to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Η αναισχυντία στην εξουσία

Δεν υπάρχει πιο επικίνδυνο πράγμα από μία κυβέρνηση που αρνήθηκε να εξαγάγει τα απαραίτητα διδάγματα μετά από μία δεκαετή κρίση και, τώρα, αρνείται να αποτιμήσει μία πανδημία και τις μεταλλάξεις που αυτή προκαλεί στο κοινωνικό και το πολιτικό γίγνεσθαι.


Ο Νίκος Καζαντζάκης έλεγε ότι το ψέμμα είναι ανανδρία. Αυτό που συμβαίνει όμως με την κυβέρνηση, μετά την υιοθέτηση από τον κ. Μπάιντεν της πρότασης για άρση της πατέντας των εμβολίων για το Covid 19, κινείται πέρα από την ανανδρία, στο πεδίο της αναισχυντίας και του αυτοεξευτελισμού. Δεν θα περίμενε κανείς να αναγνωρίσει ο κ. Μητσοτάκης ή ο υποβολέας κ. Γεραπετρίτης την ορθότητα της πρότασης του Αλ. Τσίπρα για άρση της πατέντας, η οποία χλευάσθηκε αρχικά από τον σημερινό πρωθυπουργό.

Η γενναιότητα αναγνώρισης της ορθότητας μίας πρότασης του πολιτικού αντιπάλου, υπερβαίνει ίσως τα δεδομένα όχι μόνο της κυβέρνησης, αλλά και του πολιτικού μας συστήματος γενικότερα. Στην πολιτική, επίσης, όπως και στην ζωή, συμβαίνει να πέφτεις θύμα μίας λανθασμένης εκτίμησης ή και της ιδεοληψίας. Άλλο αυτό και άλλο να προσπαθείς να το “διορθώσεις” και να βγεις από πάνω καταφεύγοντας στην αναίσχυντη, χονδροειδή ψευδολογία. Να πιστεύεις, δηλαδή, ότι το ψέμμα πρέπει να είναι τόσο μεγάλο, όση είναι η ικανότητά σου να το κρύψεις επειδή έστησες έναν αντίστοιχο επικοινωνιακό μηχανισμό. Να θεωρείς τους πολίτες υποχείρια και καταναλωτές μιάς ολοκληρωτικής προπαγάνδας, που στηρίζεται στο δόγμα: «όσο πιο μεγάλο είναι ένα ψέμμα, τόσο πιο πιστευτό μπορεί να γίνει».

Στα μάτια μιάς, εξαιρετικά μειοψηφικής έστω, μερίδας πληροφορημένων πολιτών, η πολιτική εμφανίζεται, με αυτή την τακτική, απογυμνωμένη από προσχήματα, ως ένα κυνικό παιγνίδι με στόχο την λαφυραγώγηση. Εν μέσω μάλιστα μίας πανδημικής κρίσης, η οποία έφερε στην επιφάνεια τα βαθύτερα υπαρξιακά διλήμματα και την ανάγκη επανεξέτασης αξιών της κοινωνικής οργάνωσης και, φυσικά, τη ίδιας της πολιτικής.

Δεν υπάρχει πιο επικίνδυνο πράγμα από μία κυβέρνηση που αρνήθηκε να εξαγάγει τα απαραίτητα διδάγματα μετά από μία δεκαετή κρίση και, τώρα, αρνείται να αποτιμήσει μία πανδημία και τις μεταλλάξεις που αυτή προκαλεί στο κοινωνικό και το πολιτικό γίγνεσθαι. Ακόμη χειρότερα όταν προσπαθεί να την εκμεταλλευθεί αξιοποιώντας την, ιδιάζουσα σε τέτοιες περιπτώσεις, ψυχολογία της μάζας και παίζει με το ψέμμα και την απάτη.

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)