to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:38 | 17.05.2021

Πολιτική

Θ. Ξανθόπουλος: Βαθιά συντηρητικό το ν/σ της κυβέρνησης για την οικογένεια

Επαναφέρει πατριαρχικά πρότυπα περασμένων δεκαετιών, δημιουργεί νέες εστίες έντασης


«Οι εμβαλωματικές, αντιφατικές, επιμέρους ρυθμίσεις που φέρνει η κυβέρνηση στο οικογενειακό όσον αφορά τις σχέσεις γονέων-τέκνων, βρίσκουν αντίθετο ένα μεγάλο μέρος του κοινοβουλίου και  της κοινωνίας. Το γεγονός ότι έχουν κατατεθεί δέκα τροπολογίες από βουλεύτριες της συμπολίτευσης, αυτά τα «φίλια πυρά κατά του νομοσχεδίου σας, πρέπει να σας προβληματίσει», τόνισε ο βουλευτής Δράμας, τομεάρχης Δικαιοσύνης της Κ.Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Θεόφιλος Ξανθόπουλος, κατά την δεύτερη ανάγνωση του επίμαχου νομοσχεδίου.«Οι επιλογές σας είναι βαθιά συντηρητικές, επαναφέρουν πατριαρχικά πρότυπα περασμένων δεκαετιών και δημιουργούν επιπλέον εστίες έντασης», πρόσθεσε.

Ο κ. Ξανθόπουλος, ως εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επεσήμανε ακόμη ότι υπάρχουν σοβαρότατες ενστάσεις και για την διαδικασία επεξεργασίας του νομοσχεδίου. «Αγνοήσατε θεσμικά  τις γυναικείες οργανώσεις ενώ πήρατε αποστάσεις από το πόρισμα της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής Τέντε, την οποία εσείς συστήσατε, γεγονός που μας δημιουργεί δεύτερες σκέψεις», υπογράμμισε.

«Μείζον ζήτημα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στη ζωή του ζευγαριού μετά την διάλυση της συμβίωσης, είναι η ύπαρξη υποστηρικτών δομών, στελεχωμένων με παιδοψυχιάτρους, ψυχιάτρους, κοινωνιολόγους που θα βοηθήσουν το ζευγάρι να προσεγγίσει το συμφέρον του τέκνου. Οσες ρυθμίσεις και να γίνουν, δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν περιπτωσιολογικά το σύνολο των υποθέσεων και κυρίως δεν μπορούν να προσεγγίσουν οριζόντια το συμφέρον του παιδιού», συμπλήρωσε.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε επίσης ότι:

-Το συμφέρον του παιδιού είναι το σημαντικότερο και μοναδικό κριτήριο και δεν επιτρέπεται να αντιμετωπίζεται με άνωθεν εντολές και να συμψηφίζεται με τις εκατέρωθεν απαιτήσεις των γονέων

- Δυσκολεύεστε να αντιληφθείτε τη μετατροπή του οικογενειακού δικαίου από παιδοκεντρικό σε γονεοκεντρικό, γιατί κατά την αντίληψή σας, το παιδί αποτελεί παράρτημα των γονέων και όχι αυθύπαρκτη προσωπικότητα όπως προσδιορίζουν  οι διεθνείς συμβάσεις για τα δικαιώματα του παιδιού..

-Επιχειρείτε να αντιμετωπίσετε ένα πρόβλημα νομολογίας ως προς την ανάθεση της επιμέλειας, με τρόπο άτσαλο και μη σύννομο.

-Κάνατε κάποιος λεκτικές τροποποιήσεις αλλά δεν αναφέρατε τίποτα για τις παρατηρήσεις που έκανε η αντιπολίτευση αλλά και δύο δικές σας βουλεύτριες. Π.χ το ελάχιστο μαχητό  τεκμήριο το 1/3 του συνολικού χρόνου της επικοινωνίας με τον άλλο γονέα, παραμένει. Μάλιστα ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Τσιάρας για να δικαιολογήσει την επιμονή του, επικαλέστηκε της ημερήσιες μονάδες ποινής του Ποινικού Κώδικα. «Πρώτον αυτή είναι η τάση σε όλα τα ποινικά συστήματα και δεύτερον δεν καταλαβαίνω γιατί επικαλείσθε άστοχα επιχειρήματα από ένα άλλο διαφορετικό νομοθέτημα. Όταν θα φέρετε έναν κώδικα πλήρη, άρτιο και με λειτουργική συνάφεια και κυρίως να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της κοινωνίας, όπως έκανε ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης κ. Καλογήρου, τότε να αντιπαρατεθείτε.», τόνισε.

Στην αρχή της ομιλίας του, ο κ. Ξανθόπουλος  χαιρέτισε την σημερινή ημέρα, επέτειο της απάλειψης από τον ΠΟΥ της ομοφυλοφιλίας από τον κατάλογο των ψυχιατρικών παθήσεων, τονίζοντας ότι είναι μια σημαντική μέρα για την ισότητα των ανθρώπων, ανεξάρτητα από τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό. Κάλεσε μάλιστα όλους να στρατευτούν για να έρθει η εποχή όπου όλοι οι άνθρωποι θα μπορούν να κάνουν ελεύθερα τις επιλογές χωρίς «δουλείες» και άλλες δεσμεύσεις.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)