to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:45 | 25.05.2021

Πολιτική

Δ. Βίτσας: Αναζητείται κοινοβουλευτική διαδικασία

«Οι ονομαστικές ψηφοφορίες, δεν γίνονται με φυσική παρουσία αλλά μέσω των κοινοβουλευτικών ομάδων και των Γραμματέων αυτών. Αυτή η πρακτική θα πρέπει να σταματήσει. Όλοι οι Βουλευτές έχουν το μυαλό ώστε να παίρνουν τις ανάλογες προφυλάξεις», τόνισε σε ραδιοφωνική συνέντευξή του ο Δ. Βίτσας, βουλευτής Δ. Τομέα Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ


Ραδιοφωνική συνέντευξη έδωσε ο Δ. Βίτσας, βουλευτής Δ. Τομέα Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, στην οποία αναφέρθηκε σε πληθώρα θεμάτων. 

Στην συνέντευξή του ο Δ. Βίτσας αναφέρθηκε στην απαγωγή του Λευκορώσου δημοσιογράφου, στην κατάθεση Καλογρίτσα στην προανακριτική για τον Ν. Παππά και στην κοινοβουλευτική διαδικασία που ακολουθεί η κυβέρνηση.

«Αν υπήρχαν πράκτορες ξένης χώρας στο αεροπλάνο της Raynair με στόχο να συλλάβουν τον δημοσιογράφο, θα έπρεπε η ΕΥΠ να το γνωρίζει και να έχει έγκαιρα κινητοποιηθεί. Συνεπώς και με βάση άλλα γεγονότα του παρελθόντος όπως η άγνοιά της για τη συγκέντρωση του Τούρκικου στόλου στο Aksaz πέρυσι , προκύπτει αδυναμία της ΕΥΠ κάτι που με ανησυχεί ιδιαίτερα.

Η ΕΥΠ είναι κάτω από την ευθύνη του ίδιου του Πρωθυπουργού με βάση το νόμο για το επιτελικό κράτος, συνεπώς προκύπτει και τέτοιου είδους πολιτική ευθύνη. Πρόκειται για μια κίνηση έξω από τα διεθνή θεσμικά πλαίσια και με βάση αυτά ασκούμε  την κριτική μας.

Στη Λευκορωσία υπάρχει πολύ σοβαρό ζήτημα δημοκρατίας και η Ευρώπη, σε αντίθεση με άλλες περιπτώσεις παραβίασης των δημοκρατικών θεσμών και του διεθνούς δικαίου όπως έχει συμβεί με την Τουρκία  παραδείγματος  χάριν,   έχει πάρει μέτρα  και κυρώσεις. Και αυτό γιατί η Ευρώπη, κακώς κατά τη γνώμη μου, θεωρεί υπ΄ αριθμόν ένα κίνδυνο την Ρωσία και κατά συνέπεια και όσες χώρες είναι κοντά της γεωγραφικά αλλά και πολιτικά, όπως είναι η Λευκορωσία.

Μην ξεχνάμε ότι έχουμε και την υπόθεση Ναβάλνι. Η Ευρώπη λοιπόν, επιδεικνύει εξαιρετικά αντανακλαστικά  όταν τα ζητήματα αφορούν ακόμα και με τριπλή έμμεση αναφορά τη Ρωσία , ενώ για άλλα ζητήματα κινείται σαν ελέφαντας.»

«Εμείς από την αρχή είχαμε πει ότι αυτή η διαδικασία ήταν άνευ αντικειμένου. Το πραγματικό ποινικό αντικείμενο αφορά τα Ελληνικά δικαστήρια και τον κύριο Καλογρίτσα , τους υπαρκτούς ή μη συνεταίρους του και τις μεταξύ τους συναλλαγές.

Εδώ έχουμε το φαινόμενο να κατηγορείται ο υπουργός που υπέγραψε να βγει από τη διαδικασία της αδειοδότησης των καναλιών ο κος Καλογρίτσας λόγω έλλειψης των τυπικών προσόντων για τη συμμετοχή του σε αυτήν, ότι προέτρεπε τον κο Καλογρίτσα να πάρει τα 3 εκ. από τους Λιβανέζους επιχειρηματίες για να αγοράσει κανάλι.

Με βάση αυτά, δεν φαίνεται που βρίσκεται το ποινικό αδίκημα  και ούτε προκύπτει από τα λεγόμενά του κάποιου είδους δωροδοκία ή δωροληψία. Μόνο κάποιος «απελπισμένος» δικηγόρος που θα πήγαινε αποκλειστικά για να εισπράξει το αντίτιμο της παράστασης θα αναλάμβανε την υπεράσπιση της συγκεκριμένης κατηγορίας.

Όλο αυτό αποτελεί προσπάθεια της ΝΔ να δημιουργήσει στο κοινωνικό συνειδητό την αίσθηση ότι «όλοι ίδιοι είναι» και να πλήξει το ΣΥΡΙΖΑ και την Αριστερά στο ηθικό μέρος. Ο ίδιος ο Νίκος Παππάς δήλωσε στην Βουλή ότι στα πλαίσια της διαδικασίας αδειοδότησης των καναλιών, έχει δει όλους τους επιχειρηματίες του χώρου, σε μια προσπάθεια να μπει τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο, που σε κάποιο βαθμό μπήκε, ανεξάρτητα από την  μετέπειτα απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Αυτή τη στιγμή, όχι μόνο δεν αποδεικνύονται πράγματα αλλά ούτε λέγονται ως κατηγορία. Αυτό που τώρα γνωρίζουμε είναι ότι το διεθνές δικαστήριο έχει αποφανθεί ότι ο κος Καλογρίτσας χρωστά στους Λιβανέζους επιχειρηματίες 3 εκ ευρώ και απλά αυτός με κάποιο τρόπο προσπαθεί να μην τα πληρώσει.

Εμείς έχουμε προτείνει να επιλαμβάνεται πρώτα η δικαιοσύνη πράγμα που ισχύει μετά τις πρόσφατες αλλαγές στο Σύνταγμα και αφορά το άρθρο 86 .

Συνεπώς το πολιτικό πρόσωπο, για μια σειρά πράγματα θα πρέπει να αντιμετωπίζεται όπως οι υπόλοιποι πολίτες, ενώ για ζητήματα που προκύπτουν κατά την άσκηση των καθηκόντων του και του θεσμικού του ρόλου, να υπάρχει ένα «όπλο» στη Βουλή το οποίο θα χρησιμοποιείται με εξαιρετική φειδώ και με πάρα πολλά στοιχεία.

Ως τώρα έχουμε γνωρίσει περιπτώσεις που χρησιμοποιείται η όλη διαδικασία αποκλειστικά για πολιτική σκοπιμότητα.

Είμαι εξαιρετικά υπερήφανος που κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα και στην  πολύκροτη υπόθεση NOVARTIS αυτό που μπήκε μπροστά ήταν το δικαστήριο.».

«Χαριτολογώντας θα μπορούσε κάποιος να πει ότι σήμερα στην Ελλάδα, αυτό που δεν λειτουργεί με κανονικό τρόπο είναι η Βουλή και η μουσική στα καταστήματα. Δεν μπορεί να ανοίγει η εστίαση και να μη μπορούν να προσέρχονται οι Βουλευτές, τη στιγμή που οι περισσότεροι  έχουν ήδη εμβολιαστεί κυρίως λόγω ηλικίας.

Επι της ουσίας, ακόμα και οι ονομαστικές ψηφοφορίες, δεν γίνονται με φυσική παρουσία αλλά μέσω των κοινοβουλευτικών ομάδων και των Γραμματέων αυτών. Αυτή η πρακτική θα πρέπει να σταματήσει. Όλοι οι Βουλευτές έχουν το μυαλό ώστε να παίρνουν τις ανάλογες προφυλάξεις.

Η κυβέρνηση «σέρνει» τη λειτουργία της Βουλής σε μία  αντιδημοκρατική και αντικοινοβουλευτική κατεύθυνση, μόνο και μόνο για να περάσει μερικά δύσκολα γι αυτήν νομοσχέδια, όπως το νομοσχέδιο για τα εργασιακά, χωρίς τη φυσική παρουσία και το αντίστοιχο δημόσιο γι αυτήν πολιτικό κόστος.».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)