to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:33 | 18.05.2021

πηγή: iatronet.gr

Κοινωνία

Λάρισα: Ακραία fake news κατά των εμβολίων από γιατρό

Σάλος από ανάρτηση γυναικολόγου ότι τα εμβόλια αλλοιώνουν το DNA και ότι οι γυναίκες που θα το κάνουν δεν θα τεκνοποιήσουν - Αυστηρή αποδοκιμασία από τον Ιατρικό Σύλλογο, που την καλεί σε απολογία


Αναταραχή στον ιατρικό κόσμο της Λάρισας - και όχι μόνο - προκάλεσε η ανάρτηση γιατρού της πόλης στα κοινωνικά δίκτυα, με την οποία καλούσε τους πολίτες να μην εμβολιαστούν, προειδοποιώντας για σοβαρές παρενέργειες, αλλά και διαταραχές στο ανθρώπινο DNA που δεν θα επιτρέψει στις γυναίκες να τεκνοποιούν.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας με ανακοίνωσή του αποδοκίμασε με έντονο τρόπο τη στάση της γιατρού, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα ανεχθεί αντιδεοντολογικές συμπεριφορές από συναδέλφους που τορπιλίζουν την προσπάθεια εξόδου από την πανδημία.

Μιλώντας στο iatronet ο πρόεδρος του Συλλόγου, Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος, έκανε γνωστό, παράλληλα, πως έχει ξεκινήσει ήδη την πειθαρχική διαδικασία εναντίον της μαιευτήρα – γυναικολόγου, καλώντας την σε απολογία.

Η επίμαχη ανάρτηση

Η ανάρτηση της γιατρού, Κ.Κ., που διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο στο κέντρο της Λάρισας, έγινε την Δευτέρα. Το περιεχόμενο, αλλά και το ύφος της, προκαλεί έντονη απορία και προβληματισμό.

Καλεί τους πολίτες να πουν "όχι" στα εμβόλια κατά του COVID-19, λόγω των "μεγάλων" παρενεργειών, των διαταραχών στο ανθρώπινο DNA και της σταδιακής καταστροφής στα αγγεία, που προκαλούν όπως αναφέρει όλα τα εμβόλια. Κάνει αναφορά στην Pfizer και στα υπέρογκα κέρδη της από τα εμβόλια και υποστηρίζει πως αντί εμβολίων υπάρχουν γρήγορες θεραπείες για τον κορωνοϊό. Π.χ. τα μονοκλωνικά αντισώματα που έρχονται από τον Σεπτέμβριο. Η γιατρός υποστηρίζει πως πολλοί θάνατοι δεν οφείλονται στον COVID αλλά σε ενδονοσοκομειακές επιμολύνσεις, ενώ καταλήγει με τις φράσεις «Μακριά από την παγκοσμιοποίηση", "Όλοι έχουμε δικαίωμα στη ζωή" και ΗΗ Γη φτάνει για όλους μας".

Η ίδια, απαντώντας στα σχόλια διαδικτυακών της φίλων για την ανάρτηση, ισχυρίστηκε, μεταξύ άλλων ότι "πολλές γυναίκες δεν πρόκειται να τεκνοποιήσουν ποτέ, λόγω βλάβης του DNA", ενώ προτρέπει όλους να βγουν και να μιλήσουν, όπως κάνει και η ίδια, καθώς έχει υποχρέωση από τον όρκο του Ιπποκράτη που έδωσε.

Μετά τον σάλο που προκλήθηκε, ωστόσο, η γιατρός κατέβασε την ανάρτηση και "καθάρισε" το δημόσιο προφίλ της από ανάλογες τοποθετήσεις.

Πρόεδρος Ι.Σ. Λάρισας: Νόμιζα ήταν fake

"Δεν πίστευα αυτό που διάβαζα. Νόμιζα πως κάποιος κακόβουλα μπήκε στον λογαριασμό της συναδέλφου, θέλοντας να εκμεταλλευτεί το προφίλ ενός γιατρού για να περάσει τις ακραίες απόψεις του", είπε στο iatronet ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας, Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος (φωτογραφία πάνω), αποκαλύπτοντας την πρώτη αντίδρασή του όταν διάβασε την ανάρτηση. "Δεν μπορεί να έχει αυτές τις απόψεις ένας γιατρός και να τις διατυπώνει μάλιστα δημόσια. Πολλοί έχουν τις επιφυλάξεις τους, όλοι έχουμε κάποια πράγματα που δεν γνωρίζουμε ακόμα, αλλά όχι και να βγαίνουμε να λέμε ότι οι γυναίκες δεν θα τεκνοποιήσουν ποτέ γιατί έκαναν το εμβόλιο. Πολλοί μπορεί να επηρεαστούν βλέποντας ότι αυτό έχει ειπωθεί από γιατρό", πρόσθεσε.

Ο κ. Γιαννακόπουλος αποκάλυψε πως έχει κινήσει ήδη την πειθαρχική διαδικασία σε βάρος της γυναικολόγου, η οποία κλήθηκε να απολογηθεί ενώπιόν του στις αρχές Ιουνίου (σ.σ. ο κανονισμός προβλέπει την παρέλευση 15 ημερών προκειμένου να προετοιμαστεί). Οι ποινές που προβλέπονται για τα πειθαρχικά παραπτώματα ξεκινούν από το χρηματικό πρόστιμο και μπορεί να φτάσουν ως και την ανάκληση της άδειας άσκησης επαγγέλματος για κάποιο χρονικό διάστημα. Σε περίπτωση που ο ελεγχόμενος διαφωνήσει με την ποινή που θα του επιβληθεί, έχει τη δυνατότητα να προσφύγει στο Ανώτατο Πειθαρχικό Συμβούλιο, στο οποίο προεδρεύει η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη.

Ποια άρθρα του Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας παραβιάστηκαν

Σύμφωνα με τον κ. Γιαννακόπουλο, με τη συγκεκριμένη της παρέμβαση η γιατρός παραβίασε τις παραγράφους 9 και 10 του Άρθρου 17 του Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας (Ν.3418/2005)

Συγκεκριμένα αναφέρουν πως:

"Η ενημέρωση του κοινού από τους γιατρούς σε θέματα της ειδικότητας ή του γνωστικού τους αντικειμένου πρέπει να γίνεται σύμφωνα με τις αρχές και τις κείμενες διατάξεις που διέπουν την άσκηση του ιατρικού επαγγέλματος και την Ιατρική Δεοντολογία. Η ενημέρωση πρέπει να στηρίζεται αποκλειστικά σε στοιχεία απόλυτα τεκμηριωμένα και διεθνώς παραδεδεγμένα. Η παρουσία του ιατρού πρέπει να περιορίζεται στα αναγκαία για την ενημέρωση πλαίσια και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υποκρύπτεται σκοπός διαφήμισης", και
"Δεν επιτρέπεται η δια των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης έκφραση απόψεων που μπορούν να προκαλέσουν σύγχυση ή παραπλάνηση του κοινού για θέματα υγείας…".
"Κατά την Ιατρική Νομοθεσία αποτελεί μείζον πειθαρχικό παράπτωμα η συμπεριφορά που δεν συνάδει με την ιατρική ηθική, επιστήμη και δεοντολογία ή που μπορεί να κλονίσει την πίστη της κοινωνίας προς το ιατρικό λειτούργημα", αναφέρεται σε ανακοίνωση του Ι.Σ.Λάρισας και προστίθεται πως  Σύλλογος, εκ της θεσμικής του θέσης θεματοφύλακας της Δημόσιας Υγείας, αγωνίζεται κατά προτεραιότητα για την προάσπισή της και διαβεβαιώνει τους συμπολίτες μας ότι δεν θα ανεχθεί αντιδεοντολογικές συμπεριφορές από συναδέλφους που τορπιλίζουν αυτή τη στιγμή την έξοδό μας προς την "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ".

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)