to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:52 | 09.06.2021

Πολιτική

Δημ. Βίτσας: «Οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ βρίσκουν μεγάλη αποδοχή στην κοινωνία»

«Στις τελευταίες εκλογές, μια εβδομάδα πριν, οι δημοσκοπήσεις έδιναν στο ΣΥΡΙΖΑ 24% και ακόμα παρακάτω και πήρε σχεδόν 32%. Οι δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν μια εικόνα της στιγμής και όταν θα ‘ρθει η ώρα των εκλογών θα τα ξαναπούμε. Στις ίδιες δημοσκοπήσεις, οι ειδικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ πάνω σε συγκεκριμένα ζητήματα, όπως το 8ωρο και η αντιμετώπιση της πανδημίας, τυγχάνουν ευρύτατης αποδοχής», τόνισε μεταξύ άλλων ο Δημ. Βίτσας μιλώντας στο Action24


Σημεία συνέντευξης του Δημήτρη Βίτσα, Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, στον τηλεοπτικό σταθμό « ACTION 24»

Σχετικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας, ο Δημ. Βίτσας τόνισε:

«..Αυτό που προέχει τώρα είναι ο εμβολιασμός όλων. Αυτό θα πρέπει να λέγεται από τους πολιτικούς, από τους επιστήμονες, από αυτούς που έχουν γενικά δημόσιο λόγο, τους opinion leaders κλπ. Επιπλέον, με κάποιο τρόπο θα πρέπει να φτάσουμε σε αυτούς που αντικειμενικά δυσκολεύονται να εμβολιαστούν επειδή δεν μπορούν να μετακινηθούν λόγω απομακρυσμένου τόπου διαμονής ή προβλημάτων υγείας.

Η κυβέρνηση πρέπει να παραδεχθεί ότι απέτυχε να πείσει τους πολίτες για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού. Δεν είναι δυνατόν το 30% του πληθυσμού να μην επιθυμεί να εμβολιαστεί. Σε αυτό παίζει ρόλο και η υπόγεια αρνητική προβολή η οποία θα πρέπει να χτυπηθεί με όλους τους τρόπους.

Υπάρχουν επαγγέλματα που θα πρέπει οπωσδήποτε αυτοί που δραστηριοποιούνται σε αυτά να εμβολιαστούν υποχρεωτικά, όπως λόγου χάριν οι νοσηλευτές. Δεν πρέπει να ανοίξει συζήτηση στην κοινωνία που να αφορά απολύσεις των αρνητών του εμβολιασμού αλλά αντίθετα, να ανοίξει συζήτηση που να αφορά προσλήψεις και προστασία της εργασίας. Συνεπώς, μόνο με την πειθώ θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα ώστε να μη βρεθούν χιλιάδες εργαζόμενοι στο δρόμο.

Αυτή τη στιγμή, το μέγιστο, και αυτό που προέχει είναι το κοινωνικό καλό. Δεν είναι η πρώτη φορά που η ανθρωπότητα αντιμετωπίζει καινούργια ζητήματα τα οποία χρήζουν και νομικής προσέγγισης, ώστε να υπάρξει και μια λύση. Όμως δεν πρέπει αυτά να λύνονται κατασταλτικά…»

Σχετικά με τη συζήτηση για τις δημοσκοπήσεις:

«..Είναι μια συζήτηση χωρίς ουσία. Εμείς στο ΣΥΡΙΖΑ μελετάμε την κοινωνία αλλά συγχρόνως μελετάμε και τον εαυτό μας. Όσο καλύτερα γνωρίζεις τον εαυτό σου, τόσο καλύτερα μπορείς να επιτεθείς στον αντίπαλό σου.

Στις τελευταίες εκλογές, μια εβδομάδα πριν,  οι δημοσκοπήσεις έδιναν στο ΣΥΡΙΖΑ 24% και ακόμα παρακάτω και πήρε σχεδόν 32%. Οι δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν μια εικόνα της στιγμής και όταν θα ‘ρθει η ώρα των εκλογών θα τα ξαναπούμε. Στις ίδιες δημοσκοπήσεις, οι ειδικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ πάνω σε συγκεκριμένα ζητήματα, όπως το 8ωρο και η αντιμετώπιση της πανδημίας, τυγχάνουν ευρύτατης αποδοχής.

Από τη στιγμή που κάποια πράγματα αλλάζουν  στην κοινωνία και εμείς στο ΣΥΡΙΖΑ  θα πρέπει με ενωτικό τρόπο να αλλάζουμε, κάτι το οποίο είναι λογικό. Π.χ. όταν συζητάμε για την ανάπτυξη θα πρέπει να συζητάμε την αύξηση του κατώτατου μισθού, τη διαμόρφωση ενός δίκαιου φορολογικού συστήματος ιδίως για τους χαμηλόμισθους και την αύξηση των κοινωνικών  παροχών και προσφορών.

Αλλά τον εκσυγχρονισμό των επιχειρήσεων πρέπει να τον πληρώνει ο επιχειρηματίας και όχι ο εργαζόμενος. Μαζί με τα ζητήματα δημοκρατίας και του φιλειρηνικού και σταθεροποιητικού  ρόλου της χώρας μας στην περιοχή, αυτά όλα αποτελούν τις πτυχές του κυβερνητικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία..»

Για το εργασιακό νομοσχέδιο – έκτρωμα:

«Μέσω της "διευθέτησης" της εργασίας, γίνεται μια τεράστια επίθεση απέναντι σε δικαιώματα τα οποία έχουν κατακτηθεί με αγώνες. Το 8ωρο είναι η βάση πολλών πραγμάτων όπως είναι η διαπραγμάτευση στην αγορά εργασίας, οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας κλπ. Όλοι θυμόμαστε ότι πριν αρκετές δεκαετίες είχαμε 48ωρο και εξαήμερη εργασία, μετά είχαμε 40ωρο και 5νθήμερη εργασία κλπ.

Αντί λοιπόν να αντιμετωπίσουμε την επίδραση των τεχνολογικών εξελίξεων στην εργασία και τις προσπάθειες του παγκόσμιου πολιτισμού ώστε αυτή να γίνει πιο παραγωγική, με αύξηση του ελεύθερου χρόνου, του χρόνου ανάπαυσης και μάθησης των εργαζομένων, πάμε μέσω της διαχείρισης του χρόνου εργασίας να κατεβάσουμε το μισθολογικό κόστος μετακυλύοντάς το στους εργαζόμενους.

Ότι και να κάνει ο κος Μητσοτάκης, ο κος Χατζηδάκης και η κυβέρνηση γενικότερα, αυτό δεν πρόκειται να περάσει γιατί η σημερινή κατάσταση απαιτεί προστασία της εργασίας. Το δυστύχημα είναι ότι ο κος Χατζηδάκης στην αντίληψή του παραδέχεται ο ίδιος την κατάργηση του 8ωρου, υπολογίζοντας αθροίσματα οκταώρων . Γι’ αυτό μιλά  για ρεπό, για αύξηση των υπερωριών, να μπορεί κάποιος να λείπει και μετά να συμπληρώνει τον εργασιακό του χρόνο κλπ. Ότι και να λέει λοιπόν, η προσπάθειά του στοχεύει στην κατάργηση του 8ωρου…»

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)