to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:26 | 04.06.2021

Οικονομία

Ελλάν Πασσέ: Η κυβέρνηση «εξορίζει» τους Έλληνες Ρομά από τις λαϊκές αγορές

Η κυβέρνηση με το σχέδιο νόμου του υπ. Ανάπτυξης για την «αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου των λαϊκών αγορών» έρχεται να εξορίσει πλήρως τους Έλληνες Ρομά από ένα παραδοσιακό επάγγελμα τους, σε αντίφαση με την υπό διαμόρφωση εθνική στρατηγική και το νέο 10ετές ευρωπαϊκό πλαίσιο που αναφέρονται στην απασχόληση ως προϋπόθεση της ένταξης, τονίζει σε ανακοίνωσή της η Πανελλαδική Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομά - ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ


Όπως τονίζει στην ανακοίνωσή της η ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ:

Η Πανελλαδική Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομά - ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ από τη σύσταση της το Νοέμβριο του 2016 δεν έχει σταματήσει να εστιάζει στους βασικούς άξονες προώθησης της ολιστικής ομαλής ένταξης των Ρομά στην ελληνική και ευρωπαϊκή κοινωνία.

Ειδικότερα στον τομέα της απασχόλησης, κατά την προηγουμένη περίοδο και συγκεκριμένα στη διαβούλευση που προηγήθηκε της νομοθετικής πρωτοβουλίας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ το φθινόπωρο του 2017 σχετικά με τη ρύθμιση του υπαίθριου εμπορίου και των λαϊκών αγορών είχε εκφράσει διεξοδικά τις θέσεις - προτάσεις της με πάνω από 5 επισκέψεις και κατάθεση υπομνημάτων στην τότε Γενική Γραμματεία Εμπορίου, σε συνέχεια αποτύπωσης της κατάστασης στο πεδίο μέσω διαβούλευσης με τους ίδιους τους Ρομά του χώρου. Στις 31 Οκτωβρίου 2017 οι συγκεκριμένες προτάσεις είχαν εκφραστεί και στην ακρόαση φορέων από τη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής. Το σημαντικότερο θέμα ήταν η θεραπεία όλων των προβλημάτων της ΥΑ 1149/2004 με τα υπέρογκα πρόστιμα. Ο Νόμος 4497/2017 είχε εξορθολογήσει τα πράγματα, είχε ενσωματώσει μεγάλο μέρος των προτάσεών μας και αποτελούσε μια καλή αρχή προς τη σωστή κατεύθυνση. Παρα ταύτα παρέμεινε γράμμα κενό, δεν εφαρμόστηκε ή εφαρμόστηκε με στρεβλώσεις, καθώς δεν υπήρξαν εγκύκλιοι, τροπολογίες, ΚΥΑ.

Έρχεται σήμερα η κυβέρνηση με το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων «Αναμόρφωση και εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου οργάνωσης και λειτουργίας των λαϊκών αγορών και του υπαίθριου εμπορίου» να εξορίσει πλήρως τους Έλληνες Ρομά από ένα παραδοσιακό επάγγελμα τους, σε αντίφαση με την υπό διαμόρφωση εθνική στρατηγική και το νέο 10ετές ευρωπαϊκό πλαίσιο που αναφέρονται στην απασχόληση ως προϋπόθεση της ένταξης.

Δεν υπάρχουν κομματικές προσεγγίσεις σε αυτό το θέμα, παρακαλούμε για την αναμόρφωση του σχεδίου νόμου προς την κατεύθυνση ενίσχυσης της απασχόλησης των Ελλήνων Ρομά και κατ’ επέκταση της κοινωνικής τους ένταξης.

Βρείτε τις παρατηρήσεις-προτάσεις της ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ στον σύνδεσμο: https://ellanpasse.com/2021/06/02/παρατηρήσεις-στο-σχέδιο-νόμου-του-υπο/

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)