to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:57 | 02.08.2013

Διεθνή

ΗΠΑ: Επιδείνωση της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα

Η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ούζρα Ζέγια, βρίσκεται στην Κίνα ως επικεφαλής αντιπροσωπείας που είχε διήμερες επαφές στο Κουνμίνγκ, με κινέζους αξιωματούχους για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.


Η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων επιδεινώνεται στην Κίνα, όπου οι διάφοροι προασπιστές τους, αλλά και οικείοι τους, γίνονται στόχοι αυστηρών κατασταλτικών μέτρων, υποστήριξε την Παρασκευή από το Πεκίνο η αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών για τη Δημοκρατία Ούζρα Ζέγια, δηλώνοντας ότι δεν έλαβε ικανοποιητικές απαντήσεις από τις κινεζικές αρχές.

«Εξακολουθούμε να διαπιστώνουμε μία επιδείνωση της γενικότερης κατάστασης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Κίνα», επεσήμανε στους δημοσιογράφους η κ. Ζέγια.

Η ίδια τόνισε πως έθιξε στις κινεζικές αρχές τις υποθέσεις του κρατούμενου Νομπελίστα Ειρήνης Λιου Σιαομπό και του τυφλού προασπιστή των δικαιωμάτων Τσενγκ Γκουανγκτσένγκ, ο οποίος έχει διαφύγει στις ΗΠΑ, των οποίων οι οικογένειες στην Κίνα βιώνουν πλείστους κατατρεγμούς.

Μάλιστα, η Λιου Σιά, σύζυγος του Λιου Σιαομπό, παραμένει σε κατ’ οίκον κράτηση χωρίς να της έχει απαγγελθεί κατηγορία.

«Πρόκειται για μία ανησυχητική τάση, την οποία επισημάναμε στα ανώτερα κλιμάκια της κινεζικής κυβέρνησης», πρόσθεσε η αμερικανίδα υπουργός, προσθέτοντας ότι η συγκεκριμένη διαπίστωση ήταν ο λόγος της αρνητικής έκθεσης που συνέταξαν οι ΗΠΑ για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα.

Η κ. Ζέγια επεσήμανε ως άλλους λόγους για την αρνητική έκθεση την πολιτική που ασκεί το Πεκίνο έναντι ορισμένων μειονοτήτων, «ιδίως τα κατασταλτικά μέτρα που στοχεύουν ορισμένες θρησκευτικές πρακτικές» των θιβετιανών βουδιστών, ή των ουϊγούρων μουσουλμάνων.

Η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ βρίσκεται στην Κίνα ως επικεφαλής αντιπροσωπείας που είχε διήμερες επαφές στο Κουνμίνγκ της νοτιοδυτικής Κίνας με κινέζους αξιωματούχους για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, στα πλαίσια των τακτικών διμερών επαφών πάνω στο θέμα.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)