to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:35 | 10.05.2021

Πολιτική

Σαμαράς από τα παλιά με θεωρία των 2 άκρων και αντιμεταναστευτικές κορώνες

Στην ακροδεξιά πεπατημένη η ομιλία του πρώην πρωθυπουργού σε συζήτηση που διοργάνωσε το think tank του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Wilfried Martens Center, με θέμα «Ζωτικά Ερωτήματα για το Μέλλον της Ευρώπης»


Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, επτά μήνες μετά την καταδίκη της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής ως «εγκληματικής οργάνωσης» επέλεξε να ξαναζεστάνει τη σούπα της αγαπημένης του θεωρίας των δύο άκρων: «Το ποιοι είμαστε, πώς έχουμε εξελιχθεί μέσω της Ιστορίας και πού πηγαίνουμε. Και όχι, δεν θα πρέπει να τα θεωρούμε δεδομένα. Επειδή διατρέχουν τον κίνδυνο να διαβρωθούν από ομάδες της αυταρχικής ακροδεξιάς που υπονομεύουν τη Δημοκρατία ή της «πολιτικά ορθής» ακροαριστεράς που υπονομεύουν την κοινωνική συνοχή». 

Αυτί ανέφερε Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας σε συζήτηση που διοργάνωσε το think tank του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Wilfried Martens Center, με θέμα «Ζωτικά Ερωτήματα για το Μέλλον της Ευρώπης».

Όσον αφορά δε το μεταναστευτικό και τα εξωτερικά σύνορα, ο κ. Σαμαράς τάσσεται υπέρ μιας σαφώς αντιμεταναστευτικής πολιτικής, με την γνωστή του ρητοριική κατά των «παράνομων» μεταναστών και την επισήμανση ότι «ο τρόπος με τον οποίο χειριστήκαμε (σ.σ.: η Ευρώπη) την εισροή παράνομων μεταναστών ή την Τουρκία ή την Ουκρανία δεν κολακεύει τις γεωπολιτικές μας προτεραιότητες»/ 

«Χρειαζόμαστε μία πολιτική για την υπεράσπιση των κοινών ευρωπαϊκών συνόρων μας. Πρέπει να καταλάβουμε ότι η ενότητα και η ενσωμάτωση στην Ευρώπη δεν μπορούν να προχωρήσουν χωρίς να ελέγχουμε τα όριά μας και να επεκτείνουμε την επιρροή μας πέρα από τα όριά μας. Εάν χάσουμε τον έλεγχο στην ενδοχώρα μας, θα σπάσουμε και θα διαλυθούμε. Χρειαζόμαστε μία νέα πολιτική για την προβολή των προτεραιοτήτων ασφαλείας μας στο εξωτερικό», τόνισε χαρακτηριστικά, με τη γνωστή κινδυνολογία που εκπέμπει η ευρωπαϊκή σκληρή (ακρο)δεξιά. 

Τέλος, σχετικά με τη πανδημία, κρίνει με αρκετή δόση γενικολογίας ότι «ο τρόπος χειρισμού της πανδημικής κρίσης δεν ήταν πολύ "κολακευτικός" για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι κανόνες μας ενόψει τέτοιων προκλήσεων». 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)