to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:58 | 17.05.2021

Διεθνή

Γάζα: Θάνατος δίχως τέλος - Συνεχίζει τα πλήγματα το Ισραήλ - Διπλωματικές εξελίξεις

Ο στρατός του Ισραήλ διεξήγαγε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα σειρά σφοδρών αεροπορικών βομβαρδισμών στη Λωρίδα της Γάζας, έπειτα από μια μαύρη εβδομάδα με περίπου 200 νεκρούς


Ακόμη μια νύχτα καταιγιστικών βομβαρδισμών του Ισραήλ - 200 νεκροί μέσα σε μια εβδομάδα

Τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα, η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία σφυροκόπησε τη Λωρίδα της Γάζας με δεκάδες πλήγματα μέσα σε μερικά λεπτά, προκαλώντας εκτεταμένες διακοπές της ηλεκτροδότησης, όπως διαπίστωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Εκατοντάδες κτίρια υπέστησαν ζημιές, οι εκτιμήσεις για θύματα συνεχώς αναθεωρούνται δυστυχώς ανοδικά.

Σε λακωνικό ανακοινωθέν της, η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία ανέφερε ότι «μαχητικά αεροσκάφη» της έπλητταν θέσεις «τρομοκρατών» στη Λωρίδα της Γάζας, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

«Δεν έχουμε δει ποτέ πλήγματα τέτοια κλίμακας», ανέφερε ο Μαντ Άμπεντ Ράμπου, 29 ετών, που ζει στο δυτικό τμήμα της πόλης της Γάζας, εκφράζοντας «φρίκη» και «φόβο».

«Είχα την εντύπωση πως θα πέθαινα», είπε η Μάνι Καζάτ, άλλη κάτοικος της Γάζας. «Ο Νετανιάχου πρέπει να λογοδοτήσει, είμαστε άμαχοι, όχι στρατιωτικοί», πρόσθεσε.

Τα νέα ισραηλινά πλήγματα καταγράφηκαν ενώ ο παλαιστινιακός θύλακας, όπου κυβερνούν οι ισλαμιστές της Χαμάς, κατέγραψε χθες Κυριακή τον βαρύτερο ημερήσιο απολογισμό αφότου άρχισε ο νέος κύκλος βίας, το βράδυ της περασμένης Δευτέρας: 42 Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους τουλάχιστον οκτώ παιδιά και δύο γιατροί, σκοτώθηκαν στα ισραηλινά πλήγματα, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας στη Γάζα.

Συνολικά, από τη 10η Μαΐου, έχουν σκοτωθεί 197 Παλαιστίνιοι, συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον 58 παιδιών, ενώ έχουν τραυματιστεί πάνω από 1.200. Στην ισραηλινή πλευρά, οι αρχές κάνουν λόγο για 10 νεκρούς, ανάμεσά τους δύο παιδιά, και 282 τραυματίες.

«Η εκστρατεία μας εναντίον τρομοκρατικών οργανώσεων συνεχίζεται» και βρίσκεται «σε πλήρη ανάπτυξη», υποστήριξε χθες ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος υπεραμύνθηκε εξάλλου του πλήγματος που ισοπέδωσε 13ώροφο κτίριο όπου βρίσκονταν τα γραφεία διεθνών ΜΜΕ, ιδίως του τηλεοπτικού δικτύου Αλ Τζαζίρα (Κατάρ) και του αμερικανού πρακτορείου ειδήσεων Associated Press. Επρόκειτο για «απόλυτα θεμιτό στόχο», επέμεινε, επιμένοντας ότι στο κτίριο έδρευαν μέλη της υπηρεσίας πληροφοριών της Χαμάς.

Ο ισραηλινός στρατός, ο οποίος ισχυρίζεται πως βάζει στο στόχαστρο εγκαταστάσεις και εξοπλισμό της Χαμάς, καθώς και στελέχη της οργάνωσης και υπόγειες στοές, κατηγορεί την ισλαμιστική οργάνωση πως χρησιμοποιεί άμαχους σαν «ανθρώπινες ασπίδες».

Χθες Κυριακή (16/5) η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία έπληξε ακίνητα του επικεφαλής του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, του Γιαχία Σίνουαρ, και του αδελφού του. Πηγές προσκείμενες στα παλαιστινιακά σώματα ασφαλείας επιβεβαίωσαν τα πλήγματα, αλλά πρόσθεσαν πως δεν γνωρίζουν την τύχη του κ. Σίνουαρ.

Η τελευταία επιχείρηση του στρατού ξηράς του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, περιοχή όπου ζουν δύο εκατομμύρια κάτοικοι και όπου επιβάλλεται ισραηλινός αποκλεισμός επί δέκα χρόνια και πλέον, ανάγεται στο 2014.

Ο πόλεμος ανάμεσα στο Ισραήλ και στη Χαμάς τότε είχε διαρκέσει 50 ημέρες και είχε στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 2.251 ανθρώπους στην παλαιστινιακή πλευρά, στην πλειονότητά τους άμαχους, και άλλους 74 στην ισραηλινή πλευρά, σχεδόν όλους στρατιωτικούς.

Η βία έχει εξαπλωθεί στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, όπου το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας κάνει λόγο για 19 νεκρούς από τη 10η Μαΐου.

Παρέμβαση Γκουτιέρες και συνεχιζόμενο αδιέξοδο στο Συμβούλιο Ασφαλείας

Η συνεχιζόμενη βία μπορεί να προκαλέσει «ανεξέλεγκτη» κρίση, «από την άποψη της ασφάλειας και από την ανθρωπιστική σκοπιά, και να ενθαρρύνει περαιτέρω τον εξτρεμισμό», προειδοποίησε χθες ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, ο Αντόνιο Γκουτέρες, κατά την έναρξη της έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας.

«Αυτός ο παράλογος κύκλος αιματοχυσίας, τρόμου και καταστροφής πρέπει να σταματήσει αμέσως», επέμεινε, ενώ η τρίτη ψηφιακή συνεδρίαση –δημόσια αυτή τη φορά– του ΣΑ δεν έφερε κανένα αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με πολλούς διπλωμάτες που μίλησαν στο Γαλλικό Πρακτορείο, οι ΗΠΑ συνέχισαν να απορρίπτουν την έκδοση οποιασδήποτε κοινής δήλωσης που θα καλούσε να τερματιστούν οι εχθροπραξίες.

Στο Ισραήλ, η σύγκρουση έχει πυροδοτήσει άνευ προηγουμένου ταραχές σε πολλές πόλεις με μεικτό, ισραηλιτικό και αραβικό πληθυσμό: συναγωγές υπέστησαν επιθέσεις, ξέσπασαν συγκρούσεις στους δρόμους, σημειώθηκαν επιθέσεις ισραηλινών ακροδεξιών, διατυπώθηκαν απειλές για λιντσαρίσματα.

«Οι συγκρούσεις εγείρουν τον κίνδυνοι οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνιοι να οδηγηθούν σε συνεχή κλιμάκωση της βίας, με καταστροφικές συνέπειες για τις δύο κοινότητες και για ολόκληρη την περιοχή», προειδοποίησε χθες ο κ. Γκουτέρες.

Η Κίνα για "την παρεμπόδιση" από πλευράς των ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Γουάνγκ Γι εξέφρασε σήμερα τη λύπη του γιατί οι Ηνωμένες Πολιτείες "παρεμποδίζουν" την υιοθέτηση από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών δήλωσης που καλεί στον τερματισμό των εχθροπραξιών μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης του οργάνου αυτού.

"Το Συμβούλιο Ασφαλείας πρέπει να λάβει μέτρα", δήλωσε, υπενθυμίζοντας ότι η Κίνα (μαζί με τη Νορβηγία και την Τυνησία) είχαν την πρωτοβουλία για ένα σχέδιο κειμένου εδώ και μια εβδομάδα. "Λόγω της παρεμπόδισης από μια χώρα, το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν μπόρεσε να μιλήσει με μία φωνή", δήλωσε με λύπη ο επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας ζητώντας από την Ουάσινγκτον "να αναλάβει τις ευθύνες της" στον ΟΗΕ.

Η σημερινή συνεδρίαση για την ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση είναι η τρίτη -- και η πρώτη δημόσια -- του Συμβουλίου Ασφαλείας από την περασμένη Δευτέρα, που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία της Κίνας, της Νορβηγίας και της Τυνησίας.

Κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων συνεδριάσεων, την περασμένη Δευτέρα και Τετάρτη, οι Ηνωμένες Πολιτείες, απομονωμένες, αντιτάχθηκαν, σύμφωνα με τους διπλωμάτες, στην έγκριση δήλωσης του Συμβουλίου Ασφαλείας που ήθελε να εκφράσει αποδοκιμασία και ανησυχία για τα θύματα μεταξύ των αμάχων, να ζητήσει τον τερματισμό των εχθροπραξιών και να επιβεβαιώσει το σχέδιο της λύσης των δύο κρατών που θα ζουν δίπλα δίπλα, το Ισραήλ και η Παλαιστίνη, βάσει των ψηφισμάτων του ΟΗΕ.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας, αρμόδιο για την ειρήνη στον κόσμο, είναι το μόνο όργανο που δεν έχει λάβει επίσημη θέση για τη σύγκρουση. Σήμερα, οι διαπραγματεύσεις συνεχίστηκαν πάνω σε ένα κείμενο, αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες συνέχισαν να είναι απρόθυμες, όπως δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο διπλωμάτες που ζήτησαν να μην κατονομαστούν.

Η Ουάσινγκτον έχει τονίσει μέχρι στιγμής την ανάγκη να δοθεί χρόνος στην παρασκηνιακή διπλωματία για την επίτευξη μιας κατάπαυσης του πυρός και κρίνει ότι μια δήλωση του Συμβουλίου θα είναι "αντιπαραγωγική", θέση που δεν γίνεται κατανοητή από την πλειοψηφία των μελών του Συμβουλίου, κυρίως μεταξύ των παραδοσιακών συμμάχων των Ηνωμένων Πολιτειών.

Παλαιστίνη: Το Ισραήλ διαπράττει εγκλήματα πολέμου

Ο Παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών Ριάντ Αλ Μάλικι κατηγόρησε την Κυριακή το Ισραήλ για "εγκλήματα πολέμου" ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καταγγέλλοντας την "επιθετικότητα" του Ισραήλ εναντίον του "παλαιστινιακού λαού" και των "ιερών τόπων" του.

"Κάποιοι δεν θέλουν να χρησιμοποιούν αυτές τις λέξεις -- εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας -- αλλά ξέρουν ότι είναι η αλήθεια", είπε κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας.

"Το Ισραήλ είναι αδίστακτο και αδυσώπητο στη συνέχιση της εποικιστικής του πολιτικής", είπε, ζητώντας από το Συμβούλιο Ασφαλείας "να αναλάβει δράση για τον τερματισμό της επίθεσης του Ισραήλ" εναντίον των Παλαιστινίων.

"Πόσοι θάνατοι Παλαιστινίων θα χρειαστούν πριν από την καταδίκη;", ρώτησε επίσης, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αρνηθεί δύο φορές εδώ και μια εβδομάδα κείμενο που ζητεί τον τερματισμό των συγκρούσεων, το οποίο πρότειναν η Τυνησία, η Νορβηγία και η Κίνα.

Τα στοιχεία του Ερυθρού Σταυρού

Τα παραπάνω στοιχεία για τον αριθμό των νεκρών κατά την 7η ημέρα αυτής της πρωτοφανούς σύγκρουσης επιβεβαίωσε το Διεθνές Κίνημα Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου (CICR).

"Η ένταση αυτής της σύγκρουσης είναι κάτι που δεν έχουμε ξαναδεί ποτέ, με ακατάπαυστες αεροπορικές επιδρομές στην πυκνοκατοικημένη Γάζα και πυραύλους που πλήττουν μεγάλες πόλεις στο Ισραήλ", είπε ο Ρόμπερτ Μαρντίνι, γενικός διευθυντής του Ερυθρού Σταυρού.

Το CICR κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ "να ασκήσει τη μέγιστη επιρροή για να τεθεί τέλος στις εχθροπραξίες".

Αυτός είναι ο βαρύτερος ημερήσιος απολογισμός από την αρχή της βίας στη Γάζα, έναν φτωχό θύλακα δύο εκατομμυρίων ανθρώπων υπό ισραηλινό αποκλεισμό τα τελευταία σχεδόν 15 χρόνια: συνολικά, από τις 10 Μαΐου, 192 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί, ανάμεσά τους τουλάχιστον 58 παιδιά και περισσότεροι από 1.200 έχουν τραυματιστεί, σύμφωνα με έναν τελευταίο παλαιστινιακό απολογισμό.

Διπλωματική κινητικότητα από τον Αραβικό κόσμο

Έντονη διπλωματική κινητικότητα από αραβικές χώρες τόσο σε μεταξύ τους συνομιλίες όσο και σε παρεμβάσεις τους σε κράτη - μέλη του συμβουλίου ασφαλείας του ΟΗΕ με τις ΗΠΑ να βρίσκονται στο επίκεντρο.

Έκτακτη συνεδρίαση του Αραβικού Κοινοβουλίου για το Μεσανατολικό

Το Αραβικό Κοινοβούλιο συνεδριάζει εκτάκτως αύριο για να συζητήσει την ισραηλινοπαλαιστινιακή κρίση και την κλιμάκωση των επιθέσεων στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι εκπρόσωποι των χωρών-μελών αναμένεται να εγκρίνουν ψηφίσματα τα οποία θα καταδικάζουν τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου.

Ο Αραβικός Σύνδεσμος ζήτησε χθες από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο να φέρει ενώπιον της δικαιοσύνης ισραηλινούς αξιωματούχους που βρίσκονται πίσω από «εγκλήματα πολέμου» σε βάρος των Παλαιστινίων, καταδικάζοντας τις ισραηλινές επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας.

Τηλεφωνική συνομιλία Μπλίνκεν με Σούκρι, Αμπντουλραχμάν Αλ-Θάνι και Φαρχάν Αλ Σαούντ

Μπαράζ τηλεφωνικών επικοινωνιών του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας με τους ομολόγους του από Αίγυπτο, Κατάρ και Σαουδική Αραβία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του αιγυπτιακού ΥΠΕΞ, ο αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις προσπάθειες που καταβάλλει η Αίγυπτος και τις επαφές που πραγματοποιεί με τα δύο αντιμαχόμενα μέρη σε μια προσπάθεια να τερματιστούν οι εχθροπραξίες.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ σεΐχης Μοχάμεντ μπεν Αμπντουλραχμάν Αλ-Θάνι επίσης δέχτηκε τηλεφώνημα σήμερα από τον Αντονι Μπλίνκεν κατά το οποίο συζήτησαν τις εξελίξεις στη Γάζα, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ.

"Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας, (οι δύο υπουργοί Εξωτερικών) συζήτησαν τις πρόσφατες ισραηλινές επιθέσεις εναντίον προσκυνητών στο τέμενος Αλ 'Ακσα και την επίθεση στην πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας", προστίθεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.

Και υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας πρίγκιπας Φάισαλ μπιν Φαρχάν Αλ Σαούντ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ για να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις "στην Παλαιστίνη και στην περιοχή". Την είδηση μετέδωσε σήμερα το σαουδαραβικό πρακτορείο ειδήσεων SPA και επιβεβαίωσε ο Μπλίνκεν στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter.

Επανεξετάστηκαν "οι στρατηγικές σχέσεις μεταξύ του βασιλείου και των ΗΠΑ και τρόποι για την ενίσχυσή τους σε όλους τους τομείς, εκτός από τις πιο σημαντικές εξελίξεις, οι κυριότερες από τις οποίες είναι οι εξελίξεις στην Παλαιστίνη και στην περιοχή", μετέδωσε το SPA.

Έκκληση Κατάρ και Αιγύπτου για κατάπαυση του πυρός

Επικοινωνίες ωστόσο είχαν χθες, Κυριακή, ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Σάμεχ Σούκρι με τον ομόλογό του από το Κατάρ Μοχάμεντ Μπιν 'Αμπντουλ Ραχμάν Αλ Θάνι, με τον οποίο συζήτησαν την κατάσταση στην ισραηλινο - παλαιστινιακή κρίση και τις επιθέσεις στη Γάζα και τα υπόλοιπα παλαιστινιακά εδάφη.

Κατά τη συζήτησή τους, οι επικεφαλής διπλωματίας των δύο χωρών συμφώνησαν να εντείνουν τις προσπάθειές τους στην επίτευξη άμεσης κατάπαυσης του πυρός μεταξύ των δύο πλευρών.

Οι ίδιο τόνισαν επίσης την ανάγκη να συνεχίσουν τον από κοινού συντονισμό τους τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και σε περιφερειακό πλαίσιο και στα διεθνή φόρα, για τη στήριξη του παλαιστινιακού λαού και την επίτευξη εκεχειρίας.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ_ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)