to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:53 | 02.06.2021

Πολιτική

Στη Βουλή η τραγική κατάσταση στο «Ιπποκράτειο» της Κω

Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας κατέθεσαν ο Τομεάρχης Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριος Σαντορινιός και ο Τομεάρχης Υγείας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ανδρέας Ξανθός, αναφορικά με την τραγική κατάσταση που επικρατεί στο ΓΝ-ΚΥ Ιπποκράτειο εξαιτίας της σοβαρής υποστελέχωσής του, της μείωσης των ορίων δαπανών του και των πολλών ελλείψεων σε κρίσιμο εξοπλισμό.


Την οριακή λειτουργία του ΓΝ-ΚΥ Κω και την κατάσταση εξάντλησης που βιώνουν οι εργαζόμενοι- γιατροί επισημαίνουν με την Ερώτησή τους οι αρμόδιοι Τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, υπογραμμίζοντας τη σοβαρή υποστελέχωση που αντιμετωπίζουν καίρια τμήματα του Νοσοκομείου, όπως το Παιδιατρικό, το Παθολογικό- Covid στο υπηρετούν μόνο 2 παθολόγοι, η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού στην οποία επίσης υπηρετούν μόνο δυο γιατροί και αναγκάζονται να εφημερεύουν από 15 ημέρες/μήνα, και άλλες, ενώ σημαντικές ελλείψεις καταγράφονται και σε διοικητικό και νοσηλευτικό προσωπικό..

Χαρακτηριστικά σημειώνουν ότι το Ακτινολογικό Τμήμα του «Ιπποκράτειου» λειτουργεί χάρη στην αυτοθυσία ενός και μόνο ακτινοδιαγνώστη, ο οποίος από τον Ιανουάριο του 2021 εργάζεται ακατάπαυστα, χωρίς άδειες ή ρεπό και ήδη βρίσκεται σε κατάσταση burn out. Ενώ η ίδια ακριβώς κατάσταση επικρατεί και στο Αιματολογικό, το οποίο λειτουργεί με μια μόνο Αιματολόγο, η οποία μόνη της καλύπτει και το τμήμα Αιμοδοσίας. Τέλος, τραγική είναι και η κατάσταση στην Καρδιολογική Κλινική, όπου μετά την πρόσφατη παραίτηση του Διευθυντή της κλινικής έχει μείνει μόνο ένας καρδιολόγος, από τους τρείς που συνολικά προβλέπονται στον Οργανισμό, και ο οποίος βρίσκεται σε μακροχρόνια άδεια, με αποτέλεσμα να υπάρχει τεράστια ανησυχία στον τοπικό πληθυσμό όσων αφορά την αντιμετώπιση των επειγόντων καρδιολογικών περιστατικών.

Ταυτόχρονα, όπως επισημαίνεται στην Ερώτηση, αν και η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει κάνει αλλεπάλληλες εκκλήσεις για την ανάγκη λειτουργίας Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας στο Νοσοκομείο αναλαμβάνοντας ακόμα και το κόστος του εξοπλισμού και της μισθοδοσίας του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού που απαιτείται, καμία ενέργεια δεν έχει γίνει προς αυτή την κατεύθυνση. Ακόμη, αν και πολλές φορές, μέσω κοινοβουλευτικών παρεμβάσεων του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ είχε ζητηθεί η άμεση ανάγκη για έκτακτη στελέχωση των εμβολιαστικών κέντρων των νησιών, εντούτοις το Υπουργείο δεν έχει πράξει τα αναγκαία και το βάρος επωμίζεται το υφιστάμενο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό του ΓΝ-ΚΥ Κω.

Όπως τέλος σημειώνουν οι Νεκτάριος Σαντορινιός και Ανδρέας Ξανθός, η Κυβέρνηση της ΝΔ μείωσε τα όρια δαπανών για το Νοσοκομείο Κω, για το τρέχον έτος, κατά 500.000 €, στερώντας του δυνατότητες για πρόσληψη επικουρικού προσωπικού, για προμήθεια διαφόρων αναλωσίμων και για προμήθεια βασικών μηχανημάτων υποστήριξης ασθενών covid (όπως αναπνευστήρων high-flow), με αποτέλεσμα η ενίσχυση του Νοσοκομείου, σε τόσο κρίσιμο εξοπλισμό, να επαφίεται σε δωρεές από τον Δήμο Κω και από ιδιώτες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ ζητά από τον κ. Κικίλια να προβεί άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες για την άμεση ενίσχυση του Νοσοκομείου Κω σε ειδικευμένους γιατρούς, όπως ακτινολόγους, καρδιολόγους, παιδίατρο και παθολόγους, έτσι ώστε να μην απειληθεί η λειτουργία των αντίστοιχων τμημάτων, η προσωπική Υγεία των εναπομεινάντων Ιατρών και να μην καταρρεύσει η ιατρική κάλυψη του ντόπιου πληθυσμού και των επισκεπτών του νησιού.

Ο Υπουργός Υγείας μοιάζει να μην αντιλαμβάνεται τα σημαντικά προβλήματα του «Ιπποκράτειου» και την οριακή κατάσταση στην οποία βρίσκεται η λειτουργία του, παρά τη σειρά δικών μας παρεμβάσεων αλλά και πλήθος επιστολών τόσο από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, όσο και από το ιατρικό προσωπικό του ΓΝ- ΚΥ Κω, οι οποίοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζει ο Νεκτάριος Σαντορινιός. Καθημερινά, σημειώνει, η ΝΔ μας επιβεβαιώνει πως παρά τις «μεγάλες» προεκλογικές δεσμεύσεις της, η Νησιωτικότητα βρέθηκε στον πάτο των προτεραιοτήτων της Κυβέρνησης , αρχής γενομένης από την εγκατάλειψη και την αδιαφορία με την οποία αντιμετωπίστηκαν τα Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και τα ΠΙ/ΠΠΙ των νησιών της Δωδεκανήσου.

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)