to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:08 | 10.05.2021

Κοινωνία

Παρεμβάσεις της Ανοιχτής Πόλης στο δημοτικό συμβούλιο Αθήνας

Διαβάστε αναλυτικά τα θέματα εκτός της ημερήσιας διάταξης που έθεσε η δημοτική παράταξη «Ανοιχτή Πόλη» στο δημοτικό συμβούλιο Αθήνας σήμερα Δευτέρα 10 Μαΐου


Τα σχολεία ανοίγουν χωρίς κάτι να έχει αλλάξει από τότε που έκλεισαν και με την πανδημία ακόμα σε πλήρη εξέλιξη. Ο Δήμος Αθηναίων πρέπει να έχει έναν αξιόπιστο σχεδιασμό ενίσχυσης της σχολικής κοινότητας. Ζητήσαμε από τη δημοτική αρχή να μεριμνήσει για την επιστροφή των 69 απολυμένων καθαριστριών στα σχολεία, να εξασφαλίσει την επαρκή απολύμανση των σχολικών χώρων και γενικότερα να συνδράμει τα σχολεία της πόλης στις επείγουσες ελλείψεις που αντιμετωπίζουν, όπως αυτή που έχει προκύψει με τα self-test.

Η στάση της δημοτικής αρχής απέναντι στα προβλήματα που έχουν προκύψει από το σχέδιο που παρουσίασε για την εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής αγωγής παραμένει προβληματική. Σχολεία όπως το 8ο Γυμνάσιο, το 133o Δημοτικό ή το 54ο Νηπιαγωγείο παλεύουν να υπερασπιστούν στοιχειώδεις ανάγκες της σχολικής καθημερινότητάς τους, απέναντι στην άρνηση της δημοτικής αρχής ακόμα και να συναντήσει τους εκπροσώπους τους και να ακούσει τις προτάσεις τους. Η Ανοιχτή Πόλη είχε ήδη συγκεντρώσει και καταθέσει τις εναλλακτικές προτάσεις που διατυπώθηκαν στα κοινοτικά συμβούλια από τους εκπροσώπους της σχολικής κοινότητας. Οι προτάσεις που ήρθαν από τις κοινότητες προφανώς προκάλεσαν σύγχυση στη δημοτική αρχή. Λίγα λεπτά αφού ο αρμόδιος αντιδήμαρχος δήλωσε ότι δεν ήταν αρκετός ο χρόνος για την εξέτασή τους, ο Γενικός Γραμματέας του δήμου ουσιαστικά τον εξέθεσε αφού τις σχολίασε αναλυτικά, παραδεχόμενος μάλιστα ότι πολλές από αυτές τις προτάσεις θα μπορούσαν να υιοθετηθούν αν υπήρχε επαρκής χρόνος για την περαιτέρω επεξεργασία τους. Η δημοτική αρχή έχει όμως ευθύνη για το χαμένο χρόνο στην εφαρμογή του προγράμματος και οφείλει να διεκδικήσει δυναμικά τη στήριξη της πολιτείας και τις απαραίτητες θεσμικές διευκολύνσεις – όπως άλλωστε έχει πράξει σε πολύ λιγότερο ουσιαστικά ζητήματα – για την αξιοποίηση των προτάσεων που διατυπώθηκαν από τις κοινότητες και για την ασφαλή και αξιοπρεπή εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής αγωγής.

Καλέσαμε για μια ακόμη φορά τη δημοτική αρχή να πάρει θέση απέναντι στους σχεδιασμούς της Περιφέρειας που προωθούν την επιλογή της καύσης των απορριμμάτων. Πρόκειται για επιλογή που εγκαταλείπεται στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, απειλεί την υγεία των πολιτών και αντιβαίνει στην προτεραιότητα που πρέπει να δοθεί στη μείωση των απορριμμάτων, με διαλογή στην πηγή και ανακύκλωση. Εν όψει της κινητοποίησης που προγραμματίζεται την επόμενη Τετάρτη στην Περιφέρεια Αττικής, ο “πρώτος” Δήμος της χώρας δεν μπορεί να συνεχίσει να κωφεύει και να αποφεύγει να τοποθετηθεί στο θέμα.

Καλέσαμε το δημοτικό συμβούλιο να πάρει ξεκάθαρη απόφαση για τη συνέχιση της αποκλειστικής χρήσης της υπόγειας αίθουσας του πάρκου ΚΑΠΑΨ από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Άνω Αμπελοκήπων. Πρόκειται για χρήση στην οποία συναινούν οι σύλλογοι της περιοχής και που ο ιστορικός σύλλογος έχει κερδίσει με μακρόχρονους αγώνες στο πλάι των κατοίκων και με την πλούσια πολιτιστική του δράση.

Σύντομα θα κλείσει ένας χρόνος από τότε που η δημοτική αρχή, το περασμένο καλοκαίρι, επέλεξε να “αντιμετωπίσει” το θέμα των άστεγων προσφύγων εξαφανίζοντας τα παγκάκια από την πλατεία Βικτωρίας. Παρά τις σχετικές δεσμεύσεις, απέναντι στις διαμαρτυρίες μας για την παράλογη αυτή κίνηση, τα παγκάκια ακόμα δεν έχουν επιστρέψει σε μια από τις ιστορικότερες πλατείες της πόλης. Ζητήσαμε από τη δημοτική αρχή να μας ενημερώσει για τις προθέσεις της. Η υποβάθμιση του ελεύθερου δημόσιου χώρου είναι ανεπίτρεπτη, πόσο μάλλον στις σημερινές συνθήκες της πανδημίας.

Η απόσυρση του προσχεδίου νόμου για το ΚΕΘΕΑ ήταν μια κρίσιμη νίκη για την κοινωνία και για τους ανθρώπους του οργανισμού. Στη συζήτηση που προκαλέσαμε στο δημοτικό συμβούλιο, η δημοτική αρχή επέλεξε να είναι κυβερνητικότερη της κυβέρνησης και κρύφτηκε πίσω από την αποτυχημένη απόπειρα της αντιπροέδρου του ΚΕΘΕΑ να υποβαθμίσει το θέμα. Η μάχη για την ουσιαστική υποστήριξη του ΚΕΘΕΑ θα συνεχιστεί. Η Ανοιχτή Πόλη θα σταθεί δίπλα στους εργαζόμενους του Κέντρου και θα στηρίξει τις προτάσεις που θα καταθέσουν στο διάλογο που ανοίγει.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)