to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:13 | 28.04.2021

Πολιτική

Αλ. Χαρίτσης - Κ. Ζαχαριάδης: Η αντίληψη του υπ. Εσωτερικών για την ιθαγένεια βρίσκεται μακριά από την ευρωπαϊκή αντίληψη

«Για την κυβέρνηση Μητσοτάκη το δικαίωμα πολιτογράφησης δεν πρέπει να υφίσταται. Ας ανακοινώσουν την συνολική κατάργησή του παρά να εμπαίζουν με αυτό τον τρόπο ανθρώπους», τονίζουν σε κοινή δήλωσή τους ο Αλ. Χαρίτσης, πρ. υπ. Εσωτερικών και ο Κ. Ζαχαριάδης, Τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ


Η κοινή δήλωση του πρ. Υπουργού Εσωτερικών, Αλέξη Χαρίτση και του Τομεάρχη Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Κώστα Ζαχαριάδη, για την Υπουργική Απόφαση που καθορίζει τα τεκμήρια για τους αιτούντες ελληνικής ιθαγένειας:

Με την Υπουργική Απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών που δημοσιεύτηκε στις 22/04 και αφορά τα τεκμήρια για την οικονομική και κοινωνική ένταξη των αιτούντων ελληνική ιθαγένεια, γίνεται απαγορευτικό το δικαίωμα για αίτηση πολιτογράφησης για την πλειοψηφία των ενδιαφερόμενων.

Η Υπουργική Απόφαση βάζει ως προαπαιτούμενο τη δήλωση επαρκούς εισοδήματος, ακόμα για 7 συνεχόμενα έτη πριν την υποβολή της αίτησης.Ουσιαστικά το Υπουργείο ζητά ο αιτών ελληνική ιθαγένεια να μην έχει μείνει άνεργος καθόλου για αυτό το διάστημα, την στιγμή που ο δείκτης ανεργίας στη χώρα παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα, ενώ ειδικά για μετανάστες ο δείκτης αυτός εκτοξεύεται στο 28,2% σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ (Μάρτιος 2021).

Είναι γεγονός ότι η πρόταξη αυστηρών οικονομικών κριτηρίων σε συνδυασμό με την νέα τράπεζα θεμάτων που δημιούργησε η Κυβέρνηση, με θέματα στα οποία ακόμα και Έλληνες πολίτες δεν θα μπορούσαν να απαντήσουν, δημιουργεί ένα πλήρως αποτρεπτικό πλαίσιο για τους μετανάστες που μετά από πολυετή παραμονή   έχουν αναπτύξει βιοτικούς δεσμούς με τη χώρα μας και θέλουν να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια.

Πρόκειται για μία ακόμα απόφαση που καθιστά σαφές ότι για τη σημερινή ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών η ιθαγένεια βασίζεται στην «καθαρότητα» του αίματος. Πολύ μακριά δηλαδή από την ευρωπαϊκή αντίληψη για ένταξη και κοινή συμβίωση.

Για την κυβέρνηση Μητσοτάκη το δικαίωμα πολιτογράφησης δεν πρέπει να υφίσταται. Ας έχουν την παρρησία να ανακοινώσουν την συνολική κατάργησή του παρά να εμπαίζουν με αυτό τον τρόπο ανθρώπους οι οποίοι ταλαιπωρούνται ακόμα και για περισσότερο από 10 χρόνια για την ολοκλήρωση της σχετικής διαδικασίας.​

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)