to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:43 | 25.05.2021

Διεθνή

Πραξικόπημα στο Μαλί; - Πληροφορίες για βίαιη σύλληψη της πολιτικής ηγεσίας της χώρας

Ο πρόεδρος του Μαλί Μπα Νντάου, ο προσωρινός πρωθυπουργός Μοκτάρ Οουάν και ο υπουργός Άμυνας μεταφέρθηκαν δια της βίας από στρατιώτες στο στρατόπεδο Κατί, κοντά στην πρωτεύουσα Μπαμακό, σε ένα κατά τα φαινόμενα πραξικόπημα μετά τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης


«Ο πρόεδρος και ο πρωθυπουργός βρίσκονται εδώ στο Κατί για θέματα που τους αφορούν», δήλωσε ανώτερος αξιωματικός του στρατού.

Ένας κυβερνητικός αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, λόγω του ευαίσθητου χαρακτήρα αυτών των πληροφοριών, επιβεβαίωσε ότι οι επικεφαλής της μεταβατικής κυβέρνησης μεταφέρθηκαν στο Κατί.

Η αποστολή του ΟΗΕ στο Μάλι ζήτησε την άμεση απελευθέρωση του Προέδρου Μπα Νντάου και του πρωθυπουργού Μοκτάρ Οουάν.

Η κατάσταση έχει προκαλέσει φόβους για ένα δεύτερο πραξικόπημα εντός ενός έτους στη χώρα.

Αργά το βράδυ της Δευτέρας, ο πρωθυπουργός σε τηλεφώνημα στο AFP δήλωσε ότι στρατιώτες "ήρθαν να τον πάρουν" ενώ το πρακτορείο ειδήσεων γνωστοποίησε πως η τηλεφωνική σύνδεση διακόπηκε.

Η Αφρικανική Ένωση, η Οικονομική Κοινότητα των κρατών της Δυτικής Αφρικής, η ΕΕ και οι ΗΠΑ καταδίκασαν επίσης τις συλλήψεις, λέγοντας ότι οι κορυφαίοι πολιτικοί του Μάλι πρέπει να απελευθερωθούν χωρίς προϋποθέσεις.

Οι αναφερόμενες συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν λίγες μόνο ώρες μετά από ανασχηματισμό της κυβέρνησης, στην οποία αντικαταστάθηκαν δύο ανώτεροι αξιωματικοί του στρατού που έλαβαν μέρος στο πραξικόπημα του περασμένου έτους.

Για άλλη μια φορά η κατάσταση στο Μάλι φαίνεται ασταθής μόλις εννέα μήνες μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα που υποχρέωσε τον πρόεδρο Ιμπραήμ Μπουμπακάρ Κίτα να απομακρυνθεί από το αξίωμά του, αναφέρει ο δημοσιογράφος του BBC, Γουίλ Ρος.

Ένα προηγούμενο πραξικόπημα το 2012 οδήγησε τους μαχητές Ισλαμιστές να εκμεταλλευτούν την αστάθεια να καταλάβουν έδαφος στο βόρειο Μάλι. Τα γαλλικά στρατεύματα βοήθησαν στην ανάκτηση εδάφους, αλλά οι επιθέσεις συνεχίζονται.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)