to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:59 | 17.05.2021

πηγή: Deutsche Welle

Διεθνή

Die Linke: «Όχι στο ΝΑΤΟ» λέει η Αριστερά

Στη Γερμανία το Κόμμα της Αριστεράς προτείνει μία εξωτερική πολιτική χωρίς ΝΑΤΟ και στρατιωτικές αποστολές στο εξωτερικό


Περίπου τέσσερις μήνες απομένουν για τις βουλευτικές εκλογές στη Γερμανία και το πολιτικό τοπίο εμφανίζεται τόσο κατακερματισμένο, ώστε τα πάντα πλέον θεωρούνται πιθανά. Ακόμη και η συμμετοχή του Κόμματος της Αριστεράς (Die Linke) στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν αποκλείεται, σε περίπτωση που το αποτέλεσμα των εκλογών ευνοήσει μία αριστερή πλειοψηφία των Πρασίνων, των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) και της Αριστεράς. Είναι όμως η ίδια η Αριστερά έτοιμη και πρόθυμη να κυβερνήσει;

Μιλώντας στη Γερμανική Ραδιοφωνία (DLF) η νέα συμπροεδρεύουσα του κόμματος, Ζανίν Βίσλερ, δίνει την εξής απάντηση στο ερώτημα αυτό: «Εξαρτάται από τις πολιτικές και προγραμματικές θέσεις. Ασφαλώς θέλουμε να αλλάξουμε τα πράγματα. Είμαστε το κόμμα που πρεσβεύει μία πιο δίκαιη κοινωνία, μία πιο αποτελεσματική προστασία του περιβάλλοντος, μία ειρηνική εξωτερική πολιτική. Αυτό θέλουμε να κάνουμε και στην κυβέρνηση, αν υπάρξουν αντίστοιχες πολιτικές συγκλίσεις».

«Κόκκινες γραμμές» ενόψει εκλογών

Σε αντίθεση με άλλους επιφανείς σοσιαλδημοκράτες στο παρελθόν, ο υποψήφιος του SPD για την καγκελαρία Όλαφ Σολτς δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο συνεργασίας με την Αριστερά, αν αυτό υποδεικνύουν οι συσχετισμοί δυνάμεων μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου. Από την πλευρά της η Ζανίν Βίσλερ εκφράζει κάποιον σκεπτικισμό, υπενθυμίζοντας ότι παλαιότερα ο ίδιος ο Σολτς, με την επιμονή του στην λογική των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών, είχε εμποδίσει τις απαραίτητες δημόσιες επενδύσεις στην υγεία, την κοινωνική πολιτική, την προστασία του κλίματος.

Απαντώντας στο ερώτημα, πού θα έβαζε η ίδια τις «κόκκινες γραμμές» για μετεκλογικές συνεργασίες, η συμπροεδρεύουσα του κόμματος της Αριστεράς επισημαίνει: «Θα προτιμούσα να μιλήσουμε μετά τις εκλογές για το τί μπορούμε να υλοποιήσουμε από κοινού. Αλλά αυτό που έχουμε ήδη ξακαθαρίσει είναι ότι η Αριστερά δεν μπορεί να συμμετάσχει σε μία κυβέρνηση που δρομολογεί περικοπές στην κοινωνική πολιτική, που προωθεί ιδιωτικοποιήσεις, που στηρίζει στρατιωτικές αποστολές στο εξωτερικό, που μειώνει την ποιότητα της δημοκρατίας. Αυτές θα έλεγα ότι είναι οι κόκκινες γραμμές, γιατί βεβαίως θέλουμε να αλλάξουμε τα πράγματα, θέλουμε και να κυβερνήσουμε, αλλά αυτό που δεν θέλουμε είναι να κάνουμε μετά τις εκλογές το αντίθετο από εκείνο που λέγαμε πριν από τις εκλογές...»

«Να καταργήσουμε το ΝΑΤΟ»

Πολλοί εκτιμούν ότι κύριο εμπόδιο για τη συμμετοχή της Αριστεράς σε μία μελλοντική κυβέρνηση δεν είναι τόσο η οικονομική ατζέντα (ελλείμματα, ιδιωτικοποιήσεις, δημόσιες επενδύσεις), όσο η εξωτερική πολιτική και ιδιαίτερα η πρόσδεση της Γερμανίας στην Ατλαντική Συμμαχία με ενεργό συμμετοχή σε στατιωτικές αποστολές στο εξωτερικό. Μάλιστα ο συμπροεδρεύων των Πρασίνων, Ρόμπερτ Χάμπεκ, σε πρόσφατη συνέντευξή του, δήλωσε ότι προϋπόθεση για να συμμετάσχει η Αριστερά σε μία κυβέρνηση με αριστερό πρόσημο, είναι να αποδεχθεί τη συμμετοχή στο ΝΑΤΟ.

Μπορεί λοιπόν να γίνει αντικείμενο μετεκλογικής διαπραγμάτευσης η προεκλογική δέσμευση για αποχώρηση της Γερμανίας από το ΝΑΤΟ; Η Ζανίν Βίσλερ απαντά: «Στο πρόγραμμά μας δεν λέει ότι η Αριστερά θα αποσύρει τη Γερμανία από το ΝΑΤΟ, λέει να καταργήσουμε το ΝΑΤΟ και να το αντικαταστήσουμε με ένα συλλογικό σύστημα ασφάλειας. Και αυτό δεν είναι επινόηση της Αριστεράς, παρόμοια συζήτηση είχε ήδη γίνει στη δεκαετία του '90. Ασφαλώς και δεν θα δηλώσουμε νομιμοφροσύνη στο ΝΑΤΟ, στον καπιταλισμό ή σε ο,τιδήποτε άλλο, αλλά θα μιλήσουμε επί συγκεκριμένων προτάσεων και μου κάνει εντύπωση ότι ένας επικεφαλής των Πρασίνων- του κόμματος που ιδρύθηκε ως κίνημα ειρήνης- επιλέγει σήμερα να αναδείξει τη νομιμοφροσύνη στο ΝΑΤΟ ως προϋπόθεση για μετεκλογική συνεργασία...»

Φίλιπ Μάι (DLF)

Επιμέλεια: Γιάννης Παπαδημητρίου

tags: Die Linke

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)