to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:00 | 06.05.2021

Κοινωνία

24ωρη απεργία σήμερα: «Επίσημη πρώτη» για τη μητέρα των μαχών

«Να μη γυρίσει πίσω η ιστορία!» φωνάζουν οι εργαζόμενοι και τα σωματεία, παίρνοντας μέρος σήμερα Πέμπτη 6/5 στη μεγάλη απεργία για την Εργατική Πρωτομαγιά, ζητώντας να μην περάσει το αντεργατικό νομοσχέδιο το οποίο πρόκειται να καταργήσει στοιχειώδη δικαιώματα των εργαζομένων τα οποία κατακτήθηκαν μετά από σκληρούς και αιματηρούς αγώνες ενός αιώνα - Σε κοινή απεργιακή κινητοποίηση στην πλατεία Κλαυθμώνος καλούν στις 11 η ΑΔΕΔΥ και το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθηνών - Μία ώρα νωρίτερα (10:00) το ΠΑΜΕ καλεί στο Σύνταγμα


Σε κοινή απεργιακή κινητοποίηση στην πλατεία Κλαυθμώνος ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, καλούν σήμερα (Πέμπτη 6/5) στις 11 το πρωί η ΑΔΕΔΥ και το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθηνών. Την ίδια ώρα, πρωτοβάθμια σωματεία καλούν στα Προπύλαια ενώ, μία ώρα νωρίτερα (10:00), το ΠΑΜΕ διοργανώνει απεργιακή συγκέντρωση στο Σύνταγμα.
 
135 χρόνια μετά την ιστορική μάχη των εργατριών και εργατών του Σικάγο, η ιστορική κατάκτηση των εργαζόμενων για το 8ωρο τίθεται υπό αίρεση.
 
Η κυβέρνηση αξιοποιεί την πανδημία και τον υγειονομικό κίνδυνο, που έχει επαυξήσει η ίδια με τις επικίνδυνες πολιτικές της αδιαφορίας για τη δημόσια υγεία, προκειμένου να προωθήσει προκλητικούς νόμους που στερούνται στοιχειώδους κοινωνικής νομιμοποίησης και υποθηκεύουν το μέλλον του κόσμου της εργασίας.
Όλοι και όλες στο δρόμο! Να μην περάσει το αντεργατικό νομοσχέδιο

Να μη γυρίσει πίσω η ιστορία!

Το εργασιακό νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση, μέσα από τη θεσμοθέτηση της 10ωρης εργασίας και το μηχανισμό της «ατομικής διευθέτησης του χρόνου εργασίας», αναιρεί το 8ωρο, το δικαίωμα αμοιβής για την υπερωριακή εργασία και την κυριακάτικη αργία, υποσκάπτει τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, προετοιμάζοντας έτσι ένα μέλλον εργασιακής ζούγκλας, απορρύθμισης και τσακίσματος εργατικών δικαιωμάτων.
 
Ταυτόχρονα το Υπουργείο Εργασίας, με τις προτεινόμενες νομοθετικές προβλέψεις για την δυνατότητα θεραπείας της ακυρότητας της καταγγελίας της σύμβασης, ακόμα και μετά (!) την τρίμηνη προθεσμία, απελευθερώνει ουσιαστικά τις απολύσεις. Ας μην ξεχνάμε ότι από τους πρώτους νόμους της κυβέρνησης αυτής ήταν η κατάργηση της υποχρέωσης αιτιολόγησης των απολύσεων, έναν μόλις χρόνο μετά τη θέσπισή της για πρώτη φορά στη χώρα μας. Συνολικά, το νομοθέτημα είναι κυριολεκτικά γραμμένο στα γραφεία του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων, με την κυβέρνηση να αρκείται στην επικοινωνιακή του διαχείριση.

Αντιδράσεις και για την ηλεκτρονική ψηφοφορία

Με το ίδιο νομοσχέδιο, η κυβέρνηση βαθαίνει την πορεία ακύρωσης δημοκρατικών κεκτημένων και δικαιωμάτων, και το θεμελιώδες, συνταγματικά κατοχυρωμένο συνδικαλιστικό δικαίωμα, μέσα από τη θεσμοθέτηση υποχρεωτικής ηλεκτρονικής ψηφοφορίας.
 
Η αυταρχική παρέμβαση στον τρόπο που συγκροτείται και λειτουργεί το εργατικό, συνδικαλιστικό κίνημα μέσα από μια επίφαση «δημοκρατίας» αποκλειστικό σκοπό έχει την απαξίωση των συνδικαλιστικών οργανώσεων, την διευρυμένη ηλεκτρονική καταγραφή και παρακολούθηση των συνδικαλιζόμενων εργαζόμενων και την έξωθεν επιβολή στις αποφάσεις των συλλογικών συνδικαλιστικών οργάνων από εργοδοτικούς, απεργοσπαστικούς μηχανισμούς. Το θεμελιώδες όπλο αγώνα των απανταχού εργαζόμενων, η απεργία, «ποινικοποιείται», και τίθενται διαδικαστικές και θεσμικές προϋποθέσεις που καθιστούν την άσκηση του δικαιώματος υπέρμετρα δυσχερή, αλλοιώνοντας την απροϋπόθετη συνταγματική κατοχύρωση του δικαιώματος.
 
Το συνδικαλιστικό και απεργιακό δικαίωμα, η ανεξαρτησία των συνδικαλιστικών οργανώσεων και διαδικασιών, αποτελούν κορωνίδα των εργατικών και δημοκρατικών κεκτημένων του λαού, και η διασφάλιση της ακώλυτης άσκησής τους, προϋπόθεση για τη δυνατότητα των εργαζόμενων να διεκδικούν δικαιώματα.
 
(δανειζόμαστε τον σχολιασμό από το κάλεσμα της «Πρωτοβουλίας δικηγόρων και νομικών για τα δημοκρατικά δικαιώματα»)
 
*****

Πώς θα κινηθούν τα Μέσα Μεταφοράς

Ακινητοποιημένα θα είναι την Πέμπτη το Μετρό γραμμές 1 (ΗΣΑΠ) και γραμμή 2&3, τα τρόλεϊ και το τραμ λόγω της 24ωρης απεργίας που έχουν αποφασίσει τα αντίστοιχα σωματεία εργαζομένων.

Κανονικά θα κινηθούν τα λεωφορεία.

Με ανακοινώσεις τους, τα σωματεία των εργαζομένων στις συγκοινωνίες καταγγέλλουν την κυβέρνηση «μετά από διάφορα αντεργατικά μέτρα που πάρθηκαν στη διάρκεια της πρωτοφανούς πανδημίας, με μόνιμο ή προσωρινό χαρακτήρα, ετοιμάζεται να προωθήσει μια σειρά ρυθμίσεις για την καταστρατήγηση της 8ωρης εργασίας, την υπονόμευση της απεργίας κα γενικότερα της συνδικαλιστικής δράσης. Τα δικαιώματα και οι κατακτήσεις των εργαζομένων δεν διαπραγματεύονται».

Τέλος, οι εργαζόμενοι δηλώνουν αποφασισμένοι να αντισταθούν στα σχέδια επιστροφής σε εργασιακό μεσαίωνα και θα παλέψουν για την υπεράσπιση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα των συγκοινωνιών.

Παράλληλα, 24ωρη πανελλαδική απεργία σε όλες τις κατηγορίες πλοίων αποφάσισαν οι διοικήσεις 13 ναυτεργατικών σωματείων για την Πέμπτη, 6 Μαΐου.

Με ανακοινώσεις τους, τα σωματεία των εργαζομένων στις συγκοινωνίες καταγγέλλουν την κυβέρνηση «μετά από διάφορα αντεργατικά μέτρα που πάρθηκαν στη διάρκεια της πρωτοφανούς πανδημίας, με μόνιμο ή προσωρινό χαρακτήρα, ετοιμάζεται να προωθήσει μια σειρά ρυθμίσεις για την καταστρατήγηση της 8ωρης εργασίας, την υπονόμευση της απεργίας κα γενικότερα της συνδικαλιστικής δράσης. Τα δικαιώματα και οι κατακτήσεις των εργαζομένων δεν διαπραγματεύονται». Τέλος, οι εργαζόμενοι δηλώνουν αποφασισμένοι να αντισταθούν στα σχέδια επιστροφής σε εργασιακό μεσαίωνα και θα παλέψουν για την υπεράσπιση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα των συγκοινωνιών.

Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια

Δεμένα αναμένεται να παραμείνουν την Πέμπτη τα πλοία στα λιμάνια της χώρας, λόγω της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, που κήρυξε η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία και τα 13 ναυτεργατικά σωματεία της, με αφορμή τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς.

Ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας ΠΝΟ Γιάννης Χαλάς ανακοίνωσε ότι στηρίζει ανεπιφύλακτα την 24ωρη απεργία των ναυτεργατικών Σωματείων της ομοσπονδίας και κάλεσε όλους τους ναυτεργάτες να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση.

«Αποτίουμε και φέτος φόρο τιμής σεβασμού και μνήμης στην εμβληματική ημέρα που άλλαξε το ρου της ιστορίας στην ημέρα που ταυτίζεται και είναι συνυφασμένη με τους πολύμορφους αγώνες των εργαζομένων, την Εργατική Πρωτομαγιά» αναφέρει σε ανακοίνωσή του.

Προσθέτει ότι «όλοι οι ναυτεργάτες συνεχίζουν και εντείνουν τον αγώνα προτάσσοντας, μεταξύ των άλλων: την απορρόφηση των ανέργων συναδέλφων, την εξάλειψη της μαύρης ανασφάλιστης εργασίας, την εφαρμογή των ΣΣΕ και την υπογραφή νέων, την άμεση κατάργηση των διατάξεων του νόμου 4714/20 που ουσιαστικά καταργεί τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας στα ποντοπόρα πλοία, την ανάκληση των διατάξεων του νόμου 4770/2021 με τον οποίον καταργούνται τα νόμιμα ωράρια και όρια απασχόλησης των ναυτεργατών, την κατάργηση των μειωμένων οργανικών συνθέσεων και την καθιέρωση νέων που θα ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες, την άμεση εφαρμογή των θερινών οργανικών συνθέσεων στα επιβατηγά πλοία, την αναβάθμιση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και την έγκαιρη καταβολή των συντάξεων».

Βίντεο από την ΠΟΘΑ για την 6η Μάη: «Στις 6 του Μάη απεργούμε για την υγεία και τη ζωή μας»

Το κάλεσμα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος αναφέρει: «Μέσα στην πανδημία, με σχεδόν εκατό νεκρούς τη μέρα και κόντρα σε κάθε έννοια κοινωνικής συναίνεσης, η κυβέρνηση φέρνει προς ψήφιση έναν νόμο που γκρεμίζει όσα εργασιακά δικαιώματα απέμειναν. Οι απαιτήσεις του ΣΕΒ βρίσκουν ευήκοα ώτα στην κυβέρνηση, που τολμά να νομοθετήσει όσα δεν τόλμησαν οι υπόλοιπες κυβερνήσεις σε τρία Μνημόνια. Βάζει, μάλιστα, τις αντεργατικές ρυθμίσεις ως προαπαιτούμενα για την χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης υποθηκεύοντας το μέλλον των εργαζομένων για πολλά χρόνια και το κάνει τώρα, που η ανεργία προβλέπεται να εκτοξευθεί ως αποτέλεσμα των χειρισμών της στην Υγειονομική κρίση.

Είναι στο χέρι όλων μας να την σταματήσουμε και μπορούμε να το καταφέρουμε αν είμαστε παρόντες, αν είμαστε μαζί.

Στις 6 του Μάη απεργούμε για την υγεία και τη ζωή μας».

ΣΥΡΙΖΑ: Να ανατρέψουμε το εργατοκτόνο νομοσχέδιο

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία θα βρεθεί στη πρώτη γραμμή για την προάσπιση των εργασιακών και δημοκρατικών δικαιωμάτων τα οποία πλήττονται καθημερινά από την κυβέρνηση.

Παραμονή της απεργιακής κινητοποίησης η Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Α' Αθήνας διοργάνωσε πολιτιστική παρέμβαση σε πλατείες της Αθήνας.

Η παρέμβαση έγινε σε συνεργασία με το Τμήμα Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και τη Θεματική Επιτροπή Πολιτισμού της Ν.Ε. Α' Αθήνας με την υπεύθυνη την Τζένη Αρσένη.

Φορτηγό διακοσμημένο με πανό ξεκίνησε το πρωί από την πλατεία Εργατικής Πρωτομαγιάς, έκανε στη συνέχεια στάσεις στη Φωκίωνος Νέγρη, στην πλατεία Αυδή και στην πλατεία του σταθμού στο Θησείο.

Νωρίτερα την Τετάρτη, ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία και η Νεολαία του κόμματος πραγματοποίησαν συμβολική κινητοποίηση μπροστά στη Βουλή για το αντεργατικό νομοσχέδιο της ΝΔ.

Γ. Ραγκούσης: Μητσοτάκης-Χατζηδάκης επιμένουν στον εργασιακό «Θατσερισμό»

Ο Γιάννης Ραγκούσης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, σε συνέντευξή του, χαρακτήρισε το εργασιακό νομοσχέδιο ως «ό,τι πιο ανήθικο κοινωνικά και οικονομικά θα μπορούσε να προωθήσει μία κυβέρνηση», τονίζοντας πως οι κ.κ.Μητσοτάκης-Χατζηδάκης, προωθούν σήμερα στην Ελλάδα «τον ξεπερασμένο εργασιακό “Ρηγκανισμό-Θατσερισμό”, σε μια εποχή που στον αντίποδα έχει ανατείλει ήδη ο “Μπάιντεν-ισμός”».

Π. Σκουρλέτης: Όλοι να κατέβουμε στην αυριανή κινητοποίηση

Συνέντευξη στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» για τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης. «Αύριο, ανεξαρτήτως Πρωτομαγιάς, πρέπει να υπάρχει μια πάνδημη απάντηση σε ένα από τα πλέον αντεργατικά νομοσχέδια που έρχονται τα τελευταία χρόνια. Δεν είναι κεραυνός εν αιθρία, είναι τα αιτήματα, εδώ και δυο δεκαετίες, των πιο ακραίων κύκλων του ΣΕΒ, που θέλουν να “ελαστικοποιήσουν” πλήρως τις εργασιακές σχέσεις».

Μ. Ξενογιαννακοπούλου: Απάντηση σε κυβέρνηση και δηλώσεις Μητσοτάκη το «όχι» στο αντεργατικό νομοσχέδιο

«Την απάντηση στον κ. Μητσοτάκη και στην κυβέρνησή του θα δώσουν οι εργαζόμενοι αύριο, στις 6 του Μάη, τιμώντας ουσιαστικά και  αγωνιστικά την Εργατική Πρωτομαγιά, τονίζει η τομεάρχης Εργασίας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία σε δήλωσή της. «Λέγοντας ΟΧΙ στο αντεργατικό νομοσχέδιο, στην κατάργηση του οκτάωρου και στις ατομικές συμβάσεις! Λέγοντας ΟΧΙ στην κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και των συνδικαλιστικών ελευθεριών. Λέγοντας ΟΧΙ στον κυβερνητικό εμπαιγμό και τον εργασιακό μεσαίωνα!».

«Η κυβέρνηση της ΝΔ θα μας βρει αποφασιστικά απέναντι στη Βουλή, στους χώρους δουλειάς και στην κοινωνία, στο πλευρό των εργαζομένων για την υπεράσπιση του μόχθου και των δικαιωμάτων τους. Θα δώσουμε αυτήν τη μάχη μαζί με τον κόσμο της εργασίας και τη νέα γενιά που αγωνίζεται για ένα δημοκρατικό και κοινωνικά δίκαιο μέλλον».

Ν. Ηλιόπουλος: Η μάχη για τα εργασιακά αφορά τον πυρήνα του παραγωγικού μοντέλου που θέλουμε για το αύριο της χώρας

Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος ανέφερε: "Η Νέα Δημοκρατία έρχεται να βάλει πλάτες στους εργοδότες που κλέβουν τους εργαζόμενους τους. Κατάργηση του 8ωρου και θέσπιση απλήρωτων υπερωριών μέσα από ατομικές συμβάσεις σημαίνουν ζωή λάστιχο, εργασία χωρίς δικαιώματα και μείωση μισθών. Σε συνδυασμό με την διάλυση της επιθεώρησης εργασίας βλέπουμε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι ο καλύτερος φίλος της εργοδοτικής ανομίας. Από τις πρώτες πράξεις της ΝΔ ήταν η μείωση του ύψους των προστίμων της επιθεώρησης εργασίας. Το 2017 συστημική τράπεζα πλήρωσε 1,6 εκ ευρώ πρόστιμο για απλήρωτες υπερωρίες. Σήμερα γα την ίδια παράβαση θα πλήρωνε μόλις 109.000 ευρώ".

****

«Η εργασία βρίσκεται στο στόχαστρο της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Οι συντηρητικές δυνάμεις και μαζί τους η ΝΔ, εκμεταλλεύονται την πανδημία για να ακυρώσουν αγώνες και δικαιώματα που είναι ταυτισμένα με την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και την κοινωνική κινητικότητα» αναφέρει σε δήλωσή της η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά.

Από την πλευρά τους, τα εκατοντάδες σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ σημειώνουν μεταξύ άλλων πως κυβέρνηση και εργοδοσία ετοιμάζονται να νομοθετήσουν ένα τερατούργημα για τη 10ωρη δουλειά χωρίς πρόσθετη αμοιβή, να καταστήσουν «νόμιμο» το εργοδοτικό ξεσάλωμα που εντείνεται τα τελευταία χρόνια με τις πλάτες όλων των κυβερνήσεων.

Το «παρών» στη συγκέντρωση της πλατείας Κλαυθμώνος θα δώσει και το ΜέΡΑ25, με τον εκπρόσωπο του κόμματος, Μ. Κριθαρίδη να σημειώνει μεταξύ άλλων πως ο κ. Μητσοτάκης «πέρα από τον εργασιακό μεσαίωνα, εξήγγειλε και κεφαλαιοποιητικό-ασφαλιστικό για τις επικουρικές συντάξεις, με τη μείωση τους να είναι δεδομένη με το 5ο μνημόνιο. Απέναντι σε αυτόν τον συνολικό, δυστοπικό μεσαίωνα της Κυβέρνησης, να δώσουμε όλοι αύριο στις 11, στην Κλαυθμώνος, μια μαζική απάντηση».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)