to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Μητσοτάκης εναντίον μεσαίας τάξης και μισθωτών

Άρθρο του βουλευτή Β3’ Νότιου Τομέα Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νίκου Παππά, στην εφημερίδα Το Παρόν


Η κυβέρνηση Μητσοτάκη βρίσκεται σε πορεία ραγδαίας φθοράς. Η προσπάθεια του Μεγάρου Μαξίμου για την εύρεση εκλογικής διαφυγής παραμένει ενεργή. Τα αδιέξοδα της Ν.Δ. πολλαπλασιάζονται. Παραμένει απομονωμένη, πολιτικά και κοινοβουλευτικά, και σε αναντιστοιχία με αυτό που ο κόσμος αισθάνεται, πιστεύει και προσδοκά.

Οι υποσχέσεις Μητσοτάκη για ανάκαμψη της οικονομίας και στήριξη της κοινωνίας διαψεύδονται η μία μετά την άλλη. Το σημείο καμπής, το οποίο θα σημάνει κάποια θετικά σημάδια στην οικονομία, την κοινωνία, την πολιτική, ώστε να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο θετικών προσδοκιών, απομακρύνεται διαρκώς.

Στο πεδίο της οικονομίας και μέσα στο σοκ του lockdown διαμορφώθηκε ένα ευρύ μέτωπο συναντίληψης μεταξύ μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και μισθωτών αλλά και προοδευτικών πολιτικών δυνάμεων.

Πρόκειται, σαφώς, για ένα μέτωπο που αποτελεί μεγάλη κατάκτηση για τις προοδευτικές δυνάμεις αλλά και μεγάλο αγκάθι για τη Ν.Δ. Ένα μέτωπο το οποίο ο κ. Μητσοτάκης θα επιχειρήσει να διασπάσει, δίνοντας μια ύστατη ιδεολογική και πολιτική μάχη, μέσα και από το νομοσχέδιο για τα εργασιακά.

Η κατάργηση του 8ώρου, η καθιέρωση των απλήρωτων υπερωριών, η νομοθέτηση της de facto ασυδοσίας αλλά και των ατομικών συμβάσεων εργασίας κάνουν πράξη στη χώρα την πασίγνωστη ρήση της Μάργκαρετ Θάτσερ: «Δεν υπάρχει κοινωνία, παρά μόνο τα άτομα». Αυτή η φράση αποτελεί, προφανώς, ευαγγέλιο πολιτικής για τον κ. Μητσοτάκη.

Το ξήλωμα των εργασιακών κεκτημένων προσφέρεται από τον ίδιο, εν είδη «θυσίας», για τον εξευμενισμό της μεσαίας τάξης, που βλέπει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις -τα «ζόμπι» της ελληνικής επιχειρηματικότητας, κατά το σχέδιο Πισσαρίδη- να αποκλείονται από το δήθεν «Άγιο Δισκοπότηρο» της οικονομικής ευημερίας, το Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο ξεκάθαρα πλέον αφορά λίγους και εκλεκτούς. Ενώ βλέπει, επίσης, να μη νομοθετούνται και τα μέτρα που ζητά η οργανωμένη επιχειρηματικότητα για διαγραφή/διακανονισμό των πανδημικών χρεών.

Ο στόχος Μητσοτάκη είναι προφανής. Να διασπαστεί το ήδη διαμορφωμένο μέτωπο συναίνεσης μικρομεσαίων επιχειρηματιών και εργαζομένων γύρω από μια επεκτατική πολιτική στήριξης των επιχειρήσεων, των θέσεων εργασίας και των εισοδημάτων, καθώς και των δικαιωμάτων της εργασίας.

Όσο, όμως, και να προσπαθεί να το αποφύγει, ο κ. Μητσοτάκης θα συνεχίσει να είναι μόνος.

Η εικόνα του Αλέξη Τσίπρα με τους εκπροσώπους της οργανωμένης επιχειρηματικότητας ανησύχησε πολλούς, τόσο στον ΣΕΒ όσο και στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου έχουν μεταπηδήσει κάποιοι πρώην σύμβουλοι του Συνδέσμου, δίπλα στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Αυτή η συνύπαρξη αποτέλεσε το σήμα μιας ευρύτατης συναίνεσης γύρω από ένα πρόγραμμα στήριξης της μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας και όχι της εκκαθάρισής της, όπως επιβάλλει η «πισσαρίδειος – μητσοτάκειος» λογική. Αποτέλεσε επισφράγιση της στήριξης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στα δίκαια αιτήματα της οργανωμένης μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας.

Το σύστημα Μαξίμου – ΣΕΒ εμφανίζεται θορυβημένο για έναν ακόμα λόγο. Για τη μαζική συμμετοχή και παρουσία του κόσμου της μισθωτής εργασίας στις κινητοποιήσεις της προηγούμενης εβδομάδας καθώς και σε άλλες δράσεις για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και των μισθών του.

Στην παρουσίαση ενός προγράμματος στήριξης της οικονομίας και της κοινωνίας, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είπε ότι «η χώρα αυτή (σ.σ.: ΗΠΑ) δεν χτίστηκε από τη Wall Street, εσείς, η σπουδαία μεσαία τάξη, χτίσατε αυτή τη χώρα. Και ο συνδικαλισμός δημιούργησε τη μεσαία τάξη».

Είναι λέξεις που δεν πρόκειται ποτέ (κατ’ αναλογία) να βγουν από τα χείλη όσων σχεδιάζουν και υλοποιούν τη θατσερικής έμπνευσης πολιτική Μητσοτάκη. Αντίθετα, θα συνεχίσουμε να ακούμε τις προσβλητικές κυβερνητικές αναφορές περί επιχειρήσεων-«ζόμπι» και μισθωτών που θα έχουν απλήρωτες υπερωρίες, θα δουλεύουν 10ωρο και «θα μαζεύουν ελιές στον ελεύθερο χρόνο τους».

Στη λυσσαλέα μάχη Μητσοτάκη κατά της κοινωνίας, απαντάμε αγωνιζόμενοι μαζί με την κοινωνία και τις αγωνίες της.

Συσπειρώνουμε δυνάμεις, ενώνουμε παραδόσεις, εμβαθύνουμε το πρόγραμμά μας, οργανώνουμε την αντεπίθεση της προοδευτικής Ελλάδας στα νεοφιλελεύθερα σχέδια.

Είναι χρέος μας να τα καταφέρουμε και θα τα καταφέρουμε. ​

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)