to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:23 | 12.05.2021

Πολιτική

Πυρ ομαδόν από τη αντιπολίτευση για την διάλυση των εργασιακών σχέσεων

Σύσσωμη η δημοκρατική αντιπολίτευση στέκεται απέναντι στο αντιεργατικό νομοσχέδιο Χατζηδάκη, το οποίο προβλέπει, μεταξύ άλλων, δυνατότητα δεκάωρης εργασίας και περαιτέρω καταστρατήγηση του 8ωρου, υποβάθμιση του Σ.ΕΠ.Ε. αλλά και κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας για μια σειρά από κλάδους καθώς και μπλοκάρισμα σε σειρά συνδικαλιστικών δικαιωμάτων


Καμία συναίνεση στην προσπάθεια της πλήρους απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων δεν πρόκειται να βρει η ακραία νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση Μητσοτάκη, τουλάχιστον μεταξύ των κομμάτων που βρίσκονται στο προοδευτικό κομμάτι του πολιτικού φάσματος.

Μετά την παρουσίαση του αντεργατικού νομοσχεδίου από τον κ. Χατζηδάκη ξεκίνησε (ακόμα) ένα μπαράζ σφοδρών αντιδράσεων από την αντιπολίτευση, στη βάση των, δεδομένων, πλέον, ρυθμίσεων που αποσκοπούν στην καταστρατήγηση θεμελιωδών εργατικών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων.

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιδιώκει να επιβάλλει όσα δεν τόλμησαν ούτε οι πιο σκληρές μνημονιακές κυβερνήσεις», τονίζει σε δήλωσή της, η τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

«Η κυβέρνηση καταργεί το 8ωρο και μειώνει τους μισθούς, θεσπίζει τις ατομικές συμβάσεις και τις απλήρωτες υπερωρίες, καταλύει τις συλλογικές συμβάσεις και οδηγεί σε ανεξέλεγκτες απολύσεις», σημειώνει. «Εμείς, θα δώσουμε αποφασιστικά τη μάχη μαζί με τους εργαζόμενους, στη Βουλή, στους χώρους δουλειάς και στην κοινωνία, για να μην περάσει αυτό το αντεργατικό νομοσχέδιο-έκτρωμα», καταλήγει η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Φ. Γεννηματά: Η κυβέρνηση καταργεί στην ουσία το 8ωρο και προωθεί ελαστικό ωράριο εργασίας-Υπονομεύει τις συλλογικές συμβάσεις

Την πλήρη διαφωνία του Κινήματος Αλλαγής με τις αλλαγές που ανακοίνωσε η κυβέρνηση στις εργασιακές σχέσεις, εξέφρασε και η Φώφη Γεννηματά (12/5/21) από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

«Δυστυχώς έχουμε παρακολουθήσει την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη σε ένα πόλεμο σε βάρος των εργαζομένων όλο αυτό το διάστημα, πριν καν ξεκινήσει η πανδημία. Το πρώτο ήταν ότι υπονόμευσαν τις κλαδικές συμβάσεις. Δεν τις κήρυξαν υποχρεωτικές. Το δεύτερο ήταν ότι επέλεξαν αντί την επιδότηση εργασίας να καταδικάσουν 600.000 εργαζόμενους στα 534 ευρώ για έναν χρόνο, δηλαδή, να ζουν σε συνθήκες φτώχειας. Καθιέρωσαν στην πράξη το δόγμα “μισή δουλειά, μισός μισθός”, ανέφερε η κ. Γεννηματά και επισήμανε:

«Το πιο βασικό απ' όλα είναι ότι προωθούν το ωράριο λάστιχο, τις απλήρωτες υπερωρίες και την υπονόμευση των συλλογικών συμβάσεων. Θέλω να είμαι ξεκάθαρη. Υπάρχει θέμα διευθέτησης του χρόνου εργασίας, όμως, σήμερα καθορίζεται αυτό: Μέσα από συλλογική σύμβαση για να μπορεί να είναι μόνο για ειδικές περιπτώσεις και να μπορεί να υπάρξει δυνατότητα ελέγχου. Με τη ρύθμιση που φέρνει η κυβέρνηση, υπονομεύει τελικά τη συλλογική σύμβαση, διότι αφήνει το παραθυράκι στον εργοδότη αν δεν υπάρχει συλλογική σύμβαση να πάει σε ατομικές ρυθμίσεις».

Πρόσθεσε μάλιστα πώς οι ασύδοτοι εργοδότες δεν θα επιλέξουν τη συλλογική σύμβαση και θα πάνε σε ατομικές διαπραγματεύσεις και δεν θα υπάρχει καμία αμφιβολία ποιος θα είναι ο ισχυρός και ποιος θα είναι ο αδύναμος.

Σύμφωνα με την πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής καταργείται το 8ωρο στην πράξη, «και το χειρότερο απ' όλα θα είναι ότι ο εργαζόμενος θα είναι στο έλεος του εργοδότη».

Εξήγησε ότι μετά την πανδημία οι συνθήκες θα είναι εξαιρετικά δύσκολες στον ιδιωτικό τομέα, επομένως θα είναι ακόμα πιο ανίσχυρος ο εργαζόμενος, μόνος του, ατομικά, να κάνει οποιαδήποτε διαπραγμάτευση.

«Αυτό θα πρέπει να σταματήσει. Ενώ στην Αμερική ο Μπάιντεν βάζει στόχο την πλήρη απασχόληση, στην Ελλάδα η κυβέρνηση Μητσοτάκη δείχνει αδύναμη να διαβάσει τη νέα εποχή και τις ανάγκες της αγοράς. Σε μία ψηφιακή εποχή που έχουμε τεράστιες προκλήσεις και πρέπει να αναβαθμίσουμε με κατάρτιση το ανθρώπινο δυναμικό μας και να το κάνουμε να νιώσει μεγαλύτερη ασφάλεια, εμείς πάμε πίσω; Και γιατί τελικά πάμε πίσω; Είναι συντηρητικές πολιτικές μόνο; Είναι ιδεοληπτικές πολιτικές ή είναι και εξυπηρέτηση συγκεκριμένων υποχρεώσεων που έχει αναλάβει η κυβέρνηση Μητσοτάκη από την προεκλογική περίοδο- γιατί ακούγαμε να τα λέει αυτά στο ΣΕΒ. Και ποιοι είναι αυτοί που ωφελούνται; Είναι οι επιχειρηματίες; Είναι οι εργοδότες στο σύνολό τους; Ή μήπως αυτοί που θα ωφεληθούν τελικά είναι πέντε, δέκα μεγάλοι επιχειρηματίες, φίλοι της κυβέρνησης; Αυτές οι πελατειακές λογικές πρέπει να τελειώσουν τώρα. Δεν μπορούμε να πάμε στο αύριο της χώρας, να πετύχουμε το στόχο της ανάκαμψης με αυτού του είδους τις αντιλήψεις», επισήμανε η κ. Γεννηματά.

«Αιτία πολέμου», λέει το ΚΚΕ - Στους δρόμους το ΠΑΜΕ

«Όλες και όλοι αύριο στα συλλαλητήρια των συνδικάτων στην Αθήνα και σε όλες τις μεγάλες πόλεις» τονίζεται σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για το νομοσχέδιο για τα εργασιακά και τη συνέντευξη Τύπου του υπουργού Εργασίας Κ. Χατζηδάκη την οποία χαρακτηρίζει “πολεμικό ανακοινωθέν” εναντίον των εργαζομένων.

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

«Σήμερα, ο κ. Χατζηδάκης δεν έδωσε συνέντευξη Τύπου, εξέδωσε “πολεμικό ανακοινωθέν” εναντίον των εργαζομένων, των οικογενειών τους και των δικαιωμάτων τους.

Το τερατούργημα που επί 3 ώρες παρουσίαζε, ικανοποιεί τα πιο “τρελά όνειρα” της μεγαλοεργοδοσίας, δίνοντάς της νέα ισχυρά όπλα δίπλα σ’ αυτά που προϋπήρχαν και νομοθέτησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Δεν δίνει “δύναμη στον εργαζόμενο”, όπως ισχυρίζεται, αλλά “παντοδυναμία στον εργοδότη”.

Το κεφάλαιο είναι αυτό που θα ωφεληθεί:

--Από τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, με την κατάργηση του 8ώρου και τις απλήρωτες υπερωρίες. Δυναμώνει η εκμετάλλευση, δίνοντας “γην και ύδωρ” στις επιχειρήσεις να μεταχειρίζονται τους εργαζόμενους σαν “ομιλούντα εργαλεία”, να εργάζονται όποτε, όσο και όταν τους χρειάζεται η εργοδοσία και παράλληλα να αυξάνεται κατακόρυφα η απλήρωτη εργασία.

--Από τη γενίκευση της εργασίας τις Κυριακές σχεδόν στο σύνολο των κλάδων. Την ίδια ώρα που με θράσος επικαλείται την 4ημερη εργασία, τις γονικές παροχές και τα δικαιώματα των μητέρων, δίνοντας τάχα στους εργαζόμενους τις “Παρασκευές”, απελευθερώνει την κυριακάτικη εργασία, αρπάζει τη μοναδική μέρα ξεκούρασης κάθε εργατικής-λαϊκής οικογένειας.

--Από την αύξηση του ανώτατου ορίου των υπερωριών κατά 25% και του κατώτερου κατά 50%. Δίνεται επιπλέον κίνητρο στις επιχειρήσεις αντί για νέες θέσεις εργασίας να ξεζουμίζουν με υπερεργασία και υπερεκμετάλλευση τους εργαζομένους.

--Από την προσπάθεια να απαγορευτεί τυπικά και ουσιαστικά ο ίδιος ο χαρακτήρας της συνδικαλιστικής οργάνωσης και το δικαίωμα στην απεργία, με ασφυκτικούς όρους και προϋποθέσεις, με τη μετατροπή του προσωπικού ασφαλείας σε “ελάχιστη εγγυημένη υπηρεσία”. Επιδιώκουν να αλυσοδέσουν τους εργαζόμενους, να κυριαρχήσει η “σιωπή νεκροταφείου” σε κάθε κλάδο. Ξεμοναχιασμένοι και απροστάτευτοι από συλλογικές συμβάσεις να γίνονται οι εργαζόμενοι εύκολη λεία στα νύχια των επιχειρηματικών ομίλων.

--Από το γενικευμένο ηλεκτρονικό φακέλωμα των σωματείων και το πογκρόμ που θα εξαπολυθεί απέναντι στην αγωνιστική συνδικαλιστική δράση.

--Απ’ την κατάργηση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας και την υποβάθμιση των ελεγκτικών μηχανισμών σε δήθεν “ανεξάρτητες αρχές”, κλείνοντας το μάτι στην εργοδοσία να σμπαραλιάσει τα πάντα, καθώς δεν θα υπάρχει κανένας πολιτικά υπόλογος.

Αυτά και άλλα πολλά, εξίσου προκλητικά, για τη ζωή και τα δικαιώματα των εργαζομένων, περιέχονται στο “έκτρωμα Χατζηδάκη”, που προσπαθεί να το πλασάρει ως “σύγχρονο” και ως “ελεύθερη επιλογή” του εργαζόμενου. Είναι τεράστιο ψέμα και πρόκληση. Με το νομοσχέδιο-έκτρωμα η ελευθερία του εργαζόμενου τελειώνει στις πύλες και στις πόρτες των χώρων δουλειάς, στην έναρξη κάθε βάρδιας.

Στην πραγματικότητα ο εργαζόμενος θα βρίσκεται κάτω από ένα καθεστώς διαρκών πιέσεων και εκβιασμών, προκειμένου να αποδεχτεί όλες τις σύγχρονες μορφές και τους μηχανισμούς εκμετάλλευσης, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις δεν θα έχει ούτε καν αυτό το τυπικό δικαίωμα της επιλογής.

Η επίκληση απ’ τη μεριά του υπουργού των Οδηγιών της ΕΕ και όσων υπέγραψαν οι κυβερνήσεις ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ τα προηγούμενα χρόνια, δεν αθωώνει ούτε αλλάζει τον βαθιά αντεργατικό χαρακτήρα του νομοσχεδίου. Αντίθετα, πιστοποιεί ότι αυτή η επίθεση εξελίσσεται βήμα – βήμα, με βάση τις κατευθύνσεις της ΕΕ και την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων, την οποία έρχεται ν’ απογειώσει η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ.

Απέναντι σ’ αυτόν τον πόλεμο, που κήρυξε η κυβέρνηση, η ΕΕ και το κεφάλαιο στην εργατική τάξη, δεν υπάρχει δεύτερη σκέψη. Όλοι στη μάχη για να ανατραπεί το αντεργατικό τερατούργημα, να καταργηθούν όλοι οι αντεργατικοί νόμοι, να διεκδικήσουμε πραγματικά σύγχρονα δικαιώματα, σταθερό ημερήσιο εργάσιμο χρόνο, 7ωρο – 5ήμερο – 35ωρο, περισσότερη ζωή.

Η ελπίδα βρίσκεται στο δρόμο της ανατροπής, στο μαζικό, ενωτικό, ταξικό αγώνα.

Όλες και όλοι αύριο στα συλλαλητήρια των συνδικάτων στην Αθήνα και σε όλες τις μεγάλες πόλεις».

Στο μεταξύ, αποφάσεις για νέες κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα έχουν πάρει εργατικά Σωματεία και Συνδικάτα που πρόσκεινται στο ΠΑΜΕ, τη συνδικαλιστική δηλαδή έκφραση του ΚΚΕ, απαιτώντας από την κυβέρνηση να πάρει πίσω το νομοσχέδιο - έκτρωμα για τα Εργασιακά και να μην τολμήσει να απλώσει χέρι στο 8ωρο.

Στην Αθήνα, τα Συνδικάτα καλούν σε συλλαλητήριο την Πέμπτη 13 Μάη, στις 7 μ.μ., στα Προπύλαια, ενώ κλιμακώνουν τον αγώνα τους, προετοιμάζοντας νέα απεργιακή απάντηση, υλοποιώντας την απόφαση που πήραν στη σύσκεψη της Δευτέρας. Κάλεσμα συμμετοχής στο συλλαλητήριο της Πέμπτης στα Προπύλαια, απευθύνουν η Ομοσπονδία Οικοδόμων και ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού Γεωπονικού Προσωπικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Στον Πειραιά,  θα γίνει συγκέντρωση την ίδια μέρα, στις 7 μ.μ. στην πλάτεία Κοραή. Στην Θεσσαλονίκη, σωματεία εργαζομένων καλούν σε σύσκεψη την Πέμπτη 13 Μάη στις 6.30 μ.μ., στη νέα παραλία, στο πάρκο των 4 εποχών.

ΜέΡΑ25: Ούτε στα πιο τρελά όνειρα του ΣΕΒ

Αναλυτική ανακοίνωση ασε επιθετικό τόνο εξέδωσε και το ΜέΡΑ25 ζητώντας την απόσυρση του «νομοσχεδίου - έκτρωμα»:

Με σύνθημα «δύναμη στον εργαζόμενο» και χωρίς καμία ντροπή, παρουσίασε σήμερα ο Υπουργός Εργοδοσίας του κ. Μητσοτάκη, ο κ. Χατζηδάκης, το νομοσχέδιο έκτρωμα της κυβέρνησης της ΝΔ για τα εργασιακά. Το νομοσχέδιο αυτό, φαίνεται πως τελικά είναι χειρότερο και από το αναμενόμενο, αφού δεν επιτίθεται μόνο στο 8ώρο, τα συνδικαλιστικά δικαιώματα και τις συλλογικές συμβάσεις αλλά καταργεί και επισήμως πλέον το ΣΕΠΕ και την απεργία.

Ούτε στα πιο τρελά όνειρα της τρόικας, του ΣΕΒ, της εργοδοσίας και της ολιγαρχίας δίχως σύνορα, δεν θα μπορούσε να δει κανείς την κατάργηση του 8ώρου, της προσαυξημένης πληρωμής των υπερωριών, κάθε Κυριακάτικης αργίας, του δικαιώματος της απεργίας, του ΣΕΠΕ (που θα γίνει ανεξάρτητη αρχή στα πρότυπα της ΑΑΔΕ μας απείλησε ο κ. Χατζηδάκης), ακόμα και των επιχειρησιακών συμβάσεων εργασίας για να γίνουν όλες ατομικές, αλλά και τη δυνατότητα απόλυσης συνδικαλιστών (τακτικές άλλωστε που εφαρμόζει και η κυβέρνηση στο δημόσιο έναντι των υγειονομικών).

Η κυβέρνηση με επιχείρημα τον εκσυγχρονισμό και τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας προς όφελος υποτίθεται των εργαζομένων, επιτίθεται με μανία ακόμα και στα ελάχιστα εργασιακά δικαιώματα που είχαν απομείνει από την 11ετή πλέον επέλαση των μνημονίων. Δεν διστάζει μάλιστα στο αφήγημά της αυτό, να παρουσιάσει ξαναζεσταμένες συνταγές, όπως την λεγόμενη ψηφιακή κάρτα, για να μας πείσει ότι οι εργαζόμενες και οι εργαζόμενοι πρέπει να την ευγνωμονούν κιόλας που θα δουλεύουν 10ώρα, 7 μέρες την εβδομάδα χωρίς καμία πρόνοια και καμία απολύτως προστασία απέναντι στις εργοδοτικές ορέξεις που θα αντιμετωπίσουν.

Το ΜέΡΑ25 από την πρώτη στιγμή, τόσο με παρέμβαση του Τομέα Εργασίας του κόμματος όσο και με την πιο πρόσφατη κατάθεση της θέσης του ΜέΡΑ25 για τα εργασιακά και την ανάγκη επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, της κατάργησης των ενοικιαζόμενων και εργολαβικών ή κοινωφελών –στο δημόσιο– εργαζομένων-λάστιχο, αντιστέκεται και θα αντισταθεί με όλες του τις δυνάμεις στον εργασιακό οδοστρωτήρα της κυβέρνησης Μητσοτάκη, που έρχεται να επιτείνει τα όσα η προηγούμενη κυβέρνηση Τσίπρα, όπως και όλες οι μνημονιακές κυβερνήσεις διαχρονικά και με συνέπεια διέπραξαν σε βάρος του κόσμου της εργασίας.

Στην κόλαση που ετοιμάζουν για τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες, να μην ψάχνει συνενόχους ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Χατζηδάκης, θα μας βρουν όλες και όλους απέναντι –μέσα και έξω από τη Βουλή– μαζί με ολόκληρη την κοινωνία που δεν θα τους επιτρέψει να μας γυρίσουν αιώνες πίσω.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)