to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:42 | 01.06.2021

Διεθνή

Γονατίζει η Λατινική Αμερική από τον Covid - Πρώτο σε θνητότητα το Περού - Έκτακτα μέτρα στη Χιλή

Καθώς πλησιάζει ο χειμώνας του νοτίου ημισφαιρίου οι χώρες της Λατινικής Αμερικής δίνουν μάχη με το χρόνο για να ανασχέσουν το τρίτο κύμα πανδημίας


Χιλή: Lockdown σε άλλες 19 κοινότητες εξαιτίας της έξαρσης των μολύνσεων - 6.900 κρούσματα του νέου κορονοϊού, 132 θάνατοι σε 24 ώρες

Οι αρχές της Χιλής επεκτείνουν τα περιοριστικά μέτρα σε άλλες 19 κοινότητες εξαιτίας της αύξησης των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού, ενώ ενημέρωσαν ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν ακόμη 6.882 μολύνσεις από τον SARS-CoV-2 και υπέκυψαν άλλοι 132 ασθενείς με την COVID-19.

Ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορονοϊού ανέρχεται ως εδώ σε 29.300 νεκρούς επί συνόλου 1.384.346 μολύνσεων.

Ο υπουργός Υγείας Ενρίκε Πάρις διευκρίνισε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ότι ανάμεσα στις κοινότητες που τίθενται σε καραντίνα συμπεριλαμβάνονται τρεις δήμοι της μητροπολιτικής περιοχής της πρωτεύουσας.

Μέχρι σήμερα, 10,5 εκατομμύρια άνθρωποι –το 69% του πληθυσμού-στόχου– έχουν λάβει μία δόση των εμβολίων τους και 7,9 εκατομμύρια –το 52,3%– και τη δεύτερη, σύμφωνα με τα δεδομένα του υπουργείου Υγείας. Η Χιλή έχει μπροστά της έναν μήνα για να εμβολιάσει άλλους 4,6 εκατ. ανθρώπους που δεν έχουν ακόμη λάβει την πρώτη δόση ώστε να επιτύχει τον στόχο να έχει ανοσοποιήσει 15,2 εκατ. πολίτες της περί τα μέσα της χρονιάς – να φθάσει στη συλλογική ανοσία.

Επεκτάθηκε στα παιδιά 12-16 ετών η άδεια επείγουσας χρήσης του εμβολίου της Pfizer

Ο οργανισμός φαρμάκων της Χιλής ενέκρινε χθες Δευτέρα την επέκταση της άδειας επείγουσας χρήσης του εμβολίου των Pfizer/BioNTech στους έφηβους και στις έφηβες, καθώς η χώρα της Λατινικής Αμερικής συνεχίζει την κούρσα με τον χρόνο στην οποία έχει αποδυθεί με σκοπό να έχει επιτύχει συλλογική ανοσία έναντι της COVID-19 ως τον Ιούλιο.

Το εμβόλιο αυτό είχε ήδη αρχίσει να χορηγείται σε πολίτες 17 ετών και άνω αφότου εξασφάλισε άδεια επείγουσας χρήσης τον Δεκέμβριο και πλέον θα μπορεί επίσης να προσφέρεται στα παιδιά ηλικίας 12 ως 16 ετών, ανέφερε ο ISP.

Βάσισε εν μέρει την απόφαση αυτή στο σκεπτικό των ομόλογων οργανισμών των ΗΠΑ (FDA) και της ΕΕ (EMA). Ο διευθυντής του δημόσιου οργανισμού, ο Εριμπέρτο Γκαρσία, τόνισε πως έτσι η Χιλή θα μπορέσει να έχει επιτύχει τον εμβολιασμό του 80% του πληθυσμού και κατά συνέπεια την επιλεγόμενη ανοσία της αγέλης μέσα στον Ιούλιο.

Οι αρχές εντείνουν τις προσπάθειες να πείσουν τους πιο διστακτικούς πολίτες να εμβολιαστούν: ανοίγουν κλινικές τα Σαββατοκύριακα, στέλνουν κινητές μονάδες σε εργοτάξια και αγροκτήματα, επιστρατεύουν αστέρες του αθλητισμού και διαμορφωτές γνώμης στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης στο πλαίσιο της εκστρατείας ευαισθητοποίησης του κοινού.

Προσφέρουν επίσης χαλάρωση των περιορισμών στην κίνηση για όσους έχουν ανοσοποιηθεί πλήρως, ακόμη και σε περιοχές όπου επιβάλλονται lockdowns.

Όμως, με τον αριθμό των κρουσμάτων σε ημερήσια βάση να μην απέχει πολύ από το ιστορικό του υψηλό και με την πληρότητα των κλινών στις μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) να κοντεύει να φθάσει το 100% σε πολλά νοσοκομεία, ιατρικές ενώσεις επικρίνουν τις «ασύνετες» κυβερνητικές αποφάσεις που είχαν αποτέλεσμα να «χαθεί ο έλεγχος» της μετάδοσης του SARS-CoV-2.

Περού: 1η χώρα στον κόσμο στη θνητότητα της COVID-19 κατ' αναλογία προς τον πληθυσμό

 Situación COVID-19 (al 05 de julio de 2020) - Peru | ReliefWeb

Το Περού, όπου η κυβέρνηση αναθεώρησε χθες Δευτέρα βάσει συστάσεων των ειδικών τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού, από τους 69.000 στους 180.000 και πλέον νεκρούς, είναι πλέον η χώρα με τον υψηλότερο αριθμό θανάτων ανά εκατομμύριο κατοίκων στον κόσμο, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο αφού συμβουλεύτηκε τη βάση δεδομένων του, που αξιοποιεί επίσημα στοιχεία.

Σύμφωνα με τεχνική επιτροπή που δημιουργήθηκε τον Απρίλιο και αποτελείται από περουβιανούς επιστήμονες και ειδικούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), ο αριθμός των θανάτων εξαιτίας της COVID-19 ανερχόταν ως την 22η Μαΐου σε 180.764 στο κράτος των περίπου 33 εκατομμυρίων κατοίκων. Με άλλα λόγια, η χώρα των Άνδεων είναι αυτή που έχει υποστεί το πιο βαρύ πλήγμα στον κόσμο, με 5.484 θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκων.

Με βάση τον προηγούμενο επίσημο απολογισμό, που έφθανε ως την Κυριακή 30ή Μαΐου, οι θάνατοι ήταν 69.342, με άλλα λόγια η χώρα καταλάμβανε τη 13η θέση σε αυτή την μακάβρια παγκόσμια κατάταξη, με 2.103 θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκων.

Ως χθες η χώρα που είχε υποστεί με βάση τα επίσημα δεδομένα το βαρύτερο πλήγμα κατ’ αναλογία με τον πληθυσμό της ήταν η Ουγγαρία, με 3.077 θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκων, σύμφωνα με τη βάση δεδομένων του Γαλλικού Πρακτορείου.

Βραζιλία: Άλλοι 860 θάνατοι και πάνω από 30.000 κρούσματα σε 24 ώρες

Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν άλλοι 860 ασθενείς με την COVID-19, ενώ επιβεβαιώθηκαν ακόμη 30.434 κρούσματα του SARS-CoV-2.

Η χώρα των 212 εκατομμυρίων κατοίκων καταγράφει τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό της πανδημίας του νέου κορονοϊού στον κόσμο, 462.791 νεκρούς επί συνόλου 16.545.554 μολύνσεων ως εδώ, κατά τα επίσημα δεδομένα.

Επιδημιολόγοι προειδοποιούν πως η χώρα απειλείται από τρίτο κύμα, καθώς έρχεται ο χειμώνας του νότιου ημισφαιρίου.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ_ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)