to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Σύλληψη Προτάσεβιτς: Η κυβέρνηση καλύπτει την ηγεσία της ΕΥΠ ή κάτι άλλο συμβαίνει;

Η υπόθεση της αεροπειρατείας της πτήσης της Ryanair από την Αθήνα προς το Βίλνιους, που οδήγησε στη σύλληψη του Ρομάν Προτάσεβιτς, συνιστά απόλυτο φιάσκο.


Όσο κι αν προσπαθούν τα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης να αποσιωπήσουν το ρόλο της ελληνικής κυβέρνησης στην υπόθεση, τα ερωτηματικά παραμένουν αναπάντητα εγείροντας σοβαρές ανησυχίες για τις ικανότητες της ΕΥΠ και τις τακτικές της χώρας μας σε μια σοβούσα κρίση στην Ευρώπη.

Φιλοκυβερνητικές ιστοσελίδες επιχειρούν να θολώσουν το τοπίο γύρω από τους λόγους που βρέθηκε ο απαχθείς Προτάσεβιτς στην Αθήνα. Ωστόσο η αλήθεια είναι απλή: Ο δημοσιογράφος, που είναι γνωστός για την παλαιότερη συμμετοχή του σε εθνικιστικά κινήματα και στις διαδηλώσεις του Euromaidan στην Ουκρανία, ακολούθησε την ηγέτιδα της λευκορωσικής αντιπολίτευσης, Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, η οποία ήρθε στην χώρα μας με αφορμή το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Δεν ήταν άλλωστε ένα τυχαίο ταξίδι: Η Τιχανόφσκαγια, ήρθε με επίσημη πρόσκληση του Έλληνα Υπ.Εξ. Νίκου Δένδια και συναντήθηκε -μεταξύ άλλων- με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου (πιθανότατα ήταν η μοναδική αρχηγός κράτους που έχει συναντήσει τους τελευταίους μήνες η Λευκορωσίδα πολιτικός), με τον Αμερικάνο Πρέσβη Τζέφρι Πάιατ και τον δήμαρχο Αθηναίων Κωστή Μπακογιάννη. Είναι προφανές πως επρόκειτο για μια επίσκεψη με ιδιαίτερο βάρος, με τους συνεργάτες/συνοδοιπόρους της Τιχανόφσκαγια να καλύπτουν εκτενώς τις δραστηριότητές της.

Η ελληνική κυβέρνηση έπαιξε, όπως έχει συμβεί ξανά στο παρελθόν, το ρόλο του πρόθυμου οικοδεσπότη/μεσάζοντα προκειμένου να έχει η ηγέτιδα της αντιπολίτευσης της Λευκορωσίας κορυφαίες και συμβολικές συναντήσεις με ξένους αξιωματούχους. Σε επίσημες επισκέψεις υπάρχει πρωτόκολλο της ΕΥΠ για την ασφάλεια προσώπων. Η εφαρμογή αυτού του πρωτοκόλλου είναι ιδιαίτερα σημαντική, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που η ένταση στις σχέσεις της Ε.Ε. με το καθεστώς Λουκασένκο (και κατ' επέκταση με τη Ρωσία) έχει κορυφωθεί. Οι ελληνικές υπηρεσίες θα έπρεπε, δηλαδή, να επιδείξουν ακόμα μεγαλύτερη προσοχή για τις κινήσεις της ίδιας και προσώπων που βρίσκονται στον περίγυρό της ή σχετίζονται άμεσα με τις πολιτικές της κινήσεις. Ο Προτάσεβιτς, άλλωστε, δεν είναι κάποιο ουδέτερο πρόσωπο, κάποιος τουρίστας που έτυχε να βρίσκεται στην χώρα μας για διακοπές. Ανήκει στον σκληρό πυρήνα της ομάδας που δρουν ενάντια στο καθεστώς Λουκασένκο.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Ryanair δήλωσε πως υπήρχαν ξένοι πράκτορες στην πτήση Αθήνα – Βίλνιους. Η εφημερίδα «Τα Νέα» αναφέρει σε εκτενές ρεπορτάζ πως «τέσσερις πράκτορες της λευκορωσικής KGB παρακολουθούσαν τον αντιφρονούντα Λευκορώσο δημοσιογράφο Ρομάν Προτάσεβιτς». Όχι ένας, αλλά τέσσερις πράκτορες! Ωστόσο η κυβέρνηση, δια του υφυπουργού Εξωτερικών, λίγο πολύ παραδέχτηκε πως μια τέτοια «λεπτομέρεια» μπορεί να ξεφύγει από τις υπηρεσίες μιας χώρας. «Και οι μυστικές υπηρεσίες πάντα λειτουργούν, αλλά από εκεί και πέρα, ξέρετε, σε μια χώρα ποτέ δεν μπορείς να ξέρεις τα πάντα, είναι αυτονόητο» ανέφερε ο Κώστας Βλάσσης (Open TV). Η κυβέρνηση, δηλαδή, θεωρεί πως έφταιγε η «κακιά στιγμή» που η ΕΥΠ δεν πήρε χαμπάρι πως τέσσερις πράκτορες παρακολουθούσαν επί μέρες σημαντικό συνεργάτη μιας πολιτικού που ήρθε με επίσημη πρόσκληση του Υπ.Εξ. στην χώρα μας.

Τι συνέβη τελικά; Απέτυχε η ΕΥΠ, που λειτουργεί από το καλοκαίρι του 2019 υπό την εποπτεία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, να εκπληρώσει το ρόλο της; Υπήρχε ενημέρωση προς το κλιμάκιο της αντιπολίτευσης της Λευκορωσίας για την κατάσταση και τις απειλές; Πώς κατάφεραν Λευκορώσοι πράκτορες να κινούνται επί ημέρες κάτω από τη μύτη των ελληνικών υπηρεσιών; Υπήρχε συνεργασία με υπηρεσίες άλλων χωρών; Φέρει ευθύνες ο διοικητής της, για χάρη του οποίου η κυβέρνηση άλλαξε φωτογραφικά το νόμο προκειμένου να αναλάβει τη θέση;

Εάν αποδειχθεί πως ο εκλεκτός του Κυριάκου Μητσοτάκη επικεφαλής της ΕΥΠ, Παναγιώτης Κοντολέων, έχει αποτύχει τόσο παταγωδώς στην υπόθεση, τότε πρέπει να αποπεμφθεί. Εάν όμως ο πρωθυπουργός τον καλύψει, τότε κάτι άλλο συμβαίνει, που υπερβαίνει τις πρώτες αναγνώσεις μιας περιπετειώδους σύλληψης.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)