to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:54 | 31.07.2013

Διεθνή

Αυστρία: 8 πανεπιστήμια επιστρέφουν δίδακτρα που κρίθηκαν αντισυνταγματικά

Τα δίδακτρα για το χειμερινό εξάμηνο των σπουδών 2012-2013, που εισέπραξαν "αυτόνομα" οκτώ από τα 21 πανεπιστήμια της Αυστρίας, πρόκειται να τα επιστρέψουν τώρα στους φοιτητές, έπειτα από την πρόσφατη απόφαση του αυστριακού Συνταγματικού Δικαστηρίου, που έκρινε αντισυνταγματική αυτή την ενέργεια.


Τα δίδακτρα, ύψους 363,36 ευρώ ανά φοιτητή, τα είχαν εισπράξει, κατόπιν σχετικής παρότρυνσης του υπουργού Επιστημών Καρλχάιντς Τέχτερλε, από "αιώνιους" φοιτητές και από φοιτητές με προέλευση από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως ανακοίνωσε ο Κ. Τέχτερλε, για την επιστροφή των διδάκτρων στους δικαιούχους φοιτητές, το αυστριακό υπουργείο Επιστημών θα διαθέσει στα οκτώ αυτά ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα το αντίστοιχο ποσό, που φέρεται να ανέρχεται σε 12 εκατ. ευρώ.

Η ανακοίνωση αυτή του υπουργού φαίνεται, ωστόσο, να μην ικανοποιεί τον πρόεδρο της διάσκεψης των πρυτάνεων των αυστριακών πανεπιστημίων Χάινριχ Σμίντιγκερ, ο οποίος, στη βάση της ισονομίας, ζητά από το υπουργείο τη διάθεση αντίστοιχου ποσού διδάκτρων και στα 21 πανεπιστήμια και όχι μόνον στα οκτώ που είχαν προχωρήσει σε "αυτόνομη" -όπως αποκαλείται, λόγω κενού στη σχετική νομοθεσία- είσπραξη διδάκτρων από φοιτητές τους.

Και αυτό, καθώς, όπως αναφέρεται στην επιχειρηματολογία που υιοθετεί και η Ένωση Φοιτητών Αυστρίας, με τη διάθεση στα οκτώ πανεπιστήμια του ποσού αυτού, αυτά "καρπώνονται" -σε τελική ανάλυση- το ποσό των 12 εκατομμυρίων, ως ένα είδος επιβράβευσης της "τόλμης" τους να εισπράξουν δίδακτρα -που τώρα απορρίπτεται ως αντισυνταγματική- σε αντίθεση με τα υπόλοιπα 13 πανεπιστήμια που στερούνται ουσιαστικά μιας τέτοιας "επιχορήγησης".

Δίδακτρα, στο χειμερινό εξάμηνο 2012-2013, είχαν εισπράξει, "αντισυνταγματικά" όπως κρίνεται πλέον, τα πανεπιστήμια Βιέννης, Γκρατς, Ινσμπρουκ, Λιντς, όπως επίσης το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Βιέννης, το Κτηνιατρικό Πανεπιστήμιο Βιέννης, το Τεχνικό Πανεπιστήμιο (Πολυτεχνείο) Γκρατς και το Μουσικό Πανεπιστήμιο ("Μοτσαρτέουμ") του Σάλτσμπουργκ.

Με σημερινή του ανακοίνωση, το αυστριακό υπουργείο Επιστημών απέρριψε το αίτημα του προέδρου της διάσκεψης των πρυτάνεων να διαθέσει ανάλογο ποσό -που κατά τους υπολογισμούς του θα ανερχόταν σε 5 εκατ. ευρώ- και στα υπόλοιπα 13 πανεπιστήμια που δεν είχαν εισπράξει δίδακτρα, αναφέροντας ως επιχείρημα πως η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου αφορούσε μόνον τη συνταγματικότητα ή όχι, της είσπραξης διδάκτρων από τα οκτώ πανεπιστήμια.

Πηγή: avgi.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)