to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:57 | 15.05.2021

Διεθνή

Το Ισραήλ συνεχίζει να σκορπά τον θάνατο στη Λωρίδα της Γάζας

Ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη εξακολουθούν να σφυροκοπούν θέσεις στη Λωρίδα της Γάζας, όπου για έκτη μέρα μαίνεται η βία με τον παλαιστινιακό θύλακα να θρηνεί από την περασμένη Δευτέρα τουλάχιστον 126 νεκρούς, μεταξύ των οποίων 32 παιδιά, σύμφωνα με τη Unicef - Το Ισραήλ βομβάρδισε το κτίριο που στεγάζονταν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία Associated Press και Al Jazeera


Δέκα μέλη μιας οικογένειας Παλαιστινίων σκοτώθηκαν το πρωί του Σαββάτου 15/5 σε βομβαρδισμό της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας στο δυτικό τμήμα της περιοχές, ανακοίνωσε η παλαιστινιακή υπηρεσία διάσωσης.

Μεταξύ των θυμάτων είναι οκτώ ανήλικα και δύο γυναίκες που έχασαν τις ζωές τους, όταν βρίσκονταν σε τριώροφη κατοικία στον καταυλισμό προσφύγων αλ Σάτι, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Αυτόπτης μάρτυρας, που επικαλείται το Sputnik, ανέφερε επίσης περίπου 30 τραυματίες.

«Είδα τα πτώματα τεσσάρων ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών, να μεταφέρονται στο νοσοκομείο», είπε ένας άλλος άνδρας που ζει κοντά στο στρατόπεδο. «Δεν μπορούσα να αντέξω και έτρεξα πίσω στο σπίτι μου».

Επίθεση σε δημοσιογράφους: Το Ισραήλ βομβάρδισε το κτίριο που στεγάζονταν Associated Press και Al Jazeera

Ο ισραηλινός στρατός βομβάρδισε σήμερα το κτίριο, 12-13 ορόφων, όπου στεγάζονται τα κεντρικά του τηλεοπτικού δικτύου του Κατάρ Al-Jazeera και του αμερικανικού πρακτορείου ειδήσεων Associated Press (AP) στη Λωρίδα της Γάζας, μετέδωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου και του Ρόιτερς.

«Ισραηλινό πλήγμα κατέστρεψε τον πύργο, όπου στεγάζονται τα γραφεία του AP στην πόλη της Γάζας», έγραψε στο Twitter ο Τζον Γκάμπρελ, ένας δημοσιογράφος του AP. «Ο στρατός είχε προειδοποιήσει τον ιδιοκτήτη του πύργου, στον οποίο το AP έχει τα γραφεία του, ότι θα στοχοθετηθεί», ανέφερε. Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου είδαν το πολυώροφο κτίριο να πλήττεται από πυραύλους.

Το τηλεοπτικό δίκτυο Al-Jazeera επιβεβαίωσε στο Twitter ότι τα κεντρικά του βρίσκονταν σε αυτό το κτίριο και αναμετέδωσε ζωντανά τις εικόνες του πύργου να καταρρέει, μέσα σε ένα σύννεφο σκόνης.

«Βόμβες θα μπορούσαν να πέσουν στο γραφείο μας. Τρέξαμε στις σκάλες από τον 11ο όροφο και κοιτάζουμε τώρα το κτίριο από μακριά, προσευχόμενοι ο στρατός να ανακαλέσει» έγραψε σε tweet λίγο πριν από το αεροπορικό πλήγμα ο Φάρες Άκραμ, ανταποκριτής του AP στη Γάζα.

«Στόχους της Χαμάς» λέει ότι έπληξε ο στρατός

Ο ισραηλινός στρατός από την πλευρά του ανακοίνωσε στη διάρκεια της νύκτας ότι έπληξε διάφορους στόχους της Χαμάς, μεταξύ των οποίων ένα από τα στρατηγεία του Ταουφίκ Αμπού Νάιμ, διοικητή των δυνάμεων ασφαλείας του ισλαμιστικού κινήματος, καθώς και «πολλά σημεία εκτόξευσης ρουκετών» στο βόρειο και νότιο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα, αλλά και κτίρια «της υπηρεσίας Πληροφοριών του στρατού» της Χαμάς.

Missiles in night sky

Χωρίς καμιά ένδειξη στον ορίζοντα πως οι εχθροπραξίες θα τερματιστούν σύντομα, τα θύματα αυξάνονται και αλλού. Παλαιστίνιοι γιατροί δήλωσαν ότι τουλάχιστον 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν τη νύχτα σε αεροπορικές επιθέσεις σε όλη τη Γάζα. Άλλες πηγές κάνουν λόγο για 11 θανάτους χθες στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, όπου ξέσπασαν επεισόδια ανάμεσα σε διαδηλωτές και τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας. 

Ανάμεσα στους οκτώ νεκρούς στην πλευρά του Ισραήλ είναι ένας στρατιώτης που σκοτώθηκε από αντιαρματικό πύραυλο στα σύνορα με τον θύλακα και έξι άμαχοι, ανάμεσά τους δύο παιδιά, σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές.

Tο παλαιστινιακό υπουργείο Θρησκευτικών Υποθέσεων ανέφερε πως σε μια από τις πολλές αεροπορικές επιδρομές καταστράφηκε ένα τέμενος. Συναγωγές έχουν υποστεί επιθέσεις και έχουν ξεσπάσει συγκρούσεις στους δρόμους, συχνά με την εμπλοκή ισραηλινών ακροδεξιών. Ο πρόεδρος Ρεουβέν Ρίβλιν προειδοποίησε εναντίον του κινδύνου εμφυλίου πολέμου.

Το Ισραήλ πλήττει υπόγειες στοές, εγκαταστάσεις εκτόξευσης ρουκετών και κατασκευής ή αποθήκευσης όπλων, προκειμένου και να σταματήσει τις επιθέσεις με ρουκέτες.

Περισσότερες από 2.000 ρουκέτες έχουν εκτοξευθεί εναντίον του Ισραήλ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 9 άνθρωποι, ανάμεσά τους ένα παιδί και ένας στρατιώτης, και να τραυματιστούν περισσότεροι από 560. Στον παλαιστινιακό θύλακα οι τραυματίες ανέρχονται συνολικά στους 950.

Εγκαταλείπουν τα σπίτια τους με κάθε τρόπο

Στο κεντρικό και το νότιο Ισραήλ, από τις μικρές κοινότητες γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας ως τη μητρόπολη Τελ Αβίβ και τη Μπερσέβα, οι πολίτες ζουν με τις σειρήνες της αεράμυνας, τα ραδιοφωνικά και τα τηλεοπτικά δίκτυα να διακόπτουν την κανονική ροή των προγραμμάτων τους, τις προειδοποιήσεις στα κινητά τους να σπεύσουν σε καταφύγια.

Παλαιστίνιοι που μένουν σε περιοχές κοντά στα σύνορα Γάζας-Ισραήλ εγκατέλειψαν τις οικίες τους με κάθε μέσο, με φορτηγά, με γαϊδούρια και με τα πόδια. Κάποιοι πήγαν σε σχολεία που διοικούνταν από τον ΟΗΕ στην πόλη της Γάζας, μαζί με μικρά παιδιά και κουβαλώντας είδη πρώτης ανάγκης και φαγητό.

«Είχαμε τρομοκρατηθεί για τα παιδιά μας, τα οποία φώναζαν και βρίσκονταν σε σοκ» είπε μία γυναίκα, η οποία έφυγε από το σπίτι της με ακόμα 19 άτομα, ανάμεσα στα οποία 13 ανήλικα παιδιά.

A Palestinian family flees their home in Beit Lahya in the northern Gaza Strip

Πληροφορίες: Reuters, ΑΠΕ - ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)