to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:28 | 26.05.2021

Κοινωνία

Δεν αλλάζει κάτι για το Astrazeneca - Το Σάββατο ανοίγει η πλατφόρμα για τους 30-34 για όλα τα εμβόλια (βίντεο)

Καμία αλλαγή στα όρια ηλικίας για το AstraZeneca - Ανοίγει το Σάββατο 29/5 για τις ηλικίες 30-34 η πλατφόρμα για όλα τα εμβόλια, ηλικιακή ομάδα η οποία μέχρι σήμερα είχε πρόσβαση μόνο στο εμβόλιο της AstraZeneca


Το Σάββατο 29 Μαϊου θα ανοίξει η πλατφόρμα για ραντεβού εμβολιασμού και με τα 4 διαθέσιμα εμβόλια κατά του κοροναϊού για την ηλικιακή ομάδα των 30 με 34 ετών, όπως ανακοίνωσε ο Βασίλης Κικίλιας. Υπενθυμίζουμε ότι σήμερα άνοιξε η πλατφόρμα για όλα τα εμβόλια για την ηλικία 35-39 και ήδη έχουν κλειστεί περισσότερα από 102.000 ραντεβού.

Δεν αλλάζουν τελικά οι συστάσεις για το AstraZeneca

Δεν αλλάζουν τελικά οι συστάσεις για το εμβόλιο της AstraZeneca, όπως ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια των σημερινών ανακοινώσεων, η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις 5 περιπτώσεις θρόμβωσης που έχουν καταγραφεί μετά το εν λόγω εμβόλιο, τις οποίες ανακοίνωσε λίγα λεπτά νωρίτερα ο ΕΟΦ.

«Από αυτές, οι 4 εκδηλώθηκαν σε γυναίκες και μία σε άνδρα 35 ετών. Ένας ασθενής ανάρρωσε, τρεις νοσηλεύονται και μία γυναίκα δυστυχώς κατέληξε. Συγκριτικά, 62 γυναίκες 30-49 ετών νοσηλεύθηκαν το τελευταίο δίμηνο. Σύμφωνα με τα παραπάνω, η Επιτροπή κρίνει ότι πρώτον, το όφελος υπερτερεί του κινδύνου. Λαμβάνοντας υπόψιν τα επιδημιολογικά δεδομένα και την τρέχουσα διασπορά, συστήνεται η συνέχιση του εμβολιασμού με το ισχύον πρόγραμμα» είπε.

«Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος σε γυναίκες κάτω των 50 και τα εμβόλια MRNA είναι διαθέσιμα σε άτομα όλων των ηλικιών. Σε ό, τι αφορά τη δεύτερη δόση, συστήνεται η συνέχιση του εμβολιασμού με το ίδιο εμβόλιο, καθώς η πιθανότητα εμφάνισης θρόμβωσης μετά τη δεύτερη δόση είναι εξαιρετικά μικρή» συμπλήρωσε.

Υπενθυμίζεται ότι το εμβόλιο της βρετανοσουηδικής εταιρείες βρίσκεται συνεχώς στο μικροσκόπιο, εξαιτίας περιστατικών θρομβώσεων που έχουν παρουσιαστεί, ιδιαίτερα σε γυναίκες κάτω των 50 ετών.

Ορισμένες χώρες έχουν θέσει εδώ και πολλές εβδομάδες ηλικιακά όρια, επιτρέποντας τη χορήγησή του σε ηλικίες άνω των 50 ετών, ενώ άλλες χώρες έχουν σταματήσει εντελώς την χορήγησή του.

Δείτε την ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας:

Υπενθυμίζεται πως μέχρι στιγμής το εμβόλιο της AstraZeneca χορηγείται σε πολίτες ηλικίας άνω των 30 ετών. Περιορισμό ως προς την επιλογή εμβολίου αυτή τη στιγμή υπάρχει μόνο για την ηλικιακή ομάδα 30-34, που μπορει να κάνει μόνο το AstraZeneca. Για τους 35-39, μόλις σήμερα, Τετάρτη, 26 Μαΐου, άνοιξε η πλατφόρμα εμβολιασμού για όλα τα εμβόλια.

Τα πρώτα ερωτήματα

Πάντως από την συγκεκριμένη σύσταση που αναμένεται να ανακοινώθει, προκύπτουν πολλά ερωτήματα, όπως τι θα γίνει με όσες γυναίκες έχουν κλείσει ήδη ραντεβού για να εμβολιαστούν ή έχουν κάνει ήδη την πρώτη δόση.

Από την πλευρά της πάντως η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έχει αναφέρει πως ο κανόνας είναι «με όποιο εμβόλιο αρχίζεις με το ίδιο τελειώνεις.

Όπως είχε αναφέρει η κα. Θεοδωρίδου σε προηγούμενη ενημέρωση, το ίδιο εμβόλιο και στις δύο δόσεις είναι «ο πιο αποδεδειγμένος τρόπος από τις μελέτες που έχουν γίνει και το θέμα της ασφάλειας και της ανοσογονικότητας και της προστασίας. Υπάρχουν όμως προγράμματα, μελέτες οι οποίες τρέχουν, ήδη δύο μελέτες έχουν εμφανίσει τα αποτελέσματά τους, με την ανάμειξη δύο διαφορετικών εμβολίων, αυτό το mix and match».

Ζαούτης: “Δεν υπάρχει αύξηση των περιστατικών – Παραμένουν σπάνια”

“Η συχνότητα που περιγράφει η βιβλιογραφία, είναι 4 περιστατικά στο 1 εκατομμύριο. Δηλαδή τα 5 που έχουν γίνει γνωστά στην Ελλάδα -που πιθανότατα δεν σχετίζονται όλα- δεν είναι μακριά από τη στατιστική. Από κει και πέρα, πρέπει να εξετάσουμε και πόσα από αυτά συνέβησαν τυχαία. Γιατί ας μην ξεχνάμε ότι υπάρχει ένα background θρομβώσεων στον γενικό πληθυσμό. Δηλαδή, κάποια θα συνέβαιναν ούτως ή άλλως. Δεν ξέρω αν θα πρέπει να ταραχτούμε!”, σημειώνει σχετικά στο iatroepdia.gr, o Δρ. Θεοκλής Ζαούτης, Καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Perelman School of Medicine στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας.

Η αύξηση των περιστατικών που βλέπουν το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα είναι αποτέλεσμα της αύξησης των εμβολιασμών, εξηγεί ο ίδιος.

“Ο παρονομαστής, δηλαδή, ο αριθμός των εμβολιασμένων, έχει αυξηθεί πολύ το τελευταίο διάστημα. Δεν νομίζω ότι υπάρχει στατιστική αύξηση περιστατικών αυτού του συνδρόμου με τους θρόμβους, που να πρέπει να μας θορυβήσει”, λέει.

Ο Καθηγητής και μέλος της Επιτροπής Εμβολιασμών υπογραμμίζει, επίσης, πως η συχνότητα θρόμβωσης στις γυναίκες που παίρνουν αντισυλληπτικά χάπια ή στους καπνιστές, παραμένει εξαιρετικά υψηλότερη.

“Απλώς επειδή βρισκόμαστε σε έναν πανικό με την Covid-19 και τα εμβόλια, δεν εκτιμούμε πως κάθε μέρα καπνίζουμε το τσιγάρο μας και το ρίσκο είναι δεκαπλάσιο και παραπάνω. Και βέβαια ας μην ξεχνάμε πως η συχνότητα θρόμβωσης στα άτομα που νοσούν από Covid-19, είναι πάρα πολύ υψηλή, πλησιάζει στο 20%”, λέει ο επιστήμονας.

Καταληκτικά ο κ. Ζαούτης επιμένει πως είναι μια πολύ σπάνια παρενέργεια:

“Εντυπωσιακό για πολλούς, όταν ακούν αυτά τα περιστατικά που υπερτονίζονται και προβάλλονται από τα ΜΜΕ. Ας μην ξεχνάμε, όμως, πως είμαστε κι ένα μικρό κράτος και όταν χαθεί ένα παιδί από Covid-19 παραδείγματος χάριν, είναι ένα πάρα πολύ μεγάλο γεγονός και σωστά είναι ένα πολύ μεγάλο γεγονός. Αλλά δεν σημαίνει, όμως, πως έχουμε πραγματικούς λόγους να τρομοκρατηθούμε”, καταλήγει.

Λινού για θρομβώσεις: Στις νεότερες γυναίκες είναι 1-2 τα περιστατικά στους 50.000 εμβολιασμούς

Τα περιστατικά θρομβώσεων έπειτα από εμβολιασμό με το εμβόλιο της AstraZeneca σχολίασε το πρωί της Τετάρτης 26/5 η καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού, η οποία εμμένει στην άποψή της ότι άτομα κάτω των 50 ετών, καλό θα είναι να εμβολιάζονται με άλλο σκεύασμα, εφόσον υπάρχει η επιλογή.

«Στις περιπτώσεις των νέων γυναικών, αλλά και των ανδρών όπου υπάρχει δυνατότητα διαφορετικού εμβολίου ή εκείνους που δεν κυκλοφορούν, είναι καλύτερο να περιμένουν», είπε η καθηγήτρια, μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Ποσοστά:  Στις νεότερες γυναίκες είναι 1-2 στις 50.000, σύμφωνα με βρετανική έρευνα
Ερωτηθείσα για το ενδεχόμενο να υπάρχει πρόβλημα σε παρτίδες εμβολίων και όχι σε όλα, είπε ότι έχει συζητηθεί, όμως δεν έχει αποδειχθεί κάτι τέτοιο.

«AstraZeneca και Johnson & Johnson, όμως, έχει αποδειχθεί ότι προκαλούν αυξημένο κίνδυνο σε γυναίκες κάτω των 50 και σπανιότερα σε άνδρες», τόνισε.

Σχετικά με τα ποσοστά θρομβώσεων σε αυτές τις ηλικίες, τόνισε ότι, «στις μεγάλες ηλικίες και τους άνδρες είναι 1-2 στο 1 εκατομμύριο εμβολιασμούς. Στις νεότερες γυναίκες είναι 1-2 στις 50.000, σύμφωνα με βρετανική έρευνα».

Ξεκαθάρισε επίσης πως, «αν είναι όμως άνθρωπος που καθημερινά εκτίθεται και δεν έχει επιλογή εμβολίου, πρέπει να εμβολιάζεται», έστω και με αυτά τα δύο σκευάσματα.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)