to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:51 | 12.05.2021

Πολιτική

Ο Κ. Χατζηδάκης «σκότωσε» το 8ωρο - Τι περιλαμβάνει το αντεργατικό νομοσχέδιο

Αποκαλυπτική η παρουσίαση του νομοσχεδίου Χατζηδάκη για τα εργασιακά από τον ίδιο τον υπουργό, που απέκρυψε και διέστρεψε βασικές αρνητικές ρυθμίσεις του, με κυριότερη εκείνη για το 8ωρο, το οποίο ουσιαστικά καταργείται για όλους τους εργαζόμενους παρά τα όσα προβλέπει η ευρωπαϊκή οδηγία 2019/1158 - Τι προβλέπει το νομοσχέδιο για υπερωρίες, απεργίες, απολύσεις


Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης,  παρουσίασε το μεσημέρι της Τετάρτης 12/5/21 το νομοσχέδιο για τα εργασιακά (το οποίο βάφτισε «για την Προστασία της Εργασίας», καθώς η κυβέρνηση επιμένει στους «διαφημιστικούς» τίτλους...) 

Ο υπουργός Εργασίας επιβεβαίωσε ουσιαστικά τη δυνατότητα δεκάωρης εργασίας και ακόμα περαιτέρω καταστρατήγησης του 8ωρου (με ατομική σύμβαση) την οποία θα υπογράφει ο εργαζόμενος με τον εργοδότη χωρίς την εμπλοκή συνδικαλιστικών οργανώσεων, δικαιώνοντας τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης (βλέπε αναλυτικά παρακάτω) και των συνδικάτων.

Παρ' ότι η νέα ρύθμιση για το δεκάωρο (για συγκεκριμένη χρονική περίοδο) θα γίνεται μόνο εφόσον στην επιχείρηση δεν υπάρχει Σωματείο και δεν καλύπτεται από σύμβαση εργασίας, ο υπουργός, σε ερώτηση που του έγινε σχετικά με τη δυνατότητα προστασίας του εργαζόμενου από νομικούς παραστάτες των εργατικών κέντρων ή της ΓΣΕΕ, αρνήθηκε να απαντήσει.

Μια δεύτερη σημαντική ρύθμιση αφορά την εξομοίωση του ανώτατου ορίου υπερωριών στη βιομηχανία και τις υπηρεσίες. Το πλαφόν ορίζεται στις 150 ώρες ενώ σχεδόν η πλειοψηφία των κλάδων της αποκαλούμενης νέας οικονομίας θα επιτρέπεται να εργάζονται και την Κυριακή! Επομένως, η Κυριακάτικη αργία παύει να υφίσταται για τα κέντρα δεδομένων, τις αποθήκες, τα logistics, τους τομείς των διανομέων, επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών με τηλεφωνικά κέντρα εξυπηρέτησης, τις υγειονομικές δραστηριότητες, τα παραϊατρικά επαγγέλματα και μια σειρά άλλους κλάδους.

Μεταξύ άλλων προβλέπεται και η κατάργηση της επαναπρόσληψης του εργαζομένου στην περίπτωση που έχει κριθεί δικαστικά ως άκυρη. Τι παραπάνω, άραγε, να ζητήσουν οι εργοδότες από την κυβέρνηση Μητσοτάκη;

Αναλυτικότερα:

Ο υπ. Εργασίας ξεκίνησε τη συνέντευξη Τύπου με τα χιλιοειπωμένα από την πλευρά του περί «απαρχαιωμένης» εργατικής νομοθεσίας, σύγκρινε (κατά το δοκούν...) με το «τι ισχύει στην Ευρώπη», και δεν τσιγκουνεύτηκε τις επικλήσεις στα ...καλά της ελαστικότητας του ωραρίου. 

Ο υπουργός στην προσπάθειά του να ωραιοποιήσει την εικόνα καταστροφής που θα επέλθει, απέκρυψε και διέστρεψε βασικές αρνητικές ρυθμίσεις που προωθούνται, όπως αυτή για το 8ωρο, το οποίο ουσιαστικά καταργείται για όλους τους εργαζόμενους παρά τα όσα προβλέπει η ευρωπαική οδηγία 2019/1158.

Δείτε τη συνέντευξη Τύπου όπως μεταδόθηκε:

Οπως σημειώνει η Αυγή, ο Κωστής Χατζηδάκης ανέγνωσε απόσπασμα της οδηγίας στο οποίο αναφέρεται πως «τα κράτη μέλη λαμβάνουν τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να διασφαλίζουν ότι οι εργαζόμενοι με παιδιά έως μια ορισμένη ηλικία, η οποία είναι τουλάχιστον οκτώ έτη, και οι φροντιστές, δικαιούνται να ζητούν ευέλικτες ρυθμίσεις εργασίας για λόγους φροντίδας. Η διάρκεια αυτών των ευέλικτων ρυθμίσεων εργασίας μπορεί να υπόκειται σε εύλογους περιορισμούς».

Μετά από επισήμανση του Ανδρέα Πετρόπουλου από την Αυγή πως η συγκεκριμένη οδηγία αφορά την ρύθμιση των ωραρίων μόνο γονέων και φροντιστών και όχι όλους τους εργαζόμενους (και μάλιστα με τρόπο προστατευτικό για τις συλλογικές συμβάσεις τους), ο Κωστής Χατζηδάκης παραδέχτηκε ότι με το νομοσχέδιό του η ευελιξία του ωραρίου που θα φέρει κατάργηση του 8ώρου θα αφορά στην Ελλάδα όλους τους εργαζόμενους.

Στο πλαίσιο αυτό απέφυγε να απαντήσει τι θα συμβαίνει με τους εργαζόμενους στην συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων στην Ελλάδα που αριθμούν κάτω από 10 εργαζόμενους και δεν έχουν επιχειρησιακό συνδικαλιστικό σωματείο.

Επιπρόσθετα ο υπουργός Εργασίας κατά την παρουσίαση του νομοσχεδίου απέφυγε τεχνηέντως να αναφερθεί στη συγκεκριμένη πολύ δυσμενή διεύρυνση της κατάργησης του 8ώρου, αποκρύβοντας πως υπάρχει τέτοια πρόβλεψη στο νομοσχέδιό του.

To βασικότερο σημείο του νομοσχεδίου: Μέσω των ατομικών συμβάσεων ο εργαζόμενος θα γίνεται «λάστιχο». Ο υπ. Εργασίας ξεχνά - βολικά για τους εργοδότες - ποιος έχει το πάνω χέρι στις «διαπραγματεύσεις» και παρουσιάζει ως ατομική πρωτοβουλία του εργαζόμενου το δικαίωμα να «αιτηθεί» ευελιξία στον χρόνο εργασίας.

Για τις επαναπροσλήψεις

Στη συνέντευξη Τύπου, επιβεβαιώθηκε η αποκάλυψη της Αυγής στις 16.4.2021 ότι καταργείται η επαναπρόσληψη του εργαζομένου στην περίπτωση που έχει κριθεί δικαστικά ως άκυρη η απόλυσή του. Ενώ οι αποζημιώσεις που δικαιούται ο εργαζόμενος και που επιβαρύνουν τις επιχειρήσεις περιορίζονται σημαντικά.

Ισχυρίστηκε, δε, πως στην Ελλάδα οι εργαζόμενοι είναι πολύ πιο προστατευμένοι από άλλες χώρες και ισχυρές οικονομίες της Ε.Ε. όπως της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας.

Ta «επιχειρήματα» Χατζηδάκη για την ανάγκη «ελαστικοποίησης» του χρόνου εργασίας. Επίθεση στην κυριακάτικη αργία, επίκληση της «ανάγκης» κάποιων εργαζόμενων να έχουν «μικρότερο ωράριο» και της «εποχικότητας» της λειτουργίας κάποιων επιχειρήσεων.

Κατά τα λοιπά ο Κωστής Χατζηδάκης επιβεβαίωσε πως θα αυξηθούν οι συνολικές ετήσιες ώρες υπερωριών, με δυσμενέστερες τις αλλαγές που αφορούν στη βιομηχανία, όπου θα αυξηθούν απίο τις 96 στις 150. Στους υπόλοιπους κλάδους θα αυξηθούν από τις 120 στις 150.

Ανακοίνωσε μεταξύ άλλων πως η Επιθεώρηση Εργασίας θα γίνει Ανεξάρτητη Αρχή, με ό,τι σημαίνει αυτό για τη λειτουργία της και τη στελέχωσή της.

«Φύλλο συκής» η ψηφιακή κάρτα εργασίας

Ο Κ. Χατζηδάκης, κατά την παρουσίαση του νομοσχεδίου έσπευσε να παρουσιάσει ως «ασπίδα προστασίας» των εργαζομένων την «ψηφιακή κάρτα εργασίας» με την οποία υποτίθεται πως θα είναι πιο αποτελεσματικός ο έλεγχος της τήρησης της εργατικής νομοθεσίας:

Παράλληλα, επέμεινε στο θετικό των αλλαγών που προωθεί στην Επιθέωρηση Εργασίας, που συνίσταται ως ανεξάρτητη διοικητική αρχή:

Δουλειά μέχρις εξαντλήσεως: Αυξάνονται στις 150 ώρες ετησίως οι επιτρεπόμενες υπερωρίες

Συνεχίζοντας τις επικλήσεις σε όσα «συμβαίνουν στην Ευρώπη», ο Κ. Χατζηδάκης ανακοίνωσε την αύξηση των επιτρεπόμενων υπερωριών στις 150 ώρες το χρόνο:

Eπίθεση στην απεργία

Όπως περιέγραψε ο Κ. Χατζηδάκης, θα πρέπει τα συνδικαλιστικά σωματεία να εγγραφούν στο ΕΡΓΑΝΗ, ενώ θέτει ως προϋπόθεση για την κήρυξη απεργίας την ηλεκτρονική ψηφοφορία.

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πυρ ομαδόν από τη αντιπολίτευση για την διάλυση των εργασιακών σχέσεων

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Θα δώσουμε τη μάχη για να μην περάσει το νομοσχέδιο - έκτρωμα 

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από τη μεριά του έχει αναδείξει ιδιαίτερα την αντι-μεταρρύθμιση πόυ επιδιώκει η ΝΔ, ενώ τη Δευτέρα 10/5, με αναλυτική του ανακοίνωση παραθέτει τα 9 ψέματα της ΝΔ για το εργασιακό που φέρνουν κατάργηση 8ώρου και μειώσεις μισθών.

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιδιώκει να επιβάλλει όσα δεν τόλμησαν ούτε οι πιο σκληρές μνημονιακές κυβερνήσεις», επανέλαβε σήμερα (12/5/21), σε δήλωσή της, η τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

«Η κυβέρνηση καταργεί το 8ωρο και μειώνει τους μισθούς, θεσπίζει τις ατομικές συμβάσεις και τις απλήρωτες υπερωρίες, καταλύει τις συλλογικές συμβάσεις και οδηγεί σε ανεξέλεγκτες απολύσεις», σημειώνει, μετά την παρουσίαση του νομοσχεδίου για τα εργασιακά από τον κ. Χατζηδάκη (διαβάστε αναλυτικά).

«Εμείς, θα δώσουμε αποφασιστικά τη μάχη μαζί με τους εργαζόμενους, στη Βουλή, στους χώρους δουλειάς και στην κοινωνία, για να μην περάσει αυτό το αντεργατικό νομοσχέδιο-έκτρωμα», καταλήγει η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

*Διαβάστε ακόμη:

Αντι-εργασιακό νομοσχέδιο: Μέσω ατομικών συμβάσεων το τέλος του οκταώρου

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)