to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:22 | 18.05.2021

Πολιτική

Ωμή παραδοχή ανισομέρειας στην ενημέρωση στην ΕΡΤ3 - Πριονίζουν τη δυναμική και τις προοπτικές της

Στην διοίκηση της ΕΡΤ απάντησαν η αν. Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Ενημέρωσης και Επικοινωνίας του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, Ν. Γκαρά και οι βουλευτές Α' και Β' Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ σχετικά με την έλλειψη αντικειμενικής και πλουραλιστικής ενημέρωσης


Σε κοινή δήλωση προχώρησαν η Ν. Γκαρά, αν. Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης,Ενημέρωσης κι Επικοινωνίας του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ και οι βουλευτές Α' και Β' Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, ως απάντηση στη διοίκηση της ΕΡΤ, αναφορικά με την ΕΡΤ3, την προοπτική της και την έλλειψη αντικειμενικής και πλουραλιστικής ενημέρωσης. Συγκεκριμένα, ανέφεραν:  

«Με διάτρητα επιχειρήματα και με διάχυτη την αμηχανία, επιχείρησαν η διοίκηση της ΕΡΤ ΑΕ  και ο γενικός διευθυντής της ΕΡΤ3, να απαντήσουν στα ερωτήματα που θέσαμε οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, για το στρατηγικό σχεδιασμό για την ΕΡΤ3 αλλά και την απουσία αντικειμενικής-πλουραλιστικής και πολυφωνικής  ενημέρωσης από το τρίτο κανάλι της δημόσιας τηλεόρασης.


Να πληροφορήσουμε κατ’ αρχάς τα διοικητικά στελέχη της ΕΡΤ, πως η δημόσια τηλεόραση δεν είναι η συνέχιση του μορφώματος της ΝΕΡΙΤ. Η ΕΡΤ με δομές της επαναλειτούργησε το 2015 με το νόμο 4324/2015. Τουλάχιστον ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΡΤ, οφείλει να το γνωρίζει αυτό.

Το «ολοκληρωμένο 5ετές στρατηγικό και επιχειρησιακό σχέδιο (2020-2024)» στο οποίο γίνεται ιδιαίτερη μνεία, δεν είναι τίποτε άλλο παρά μία έκθεση ιδεών  38 σελίδων, η οποίας υιοθετήθηκε χωρίς να ληφθούν υπόψη οι προτάσεις, οι παρατηρήσεις αλλά και ενστάσεις εργαζομένων και φορέων. Η Διοίκηση ψεύδεται και όταν ισχυρίζεται πως υπήρξε διαβούλευση για το οργανόγραμμα της ΕΡΤ1. Καμία διαβούλευση δεν υπήρξε. Το μόνο που υπήρξε ήταν οι αντιδράσεις ΟΛΩΝ των σωματείων και ενώσεων στο σχέδιο της Διοίκησης.


Η επίκληση του περιφερειακού χαρακτήρα της ΕΡΤ3 θα είχε βάσει αν πραγματικά υπηρετούνταν από τα «γαλάζια» στελέχη της ΕΡΤ3. Σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να δικαιολογήσει την «απονεύρωση» των δελτίων ειδήσεων και του ενημερωτικού προγράμματος, με τον εξοβελισμό των εξελίξεων στην κεντρική πολιτική σκηνή. Εξάλλου οι όποιες αποφάσεις λαμβάνονται στο κέντρο έχουν επίπτωση στην καθημερινότητα των πολιτών της περιφέρειας εξίσου με αυτών στην Αθήνα.

Είναι τουλάχιστον αστείος ο ισχυρισμός ότι τηρείται η αναλογικότητα στην παρουσίαση της δραστηριότητας και των θέσεων των πολιτικών κομμάτων, όταν ακόμη και με βάση τα στοιχεία που κοινοποίησε η Γενικός Διευθυντής της ΕΡΤ3, σχεδόν το 60% (57,7% για την ακρίβεια) είναι αφιερωμένο στην δραστηριότητα της κυβέρνησης και της Νέας Δημοκρατίας. Και αυτές είναι οι μετρήσεις μόνο για τον Μάρτιο!


Η πολυφωνία και ο πολιτικός διάλογος, κυρίαρχα χαρακτηριστικά της  φυσιογνωμίας της ΕΡΤ3, δεν βρίσκουν πλέον τη θέση τους στο ενημερωτικό πρόγραμμα του σταθμού.

Η συνολική διάρκεια του ενημερωτικού προγράμματος της ΕΡΤ3 (εκπομπές και δελτία) είναι  5,5 ώρες καθημερινά, ενώ όταν για παράδειγμα την περίοδο 2016-2018 η ενημερωτική ζώνη περιελάμβανε καθημερινές εκπομπές και δελτία ειδήσεων (6,5 ώρες) και 8 εβδομαδιαίες ενημερωτικές εκπομπές (εσωτερικής παραγωγής).


Δυστυχώς μαζί με αυτά αποδυναμώνεται μέρα με τη μέρα και η σχέση της ΕΡΤ3 με το τηλεοπτικό κοινό, που την τοποθετούσε ψηλά στους δείκτες αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης.


Ο ρόλος της ΕΡΤ3 δεν είναι ο ρόλος του κομπάρσου της ενημέρωσης. Ο ρόλος αυτός είναι αντάξιος των δυνατοτήτων των εργαζομένων, που με τον επαγγελματισμό, το ήθος και την εμπειρία τους καταξιώθηκαν στη συνείδηση των τηλεθεατών.


Η ΕΡΤ3 και η διοίκηση της, πρωτίστως πρέπει να λογοδοτούν στους πολίτες, οι οποίοι θέλουν μία ΕΡΤ3 ανοιχτή στην κοινωνία, πλουραλιστική, αντικειμενική που θα ανταποκρίνεται στο ρόλο της ως ένα δημόσιο μέσο με ποιοτική ενημέρωση και ψυχαγωγία».

Ο αποκαλυπτικός πίνακας που απέστειλε ο Γενικός Διευθυντής της ΕΡΤ3 για την κατανομή του χρόνου στα κόμματα τον μήνα Μάρτιο

tags: ΕΡΤ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)