουν, όταν στη ζωή τους είναι καταδικασμένοι να δουλεύουν 10ωρα με απλήρωτα 2ωρα επί έξι μήνες; Όταν κυριολεκτικά ερχόσαστε να ανατρέψετε μια πολύ μεγάλη κατάκτηση των εργατικών κινημάτων και αγώνων, κατά τους προηγούμενους αιώνες, το 8 ώρες εργασία, 8 ώρες ανάπαυση, 8 ώρες ελεύθερος χρόνος. Εκεί μας γυρνάνε αυτές οι διατάξεις.

Θέλω να πω από το βήμα της Βουλής, κοιτώντας προς την ελληνική κοινωνία, αλλά και στους συναδέλφους της αντιπολίτευσης: εάν δεν υπήρχε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, το διάστημα της πανδημίας δεν θα ήταν 534 ευρώ αυτά που έπαιρναν οι εργαζόμενοι σε αναστολή, αλλά θα ήταν 450 ευρώ. Αυτό που εσείς συλλήβδην υποτιμάτε και το ισοπεδώνετε, μέσα από μία κριτική που δεν καταλαβαίνει τι σημαίνουν συγκεκριμένες κατακτήσεις σε δεδομένες συνθήκες. Όπως συγκεκριμένη ήταν η επιλογή να αυξηθεί κατά 11% ο κατώτατος μισθός, να καταργηθεί ο υποκατώτατος μισθός.

Θα ήμασταν ακόμα η μοναδική χώρα στην Ευρώπη με μισθούς 2014, μαζί με την Λετονία και την Βουλγαρία, αν δεν υπήρχε ο «συμβιβασμένος» ΣΥΡΙΖΑ, που επανέφερε σε 12 κλάδους τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και 200.000 άνθρωποι είδαν αύξηση των εισοδημάτων τους. Που προστάτεψε με συγκεκριμένες διατάξεις τους εργολαβικά εργαζόμενους. Όσο το επέτρεπαν οι συσχετισμοί, ναι. Δεν ήταν πολλά τα βήματα, αλλά μην τα υποτιμάτε! Και αν πραγματικά, είμαστε σε αυτή τη συζήτηση από την ίδια πλευρά, τότε να δούμε, ο καθένας μέσα από τη διαφορετικότητά του, τη συμβολή του, την ανάγκη δημιουργίας ενός μετώπου, που απέναντι σε αυτόν το νεοφιλελεύθερο, αντικοινωνικό «Αρμαγεδδώνα» θα στήσει ένα ανάχωμα.

Είναι εύκολη η κριτική εκ του ασφαλούς, αλλά γνωρίζετε πολύ καλά και θα μπορούσα να σας φέρω παραδείγματα δεκάδων ρυθμίσεων που υπήρξαν επί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που αναγνωρίστηκαν από τους ίδιους τους εργαζόμενους. Έχετε ακούσει τη διάταξη για τα ένδικα μέσα για τους εργαζόμενους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση; Πάνω από 25.000 συμβασιούχοι εργαζόμενοι έλυσαν το πρόβλημα της ομηρίας τους με βάση αυτή τη διάταξη. Έχετε ακούσει για την αναδρομική παροχή των Μέσων Ατομικής Προστασίας στους συμβασιούχους στην καθαριότητα, που δεν τους τα έδινε ο κ. Βρούτσης; Τους τα δώσαμε εμείς. Μη τα υποτιμάτε αυτά, μιλώντας συλλήβδην για μνημονιακές κυβερνήσεις. Έχουμε συνείδηση των ορίων, των προσπαθειών μας, της ήττας μας, των επιτυχιών μας, αλλά γνωρίζουμε καλά ποιο είναι το ιστορικό μας καθήκον και σ’ αυτό σας καλούμε να συμπορευτούμε μαζί. Από εκεί και πέρα ο κόσμος κρίνει και παίρνει τις αποφάσεις του.

ΚΚΕ: Το ν/σ είναι για τα σκουπίδια

Για «λυσσαλέα ανερμάτιστη χρυσαυγίτικου χαρακτήρα» επίθεση ενάντια στο ΚΚΕ και την εργατική τάξη μίλησε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης και κατήγγειλε ότι το νομοσχέδιο είναι «οδοστρωτήρας» για τα εργατικά δικαιώματα και γι΄αυτό «είναι για τα σκουπίδια». «Σας προειδοποιούμε. Οι εργαζόμενοι δεν θα κάνουν πίσω. Θα ξεπεράσουν κάθε εμπόδιο και θα υπερασπιστούν τη ζωή τη δική τους και των παιδιών τους», είπε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ και υπογράμμισε ότι το νομοσχέδιο υπηρετεί την καπιταλιστική ανάπτυξη, είναι το πρώτο προαπαιτούμενο για την εκταμίευση από το Ταμείο Ανάκαμψης, είναι ο πρώτος λογαριασμός και αποπνέει το μίσος στους εργαζόμενους, χτυπάει το σταθερό ημερήσιο χρόνο, την μεγαλύτερη κατάκτηση της εργατικής τάξης, το 8ωρο. Ο Χρήστος Κατσώτης είπε ότι το νομοσχέδιο μας γυρίζει στις αρχές του 19ου αιώνα, βάζει μπουρλότο στη ζωή εκατομμυρίων εργαζομένων, για τους οποίους ο χρόνος που θα ξεκουράζονται, θα κρίνεται από τις εκβιαστικές ατομικές συμβάσεις. Οι οικογένειες θα βρεθούν αντιμέτωπες με μεγάλες ανατροπές που θα χειροτερεύσουν τη ζωή τους, με ένταση της εκμετάλλευση των εργαζομένων, είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ και προειδοποίησε ότι καταργείται κάθε αντικίνητρο για τις απολύσεις. «Για περάσουν δε όλα αυτά προϋπόθεση είναι ένα συνδικαλιστικό κίνημα στον γύψο και να χτυπηθεί το δικαίωμα στην απεργία. Προστατεύετε δε την απεργοσπασία και ποινικοποιείτε τους εργατικούς αγώνες», είπε ο Χρήστος Κατσώτης.

ΚΙΝΑΛ: Το νομοθέτημα θα οδηγήσει σε αύξηση της ανεργίας

«Είναι καταφανέστατη η αμηχανία της κυβερνητικής πλειοψηφίας, γιατί αντιλαμβάνεται ότι δεν έχει περάσει η εικόνα που θα ήθελε στον κόσμο», είπε ο ειδικός αγορητής του Κινήματος Αλλαγής Γιώργος Μουλκιώτης και προειδοποίησε ότι με τις αντεργατικές μεταρρυθμίσεις που προωθούνται για να ικανοποιηθούν χρόνιες απαιτήσεις του ΣΕΒ και άλλων φορέων, σαρώνονται κρίσιμα εργασιακά δικαιώματα. Ο κ. Μουλκιώτης είπε ότι το νομοθέτημα θα είναι καταστροφικό, όχι μόνο για την εργασία αλλά και για την ανάπτυξη, οδηγεί σε αύξηση της ανεργίας και οι δυνητικές απώλειες θα φτάσουν τουλάχιστον τις 38.000 θέσεις εργασίας, ανατρέπει ριζικά την έννοια του ωραρίου, ακρωτηριάζει κοινωνικά τη χώρα, με την ατομική διαπραγμάτευση ανατρέπει βασικές αρχές του εργατικού δικαίου όπως η αρχή ότι ο εργοδότης και ο εργαζόμενος δεν έχουν ισότιμη θέση, αλλάζει τον ρόλο του κράτους στην προστασία της εργασίας με την μετατροπή του ΣΕΠΕ σε ανεξάρτητη διοικητική Αρχή, είναι μεροληπτικό υπέρ των εργοδοτών, καταργεί τις ασφαλιστικές δικλείδες των συλλογικών συμφωνιών, η διευθέτηση του χρόνου εργασίας παράγει πρότυπο εργαζόμενου λάστιχο, περιορίζεται η συλλογική αυτονομία των συνδικάτων και καθίσταται η απεργία γράμμα χωρίς παραλήπτη. Ο ειδικός αγορητής του Κινήματος Αλλαγής είπε ότι το κόμμα του, όταν το επιτρέψουν οι πολιτικοί συσχετισμοί, αυτό το νομοσχέδιο θα το καταργήσει.

Μέρα25: «Σούπερμαν της Τρόικας» ο Κ. Χατζηδάκης

«Έχουμε μπροστά μας ένα νομοσχέδιο απεξάρτησης το εργαζόμενου από το μισθό του», ανέφερε η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ25 Μαρία Απατζίδη με αναγωγή στην δήλωση που είχε κάνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για εργαζόμενους εξαρτημένους από τον μισθό τους. Όπως είπε η βουλευτής, το νομοσχέδιο που φέρνει το υπουργείο Εργασίας «είναι το τελευταίο νομοσχέδιο των προηγούμενων μνημονίων και το πρώτο νομοσχέδιο των μνημονίων που έρχονται». Η Μαρία Απατζίδη, η οποία αναγνώρισε πως υπάρχουν και θετικές διατάξεις στο νομοσχέδιο, όπως οι διατάξεις ενάντια στις φυλετικές διακρίσεις στην εργασία, είπε πως «αυτές ήταν το καρότο στο μαστίγιο που έφερε ο Κωστής Χατζηδάκης με τις αντεργατικές διατάξεις αλλά το καρότο είναι πολύ μικρό, σε σχέση με το μαστίγιο». Η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ25 είπε ότι το νομοσχέδιο διαπνέεται από την λογική ότι εργαζόμενος και εργοδότης έχουν ίδια δύναμη. «Αυτό μπορεί να συμβαίνει με βουλευτές της ΝΔ που εργάζονται σε κανάλι που κατέχει ολιγάρχης αλλά δεν συμβαίνει στην πραγματικότητα της αγοράς εργασίας», είπε η Μαρία Απατζίδη που χαρακτήρισε τον Κωστή Χατζηδάκη «σούπερμαν της τρόικας» που «έχει τόση σχέση με την πραγματικότητα του κόσμου της εργασίας», όσο έχει σχέση η ίδια με την πυρηνική φυσική. Η βουλευτής του ΜέΡΑ25 προειδοποίησε πάντως τους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας που θα ψηφίσουν το νομοσχέδιο ότι το εκλογικό σώμα και ιδίως οι νέοι, μπορεί να έχουν χάσει τα εργασιακά τους δικαιώματα αλλά δεν θα έχουν χάσει τα εκλογικά τους δικαιώματα και τους ξεπληρώσει με μόνιμο ρεπό για να μαζέψουν ελιές κα να έχουν περισσότερο με τις οικογένειες τους, όπως έχει πει και ο κ. Χατζηδάκης.

Ελληνική Λύση: Το ν/σ μας πάει πολλά χρόνια πίσω

«Ενώ η πανδημία και η χρηματοπιστωτική κρίση αφήνει ανεξίτηλα τα σημάδια της στην εργασία, η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι φέρνει νομοσχέδιο με χαρακτήρα βελτιωτικό αλλά στην πραγματικότητα μας πάει πολλά βήματα πίσω», είπε η ειδική αγορήτρια της Ελληνικής Λύσης Μαρία Αθανασίου και προειδοποίησε ότι το νομοσχέδιο δεν θα βοηθήσει ούτε την ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής ούτε θα θεραπεύσει την οικονομική ανάταση αλλά θα πλήξει περαιτέρω την ελληνική οικογένεια και την εργασία.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)