to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:01 | 11.06.2021

Κοινωνία

Συνέντευξη στο left.gr: «Όχι στη ρητορική του μίσους και τον αντιτσιγγανισμό»

Συνέντευξη με τους: Αλεξάνδρα Καραγιάννη, δικηγόρο, εμπειρογνώμονα του Συμβουλίου της Ευρώπης, Βασίλειο Πάντζο, πρόεδρο της Πανελλαδικής Συνομοσπονδίας Ελλήνων Ρομά - ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ


Ερωτήσεις - βίντεο: Άγγελος Καλοδούκας

Οι Ρομά είναι μια  ομάδα Ελλήνων πολιτών, με πολλούς αιώνες παρουσίας στον ελλαδικό χώρο, που έχουν συνδιαμορφώσει την Ελληνική ιστορία και την πολιτιστική της κληρονομιά. Ωστόσο, η ένταξη των Ρομά στην ελληνική κοινωνία υπήρξε διαχρονικά πρόκληση για τις ελληνικές κυβερνήσεις με πενιχρά, δυστυχώς αποτελέσματα. Είναι σχετικά αυτονόητο ότι η εκπαίδευση, η εργασία  και οι υλικές συνθήκες διαβίωσης καθορίζουν τις προοπτικές κοινωνικής ένταξης πληθυσμιακών ομάδων με κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Πολύ περισσότερο που στην περίπτωση των Ρομά έχουμε σοβαρά ζητήματα ένταξής τους στην ελληνική κοινωνία, πολλά από τα οποία πηγάζουν από την απροθυμία των κυβερνήσεων αλλά και των τοπικών αρχών να τα αντιμετωπίσουν με συνέπεια και με μακροχρόνιο σχεδιασμό. Η ακραία φτώχια και περιθωριοποίηση έχει δημιουργήσει σοβαρά πρόβλημα, όπως αυξημένη εγκληματικότητα, γάμοι ανηλίκων, ακόμα και 12χρονων κοριτσιών, τεκνοποίηση σε πολύ μικρή ηλικία, γάμοι μεταξύ συγγενών, γέννηση πάρα πολλών παιδιών σε μία οικογένεια, εγκατάλειψη του σχολείου, προβλήματα υγείας.

Στη συνέντευξη που ακολουθεί (διάρκειας 35 λεπτών) συζητάμε για αυτά ακριβώς τα ζητήματα με δυο προσωπικότητες που γνωρίζουν άριστα τα προβλήματα.

Την Αλεξάνδρα Καραγιάννη, δικηγόρο, εμπειρογνώμονα του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πρόσβαση των γυναικών Ρομά στη δικαιοσύνη και Ειδική Γραμματέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ. Έχει ρομική καταγωγή και έχει συνεργαστεί με διάφορους εθνικούς και διεθνείς οργανισμούς όπως το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την πρόληψη και καταπολέμηση των διακρίσεων εις βάρος των Ρομά και την πρόσβαση τους σε υπηρεσίες.

Τον Βασίλειο Πάντζο, πρόεδρο της Πανελλαδικής Συνομοσπονδίας Ελλήνων Ρομά - ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ. Μέλος της κοινότητας των Ελλήνων Ρομά. Εργάστηκε από την εφηβεία του σε εμπόριο αλόγων, ανακύκλωση, αγροτικές εργασίες, οικοδομή, αποφράξεις-απολυμάνσεις, εμποροπανηγύρεις. Από το 2014 έως σήμερα εργάζεται ως ιδιωτικός υπάλληλος σε επιχείρηση αρτοποιίας-ζαχαροπλαστικής. Παρακολούθησε την πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Στη συνέχεια απέκτησε γνώσεις ως αυτοδίδακτος. Έχει συμμετάσχει και συμμετέχει ενεργά σε εθνικά, ευρωπαϊκά και διεθνή forum, σεμινάρια, διαβουλεύσεις. Είναι τακτικό μέλος της Εθνικής Επιτροπής Δικαιωμάτων του Ανθρώπου – ΕΕΔΑ, και των Επιτροπών Παρακολούθησης Επιχειρησιακών Προγραμμάτων Περιφερειών Αττικής, Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας.

Το προφίλ Πανελλαδικής Συνομοσπονδίας Ελλήνων Ρομά - ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ:

Η Πανελλαδική Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομά - ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ συστάθηκε το Νοέμβριο του 2016 και αποτελεί το πρώτο τριτοβάθμιο σωματείο στην ιστορία των Ελλήνων Ρομά με σκοπό την εκπροσώπηση, τη στήριξη και την κοινωνική ένταξη των Ελλήνων Ρομά στην Ελληνική & Ευρωπαϊκή κοινότητα σεβόμενη την πολιτιστική τους παράδοση.

Το θεματικό εύρος δράσεών της εστιάζει στους βασικούς άξονες προώθησης της ολιστικής ομαλής ένταξης των Ρομά στην ελληνική και ευρωπαϊκή κοινωνία και πιο συγκεκριμένα στους τομείς της εκπαίδευσης, της υγείας, της στέγασης, της απασχόλησης, της Ρομά κουλτούρας και του αθλητισμού, της πρόσβασης στη δικαιοσύνη και της εξάλειψης της ρητορικής του μίσους και του αντιτσιγγανισμού.

tags: Ρομά

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)