to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:23 | 04.06.2021

Πολιτική

Δ. Καλαματιανός: Η κυβέρνηση έχει εγκαταλείψει βασικές συνιστώσες του σωφρονιστικού συστήματος

«Η κυβέρνηση φέρει την πλήρη ευθύνη για την εγκατάλειψη των βασικών συνιστωσών του σωφρονιστικού μας συστήματος. Το προσωπικό είναι εξαντλημένο με συνεχείς υπηρεσίες και με απλήρωτες υπερωρίες, ενώ είναι τεράστια η καθυστέρηση στην στελέχωση των καταστημάτων κράτησης με τακτικό προσωπικό μέσω της προκήρυξης 6Κ/2018» τόνισε μεταξύ άλλων μιλώντας στη Βουλή ο αναπληρωτής τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ.


Ο Διονύσης Καλαματιανός μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, στο πλαίσιο της συζήτησης επίκαιρης επερώτησης για το σωφρονιστικό σύστημα, τόνισε ότι εξαρχής η Κυβέρνηση είχε δείξει τις προθέσεις της για το σωφρονιστικό σύστημα:

«Από τις πρώτες ενέργειες της κυβέρνησής σας, με το Προεδρικό Διάταγμα 81/2019, ήταν η δημιουργία σοβαρού λειτουργικού προβλήματος στο σύνολο του σωφρονιστικού συστήματος.

- Κάνατε πράξη την ιδεοληπτική  εμμονή σας και μεταφέρατε το σύνολο της  Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής από το Υπουργείο Δικαιοσύνης στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

- Αποκόψατε την αντεγκληματική πολιτική από το φυσικό της χώρο, το χώρο της δικαιοσύνης.

- Παραβλέψατε ακόμα και το γεγονός ότι αυτή η επιλογή σας είναι αντίθετη στο σύνολο της Ευρωπαϊκής πρακτικής.

Στη συνέχεια εστίασε στον υπερπληθυσμό των κρατουμένων και την έλλειψη προσωπικού.

«Τα δύο αυτά προβλήματα είναι αλληλένδετα, γιατί η έλλειψη προσωπικού περιορίζει και την άσκηση των δικαιωμάτων των κρατουμένων . Αρκετές φυλακές έχουν υπερβεί το 100% πληρότητας και φτάνουν ακόμα και σε 200% πληρότητα. Ταυτόχρονα, έχουμε το πρόβλημα οξείας υποστελέχωσης των Υπαλλήλων στα καταστήματα κράτησης, που γιγαντώνεται από τον υπερπληθυσμό των κρατουμένων. Η ζοφερή εργασιακή  πραγματικότητα που βιώνουν οι υπάλληλοι των καταστημάτων κράτησης και η πλήρης εγκατάλειψή τους από την Κυβέρνηση σας  φαίνεται  πλέον ξεκάθαρα μέσα στην πανδημία. Δυστυχώς, δεν έχετε λάβει καμία πρόβλεψη για τις ευπαθείς ομάδες εργαζομένων και κρατουμένων στα καταστήματα κράτησης.

Δεν λάβατε καμία οργανωμένη πρωτοβουλία για να εμβολιαστεί κατά προτεραιότητα το προσωπικό των Καταστημάτων Κράτησης και οι κρατούμενοι, παρά τις σχετικές συστάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο.»

Για τις συνθήκες εργασίας του προσωπικού των καταστημάτων κράτησης, υπογράμμισε:

«Οι υπάλληλοι των υπηρεσιών αυτών, σωφρονιστικοί και εξωτερικοί φρουροί, πέρα από τη φύλαξη των καταστημάτων κράτησης, συμβάλλουν και στην προστασία της ζωής και της ακεραιότητας των κρατουμένων, στον σωφρονισμό τους και στην προετοιμασία της ομαλής ένταξης τους στην κοινωνία όταν αποφυλακιστούν.

Η πολιτική σας για τα καταστημάτων κράτησης έχει προκαλέσει μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό.

Οι υπηρεσιακές ανάγκες είναι τεράστιες και επιβαρύνεται η ασφάλεια των εργαζομένων και των κρατουμένων.

Η υπερεργασία των εργαζομένων αυξάνεται καθημερινά.

Οι απλήρωτες υπερωρίες και τα οφειλόμενα ρεπό στο προσωπικό  συσσωρεύονται.

Αν δεν το έχετε καταλάβει κ. Υπουργέ οι αντοχές όλων των υπαλλήλων, φυλάκων, υγειονομικών, διοικητικών, εξωτερικών φρουρών στα καταστήματα κράτησης  δοκιμάζονται διαρκώς.

Προσπαθούν να προσφέρουν εργασία σε ένα συνεχώς επιβαρυμένο επαγγελματικό περιβάλλον.

Αλήθεια, αντιλαμβάνεστε την καθημερινή εξουθένωση του προσωπικού λόγω της υποστελέχωσης και των  σοβαρών κενών οργανικών θέσεων;

Γιατί μέχρι σήμερα αυτό που κάνετε μόνο είναι να ακυρώνετε το πλήρες σχέδιο για τη σωφρονιστική πολιτική που καταρτίστηκε και εφαρμόστηκε επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που περιελάμβανε και το προσωπικό.

Η τελευταία έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης διαπιστώνει για πολλοστή φορά ως σοβαρότατο έλλειμμα και μία από τις σοβαρότατες παθογένειες των Ελληνικών Φυλακών την έλλειψη προσωπικού σε όλους τους κλάδους, αλλά κυρίως σε προσωπικό πρώτης γραμμής.»

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο σωφρονιστικό σύστημα, στηλιτεύοντας την εφαρμοζόμενη πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ .

«Η πολιτική μας προτάσσει την ασφάλεια, τον ανθρωπισμό, την επανένταξη και τη διαφάνεια. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις που επέβαλλαν οι δανειστές, νομοθέτησε την αύξηση των οργανικών  θέσεων  προσωπικού των καταστημάτων κράτησης κατά 580 (ν. 4322/2015). Ταυτόχρονα, εξασφάλισε σημαντική ενίσχυση του προσωπικού στα καταστήματα κράτησης με την προκήρυξη 6Κ/2018 για 500 και πλέον θέσεις. Παράλληλα, εξασφαλίστηκε η πρόσληψη επιπλέον 639 υπαλλήλων για τις φυλακές. Ωστόσο, πλησιάζοντας τα δύο χρόνια πλέον διακυβέρνησης της χώρας μας από την κυβέρνηση σας, η προκήρυξη δυστυχώς δεν έχει ολοκληρωθεί και τα κενά σε προσωπικό γιγαντώνονται. Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι δεν έχετε συγκροτημένη πολιτική και στο σωφρονιστικό σύστημα. Επιβαρύνετε εξουθενωτικά το υπάρχων προσωπικό, διατηρείτε σε μία ιδιότυπη εργασιακή «ομηρία» όλους τους υποψηφίους της  προκήρυξης 6Κ/2018 και δεν φροντίζετε για την έκδοση των οριστικών αποτελεσμάτων. Δύο χρόνια κυβερνάτε και δεν έχετε κάνει τίποτα για τις υπεραπαραίτητες προσλήψεις προσωπικού, που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ εξασφάλισε.

Άνθρωποι είναι και αυτοί και έχουν ξεπεράσει τα όριά τους. Μάλιστα, με δική σας απόφαση 52 εργαζόμενοι με συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου  του  κλάδου ΔΕ Φύλαξης του διαγωνισμού 6Κ/2018, απολύονται, χωρίς την άμεση και ταυτόχρονη αντικατάστασή τους. Επίσης, παρά την πανδημική κρίση, δεν κάνατε καμία προσπάθεια ενίσχυσης των νοσηλευτικών μονάδων των καταστημάτων κράτησης με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.»

Εστιάζοντας στη λειτουργία της Σωφρονιστικής Ακαδημίας και στην έλλειψη στρατηγικού πλάνου, ο κ. Καλαματιανός τόνισε.

«Κύριε Υπουργέ θα θέλαμε να μας πείτε ποια είναι τα σχέδια σας για τη  λειτουργία Σωφρονιστικής  Ακαδημίας. Τον Ιούνιο του 2019 ολοκληρώθηκε η "Μελέτη για τη δημιουργία της Ελληνικής Σωφρονιστικής Ακαδημίας". Την έχετε λάβει υπόψη σας ή την πετάξατε και αυτή όπως και πολλά άλλα που σας παραδώσαμε και τα έχετε αγνοήσει ή υπονομεύσει; Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έδωσε ιδιαίτερο βάρος στην εκπαίδευση του προσωπικού και υλοποιήθηκε πλήθος προγραμμάτων εκπαίδευσης. Η επιμόρφωση του προσωπικού είναι κεντρική προτεραιότητα της πολιτικής μας  στην προσπάθεια  αναβάθμισης  της ασφάλειας  των καταστημάτων κράτησης και της σωφρονιστικής διοίκησης. Τώρα, αυτό που διαπιστώνουμε είναι ότι καθυστερείτε και κωλυσιεργείτε.

Η σημερινή Γενική Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής στις 23-12-2020  αποφάσισε τη σύσταση και συγκρότηση ομάδας εργασίας  για τη μελέτη, την επεξεργασία και την ανάπτυξη προγράμματος σπουδών της Σωφρονιστικής Ακαδημίας. Και στις 27-5-2021 με νεότερη απόφαση της προβλέπεται η  παράταση του χρόνου περάτωσης των εργασιών της Ομάδας Εργασίας μέχρι την 23η Ιουλίου 2021. Η συνεχής κωλυσιεργία σας, όμως και η ανεπάρκεια της πολιτικής σας προκύπτει και από το γεγονός ότι παρατείνετε συνεχώς στο μέλλον την εκπόνηση του στρατηγικού πλάνου σας για τη Σωφρονιστική Πολιτική των ετών 2021-2013. Έπρεπε ήδη να το έχετε καταθέσει και να το υλοποιείτε.»

Κλείνοντας, υποστήριξε ότι είναι πραγματικά προκλητική και αποτυχημένη η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση για το Σωφρονιστικό σύστημα και τους στυλοβάτες του, δηλαδή το προσωπικό που υπηρετεί στις φυλακές.

«Φτάνουν πια οι γενικόλογες αναφορές σας στο μέλλον. Οι πολίτες, οι υπάλληλοι και οι κρατούμενοι ζητούν απαντήσεις, δεσμεύσεις και κυρίως άμεσες λύσεις.»

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)