to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα: Ανησυχία από τις κυβερνητικές προβλέψεις για την οικονομία

Μεγάλο έλλειμμα για φέτος, σε συνδυασμό με υψηλό χρέος και χαμηλή ανάπτυξη, εμπεριέχονται ως προβλέψεις στο Μεσοπρόθεσμο 2022-2025


Έντονο προβληματισμό προκαλούν οι προβλέψεις της κυβέρνησης για την πορεία της ελληνικής οικονομίας

Μεγάλο έλλειμμα για φέτος, σε συνδυασμό με υψηλό χρέος και χαμηλή ανάπτυξη, εμπεριέχονται ως προβλέψεις στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2022-2025, το οποίο ετοιμάζεται να καταθέσει η κυβέρνηση στην Κομισιόν.

Προβλέψεις

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκτιμήσεις για τη φετινή ανάπτυξη περιορίζονται στο 3,6%. Συνεπώς δεν αναμένεται να καλυφθούν οι απώλειες του 2019 πριν από το τέλος του 2022.

Την ίδια ώρα, το πρωτογενές έλλειμμα αναμένεται να κινηθεί πάνω από 7% φέτος και συγκεκριμένα στο 7,3%.

Παράλληλα, το δημοσιονομικό έλλειμμα, από 9,7% του ΑΕΠ το 2020 και 9,9% του ΑΕΠ φέτος, αναμένεται ότι θα έχει μετατραπεί στο τέλος του 2025 σε πλεόνασμα πάνω από 1% του ΑΕΠ.

Την ίδια ώρα, το πρωτογενές έλλειμμα, από 6,2% του ΑΕΠ το 2020 και 7,2% του ΑΕΠ που υπολογίζεται ότι θα φτάσει φέτος, αναμένεται να μετατραπεί σε πρωτογενές πλεόνασμα άνω του 3% του ΑΕΠ το 2025.

Ωστόσο το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος θα εξαρτηθεί και από τις αποφάσεις για την Ελλάδα, για την περίοδο μετά τη λήξη της ενισχυμένης εποπτείας, εντός του 2022.

Παράλληλα, το δημόσιο χρέος, από το περίπου 210% το 2020, αναμένεται να «πέσει» μόλις στο 204,8%, κάτι το οποίο προκαλεί πολύ μεγάλη ανησυχία.

«Αποσωλήνωση»

Εκτός από την ανάπτυξη, σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσει και η παύση της δημοσιονομικής επίδρασης των μέτρων στήριξης της οικονομίας, που υλοποιήθηκαν το 2020 και το 2021 για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας.

Βέβαια, η «αποσωλήνωση» της οικονομίας αναμένεται να προκαλέσει μια σειρά προβλήματα σε εργαζομένους και επιχειρήσεις. Επίσης, όλα τα παραπάνω εξαρτώνται από το πώς θα εξελιχθεί η τουριστική περίοδος. Ο πήχης έχει τεθεί από την κυβέρνηση στο 40% των εισπράξεων του 2019, ωστόσο δεν αποκλείεται τα πράγματα να κυλήσουν πολύ χειρότερα, κάτι το οποίο θα επηρεάσει αρνητικά την ελληνική οικονομία και θα πλήξει εργαζομένους και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)