to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:06 | 05.05.2021

Πολιτική

Σωκράτης Φάμελλος: Οι παλινωδίες της κυβέρνησης προδίδουν έλλειψη σοβαρότητας

Την έλλειψη σοβαρότητας της κυβέρνηση και την προσοχή των πολιτών για τη διασπορά του ιού ζήτησε για ακόμη μία φορά ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης


O Σωκράτης Φάμελλος παραχώρησε συνέντευξη σήμερα το πρωί στον ραδιοφωνικό σταθμό City 106.1 και στον δημοσιογράφο Κ. Παντελάτο και στάθηκε στον αμείωτο αριθμό κρουσμάτων και θυμάτων μετά από πολλούς μήνες περιορισμών.

Έθιξε το γεγονός πως η Ελλάδα είχε από τα πιο μακροχρόνια και αυστηρότερα lockdown της Ευρώπης, χωρίς θετικά αποτελέσματα, μακριά από τους στόχους που έχουν τεθεί. Λόγω του πολύμηνου lockdown και των παλινωδιών της κυβέρνησης Μητσοτάκη σχετικά με τα μέτρα, είναι ολοφάνερο πως οι πολίτες νιώθουν το αλαλούμ και τα αδιέξοδα αλλά και την αναποτελεσματικότητα των μέτρων και η κούραση από τους περιορισμούς έρχεται να προστεθεί σε αυτή την κοινωνική ανησυχία.

Αναφορικά με το άνοιγμα της εστίασης και τη λειτουργία της αγοράς δήλωσε πως «οι ρυθμίσεις της κυβέρνησης δεν ανταποκρίνονται στην επιστημονική πραγματικότητα, δεν ακολουθούν τους κανόνες» Επεσήμανε πως «αν το πρόγραμμα εμβολιασμού είχε ξεκινήσει με τους ρυθμούς που ευαγγελιζόταν στις αρχές του έτους ο κ.Μητσοτάκης, τότε θα μπορούσαν ήδη να έχουν εμβολιαστεί οι εργαζόμενοι στην εστίαση και στον τουρισμό. Όμως τα 2.000.000 πολιτών που έπρεπε να είχαν εμβολιαστεί τέλος Μαρτίου ήταν τελικά μόνο 700.000. Έτσι όμως δεν είναι θωρακισμένοι οι εργαζόμενοι και οι επαγγελματίες. Είναι απαράδεκτο να αναφέρεται ο πρωθυπουργός στο Πασχαλιάτικο μήνυμά του σε 3.000.000 εμβολιασμένους πολίτες και τελικά να αποδεικνύεται ότι αυτό είναι fake news. Με επικοινωνιακά παιχνίδια δεν αντιμετωπίζεται η πανδημία.

Σχετικά με τις οδηγίες που έχουν δοθεί για το άνοιγμα της εστίασης, όπως για παράδειγμα η απαγόρευση της μουσικής και η αποστολή μηνυμάτων, είπε πως πρόκειται για επιφανειακές και αποσπασματικές ρυθμίσεις. Δήλωσε πως δεν υπάρχει «συνέπεια και σχεδιασμός στα μέτρα της κυβέρνησης, οι ρυθμίσεις είναι πρόχειρες, αποσπασματικές και αντικρουόμενες και ως τούτου είναι ελλειμματικές για τον περιορισμό της πανδημίας».

Για το ζήτημα του ανοίγματος των σχολείων, υπενθύμισε πως δεν υπάρχουν μεγάλες ποσότητες διαθέσιμων self-test στην αγορά, διότι αποδείχθηκε ότι και αυτή η εξαγγελία ήταν επικοινωνιακή και ο διαγωνισμός πρόχειρος και βιαστικός και η προμήθεια των 10.000.000 ευρώ τελικά ακυρώθηκε. Και φυσικά είναι απαράδεκτο να επιβαρύνονται οι επιχειρήσεις με το ένα τεστ των εργαζομένων και να μην υπάρχει κρατική πρόνοια σε μια περίοδο που οι επιχειρήσεις έχουν σοβαρά προβλήματα ρευστότητας και περιορισμένων εσόδων.

Αναφορικά με τα σχολεία, τα οποία θα ανοίξουν την άλλη εβδομάδα, επεσήμανε ότι το Υπουργείο Παιδείας δεν προνόησε από πέρυσι να έχουν δρομολογηθεί και οργανωθεί η τηλε-εκπαίδευση, η στελέχωση των σχολείων, τα μικρότερα τμήματα και η παροχή των lap top, που φτάσαμε στο τέλος της χρονιάς για να δοθούν στις οικογένειες που τα χρειάζονται. Οι εκπαιδευτικοί θα έπρεπε να είναι ήδη εμβολιασμένοι και να διενεργούνται μαζικά tests μέσα από ένα δημόσιο σύστημα συνταγογράφησης και ιχνηλάτησης και ασφαλώς, να δοθεί προτεραιότητα στις οικογένειες που έχουν ευπαθή άτομα στα μέλη τους, εφόσον οι επιστήμονες μας πληροφορούν πως τα παιδιά είναι αναμεταδότες του ιού.

Δυστυχώς τα self-test χρησιμοποιήθηκαν από την κυβέρνηση ως το μόνο μέσο για το άνοιγμα των σχολείων, ενώ υπάρχει σοβαρό ζήτημα και αξιοπιστίας αλλά και ιχνηλασιμότητας, εφόσον αυτό εναπόκειται στους πολίτες και τους γονείς και δεν το αναλαμβάνει η πολιτεία. Ενώ την ίδια στιγμή με το νόμο Κεραμέως θα μείνουν εκτός ΑΕΙ χιλιάδες υποψήφιοι, ενώ οι οικογένειές τους βιώνουν την οικονομική κρίση. Αυτή είναι η πιο άδικη ρύθμιση για τους μαθητές και τις μαθήτριες της Γ Λυκείου και τις οικογένειές τους.

Επιπλέον, αναφορικά με τη στήριξη των μικρών και των μικρομεσαίων επιχειρηματιών η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι να καλυφθούν οι ζημιές από την πανδημία και τα λειτουργικά πάγια έξοδα, που η αδυναμία εξόφλησής τους οφείλεται αποκλειστικά στην πανδημία, κάτι που προτείνει και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Και φυσικά να καλυφθεί το κόστος υγειονομικής προστασίας και διαγνωστικών τεστ. «Αν υπήρχε αυτή η κάλυψη από την πολιτεία, τότε πιθανώς οι συνθήκες να ήταν καλύτερες στην αγορά. Αντίθετα, ακούμε τις εκτιμήσεις των φορέων της αγοράς, πως το 1/3 των καταστημάτων οδεύουν προς οριστικό κλείσιμο. Ασφαλώς, δε θέλουμε να συμβεί κάτι τέτοιο» προσέθεσε ο κ.Φάμελλος. «Είναι πιθανό, να γυρίσουμε στην εποχή του 2012-2014, όταν οι συνταξιούχοι και οι μεγαλύτερες ηλικίες στήριζαν τους νέους. Οφείλουμε όμως και να ανησυχούμε για δύο κρίσιμα ζητήματα, την κοινωνική συνοχή και την αξιοπιστία της πολιτείας μας. Όταν φτάνουμε σε τέτοια φαινόμενα κρίσης και βλέπουμε ανεξήγητες επιλογές στο επίπεδο της πολιτικής είναι προφανές ότι αυτό θα κλονίσει την εμπιστοσύνη στη λειτουργία της κοινωνίας μας. Θέλουμε να πάει όλη η Ελλάδα μπροστά, να είναι ισχυρή όλη ελληνική κοινωνία. Δεν μπορεί σήμερα η κυβέρνηση να κάνει εξυπηρετήσεις για λίγους, αυτή η κοινωνική αδικία δεν πρέπει να συνεχιστεί», δήλωσε ο κ.Φάμελλος.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)