to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:24 | 13.05.2021

Πολιτική

Ευκλ. Τσακαλώτος: Η ρευστότητα δεν φτάνει στα χέρια αυτών που τη χρειάζονται (βίντεο)

Σημεία της ομιλίας του Ευκλείδη Τσακαλώτου που πραγματοποιήθηκε σήμερα κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου του υπουργείου Οικονομικών


Κατά τη συζήτηση στη Βουλη για το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία μίλησε για μια μεγάλη βεντάλια επίκαιρων ζητημάτων.

Ολόκληρη την ομιλία μπορείτε να την παρακολουθήσετε στο παρακάτω βίντεο:

Για την Παλαιστίνη


Σε δύο μέρες ο αραβικός κόσμος θυμάται το Νάκμπα. Τη μεγάλη καταστροφή του 1948, όταν κάποιοι είχαν γη και την επόμενη μέρα δεν είχαν τίποτα.

Πόσο έχει αλλάξει η ιστορία από το 1948 μπορείτε να το καταλάβετε κοιτώντας χάρτες, όπου συνεχώς μειώνεται η γη των Παλαιστινίων. Και όλοι ξέρουμε ότι όλο αυτό που γίνεται σήμερα δεν ξεκίνησε από τη Χαμάς, αλλά από το Ισραήλ που προσπάθησε να πάρει σπίτια των ανθρώπων. Καταλαβαίνουμε ότι υπάρχει η γεωπολιτική και η συμμαχίες αλλά υπάρχει και η δικαιοσύνη.

Δεν μπορούμε να το παρουσιάζουμε ότι απλά υπάρχουν δύο πλευρές που τσακώνονται και να αγνοούμε όλα αυτά που γίνονται και αυτά που έγιναν στο πρόσφατο παρελθόν.

Πρέπει να υπάρχει δικαιοσύνη. Η Ελληνική Κυβέρνηση με την υποστήριξη των ΜΜΕ δεν μπόρεσε να πει ούτε μια κουβέντα για αυτό.


Η ΝΔ αρνείται να συζητήσει για οτιδήποτε

Αλλά αυτό είναι ενδεικτικό μια ευρύτερης στάσης της ΝΔ και της κυβέρνησης.

Η κυβέρνηση δεν θέλει συζήτηση. Ο βασικός σκοπός είναι η αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση για να μην μπορεί να γίνει καμία συζήτηση. Γι’ αυτό και επιλέγετε συνεχώς τις προσωπικές επιθέσεις απέναντι σε στελέχη της αντιπολίτευσης.

Πουθενά δεν κάνετε συζήτηση. Ούτε στο Ταμείο Ανάκαμψης. Κάνατε μια συζήτηση στις επιτροπές της Βουλής. Πουθενά δεν υπήρξε μια ευρύτερη συζήτηση με την κοινωνία και τους παραγωγικούς φορείς.

Αντίθετα, επιλέγετε προσωπικές επιθέσεις προς στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Για την επίθεση της ΝΔ στην Έφη Αχτσιόγλου

Είδαμε την επίθεση στην κ. Αχτσιόγλου. Αλήθεια η κρίση δεν αναδεικνύει αντιφάσεις και ανοίγει την συζήτηση ότι υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι να λυθούν τα προβλήματα; Ο κ. Σταϊκούρας έκανε μια ομιλία με έμφαση την κανονικότητα, μια ομιλία που θα νόμιζε κανείς ότι μόνο η μείωση των φόρων είναι η λύση. Αλλά για τα προβλήματα που ανέδειξε η κρίση δεν μίλησε. Δεν είναι στάση αυτή. Δεν μπορούμε να τερματίζουμε την συζήτηση με μια επίθεση σε ένα σχόλιο για ένα στέλεχος της αντιπολίτευσης. Να συζητήσουμε. Ήταν σημαντικό το ΕΣΥ για την αντιμετώπιση της κρίσης; Ήταν σημαντικός ο ρόλος του δημοσίου;

Γιατί εδώ έχουμε και ένα ευρύτερο πρόβλημα αναλυτικής φιλοσοφίας. Δεν είναι δυνατόν να παρουσιάζει κάποιος την πρόταση ότι η κρίση δημιουργεί ευκαιρίες ως ισοδύναμη με την πεποίθηση ότι ελπίζουμε στην κρίση για να δημιουργηθούν ευκαιρίες.

Και η ΝΔ δεν βλέπει την κρίση ως ευκαιρία; Δεν περνάει όλα τα νομοσχέδια και με αντιδημοκρατικό τρόπο Περνάτε εν μέσω πανδημίας όλα τα νομοσχέδια χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα για αντιδράσεις, που είναι συστατικό στοιχείο της δημοκρατίας.

Λέει ο κ. Βρούτσης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ απελευθέρωσε τις ομαδικές απολύσεις.

Βρήκα το tweet του κ. Βρούτση από τον Ιανουάριο του 2017.

«Να δυο λόγοι π δεν έκλεισε τ αξιολόγηση ο ΣΥΡΙΖΑ κ θα στοιχίσουν δις€

1)Ο συνδικαλιστικός νόμος

2)Το απαράδεκτο βέτο τ Υπουργού σ απολύσεις»

Αλήθεια ο κ. Βρούτσης με αυτό υποστήριζε την κυβέρνηση ή τους θεσμούς;

Βεβαίως κάναμε και υποχωρήσεις γιατί είχαμε το πιστόλι στον κρόταφο.


Προς το ΚΚΕ

Η ΝΔ δέχεται όλα τα πράγματα που μας ζητούσε το ΔΝΤ και δεν είχαμε δώσει, αλλά πάει και παραπέρα, και νομοθετεί και πράγματα που το ΔΝΤ δεν είχε καν ζητήσει. Είναι λοιπόν λόγος για να μην κάνουμε κοινό μέτωπο απέναντι σε αυτό που συμβαίνει τώρα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε δεχθεί υπό πίεση να χρειάζεται να υπάρχει 50% συμμετοχή στα πρωτοβάθμια σωματεία; Νομίζω είναι άλλη τάξη μεγέθους.

Για την επίθεση της ΝΔ στον Τρύφωνα Αλεξιάδη

Μας λέει η ΝΔ ότι «νέους φόρους ονειρεύεται ο κ. Αλεξιάδης.»Παραποίησαν αυτό που είπε και κάνουν λες και αυτή την κρίση δεν χρειάζεται καμία συζήτηση, λες και δεν άλλαξε τίποτα, λες και δεν πρέπει να συζητήσουμε για τις προτεραιότητες.

Δεν έχουμε μάθει τίποτα για το δημόσιο σύστημα υγείας; Δεν έχουμε μάθει τίποτα για την Παιδεία; Δεν έχουμε μάθει τίποτα για το ότι χρειάζονται έσοδα που θα στηρίξουν αυτές τις πολιτικές;

Και από αυτά που βλέπουμε ότι φέρνετε τώρα καταλαβαίνουμε ότι πιστεύετε ότι δεν έχει αλλάξει τίποτα.

Πάλι το μεγαλύτερο μερίδιο από τις φοροαπαλλαγές που κάνετε πηγαίνει στους πιο πλούσιους. Πάλι μας λέτε ένα επιχείρημα trickle-down ότι αν φορολογήσουμε λιγότερο τους πλουσίους θα δημιουργηθεί πλούτος που θα πάει στα μεσαία και τα λαϊκά στρώματα. Κάτι που δεν έχει δουλέψει ποτέ. 

Αλλά δεν συζητάτε ούτε για αυτά. Προφανώς εμείς θέλουμε περισσότερη συλλογική κατανάλωση και εσείς περισσότερη ιδιωτική κατανάλωση. Θα εμπλακείτε ποτέ σε αυτή τη κουβέντα;

Για το νομοσχέδιο

Το νομοσχέδιο είναι ένα πάρα πολύ τεχνικό νομοθέτημα. Και η θέση που παίρνει κανείς εξαρτάται από την ευρύτερη θεώρηση του για το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Αλλά το βασικό ερώτημα δεν είναι αυτό. Βεβαίως είναι αναγκαία συνθήκη να λειτουργεί με σταθερότητα το τραπεζικό σύστημα. Αυτό που πρέπει όμως να συζητήσουμε είναι πως επί της ουσίας θα χρηματοδοτήσει την πραγματική οικονομία. Και εδώ έχουμε πρόβλημα. Ενώ υπάρχει κάποια ρευστότητα, αυτή δεν φτάνει εκεί που θέλουμε να φτάσει. Και πρέπει να γίνει μια συζήτηση πως θα λυθεί αυτό.

Αλλά για να γίνει αυτό πρέπει να αλλάξετε στάση και προς τους βουλευτές και την κοινωνία. Δεν μπορείτε με τσιτάτα και μονολεκτικές φράσεις να απαντάτε σε όλα τα σοβαρά ζητήματα που πρέπει να συζητηθούν στην ελληνική κοινωνία.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)