to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:44 | 03.05.2021

Πολιτική

«Η κυβέρνηση παραδίδει σε ιδιώτες τον έλεγχο της ενέργειας στην χώρα»

«Τα ΕΛΠΕ είναι μια στρατηγικής σημασίας εταιρία για τη χώρα, που συμμετέχει πολλαπλά στην οικονομική ζωή, διαμορφώνοντας το ενεργειακό κόστος και συμβάλλοντος στην τεχνογνωσία στην Ελλάδα», σημειώνουν σε ανακοίνωσή τους τα Τμήματα Βιομηχανίας και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ


Η ανακοίνωση των Τμημάτων Βιομηχανίας και Ενεργειας του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ:

Ένα ακόμα χτύπημα στο δημόσιο συμφέρον στον τομέα ενέργειας, μια ακόμη διευκόλυνση σε «άριστους ιδιώτες», από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Μετά την δήλωση του υπουργού εξωτερικών κ. Νίκου Δένδια περί μη ανάπτυξης των Υδρογονανθράκων στη χώρα μας και την απόφαση απόσυρσης των ΕΛΠΕ από ορισμένες παραχωρήσεις τους, το Διοικητικό Συμβούλιο των ΕΛΠΕ (του οποίου η πλειοψηφία ορίζεται από το Δημόσιο) προτείνει στη ΓΣ των μετόχων της εταιρίας αλλαγή καταστατικού.

Επικαλούμενο νομιμοφανείς δικαιολογίες θέλει να καταργήσει το δικαίωμα του Δημοσίου να ορίζει την πλειοψηφία των μελών του ΔΣ και να εξοβελίσει τους εκπροσώπους των εργαζόμενων, παραβιάζοντας τις ιδρυτικές διατάξεις της εταιρείας του 2003. Καμμιά κυβέρνηση από το 2003 δεν διανοήθηκε να ανεχτεί αμφισβήτηση αυτού του δικαιώματος, αν και οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δεχόντουσαν να διορίζουν διοίκηση που να πρόσκειται στον βασικό μέτοχο κ. Λάτση

Αλλά η «κυβέρνηση των αρίστων» του  κ. Μητσοτάκη φαίνεται ότι βλέπει διαφορετικά το Δημόσιο συμφέρον. Γι’ αυτό τα διορισμένα από αυτήν μέλη του ΔΣ υπερψηφίζουν την κατάπτυστη αλλαγή του καταστατικού, απεμπολώντας τα δικαιώματα του Δημοσίου και ουσιαστικά παραδίνοντας την εταιρεία στον ιδιώτη μεγαλομέτοχο, την Paneuropean του Κου Λάτση.

Τα ΕΛΠΕ είναι μια στρατηγικής σημασίας εταιρία για τη χώρα, που συμμετέχει πολλαπλά στην οικονομική ζωή, διαμορφώνοντας το ενεργειακό κόστος και  συμβάλλοντος στην τεχνογνωσία στην Ελλάδα.

Επιπλέον, αποτελούν έναν ισχυρό παράγοντα εξωστρέφειας της χώρας μας με ισχυρές εξαγωγές και ισχυρή θετική συμβολή στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της χώρας, έντονη παρουσία στην περιοχή των Βαλκανίων και της Κύπρου, ιδιοκτησία σημαντικών δικαιωμάτων Υδρογονανθράκων και  είναι στρατηγικής σημασίας για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, περιλαμβανομένων των Ενόπλων Δυνάμεων. Πέραν αυτών στη νέα εποχή που έρχεται στα ενεργειακά πράγματα με την ταχεία μετάβαση στην οικονομία μηδενικού άνθρακα, τα ΕΛΠΕ -, που είναι μια εταιρεία γίγαντας για τα ελληνικά δεδομένα και από τις σημαντικότερες ενεργειακές εταιρείες στην περιοχή τη; ΝΑ Μεσογείου και κυρίως των Βαλκανίων-, μπορούν να αποτελέσουν την ατμομηχανή της χώρας στο δρόμο για την ενεργειακή μετάβαση. Eκτός από την ηλεκτροπαραγωγή και τη διείσδυση στον τομέα των ΑΠΕ, τα ΕΛΠΕ μπορούν να  δρομολογήσουν και καινοτόμες δράσεις στα διυλιστήρια  (παραγωγή καυσίμων από σκουπίδια και ανακυκλωμένα πλαστικά, παραγωγή μπλε είτε πράσινου υδρογόνου), αλλά και να πρωταγωνιστήσουν στην ηλεκτροκίνηση, αλλά και στις τεχνολογίες αποθήκευσης ενέργειας που έχουν κομβικό ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση.

Στον ελάχιστο χρόνο διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, η διορισμένη από αυτήν διοίκηση των ΕΛΠΕ έχει αναστρέψει την εκπληκτική πορεία προόδου των ΕΛΠΕ, από το Μάιο του 2015 έως τον Ιούλιο του 2019, που τα ανάδειξε σε «περιφερειακό πρωταθλητή» στον κλάδο. Την περίοδο αυτή το management ασκείτο από στελέχη που διόρισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και όχι από στελέχη του μεγαλομετόχου που βάφτιζαν “εκπροσώπους του ελληνικού δημοσίου” οι  κυβερνήσεις Παπανδρέου και Σαμαρά – Βενιζέλου (2009-2015). Αν συγκρίνει μάλιστα κανείς τα οικονομικά αποτελέσματα των δύο περιόδων καταδεικνύεται περίτρανα  πόσο επιτυχημένο ήταν το management των στελεχών του ελληνικού δημοσίου σε αντίθεση με το αποτυχημένο management των στελεχών της Paneuropean. H επιτυχία των δεικτών συμπληρώθηκε  από  ρεκόρ παραγωγής, πωλήσεων και εξαγωγών, διαφανείς διαδικασίες, σεβασμό των κατακτήσεων των εργαζομένων και προσλήψεις για ενίσχυση της λειτουργίας, αλλά και την υλοποίηση στρατηγικής μετασχηματισμού των ΕΛΠΕ σε ολοκληρωμένο ενεργειακό Όμιλο.

Με την παράδοση εκ νέου της διοίκησης στα στελέχη της Paneuropean από την κυβέρνηση της Ν.Δ ,άρχισε αμέσως ο κατήφορος. Τα ΕΛΠΕ έφτασαν  για το 2020 να έχουν την μεγαλύτερη μείωση αποτελεσμάτων από όλες τις συναφείς εταιρείες με ζημιές σχεδόν € 400 εκατομμυρίων γεγονός που υποβαθμίζει την αξία τους. Παράλληλα ξεκίνησαν οι απολύσεις εργολαβικών εργαζομένων. Και αντί η κυβερνητική πλειοψηφία στο ΔΣ να διαμορφώσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης εκμεταλλευόμενη τις νέες ευκαιρίες της ενεργειακής μετάβασης γίνεται προσπάθεια δωρεάς «των ασημικών» του δημοσίου πλούτου.

Το πραξικόπημά κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας / Ομίλου Λάτση δεν πρέπει να περάσει. Η απεμπόληση του Δημόσιου συμφέροντος πέρα από τεράστιο πολιτικό είναι  ενδεχόμενα θέμα απιστίας, τουλάχιστον για τους εκπροσώπους του Δημοσίου.

Καλούμε την κυβέρνηση, έστω και την ύστατη ώρα να ενεργήσει ώστε

∙       Το ΔΣ να ανακαλέσει την απόφαση και να μην την εισάγει στην Έκτακτη ΓΣ του Μαΐου καθώς τίθεται και ζήτημα απιστίας των εκπροσώπων του δημοσίου σε αυτό
∙       Η κυβέρνησης οφείλει άμεσα να θωρακίσει με νομοθετική ρύθμιση την πλειοψηφική συμμετοχή του Δημοσίου στα ΕΛΠΕ, όπως ισχύει από τη συμφωνία μετόχων το 2003

Τα τμήματα Ενέργειας και Βιομηχανίας του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ θα αναδείξουν με όλους του δυνατούς τρόπους το δρομολογούμενο πολιτικό έγκλημα και μπορούν να παρουσιάσουν με κάθε λεπτομέρεια το όλο ζήτημα όταν και όπου χρειαστεί. Παράλληλα στηρίζουν πολιτικά την δράση των εργαζομένων και των συνδικάτων τους για την υπεράσπιση των συμφερόντων του Δημοσίου στον κλάδο των πετρελαιοειδών και την διατήρηση του ελέγχου του Δημοσίου στα ΕΛΠΕ. Στηρίζουν μια ανάπτυξη των ΕΛΠΕ στον ενεργειακό χώρο στην υπηρεσία του Δημοσίου συμφέροντος και της Ενεργειακής μετάβασης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ έχει ήδη εκφράσει την αντίθεση του (καταδεικνύοντας και το πολιτικό έγκλημα που δρομολογείται), σε κορυφαίο επίπεδο, με την κοινή δήλωση των τομεαρχών Ενέργειας και Οικονομίας Σωκράτη Φάμελλου και Έφης Αχτσιόγλου. Τα τμήματα Ενέργειας και Βιομηχανίας του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ  θα συνδράμουν με όλες τους τις δυνάμεις ώστε να αναληφθούν όλες οι απαραίτητες πρωτοβουλίες μέσα και έξω από τη Βουλή σε συνεργασία με τα υπόλοιπα κόμματα και τους φορείς των εργαζομένων και για να μην προχωρήσει και να ακυρωθεί αυτή η επιλογή.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)