to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:06 | 17.05.2021

Κοινωνία

Πάνω από τους 13 μήνες η διάρκεια ανοσίας από τον εμβολιασμό - Στις 21 Μαΐου ανοίγει η πλατφόρμα για τους 40-44

Μέχρι τέλος Μαΐου αναμένεται να έχουν εμβολιαστεί περίπου 5,5 εκατ. πολίτες - Με μία δόση περίπου 3,5 εκατ., ποσοστό 34%, και με δύο δόσεις 2 εκατ., ποσοστό 20%


Εξουδετερωτικά αντισώματα κατά του κορωνοϊού για διάστημα 13 μηνών και πλέον, βρέθηκαν σε εμβολιασθέντες κατά τη διάρκεια πρόσφατης διεθνούς μελέτης.

Η μελέτη, που έχει προδημοσιευτεί στο έγκυρο επιστημονικό περιοδικό British Medical Journal, είναι πολυκεντρική, με τη συμμετοχή 1.309 ατόμων (υγειονομικοί).

Τα παραπάνω ανέφερε, μεταξύ άλλων, τη Δευτέρα η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, καθηγήτριας Μαρίας Θεοδωρίδου, στην καθιερωμένη ενημέρωση για τους εμβολιασμούς.

Σύμφωνα με την κ. Θεοδωρίδου, από τη μελέτη φάνηκε πως ο κίνδυνος επαναλοίμωξης μειώθηκε κατά 96%, ενώ προστασία παρέχεται και σε μεταλλάξεις του ιού, όπως η βρετανική. Πολύ θετικό είναι το εύρημα πως η κυτταρική ανοσία διαρκεί πολύ περισσότερο.

Η κ. Θεοδωρίδου αναφέρθηκε στο θέμα των ανοσοκατεσταλμένων, λέγοντας πως είναι ευθύνη των γύρω τους να τούς προστατεύουν από τον ιό. Η προστασία που έχουν - και με τις δύο δόσεις του εμβολίου - είναι της τάξης του 46%.

Διαθέσιμα όλα τα εμβόλια για τις ηλικίες 40-44 ετών

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους ανέφερε πως, την Παρασκευή 21 Μαΐου θα ανοίξει η πλατφόρμα για τα ραντεβού της ηλικιακής ομάδας 40 - 44 με όλα τα εμβόλια.

Είπε, επίσης, ότι στο τέλος του μήνα αναμένεται να έχουν γίνει 5,6 εκατομμύρια εμβολιασμοί, εκ των οποίων τα 3,5 εκατομμύρια θα είναι η πρώτη δόση και 2,1 εκατομμύρια η δεύτερη.

Μέχρι το τέλος του μήνα - είπε - η χώρα μας θα παραλάβει 1,86 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων από τη Pfizer και μία συμπληρωματική ποσότητα 566.000.


Θα παραλάβει, επίσης, 308.000 δόσεις από την εταιρεία Moderna, 348.000 από την εταιρεία AstraZeneca και 152.000 από τη Johnson & Johnson.

Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους, τα 1.517 εμβολιαστικά κέντρα που λειτουργούν σήμερα, θα αυξηθούν, με τη συμμετοχή τουλάχιστον 300 κέντρων από τον ιδιωτικό τομέα.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)