to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:55 | 11.05.2021

Κοινωνία

Καμπανάκι κατά του εφησυχασμού από τους επιστήμονες - Πιθανή νέα χαλάρωση των μέτρων από αύριο

Στις 20 Μαΐου αναμένεται η κορύφωση της πανδημίας, ενώ μετά τα μέσα Ιουλίου πιθανολογείται η επιστροφή στους χαμηλούς αριθμούς των μέσων Ιανουαρίου, όπως δείχνουν τα μοντέλα των επιστημόνων, την ώρα που τουλάχιστον το 55% του ελληνικού πληθυσμού δεν έχει ακόμα καθόλου αντισώματα έναντι του ιού


Το άνοιγμα του τουρισμού από τις 15 Μαΐου συμπαρασύρει αναγκαστικά και τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα που ισχύουν σε μετακινήσεις, κυκλοφορία και λιανεμπόριο, παρά το γεγονός ότι παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα ο πλήρης εμβολιασμός των κατοίκων κορυφαίων τουριστικών προορισμών και σε αρκετά χαμηλά επίπεδα ο εμβολιασμός των ανθρώπων μεγάλης ηλικίας

Έτσι, ίσως και αύριο Τετάρτη 12/5/21 αναμένεται να ανακοινωθεί από την κυβέρνηση ότι τις επόμενες ημέρες θα αποτελέσουν παρελθόν τα SMS στο 13033 και το 13032, θα ανοίξουν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό, ενώ και η ώρα απαγόρευσης της κυκλοφορίας θα πάει πλέον τα μεσάνυχτα ή και λίγο αργότερα.

Το τυπικό «πράσινο φως» στις προειλημμένες αποφάσεις της κυβέρνησης, όπως έχει φανεί από τις δηλώσεις στελεχών της το τελευταίο διάστημα, αναμένεται να δοθεί στην αυριανή συνεδρίαση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων..

Πάντως, μένει να διευκρινιστεί αν θα εφαρμοστούν κάποιοι κανόνες σε ό,τι αφορά τις διαπεριφερειακές μετακινήσεις, όπως η επίδειξη αρνητικού self test, κάτι ωστόσο που είναι αρκετά δύσκολο να εφαρμοστεί. Τόσο γιατί υπάρχει ζήτημα με την επάρκεια των τεστ, από τη στιγμή που είναι υποχρεωτικά για μαθητές και εκπαιδευτικούς στα σχολεία αλλά και για πολλούς εργαζόμενους σε διάφορους κλάδους, όσο και γιατί δεν είναι εύκολος ο έλεγχός τους. Πληροφορίες αναφέρουν ότι μελετάται να είναι απαραίτητα για τις μετακινήσεις με αεροπλάνο, πλοίο και τρένο, αν και για μετακινήσεις με Ι.Χ. ο έλεγχός τους θα μπορούσε να είναι μόνο δειγματοληπτικός.

Υπενθυμίζεται ότι όπως ανακοίνωσε χθες Δευτέρα η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, από τις 14 Μαΐου ανοίγουν τα μουσεία. Από τις 17 Μαΐου θα επαναλειτουργήσουν οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί, τα ωδεία ενώ θα ξεκινήσουν οι πρακτικές και εργαστηριακές ασκήσεις σε ΙΕΚ και κολέγια. Στις 21 Μαΐου αρχίζουν τα θερινά σινεμά και οι κινηματογραφικές προβολές σε υπαίθριους χώρους με πληρότητα 75%, ενώ στις 28 Μαΐου επανεκκινούν τα ζωντανά θεάματα και ακροάματα σε υπαίθριους χώρους μόνο για καθήμενους -όχι όρθιους-  με ποσοστό πληρότητας 50%.

Οι προειδοποιήσεις και οι προβλέψεις των επιστημόνων

Την ίδια ώρα, επανειλημμένες είναι οι παραινέσεις των επιστημόνων να μην υπάρξει χαλάρωση και εφησυχασμός προκειμένου να μην τροφοδοτηθεί περαιτέρω η σημερινή οξεία αυξητική τάση των κρουσμάτων.

Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης τόνισε σήμερα ότι ο κορωνοϊός «είναι δίπλα μας, είναι εδώ, ακόμα σκοτώνει, ακόμα δημιουργεί πίεση στα νοσοκομεία, σοβαρή νόσηση, επιπλοκές σε βάθος χρόνου. Δεν έχουμε τελειώσει, δεν έχουμε ξεμπερδέψει». Σημείωσε ότι υπάρχει το πλεονέκτημα της βελτίωσης του καιρού, ενώ βοηθούν και οι μεγάλοι αριθμοί self test παρά τον χαμηλό βαθμό αξιοπιστίας τους (τον προσδιόρισε σε 57%), τονίζοντας μάλιστα την σημασία της περαιτέρω αύξησης του ρυθμού εμβολιασμών.

«Αυτή την στιγμή είμαστε -να μην το κρύψουμε- σε φάση "επαναύξησης" της πορείας της πανδημίας, των κρουσμάτων. Από την Δευτέρα και Τρίτη του Πάσχα και έπειτα, είμαστε σε αυξητική πορεία, αν δούμε τον κυλιόμενο μέσο όρο. Και είναι αρκετά οξεία, αρκετά ταχέως αυξητική», υπογράμμισε ο κ. Σαρηγιάννης επαναλαμβάνοντας ότι είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να φοράμε τη μάσκα γιατί, όπως είπε, το παιχνίδι δεν έχει λήξει ακόμα.

Όπως εκτίμησε, «θα συνεχιστεί -επειδή μιλάμε και για άλλα ανοίγματα- μέχρι το τέλος του μήνα. Γύρω στις 20 Μαΐου θα φτάσει ως τα 2.600 κρούσματα, όταν τώρα είμαστε στα 2.000 κατά μέσο όρο. Στο τέλος του Μαΐου θα πάμε στα 2.500, έπειτα θα αρχίσουμε να μιλάμε πραγματικά για την τελική ευθεία, με συνεχή αποκλιμάκωση, για να φτάσουμε τέλος Ιουνίου στα 1.000 κρούσματα περίπου και ως τις 20 Ιουλίου στα 200 κρούσματα την ημέρα».

OWID ΓΡΑΦΗΜΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΤΑΣΗ 11052021

Σε ό,τι αφορά το πότε μπορεί κανείς να νιώθει ασφαλής μετά τον εμβολιασμό, ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος, μέλος της επιτροπής των ειδικών, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τόνισε ότι χρειάζονται τουλάχιστον 15 ημέρες μετά την 2η δόση του εμβολίου, ενώ εκτίμησε ότι είναι πολύ πιθανό να χρειαστούμε και τρίτη δόση του εμβολίου.

Παράλληλα, υπογράμμισε και αυτός πως η μάσκα είναι ένα από τα τελευταία πράγματα από τα οποία θα απαλλαγούμε, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο τοπικών lockdown, καθώς όπως είπε η πανδημία δεν έχει τελειώσει και γι’ αυτό πρέπει να είμαστε προσεκτικοί.

Παραδέχτηκε τα «κενά» η Μ. Θεοδωρίδου - Οι 7 στους 10 Έλληνες είναι ακάλυπτοι

Την ίδια ώρα, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, παραδέχτηκε χθες τα «κενά στον εμβολιασμό των ενηλίκων και μάλιστα των υπερηλίκων» που «πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη», όπως είπε χαρακτηριστικά, δικαιώνοντας επί της ουσίας και το ρεπορτάζ της κυριακάτικης ΑΥΓΗΣ.

Η χώρα μας κατέχει το μικρότερο ποσοστό εμβολιασμού (63%) των άνω των 80 ετών και το μεγαλύτερο ποσοστό θανάτων – περίπου 7 ανά εκατομμύριο την ημέρα. Στον αντίποδα, η Φινλανδία έχει εμβολιάσει το 90,8% των 80+ και έχει ποσοστά θανάτων 0,2 στο εκατομμύριο, η Σουηδία εμβολίασε το 93%, η Δανία 99,1%, με 0,3% θανάτων ανά εκατομμύριο ενώ η Πορτογαλία σχεδόν το 94% με ποσοστό θανάτων 0,15%.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, πλήρως εμβολιασμένοι είναι 1,3 εκατομμύρια πολίτες. Επίσης εκτιμάται ότι περί τους 500-600 χιλιάδες εξακολουθούν να διατηρούν φυσική ανοσία επειδή νόσησαν κατά το προηγούμενο εξάμηνο. Από κει και πέρα 1,3 εκατομμύρια έχουν κάνει μόνο μία δόση και από αυτούς μια σχετικά καλή ανταπόκριση έναντι του ιού έχει το 1 εκατομμύριο.

Από τα παραπάνω συνεπάγεται ότι τουλάχιστον το 55% του ελληνικού πληθυσμού δεν έχει καθόλου αντισώματα έναντι του ιού ενώ εκτεθειμένοι απέναντι στη νόσο είναι οι 7 στους 10 πολίτες.

Τέλος, σύμφωνα με τον γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους, μέσα στο τελευταίο 10ήμερο του Μαΐου αναμένεται να δοθεί η πρόσβαση και στα τέσσερα διαθέσιμα εμβόλια κατά της Covid-19 σε άτομα μεταξύ 30-44 ετών, που σε αυτή τη φάση μπορούν να εμβολιάζονται μόνο με AstraZeneca. Ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ακόμα ότι ανάλογα με τις παραδόσεις των εμβολίων είναι πιθανό τον Ιούνιο να ανοίξουν τα ραντεβού και για τις ηλικίες από 25-29 και 18-24.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)