to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:15 | 03.06.2021

Πολιτική

Όραμα για το αύριο, επείγουσα ανάγκη: Η εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ και η πρόταση για μια Πράσινη Επανάσταση

Ο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, στο πλαίσιο διαβούλευσης με τους κοινωνικούς φορείς και θεσμούς, παρουσίασε τις προτάσεις του για το Περιβάλλον, την Κλιματική Κρίση και την Πράσινη Μετάβαση σήμερα - Η εκδήλωση «Ελλάδα+Περιβάλλον» άνοιξε με ομιλία του Αλέξη Τσίπρα, ακολούθησε πλούσια συζήτηση με εκπροσώπους φορέων και περιβαλλοντικών οργανώσεων- Ποια είναι τα επτά σημεία του σχεδίου του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ


«Οφείλω να υπογραμμίσω ότι η Πράσινη επανάσταση είναι πολλά περισσότερα από ένα σχέδιο. Είναι ένα όραμα για το κοινό μας αύριο, για το αύριο της χώρας. Ένα όραμα που μπορεί να ενώσει όλες τις γενιές των Ελλήνων για να σώσουμε τον ίδιο μας τον τόπο, την κληρονομιά μας και την ταυτότητα μας» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ στην έναρξη της εκδήλωσης-συζήτησης για την παρουσίαση της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ για το Περιβάλλον, την Κλιματική Κρίση και την Πράσινη Μετάβαση,  στο πλαίσιο διαβούλευσης με τους κοινωνικούς φορείς και θεσμούς.

Παρακολουθήστε την εκδήλωση - συζήτηση όπως εξελίχθηκε (αναλυτικά οι συμμετέχοντες παρακάτω):

«Η Πράσινη Επανάσταση, όμως, είναι και μια επείγουσα ανάγκη, πέρα από ένα όραμα. Ανάγκη να επαναφέρουμε σε πρώτο πλάνο δύο έννοιες που στον παλιό κόσμο που έχτισαν δυστυχώς οι ελίτ στα μέτρα τους, ξεχάστηκαν. Αυτές οι έννοιες είναι η Δικαιοσύνη και ο Σεβασμός. Δικαιοσύνη είναι το αναφαίρετο δικαίωμα κάθε πολίτη, κάθε παιδιού που γεννιέται σε οποιαδήποτε γωνιά του πλανήτη, να ζει σε ένα καθαρό και υγιές περιβάλλον. Σεβασμός είναι το ελάχιστο καθήκον μας  απέναντι στη φύση, όσο όμως και απέναντι στις επόμενες γενιές, στις γενιές που έρχονται», πρόσθεσε ο Αλ. Τσίπρας

Στιγμιότυπο από τη συζήτηση με τους Αλ. Τσίπρα, Κατερίνα Ανδρικοπούλου-Σακοράφα, Ρένα Δούρου, Μαρία Καμμά Αλιφέρη, Γιώργο Καρανίκα, Πέτρο Κόκκαλη, Πέτη Πέρκα, Μανώλη Πλειώνη, Αθανάσιο Σαββάκη, Σωκράτη Φάμελλο, Νικόλα Φαραντούρη, Νίκο Χαραλαμπίδη 

Ο Αλ. Τσίπρας στην εισαγωγική του τοποθέτηση άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση Μητσοτάκη για την πολιτική της όσον αφορά το Περιβάλλον και την Κλιματική Κρίση, τονίζοντας ότι  «σήμερα το κράτος που έχει φτιάξει η κυβέρνηση της ΝΔ είναι ένα κράτος που εγκληματεί απέναντι στο παρόν και το μέλλον των ίδιων του των πολιτών» και εξήγησε: «Είναι ένα κράτος που θυσιάζει τον φυσικό του πλούτο για χάρη επιχειρηματικών συμφερόντων,  ξηλώνει την περιβαλλοντική νομοθεσία, αντιμετωπίζει την προστασία της φύσης, ως τροχοπέδη της ανάπτυξης, σχεδιάζει την εκτροπή του Αχελώου, χαρίζει μια νέα αποικιοκρατική σύμβαση στην Ελληνικός Χρυσός στη Χαλκιδική, μας οδηγεί σε νέες καταδίκες για το φυσικό περιβάλλον στην ΕΕ, οδηγεί στην ανεργία και τη φτώχεια τη Δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη για να κάνουν χρυσές δουλειές λίγες ξένες εταιρείες».  Διαβεβαίωσε ότι «αυτό είμαστε αποφασισμένοι να το αλλάξουμε και θα το αλλάξουμε μαζί. Συμμέτοχοι και συνοδοιπόροι σε μια υπόθεση που υπερβαίνει τα στενά όρια του πολιτικού ανταγωνισμού. Σε μια υπόθεση που αφορά τις βασικές αρχές με τις οποίες η πατρίδα μας πρέπει να πορευτεί, με ασφάλεια και δικαιοσύνη τα επόμενα χρόνια».

«Η απάντηση στην κλιματική κρίση αποτελεί σήμερα το μεγαλύτερο συλλογικό εγχείρημα της ανθρωπότητας. Είναι μία μάχη υπαρξιακή για το μέλλον του πλανήτη που μας φιλοξενεί και απαιτεί όχι απλά μεταρρυθμίσεις, αλλά μια επανάσταση» ανέφερε ο κ. κ. Τσίπρας και εξήγησε: «Μια Πράσινη Επανάσταση που θα αλλάξει ιδέες και αντιλήψεις και θα φέρει νέες πρακτικές στην οικονομία, στις κρατικές πολιτικές, στις διεθνείς σχέσεις. Στην ίδια την κοινωνία. Στη καθημερινότητα και στη ζωή μας».

Ο κ. Τσίπρας μίλησε για τον σύγχρονο πατριωτισμό: «…Σε αυτή τη γωνιά του κόσμου, μοιραζόμαστε τελικά μια κληρονομιά και μια ταυτότητα. Που δεν είναι ούτε οι εθνικιστικές κορώνες των πατριδοκάπηλων, ούτε η μόνιμη έκκληση που έγινε μονότονη στα χρόνια της κρίσης, να βάλουν πλάτη οι πολλοί για τα συμφέροντα των λίγων στο όνομα της πατρίδας. Η ταυτότητα μας είναι ο τόπος μας. Η φύση που μας μεγάλωσε. Η γη που μας ζει εδώ και αιώνες. Αυτή η ταυτότητα δε μπορεί να αλλοιώνεται και να καταστρέφεται. Δεν πρέπει να λησμονείται και να απαξιώνεται. Γι' αυτό και πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να τη διατηρήσουμε.

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι «είναι απαραίτητο η Ελλάδα να γίνει πρωτοπόρος της Πράσινης Επανάστασης, είναι και ηθικά αναγκαίο αλλά και οικονομικά επωφελέστερο». Συνεχίζοντας υπογράμμισε ότι «Η Ελλάδα μετά την πανδημία πρέπει να επενδύσει σε ένα μακρόπνοο, βιώσιμο και σύγχρονο παραγωγικό μοντέλο για να μπορεί με ασφάλεια να οργανώσει το μέλλον της, μακριά από νέες επαναλαμβανόμενες κρίσεις» .

Διαβάστε ακόμη: 

«Ελλάδα +Περιβάλλον»: Το κείμενο της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ για το περιβάλλον, την κλιματική κρίση και την πράσινη μετάβαση

Η καταληκτική επισήμανση του Αλ. Τσίπρα: Να φτάσουμε στην Πράσινη Μετάβαση με πυξίδα την κοινωνική δικαιοσύνη

Τα επτά σημεία

Ο Αλέξης Τσίπρας δεσμεύτηκε μεταξύ άλλων για την θέσπιση Κυβερνητικού Συμβουλίου για την Πράσινη Μετάβαση, όπου θα συμμετέχουν όλα τα παραγωγικά και κοινωνικά Υπουργεία, ενώ περιέγραψε τα βασικά στοιχεία του σχεδίου του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ 

Κυβερνητικό Συμβούλιο για την Πράσινη Μετάβαση

Πρώτο σημείο του σχεδίου μας ο ρόλος της Πολιτείας.

Η Ελληνική Πολιτεία τίθεται επικεφαλής του σχεδίου και εγγυάται ότι η μετάβαση θα γίνει με κοινωνική δικαιοσύνη. Με διασφάλιση της πρόσβασης στα βασικά αγαθά, με πλουραλισμό της παραγωγικής βάσης και όχι προς όφελος λίγων και χωρίς κανόνες.

Η πολιτεία εξασφαλίζει την ποιότητα των φυσικών πόρων (έδαφος, αέρας, νερό, τροφή και οικοσυστήματα) και αναλαμβάνει μαζί με την Αυτοδιοίκηση την ευαισθητοποίηση και τη διαμόρφωση μιας νέας δημοκρατικής κουλτούρας για το περιβάλλον.

Βασικές πρωτοβουλίες σε αυτή την κατεύθυνση:

• Η θέσπιση Κυβερνητικού Συμβουλίου για την Πράσινη Μετάβαση, όπου θα συμμετέχουν όλα τα παραγωγικά και κοινωνικά Υπουργεία.

• Η αναβάθμιση της δημόσιας διοίκησης, με τη στελέχωση και τον εξοπλισμό υπηρεσιών ελέγχου και αδειοδότησης περιβάλλοντος.

Κλιματικά ουδέτερη Ελλάδα έως το 2045

Δεύτερο σημείο, είναι η πορεία για μια κλιματικά ουδέτερη Ελλάδα έως το 2045

Κεντρικές πρωτοβουλίες για τη χάραξη της είναι:

• Η Ολοκλήρωση του Χωροταξικού και Πολεοδομικού Σχεδιασμού, συμπεριλαμβανομένου του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού, που αποτελούν το "κλειδί" για την προστασία του περιβάλλοντος, τη δίκαιη ανάπτυξη και το κράτος δικαίου

• Η Εισαγωγή του κλιματικού και περιβαλλοντικού αποτυπώματος σε όλα τα χρηματοδοτικά και αναπτυξιακά εργαλεία.

• Η Εισαγωγή του κριτηρίου της ανθεκτικότητας για όλες τις χρηματοδοτήσεις εθνικές και ευρωπαϊκές

• Η Ενεργοποίηση των πολιτικών προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή που έχουν νομοθετηθεί από το 2016 ώστε να έχουμε ανθεκτική κοινωνία, υποδομές και οικονομικές δραστηριότητες.

Παραγωγικός μετασχηματισμός της χώρας με νέες και ποιοτικές θέσεις εργασίας

Τρίτο σημείο είναι ο παραγωγικός μετασχηματισμός της χώρας με νέες και ποιοτικές θέσεις εργασίας. Σε αυτή την κατεύθυνση λοιπόν είναι σημαντικό να ενισχυθεί η οικονομία με μια σειρά παρεμβάσεων όπως:

• Ισχυρά κίνητρα για την πρόληψη δημιουργίας αποβλήτων

• «Πρασίνισμα» της τουριστικής βιομηχανίας σε όλα τα επίπεδα

• Προσέλκυση επενδύσεων και παροχή κινήτρων σε κρίσιμους τομείς της πράσινης μετάβασης, όπως η ηλεκτροκίνηση, τα έξυπνα δίκτυα, η ευφυής γεωργία, οι έξυπνες υποδομές, η καινοτομία και τα νέα υλικά, το πρασίνισμα των εφοδιαστικών αλυσίδων.

Νέο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα

Το τέταρτο σημείο αφορά το Νέο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα.

Η χώρα έχει ανάγκη ένα νέο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα το οποίο πρέπει να ανταποκρίνεται στους απαιτητικούς στόχους της Ευρώπης και του Κλιματικού Νόμου.

Το Σχέδιο αυτό πρέπει να προβλέπει την πλήρη απανθρακοποίηση και όχι την απολιγνιτοποίηση με αέριο, που ετοιμάζει σήμερα για λίγους ιδιώτες ο κος Μητσοτάκης.

Βασικές μας προτάσεις σε αυτό τον τομέα είναι:

• Τα Έξυπνα δίκτυα με διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα του ΔΕΔΔΗΕ/ΑΔΜΗΕ.

• Το Πρόγραμμα πράσινης μετάβασης για τον ενεργοβόρο τομέα της βιομηχανίας (τσιμέντα, αλουμίνιο, σιδηροβιομηχανία, νικέλιο κ.ο.κ.) .

• Η Στήριξη πρωτοβουλιών για καινοτόμες μορφές ΑΠΕ όπως η βιομάζα, το βιοαέριο, η γεωθερμία, το πράσινο υδρογόνο και τα θαλάσσια αιολικά πάρκα.

• Ένα Ισχυρό πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας στην κατοικία, τα δημόσια κτίρια και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

• Η ρήτρα Το 50% των αδειών ΑΠΕ να κατανέμεται δεσμευτικά σε ενεργειακές κοινότητες, νοικοκυριά, μικρομεσαίες επιχειρήσεις και αγρότες, με κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία και με προνομιακές ρυθμίσεις πρόσβασης στα δίκτυα/συνδέσεις.

• Ένα Ισχυρό πρόγραμμα εξηλεκτρισμού των μεταφορών με έμφαση στα μέσα σταθερής τροχιάς.

• Ένα Ειδικό πρόγραμμα ηλεκτροκίνησης για επαγγελματικούς στόλους σε συνδυασμό με πρόγραμμα απόσυρσης και όχι επικοινωνιακές φιέστες σε νησιά για τρία αυτοκίνητα και 5 φορτιστές.

• Η Ενεργειακή αναβάθμιση της ναυτιλίας, με ενίσχυσης της πράσινης πρόωσης και ηλεκτροδότησης στα λιμάνια.

Στιγμιότυπο από τη συζήτηση

Δίκαιη Μετάβαση των λιγνιτικών περιοχών

Το πέμπτο σημείο είναι η εξασφάλιση της Δίκαιης Μετάβασης των λιγνιτικών περιοχών.

Δεσμευόμαστε για τη θεσμοθέτηση ρήτρα μηδενικού ελλείμματος ρυθμών ανάπτυξης και θέσεων εργασίας στις περιοχές αυτές, με συγκεκριμένο και ρεαλιστικό σχέδιο μετάβασης.

Προστασία της βιοποικιλότητας

Έκτο σημείο είναι ο ρόλος της Βιοποικιλότητας στο σχέδιο μετάβασης.

Αυτή η επαναστατική αλλαγή δεν μπορεί να γίνει υποτιμώντας το φυσικό περιβάλλον της χώρας μας δηλαδή τον κοινό μας πλούτο.

Κοινωνία της Ανακύκλωσης και της Κυκλικής Οικονομίας

Έβδομο σημείο είναι η Κοινωνία της Ανακύκλωσης και της Κυκλικής Οικονομίας.

Η πρόληψη παραγωγής αποβλήτων, η διαλογή στην πηγή και η ανακύκλωση του μεγαλύτερου ποσοστού των απορριμμάτων, αποτελούν βασικά χαρακτηριστικά της σύγχρονης κοινωνίας που σχεδιάζουμε.

Κλείνοντας ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι «η πράσινη επανάσταση είναι πολλά περισσότερα από ένα σχέδιο. Είναι ένα όραμα για το αύριο της χώρας. Ένα όραμα που μπορεί να ενώσει όλες τις γενιές των Ελλήνων για να σώσουμε τον ίδιο μας τον τόπο, την κληρονομιά μας, την ταυτότητα μας».

Στο τραπέζι διαλόγου συμμετείχαν:

Κατερίνα Ανδρικοπούλου-Σακοράφα, τ. Συνεκπρόσωπος Οικολόγων Πράσινων και Μέλος της Πολιτικής Γραμματείας των Οικολόγων Πράσινων

Ρένα Δούρου, Μέλος Πολιτικού Συμβουλίου ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, Υπεύθυνη για κλιματική κρίση, περιβάλλον και ενέργεια

Μαρία Καμμά Αλιφέρη, Δήμαρχος Τήλου

Γιώργος Καρανίκας, Πρόεδρος Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας

Πέτρος Κόκκαλης, Ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ

Πέτη Πέρκα, Βουλευτής Φλώρινας, Αναπληρώτρια Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ

Μανώλης Πλειώνης, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών

Αθανάσιος Σαββάκης, Πρόεδρος Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος

Σωκράτης Φάμελλος, Βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης, Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ

Νικόλας Φαραντούρης, Καθηγητής Ευρωπαϊκής Έδρας Jean Monnet, Διευθυντής Μεταπτυχιακών Σπουδών στην Ενέργεια Παν. Πειραιά

Νίκος Χαραλαμπίδης, Γενικός Διευθυντής Ελληνικού Γραφείου Greenpeace


 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)