to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:05 | 10.05.2021

Πολιτική

Δ. Παπαδημούλης: Η εικόνα του Ευρωβαρόμετρου αποτελεί παταγώδη διάψευση του κυβερνητικού success story

​«Είναι πρωτοφανές, παράδοξο και ανήθικο ότι με άφθονη δημόσια χρηματοδότηση κατοχυρώνονται αποκλειστικά ιδιωτικά δικαιώματα».


​«Το Ταμείο Ανάκαμψης είναι μια ευκαιρία για την Ελλάδα. Με ευθύνη όμως της ΝΔ σχεδιάστηκε από λίγους και η μερίδα του λέοντος θα πάει σε λίγους και ισχυρούς».

Σε συνέντευξή του στον ρ/σ Ελλάδα 94,3 FM (Γ. Βούλγαρη), ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κι επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, επεσήμανε τα εξής:

Η γενική εικόνα από το Ευρωβαρόμετρο αποτελεί μια παταγώδη διάψευση του κυβερνητικού success story

Η γενική εικόνα από το Ευρωβαρόμετρο, του οποίου κανείς δεν αμφισβητεί την αξιοπιστία καθώς διεξάγεται κάθε μήνα με ευθύνη της Ε.Ε. , αποτελεί μια παταγώδη διάψευση του κυβερνητικού success story, σύμφωνα με το οποίο όλα έγιναν σωστά, η Ελλάδα πηγαίνει καλύτερα από τις άλλες χώρες κι ο Κ. Μητσοτάκης είναι ένας πολύ πετυχημένος Πρωθυπουργός.

Δυστυχώς, τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα με τον τρόπο που τα βιώνει η μεγάλη μερίδα των Ελλήνων, τόσο ως προς την πανδημία και την αντιμετώπισή της, όσο στην οικονομία με όσα έπονται με την εμφάνιση των ερειπίων της μεγάλης αυτής κρίσης και στην εμπιστοσύνη στους δημοκρατικούς θεσμούς.

Είναι μια τριπλή κρίση, υγειονομική, οικονομικοκοινωνική και εμπιστοσύνης προς τη Δημοκρατία. Μου κάνει εντύπωση ότι η δημοσκόπηση του Ευρωβαρομέτρου, που είναι γνωστή εδώ και καιρό επειδή διεξήχθη τον Απρίλιο και δημοσιεύτηκε στις 23 του ίδιου μήνα, δεν παίχτηκε ποτέ από τη συντριπτική πλειοψηφία των ΜΜΕ, θάφτηκε, πράγμα το οποίο επιβεβαιώνει ότι είναι επικίνδυνο όταν κάποιος με τη χρήση προπαγάνδας προσπαθεί να εξωραΐσει τα πράγματα, διότι στην αβεβαιότητα προσθέτει αναξιοπιστία που παράγει θυμό και αντιδράσεις. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι δουλειά και καλύτερο αποτέλεσμα, προκειμένου να δημιουργηθεί και πάλι μια ελπίδα.

Το τελευταίο διάστημα η Ελλάδα δεν τα πηγαίνει καλά στην υγειονομική αντιμετώπιση της πανδημίας

Το τελευταίο διάστημα η Ελλάδα δεν τα πηγαίνει καλά σε ό,τι αφορά στην υγειονομική αντιμετώπιση της πανδημίαςΚατέχουμε μία από τις χειρότερες θέσεις στην Ε.Ε. και στην πορεία των θυμάτων κορονοϊού, ενώ τα πήγαμε πολύ καλά την περσινή άνοιξη, φέτος δεν συνέβη το ίδιο. Στην πορεία των εμβολιασμών, ενώ ξεκίνησε αρκετά καλά, τώρα πια έχουμε μείνει πίσω. Πρέπει να γίνει κατανοητό πως αν δε δαμάσουμε την πανδημία, με μια σειρά μέτρων και ως πρώτο απ’ αυτά την επιτάχυνση των μαζικών εμβολιασμών, δεν θα υπάρξει ούτε ανάκαμψη στην οικονομία, ούτε στον τουρισμό, ο οποίος είναι πολύ σημαντικός για την πατρίδα μας.

Στην περίπτωση των εμβολίων, τα χρήματα είναι πολύ περισσότερα. Η χρηματιστηριακή αξία της γερμανικής Bionteck είναι 30 δισ. ευρώ περισσότερα από την Deutsche Bank. Πριν λίγο καιρό, αποτελούσε μια μικρομεσαία φαρμακευτική εταιρία. Μετά το συνεταιρισμό τους με τη Pfizer, τη μεγάλη αμερικανική εταιρία, έχουν κάνει την κοινοπραξία με την πατέντα των εμβολίων. Τα εμβόλια αυτά έχουν παραχθεί με άφθονη δημόσια και ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.

 


Το πρωτοφανές, παράδοξο και ανήθικο της υπόθεσης είναι το γεγονός ότι με άφθονη δημόσια χρηματοδότηση κατοχυρώνονται αποκλειστικά ιδιωτικά δικαιώματα

Το πρωτοφανές, παράδοξο και ανήθικο της υπόθεσης είναι το γεγονός ότι με άφθονη δημόσια χρηματοδότηση κατοχυρώνονται αποκλειστικά ιδιωτικά δικαιώματα. Οι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και η Ευρωομάδα της Αριστεράς ξεκίνησαν έναν αγώνα στο ΕΚ από πέρυσι την άνοιξη. Αυτό συνέβη προτού ακόμη υπάρξει το εμβόλιο, τη στιγμή που έρεε το δημόσιο χρήμα προς τις εταιρίες που αναζητούσανε εμβόλια. Προτείναμε αυτό να γίνει δημόσιο αγαθό, γιατί αν δεν εμβολιαστούν το ταχύτερο οι άνθρωποι, όχι μόνο των πλούσιων χωρών αλλά σε όλο τον πλανήτη, κινδυνεύουμε με αναζωπύρωση της πανδημίας, επιθετικές μεταλλάξεις του ιού και οικονομική, κοινωνική και ανθρώπινη ζημία λόγω θανάτων.

Η Ευρώπη τα έκανε μούσκεμα με το εν λόγω θέμα και αυτή τη στιγμή έχει πιο αργό ρυθμό εμβολιασμών από τη Βρετανία και τις ΗΠΑ. Τα επιχειρήματα της κ. Μέρκελ, τα οποία δυστυχώς επικράτησαν και στη Σύνοδο Κορυφής, αποτελούν αντιγραφή των επιχειρημάτων των μεγάλων πολυεθνικών φαρμάκων. Φοβάμαι πως ναρκοθετούν την προσπάθεια που έχουμε ξεκινήσει στο ΕΚ με δική μου τροπολογία για προσωρινή άρση της πατέντας για ταχύτερο εμβολιασμό των ανθρώπων και ταχύτερη παραγωγή εμβολίων.


Διάφοροι ανακαλύπτουν τεχνητά δήθεν επιχειρήματα και αναμασούν την προπαγάνδα των πολυεθνικών, καθώς οι πολυεθνικές έχουν πολλά χρήματα προκειμένου να εξασφαλίζουν υποστήριξη και εδώ στις Βρυξέλλες. Να σας πω ότι μόνο το 40% του παγκόσμιου δυναμικού που μπορεί να παράγει τα εμβόλια αξιοποιείται αυτή τη στιγμή. Αυτό σημαίνει, πως αν ανοίξει ο δρόμος για την προσωρινή άρση της πατέντας, πράγμα που έγινε με τη Volvo, με τα εμβόλια για την αντιμετώπιση του AIDS, τότε θα μπορούσαμε να έχουμε υπερδιπλάσια ταχύτητα στην παραγωγή του εμβολίου και των εμβολιασμών.

Επειδή μερικοί ρωτάνε «τώρα τι γίνεται;», η απάντηση είναι πως έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια πανδημία, που θα πάρει πολύ χρόνο για την καταπολέμησή της. Επιπλέον, όλοι οι επιστήμονες μας λένε πως έρχονται κι άλλες πανδημίες. Επομένως, λαμβάνουμε υπόψη τα συμφέροντα της μεγάλης πλειοψηφίας και την ανθρώπινη ζωή ή τα συμφέροντα των πολυεθνικών, που με δημόσιο χρήμα κατοχύρωσαν τεράστια οικονομικά συμφέροντα;

Στο επιχείρημα της καθυστέρησης του εμβολιασμού και στην έξαρση των επιθετικών μεταλλάξεων με νέα εμβόλια, τα αφεντικά των μεγάλων πολυεθνικών χαμογελούν, καθώς δεν βλέπουν τους νεκρούς αλλά τα καινούρια κέρδη τους. Όλοι θυμούνται τον Κ. Μητσοτάκη να ειρωνεύεται τον Κ. Τσίπρα με επιχειρήματα όπως τα εμβολιόδεντρα. Μόλις έγινε η πρόταση Μπάιντεν, ειπώθηκε ότι προσπάθησε να υλοποιήσει την πρόταση Μητσοτάκη. Με την αντίδραση της Μέρκελ, ο Κ. Μητσοτάκης κατέβασε τους τόνους. Τώρα όλα τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ βρίσκονται στη γραμμή Μέρκελ κι όχι στη γραμμή Μπάιντεν.
 

Εφόσον ο Κ. Μητσοτάκης ήταν υπέρ της τροπολογίας για την άρση της πατέντας γιατί υπήρξε αυτή η καταψήφιση; Λυπάμαι που ένα τόσο μεγάλο θέμα στην Ελλάδα αντιμετωπίζεται με όρους μικροπολιτικής και προπαγάνδας

Η τροπολογία για την άρση της πατέντας, την οποία συνυπέγραψα στην Ευρωβουλή πριν από 11 μέρες, καταψηφίστηκε από όλους τους Ευρωβουλευτές της ΝΔΕφόσον ο Κ. Μητσοτάκης ήταν υπέρ της τροπολογίας τότε γιατί υπήρξε αυτή η καταψήφιση; Λυπάμαι που ένα τόσο μεγάλο θέμα, στην Ελλάδα αντιμετωπίζεται με όρους μικροπολιτικής και προπαγάνδας.

Αυτό που γνωρίζω είναι πως εκτός της αντιμετώπισης μέσω του εμβολίου, υπάρχει και η φαρμακευτική αντιμετώπιση της πανδημίας. Όλος ο πλανήτης πρέπει να επενδύσουμε κι εκεί και μαζί τους η Ευρώπη και η Ελλάδα.

 

Έχουν σχεδιάσει το Ταμείο Ανάκαμψης ως ένα ταμείο για λίγους

Τα τελευταία χρόνια, υπάρχει μία θεωρία των Νεοφιλελεύθερων πως εάν επενδύσουν και πλουτίσουν οι πλούσιοι, κάποια στιγμή η ανάπτυξη θα φτάσει και στις τσέπες των εργαζομένων, καθώς ο πλούτων θα διαχυθεί από πάνω προς τα κάτω. Αυτή η θεωρία διαψεύδεται επί 30 χρόνια, διότι οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι. Αυτό συμβαίνει τόσο στην Ευρώπη, όσο και σε ολόκληρο τον πλανήτη, την Ευρώπη και την Ελλάδα.

Με την κρίση της πανδημίας οι μεγάλες ανισότητες έχουν διογκωθεί περισσότερο, αφού η πανδημία δεν τους χτυπάει όλους εξίσου. Περισσότερο χτυπάει τους αδύναμους και αυτοί είναι οι νέοι, οι γυναίκες, οι άνεργοι ή οι επισφαλώς εργαζόμενοι, όσοι είναι άνω των 50 και βρίσκουν δουλειά με δυσκολία.

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση ο Μπάιντεν, που είναι ένας Κεντρώος πολιτικός και μάλιστα φτάνει τα 80, αυξάνει τον κατώτατο μισθό και το ωρομίσθιο στις ΗΠΑ στα 15 δολάρια την ώρα και προσφέρει δημόσιο χρήμα προκειμένου να γίνουν επενδύσεις, υποδομές και να ενισχυθεί το κοινωνικό κράτος. Ταυτόχρονα, φορολογεί περισσότερο τους πλούσιους Αμερικάνους, προτείνει παγκόσμιο ελάχιστο φόρο, προκειμένου να μην υπάρχουν διάφοροι γίγαντες, για παράδειγμα οι γίγαντες του διαδικτύου, οι οποίοι δεν πληρώνουν καθόλου φόρους και τους πληρώνουν όλοι οι υπόλοιποι.

Απέναντι σε όλα αυτά, που αποτελούν λύσεις για να αντιμετωπιστεί το οξύ κοινωνικό πρόβλημα, τάσσεται η Κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη, η οποία έχει κολλημένη τη βελόνα της στη νεοφιλελεύθερη λογική του Ρίγκαν, της Θάτσερ και του Τραμπ. Αυτό συμβαίνει γιατί εφόσον αυτοί επενδύσουν, θα ωφεληθεί και ο φτωχός. Με τον ίδιο τρόπο έχουν σχεδιάσει το Ταμείο Ανάκαμψης, ως ένα ταμείο για λίγους καθώς θα έρθουν στην Ελλάδα πολλά δισεκατομμύρια ευρώ τα επόμενα χρόνια από τα ευρωπαϊκά κονδύλια. Έχουν καταθέσει μέχρι στιγμής 14 χώρες σχέδια ανάκαμψης στην Κομισιόν προκειμένου να πάρουν λεφτά. Η Ελλάδα τα επόμενα πέντε με έξι χρόνια θα πάρει πάνω από 30 δις. ευρώ αποκλειστικά από το Ταμείο Ανάκαμψης, εκτός του ΕΣΠΑ και της Αγροτικής Πολιτικής. Από αυτό το ποσό τα 13 δισ. είναι δάνεια.

Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα που θα δώσει όλα τα χρήματα των δανείων μόνο για ιδιωτικές επενδύσεις, μέσω των τραπεζών, στους λίγους που έχουν την τραπεζική φερεγγυότητα. Αυτό σημαίνει ότι θα βγουν εκτός του 90 με 95% των επιχειρήσεων οι οποίες είναι μικρομεσαίες, δηλαδή από τις 850 χιλ. επιχειρήσεις δυνατότητα να πάρουν λεφτά έχουν μόνο οι 15 χιλ. και δεν ξέρω εάν τα πάρουν κι αυτές.
Η Πορτογαλία, για παράδειγμα, έχει αξιοποιήσει αυτά τα κονδύλια για ένα μεγάλο στεγαστικό πρόγραμμα, προκειμένου να δημιουργηθεί στέγη για τους φτωχότερους και για τους νέους. Στη Σλοβενία θα χρησιμοποιηθούν τα χρήματα για να ενισχύσουν τις εκπαιδευτικές υποδομές και τη δημόσια υγεία. Στην Ελλάδα, που έχουμε ένα αδύναμο σύστημα υγείας, τα κονδύλια που πάνε για δάνεια είναι μηδενικά και τα κονδύλια των επιχορηγήσεων που είναι πάνω από 18 δισ. είναι ψίχουλα σε σχέση με όσα θα δώσει για τη δημόσια υγεία η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία. 

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)