to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:20 | 11.05.2021

Κοινωνία

«Έφυγε» από τη ζωή ο Σ. Αλεξόπουλος

Την «μάχη» με τον καρκίνο έχασε ο σύντροφος Σωτήρης Αλεξόπουλος - «Ο Σωτήρης υπήρξε παράδειγμα ανιδιοτελούς προσφοράς και έμπρακτης αλληλεγγύης», σημειώνει η ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ Πειραιά


Στις 10 Μαΐου  2021, κατόπιν τρίχρονης μάχης με τον καρκίνο, σίγησε για πάντα η φωνή του αγωνιστή των ανθρώπινων δικαιωμάτων Σωτήρη Αλεξόπουλου.

Ο Σωτήρης γεννημένος στην ορεινή Ναυπακτία πριν 70 χρόνια, σπούδασε Μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και έκανε  μεταπτυχιακές σπουδές στα Ναυτιλιακά στην Αγγλία.  

Μέσω της  έντονης κινηματικής του  δράσης και της ανιδιοτελούς του προσφοράς αναδείχθηκε σε ξεχωριστή μορφή της κοινωνίας του Πειραιά.                                                        

Στον Πειραιά  όπου ζούσε  και εργαζόταν πρωτοστάτησε εδώ και 30 χρόνια στους αγώνες για την βελτίωση της  ζωής και του περιβάλλοντος οργανώνοντας δράσεις  κοινωνικού ακτιβισμού και αλληλεγγύης.               

Τον συναντάμε  από την δεκαετία του 1990 στην πρωτοπορία των αγώνων για τη διεκδίκηση των δημόσιων χώρων ,τον βρίσκουμε στη συνέχεια  την περίοδο της οικονομικής κρίσης να οργανώνει συσσίτια και  συλλογή ειδών  για την στήριξη των συνανθρώπων μας  μέσω της Αλληλεγγύης, να ιδρύει την «Παμπειραϊκή πρωτοβουλία για τους πρόσφυγες και μετανάστες» συσπειρώνοντας  γύρω του  εκατοντάδες εθελοντές για να βοηθήσουν την περίθαλψη των προσφύγων στο λιμάνι του Πειραιά, να ενισχύει διαρκώς συλλογικότητες νέων, καλλιτεχνών της πόλης, να στέκεται μπροστάρης στον αντιφασιστικό αγώνα κατά της χρυσής Αυγής να είναι ο πρωτεργάτης, και θεμελιωτής του κινήματος  «ΟΧΙ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΗΝ ΠΕΙΡΑΪΚΗ» μέσα από το οποίο εξελέγη κοινοτικός σύμβουλος στην Α’ Κοινότητα  Πειραιά στις εκλογές του 2019.

Δοσμένος ολόψυχα με όλες τις δυνάμεις του πάντοτε  στην προσφορά για τον άνθρωπο , στον αγώνα  για το δίκιο, σύνδεσε το όνομά του με κάθε διεκδίκηση των ανθρώπων του Πειραιά . Το ζεστό χαμόγελο , ο αυθορμητισμός , η καλοσύνη και η οξύνοιά του θα συντροφεύουν  πάντα τους  ανθρώπους που ενέπνευσε και στήριξε.

Η κηδεία του θα γίνει την Παρασκευή 14 Μαϊου ώρα 15.00 στην εκκλησία του Αγ. Γερασίμου στο Κοιμητήριο του Σχιστού

Συλλυπητήριο μήνυμα της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Πειραιά για την απώλεια του Σωτήρη Αλεξόπουλου 

Η Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Πειραιά αποχαιρετά με συγκίνηση το σύντροφο και αγωνιστή Σωτήρη Αλεξόπουλο. 

Ο Σωτήρης υπήρξε παράδειγμα ανιδιοτελούς προσφοράς και έμπρακτης αλληλεγγύης. 

Μεταξύ άλλων πρωτοστάτησε στις δομές αλληλεγγύης, στην Παμπειραϊκή Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης για τους πρόσφυγες, στο αντιφασιστικό κίνημα και στο κίνημα για την περιβαλλοντική προστασία της Πειραϊκής ενάντια στα σχέδια της  COSCO, με την προσφορά του να αναγνωρίζεται από το σύνολο των πολιτών του Πειραιά.   

Όλοι μας θα θυμόμαστε για πάντα την προσπάθειά του για την οικοδόμηση ενός καλύτερου κόσμου, χωρίς εκμετάλλευση, προσφυγιά και πόνο. 

Οι αγώνες του, η στάση ζωής του, οι αρχές και οι αξίες του, αποτελούν σηματοδότη και παρακαταθήκη για την κοινωνία του Πειραιά. 
Εκφράζουμε τα ειλικρινή και θερμά συλλυπητήρια μας στους δικούς του ανθρώπους.

Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Πειραιά: Ο Σωτήρης ήταν Σύντροφος, φίλος και συνοδοιπόρος

Τη Δευτέρα 10 Μαΐου έφυγε απο τη ζωή ο Σύντροφος Σωτήρης Αλεξόπουλος, ο Σωτήρης που ήταν πάντα μπροστά σε όλους τους κοινωνικούς αγώνες του Πειραιά και όλων των γειτονικών περιοχών.

Ο Σωτήρης ήταν ψυχή της πέτρινης αποθήκης στο Λιμάνι του Πειραιά όπου έγινε φίλος, πατέρας και συντρόφος χιλιάδων μεταναστών, που πέρασαν απο εκεί το 2015-16.

Ο Σωτήρης ήταν ο ιδρυτής της Παμπειραικής Πρωτοβουλίας Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών...ήταν ο αλληλέγγυος που ήταν πάντα δίπλα σε όσους είχαν ανάγκη χωρίς να ξεχωρίζει τους ανθρώπους και να τους κατηγοριοποιεί με καταγωγή, θρησκεία η χρώμα.

Ο Σωτήρης ήταν ο Αντιφασίστας που ήταν πάντα μπροστά στους συλλογικούς αγώνες που δόθηκαν σε κάθε γειτονιά του Πειραιά και των γειτονικών περιοχών κατά του νεοναζιστικού μορφώματος της Χ.Α.

Ο Σωτήρης ήταν αυτός που μέχρι το τέλος, μέσα απο τα κοινωνικά κινήματα αντιτάχθηκε στα σχέδια της Cosco που σαν στόχο έχουν την κατασκευή προβλήτα στην Πειραϊκή, καθώς η δημιουργία προβλήτα στην περιοχή θα είναι ένα τεράστιο περιβαλλοντολογικό έγκλημα.

Ο Σωτήρης ήταν Σύντροφος, φίλος και συνοδοιπόρος.

Οι αγώνες του θα μείνουν ζωντανοί και θα είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα για τα νέα παιδιά.

Σύσσωμη η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Πειραιά θα ήθελε να εκφράσει τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένεια του.

Το Τμήμα Προσφυγικής - Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ για την απώλεια του Σ. Αλεξόπουλου

Τον θάνατο του Σωτήρη Αλεξόπουλου θρηνούν μαζί η Παμπειραική Πρωτοβουλία υποστήριξης προσφύγων και μεταναστών, Κοινωνικά Ιατρεία-Φαρμακεία, δομές Αλληλεγγύης, προσφυγικές δομές σε όλη την Ελλάδα, πρόσφυγες και μετανάστες "παιδιά του Πειραιά" και του Σωτήρη σ' ολόκληρο τον κόσμο.

Την απώλεια  του Σωτήρη θρηνούν αντιφασιστικές συλλογικότητες, το κίνημα των κατοίκων της Πειραϊκής κόντρα στις εγκληματικές για το περιβάλλον κινήσεις της COSCO, το Λιμάνι της Αγωνίας καθώς και αμέτρητοι άνθρωποι που γνώρισαν την διαρκή, επίμονη, ακούραστη....συγκλονιστική του παρουσία.

Η ελπίδα ότι το χαμόγελο, η ζωή και η δράση του θα αποτελέσουν παράδειγμα, οι σοβαρές ενδείξεις ότι ο Σωτήρης και άνθρωποι σαν κι αυτόν αποτελούν ήδη παράδειγμα που ακολουθούν νεότεροι σύντροφοι και συντρόφισσες, καθώς και ισχυρό κίνητρο για να συνεχίσουν τον αγώνα οι πιό "ώριμοι", αυτή η ελπίδα περιμένουμε να γεμίσει τώρα το δυσαναπλήρωτο κενό του.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)