to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:42 | 01.06.2021

Πολιτική

Ν. Βούτσης: Έρχεται το βαρύ πυροβολικό της αυταρχικής διακυβέρνησης

Φέρνουν απαγόρευση των απεργιών και ξεκινούν τους πλειστηριασμούς. Τα ψέματα και τα χαϊδέματα τελειώνουν και έρχεται το βαρύ πυροβολικό της αυταρχικής διακυβέρνησης.


Με διχαστικό και δεξιό λαϊκίστικο λόγο ο κ. Μητσοτάκης αποτόλμησε την πολιτική ύβρη διαπράττοντας πολιτικό ατόπημα ενώπιον Ευρωπαίων αξιωματούχων σε μία επίθεση ιστορικής αναθεώρησης εναντίον της κυβέρνησης που έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια, χαρακτηρίζοντας «σκοτεινή παρένθεση» την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

"Η ιστορία θα γράψει ότι επιχειρήσατε με λαθροχειρία απέναντι στην πρόσφατη ιστορία του τόπου να αναδειχθείτε ως μια δύναμη «αναγεννητική και εκσυγχρονιστική» ενώ είστε μια δύναμη που με αντιδραστικές θεσμικές μεταρρυθμίσεις, επιχειρείτε να περάσετε τις ακραίες οικονομικές και κοινωνικές σας πολιτικές", αναφέρει ο τ. Πρόεδρος της Βουλής, Ν. Βούτσης σε ομιλία του στη Βουλή.

Αναλυτικά η ομιλία:

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι καλό μήνα,

Πριν από μερικές ημέρες από αυτό το βήμα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Νταβίντ Σασόλι μίλησε, όπως και άλλοι εξέχοντες παράγοντες της Ε.Ε. βρήκαν την ευκαιρία είτε με μηνύματα είτε επί τόπου να θέσουν είτε ειλικρινώς είτε υποκριτικά το δάχτυλο επί τον τύπον των ήλων για την πρόσφατη ιστορία της Ε.Ε. και της σχέσης της με τη χώρα μας και να κάνουν ένα είδος αυτοκριτικής για την εντελώς λαθεμένη στρατηγική της Ε.Ε. γύρω από την κρίση χρέους και τα μνημόνια.

Ο Πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης αντί να βρει την ευκαιρία μέσα σε αυτή τη συζήτηση που άνοιξε να θέσει τα ζητήματα, τα οποία έχουν δημιουργήσει στον ελληνικό λαό τεράστιο πόνο και πληγές που δεν έχουν επουλωθεί, έκανε την επιλογή και το πολιτικό ατόπημα, αποτόλμησε την πολιτική ύβρη θα έλεγα, ενώπιον των Ευρωπαίων σε αυτές τις τιμητικές εκδηλώσεις, να αναλωθεί σε μία επίθεση ιστορικής αναθεώρησης εναντίον της κυβέρνησης που έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια, μιλώντας για σκοτεινή παρένθεση, μιλώντας διχαστικά και δεξιά λαϊκίστικα απέναντι στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Βεβαίως, επί της ουσίας, την επόμενη κιόλας ημέρα ο πρώην Πρωθυπουργός και Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κ. Αλέξης Τσίπρας απάντησε από αυτό το βήμα. Πλην όμως αυτή η επίθεση ήταν προκάλυμμα μιας επιλογής να γίνεται «αντιπολίτευση προς την αντιπολίτευση». Αυτή είναι η πολιτική της κυβέρνησης αυτή τη διετία και με την επικουρία, με τη βοήθεια Μέσων Ενημέρωσης και άλλων δημοσιολογούντων, διαμορφώνει πραγματικά ένα πλαίσιο όπου οι θύτες γίνονται θύματα και αντιστρόφως.

Ερχόμαστε τώρα να δούμε τα αποκαλυπτήρια. Μέσα σε δύο ημέρες. Τα αποκαλυπτήρια αυτής της πολιτικής, την οποία ο κ. Μητσοτάκης μέσω της επίθεσης που έκανε θέλει να καλύψει και να της βάλει προκάλυμμα σε μία σειρά τομέων. Κι αυτό μέσα σε μόλις 48 ώρες. Βλέπουμε έτσι ότι το δόγμα «Νόμος και Τάξη» αφορούσε τα Εξάρχεια. Εξάρχεια παντού ήταν το σήμα. Ήταν και είναι για τα ΑΕΙ. Έσπευσε ο ίδιος ο κ. Πρωθυπουργός να διορθώσει το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ» και να πει ότι όχι τώρα θα διοριστούν 400 και άλλοι 600 μέχρι του χρόνου για την αστυνόμευση των ΑΕΙ. Η αστυνομία, αυτό το πρωτοφανές διεθνώς γεγονός, η αστυνομία να μπει μέσα στα ΑΕΙ με κλειστά τα ΑΕΙ επί σχεδόν δύο χρόνια.

Την ίδια ώρα βλέπουμε την απαγόρευση των απεργιών. Σήμερα διαβάσαμε στις κίτρινες σελίδες των εφημερίδων ότι θα φέρει στο εργασιακό νομοσχέδιο ο κ. Χατζηδάκης την απαγόρευση της δυνατότητας μία ανώτερη συνδικαλιστική οργάνωση εάν έχει υπάρξει απαγόρευση απεργίας ενός σωματείου ή γενικά πρωτοβάθμιας οργάνωσης και γνωρίζουμε ότι υπάρχει βιομηχανία απαγορεύσεων από τα δικαστήρια, θα φέρει λοιπόν την απαγόρευση κήρυξης απεργίας από ανωτέρου βαθμού συνδικαλιστική οργάνωση. Σήμερα έχουν οι εφημερίδες αυτή την είδηση.

Τελειώσανε τα ψέματα και τα χαϊδέματα που υπήρχαν μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα ότι είναι ένα εργασιακό νομοσχέδιο που εκσυγχρονίζει τη σχέση του εργαζομένου και της δίνει δυνατότητες. Έρχεται τώρα το βαρύ πυροβολικό.

Σήμερα ξεκινάνε οι πλειστηριασμοί, ξεκινάει δηλαδή η εφαρμογή του πτωχευτικού δικαίου και βεβαίως η απελευθέρωση των πλειστηριασμών. Μέσα σε αυτά τα αποκαλυπτήρια μιας βαθιάς συντηρητικής αναδίπλωσης που είναι το σύνολο της κυβερνητικής πολιτικής, έρχεται αυτό το νομοσχέδιο του υπ. Εσωτερικών.

Είναι πραγματικά εξόφθαλμο ότι γίνεται για την εμπέδωση του ελέγχου, για μία αυταρχική χειραγωγήσιμη ως προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση διακυβέρνηση κι όχι για «πολυεπίπεδες διακυβερνήσεις» κτλ που είναι οι «τίτλοι» με τους οποίους μέχρι τώρα πορευόσασταν στις σχέσεις σας με αυτούς τους βαθμούς αυτοδιοίκησης και με την αναγκαία αποκέντρωση με αυτοδιοίκηση.  

Από την πλευρά μας το γνωρίζετε από την διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, είχε υπάρξει ο Κλεισθένης, η απλή αναλογική και όχι μόνο. Ταυτόχρονα, γιατί έχει σημασία αυτό, το πρόγραμμα Φιλόδημος και οι άλλες πρωτοβουλίες που είχαν παρθεί έτσι ώστε να γίνονται ουσιαστικοί και να δίνεται η δυνατότητα να ανταποκριθούν οι βαθμοί της τοπικής αυτοδιοίκησης. Οι Δήμοι ιδιαίτερα αλλά και οι Περιφέρειες μέσω της διαχείρισης του ΕΣΠΑ, να έχουν την δυνατότητα και σε πόρους και σιγά σιγά και σε υλοποίηση και του σχεδίου για τις αρμοδιότητες, για να κάνουν το έργο τους. Όχι μόνο το θεσμικό περίβλημα, που και αυτό έχει την αξία του.

Με το νομοσχέδιο που προτείνετε αυξάνεται το πλήθος των υποψηφίων μέσα στα ψηφοδέλτια, έτσι ώστε να είναι ακόμα πιο δύσκολο για μικρότερες δυνάμεις, για τοπικές δυνάμεις ενεργών πολιτών να διαμορφώσουν τέτοια ψηφοδέλτια. Ταυτόχρονα καταργείτε την αυτονόητη, αυτόνομη εκλογή των τοπικών συμβουλίων που έδινε επίσης την δυνατότητα σε αυτές τις δημοτικές κοινότητες να ανθίζουν και να ελέγχουν επιτόπια τα ζητήματα και να προγραμματίζουν και να είναι σε διάλογο, όπου πολλές φορές έχει και την έντασή του αυτός ο διάλογος, με τον κεντρικό Δήμο, τις τοπικές κοινωνίες. Δίνετε μια πενταετία, έτσι για μπόνους που έχει και αυτό τη σημασία του, μείωση των μελών των δημοτικών συμβουλίων για τα κάτω από εκατό χιλιάδες κατοίκους και δύο κόφτες όπου ο ένας είναι ο επίσημος, του 3% και ο άλλος που προκύπτει από όλα τα προηγούμενα. Δηλαδή ότι θα χρειάζεται ένα ποσοστό 4% ή 5% ή και ενδεχομένως μεγαλύτερο, ένα ψηφοδέλτιο από ενεργούς πολίτες διότι δεν υπάρχει ούτε καν όπως ήταν παλαιότερα η αποζημίωση για τους απλούς δημοτικούς συμβούλους. Δίνετε λοιπόν τον δεύτερο κόφτη για να μην υπάρχει καμία δυνατότητα και ελπίδα να ανθίσουν αυτές οι πρωτοβουλίες που θα φέρουν σε επαφή με την πολιτική, με την κοινωνική δράση, με τα τοπικά προβλήματα με τις ίδιες τις κοινωνίες που θέλουν να μπουν στα κοινά. Τους υποχρεώνετε όλους αυτούς, μέσα σε αυτό που εγώ ονόμασα αυταρχική χειραγωγούμενη διακυβέρνηση την οποία οικοδομείτε, να μπουν εάν γίνουν δεκτοί στα μεγάλα ψηφοδέλτια για να εγκαθιδρυθεί ο δημαρχοκεντρικός χαρακτήρας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Αλίμονο για την χώρα μας σε σχέση με τη μη εναρμόνιση με ευρωπαϊκά υποδείγματα, σε σειρά χωρών που τα πράγματα κινούνται διαφορετικά. Εσείς πηγαίνετε πίσω. Πηγαίνετε πιο πίσω από το πίσω, σε σχέση με τις δεσμεύσεις, με τους κόφτες, τις δικλείδες που καθιστούν αποτρεπτική την λαϊκή συμμετοχή, που δίνουν ένα σήμα ‘’μην ασχολείστε με τα κοινά. Εδώ θα γίνει το μακρύ χέρι του κράτους και της εκάστοτε κυβέρνησης’’.

Είναι εντελώς απαράδεκτο. Διότι αυτό που χρειάζεται η χώρα καθώς βγαίνει ή τουλάχιστον ελπίζουμε να βγαίνει, από δύο αλλεπάλληλες κρίσεις, κρίσεις βαθύτατες όπου άφησαν ισχυρό αποτύπωμα, είναι να ανθίσουν όλες αυτές οι εστίες και η δημοκρατική κουλτούρα συνθέσεων. Δεν αφήσατε σε καμία περίπτωση να δοκιμαστεί αυτό το σύστημα. Σπεύσατε γρήγορα μάλιστα να φέρετε αυτές τις νομοθετικές ρυθμίσεις όπου δια της οικονομικής επιτροπής τα έστελναν οι δήμαρχοι, αρκετοί εξ αυτών, όλα εκεί στο όνομα της κυβερνησιμότητας. Δεν πρόκειται περί κυβερνησιμότητας, πρόκειται περί χειραγώγησης της κυβέρνησης πάνω στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Δεν είναι ότι δεν θα ψηφίσουμε μόνο εμείς αυτό το νομοσχέδιο. Πιστεύω ακράδαντα ότι η ιστορία θα γράψει, και άμεσα, για όλα τα ζητήματα, όπως για το δήθεν «Νόμος και Τάξη» που βλέπουμε ότι ήταν προσανατολισμένο αλλού, απολύτως, από αυτό που συμβαίνει καθημερινά στη χώρα μας με το φάσμα της ανασφάλειας να έρχεται στους απλούς πολίτες αλλά και για το πτωχευτικό όπως και για όλα ζητήματα που ξεδιπλώνονται αυτές τις μέρες.

Η ιστορία θα γράψει ότι επιχειρήσατε με λαθροχειρία απέναντι στη πρόσφατη ιστορία του τόπου να αναδειχθείτε ως μια δύναμη «αναγεννητική και εκσυγχρονιστική» ενώ είστε μια δύναμη που με αντιδραστικές θεσμικές μεταρρυθμίσεις, επιχειρείτε να περάσετε τις ακραίες οικονομικές και κοινωνικές σας πολιτικές.                   

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)