to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:03 | 17.05.2021

Πολιτική

Κ. Ζαχαριάδης: Εξετάσεις για να μη δίνεται ιθαγένεια…

«Χθες έκαναν πρεμιέρα οι εξετάσεις για την απόκτηση ιθαγένειας. Όποιος μπει στον κόπο να δει τις ερωτήσεις της Τράπεζας Θεμάτων στις οποίες κλήθηκαν οι υποψήφιοι να απαντήσουν, θα διαπιστώσει ότι σε κάποιες περιπτώσεις απαιτούνται αναβαθμισμένες γνώσεις όχι της ελληνικής πραγματικότητας, αλλά ειδικών επιστημονικών πεδίων», σημειώνει ο Κ. Ζαχαριάδης ε δήλωσή του.


«Πόσοι θα μπορούσαν να απαντήσουν με 50 λέξεις στο ερώτημα τι σημαίνει «ευρωπαϊκή ιθαγένεια» και ποια δικαιώματα και εγγυήσεις απορρέουν από αυτήν; Ποιας κατηγορίας δικαστήριο είναι το Αεροδικείο; Τι είναι το ECOFIN και ποιος υπουργός μετέχει στις συνεδριάσεις του;

Ερωτήσεις τόσο απομακρυσμένες από τις αναγκαίες για έναν πολίτη βασικές γνώσεις για την κτήση ιθαγένειας. οι ενδιαφερόμενοι δεν καλούνται να αποδείξουν πόσο καλά είναι ενταγμένοι στην χώρα μας. Αλλά να εξεταστούν σε ερωτήσεις παπαγαλίας, που ακόμη και Έλληνες πολίτες δεν θα μπορούσαν να απαντήσουν.

Η αξιοπιστία του συστήματος του ελληνικού υπουργείου Εσωτερικών έχει καταρρεύσει: Από τους 30.000 υποψηφίους, που η αίτησή τους έχει περάσει όλα τα φίλτρα και τηρεί τις νόμιμες προϋποθέσεις, μόνον περίπου 2500 προσήλθαν στην χθεσινή εξεταστική.

Δεν είναι όμως μόνο οι εξετάσεις

Με την πρόσφατη υπ΄αριθμ. 29845/2021 απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών καθορίστηκαν, για πρώτη φορά, τεκμήρια για την οικονομική και κοινωνική ένταξη αλλοδαπών που ζητούν την ελληνική ιθαγένεια. Επί της ουσίας, η Κυβέρνηση επαναφέρει, δια της πλαγίας οδού, τα ίδια τεκμήρια, επί το αυστηρότερο, τα οποία απέσυρε μετά από μεγάλες αντιδράσεις, κατά την ψήφιση του νόμου 4735/2020. Σύμφωνα με την απόφαση, οι επί μακρόν νόμιμα διαμένοντες στη χώρα μετανάστες, πολίτες ΕΕ, ομογενείς και αναγνωρισμένοι πρόσφυγες θα πρέπει, για να ζητήσουν την ελληνική ιθαγένεια, να αποδείξουν, σε μια εποχή παρατεταμένης οικονομικής κρίσης και πανδημίας, ότι δουλεύουν συνεχώς τα τελευταία χρόνια με σταθερές ετήσιες αποδοχές συγκεκριμένου ύψους.

Η απόφαση αυτή έρχεται σε συνέχεια μιας σαφώς συντηρητικής στροφής που παρατηρείται στα θέματα απόκτησης της ελληνικής ιθαγένειας τα τελευταία δύο χρόνια.

Η απόκτηση της ιθαγένειας πρέπει να είναι η φυσική συνέχεια μίας νόμιμης διαδρομής στη χώρα για όποιον αλλοδαπό την επιθυμεί. Θέτοντας δυσθεώρητα εμπόδια για την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας,  ο κ.Βορίδης κάνει τις ακραίες ιδεοληψίες του και τις εμμονές από το σκληρό παρελθόν του πράξη. Ο κ.Βορίδης είναι κορυφαίος υπουργός κυβέρνησης ευρωπαϊκού κράτους, δεν είναι πια ούτε επικεφαλής στο «Ελληνικό Μέτωπο», ούτε βουλευτής στον «Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό». Η ευθύνη απ’ εδώ και πέρα βαραίνει τον ίδιο τον κ.Μητσοτάκη. Αντί να κρύβεται πίσω από το σκοτεινό, σαρδόνιο χαμόγελο του κ.Βορίδη να το παραδεχθεί ευθέως, θέλει  να στερήσει από τους μετανάστες που διαμένουν νόμιμα στην χώρα μας για χρόνια, το δικαίωμα της πολιτογράφησης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία δεσμεύεται, θα καταργήσει το σημερινό αναχρονιστικό πλαίσιο και θα επαναφέρει ένα σύγχρονο πλαίσιο απόκτησης της ιθαγένειας στα πρότυπα των προοδευτικών συστημάτων των περισσότερων ευρωπαϊκών χωρών. Έξω από δογματισμούς, εμμονές, ιδεολογικές αγκυλώσεις».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)